Автор Тема: Въпрос по конкретно дърво за лък  (Прочетена 1949 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен thefly

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 24
  • Arrows: +0/-0
    • Профил
Въпрос по конкретно дърво за лък
« -: Юни 06, 2016, 12:14:31 pm »
Здравейте! Искам да попитам за препоръки относно използването на конкретно дърво.

Докато си правя "големия" лък отработвам някои действия на едно по-малко парче от същото дърво (мъждрян), което ми остана след цепенето. По време на работата се получиха някои проблеми (малкият ми син бастиса на едно-две места първия слой) и се появиха други (няколко малки чепчета и едно по-голямо). Това е дървото преди да му сваля ликото:Оранжевите точки маркират чепчетата. С голямата точка маркирам увеличеното изображение на следващия кадър. Сините точки маркират по-грубите нарушавания на слоя за гърба. Голямата точка е за увеличеното изображение.
Отляво е най-големия чеп. Диаметърът му е 6-7 мм и преминава през цялата дебелина на дървото. Отдясно са нарушенията в слоя за гърба.
Това е гърба на дървото с най-тежките дефекти след махане на ликото. Между другото, поради липса на рогов инструмент, махнах ликото с ръба на едно длето. Мисля, че се получи добре. Или? :)


И въпросът ми към майсторите с опит: За какво е най-удачно да употребя това парче дърво?

Дълго е към 160 см. Мислех си или да го направя на къс лък, при което да ползвам сухожилия за да премахна влиянието на дефектите по гърба (primitive ми каза, че за подобна употреба на сухожилията, ако съм го разбрал правилно); или да направя някакъв съставен лък, като срежа дървото на две на подходящо място. Тогава пак може да се пробва работата със сухожилия, за която тепърва има да чета и питам.