Автор Тема: Рогови лъкове от острова на костенурката  (Прочетена 2534 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xenos

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 507
  • Arrows: +10/-0
  • Modern Abo
    • Профил
    • xenos::bushcraft
primitive    

За съжаление твърде малко се знае за тях и съществуващите образци са още по-малко и то в частни колекции, недостъпни за широката публика. Ще се опитам да дам малко ликнове по темата.
ето един от хората, които се опитват да въстановяват този тип лъкове /рогово-сухожилийни/, статията също е интересна -
http://www.windriverhistory.org/exhibits/sheeptrunk/Sheep%20Eater%20Text.pdf
в прериите е имало и друг тип лъкове - от рога на благороден елен - http://140.247.102.177/Lewis_and_Clark/bow.html, които е възможно и да са създавани там.
http://www.franzbrown.com/plains-indian/lewisandclark-teacher/artifact_pages/03_bighorn_sheep_bow.htm - това е още една възстановка на бигхорн боу
http://www2.monticello.org/education/posters/lewisandclark/bow.html - и една на лък от рога на благороден елен
http://www.zikia.org/slideshow.php?&whichpic_value=6& - а това е един от малкото, които твърдят че напълно са възстановили старата традиция, относно този тип лъкове.
Има твърдения за още три типа рогови или "медсин" лъкове в прериите - супер редки и тотално загубени като артефакти - лък от балени на кит /или други части от тялото, като ребра и т.н./, лък от рога на бизон - твърде къси, за да стават дори и за едно рамо - счита се че са правени чрез снаждане на две пластини в рамо - такъв, какъвто се опитвам да направя сега /само че моите пластини са от български бивол/, правена е реална възстановка от Джим Хам и лък от рога на карибу, които са доста по-плътни от тези на благородния елен и са ползвани широко от ескимосите и други племена живеещи на север.


BlackWolf    

Льойбин дава един лък от еленов рог (уапити, elk).

Имам някакви спомени, че в този блог имаше реконструкция на лък от карибу, но нещо не го откривам... Може и да е било на друго място.
http://elfshotgallery.blogspot.com/2010/02/baleen-braces-for-tuktut-nogait-bow.html


primitive    

На друго място ще да е - този линк го имам, доста гот ескимоски принципи.
Всъщност Льойбин не е доволен от двата си строшени уапитски лъка и от последния, който е успял да задържи цял. Твърди, че този тип са недостатъчно пъргави или пък вида рога трябва да е друг. Все пак има хора успешно справили се с еленовите рога, но ще цитирам книгата като се върна, а това е едно филмче, за съжаление недовършено..., което може и да сте гледали -


това пък е филмчето на Том Лукас за лъка от бигхорн -

 

BlackWolf    

В раздела с литература ще кача книжката на Том Лукас (сканирана) за роговия лък.