Последни публикации

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Форумни събития / Re: Пети пролетен турнир - МОЯТ ЛЪК
« Последна публикация от xenos - Май 04, 2018, 11:05:16 am »
Одобрявам! Няма да е честно, ако я няма! :)
22
Форумни събития / Re: Пети пролетен турнир - МОЯТ ЛЪК
« Последна публикация от bravewolf - Май 04, 2018, 12:56:54 am »
За тези, които нямат фейсбук! В предстоящия турнир няма да има категория АТЛ!!!! Обмисляме вариант за в бъдеще да направим отделна категория за лъкове от естествени материали! Как ви се струва?
23
Стрели, принадлежности и аксесоари / Re: Бамбукови шафтове
« Последна публикация от primitive - Април 17, 2018, 07:16:56 am »
явно няма спасение
24
Стрели, принадлежности и аксесоари / Re: Бамбукови шафтове
« Последна публикация от xenos - Април 16, 2018, 09:26:16 am »
Вчера забелязах, че бамбука ми е избягал в градината!!  ;D Пробил е някак си двата пласта мембрана за хидроизолация, и си търчи нашия! :) Естествено изкорених бегълците, ама ако продължава да го прави - ще трябва пак да се копае, и да се слага ламарина или нещо друго дебело... :(
25
Форумни събития / Пети пролетен турнир - МОЯТ ЛЪК
« Последна публикация от bravewolf - Април 10, 2018, 10:18:04 pm »
12- ти май, Оризари

ОБЩИ ПРАВИЛА

Състезателите включили се в турнира ''МОЯТ ЛЪК'' трябва да отговарят, по отношение на лък и аксесоари, в една от категорийните групи както следва:
 1. ''Исторически традиционен лък-ИТЛ''
 -Лъка трябва да е с достоверен исторически дизайн
-няма ограничения в:
           -материала, от който е изработен лъка
           -размери на лъка
           -сила на опън
           -дължина на опън
           -хват
-ограничения и забрани:
           -не се допускат лъкове с прорез или поставка за стрелата
           -не се допускат разглобяеми лъкове
           -забранени са спусъци, мерници и нивелиращи устройства
           -не се допуска повече от един нок-пойнт на тетивата
           -не се допускат лъкове с видими отбелязвания на дръжката, които могат да се ползват за прицел
2. ''Американски традиционен лък-АТЛ''
 Лъкове с традиционен и исторически достоверен дизайн, отговарящи на горе посочените условия, но притежаващи прорез или поставка за стрелата! Не се допускат лъкове от типа ''център-шот'', т.е. лъкове с прорез надвишаващ средата на дръжката!!!!

 Стрелите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са само от дърво, бамбук, тръстика и други естествени материали. Допускат се всякакъв тип нокове.  Оперение- само от естествени пера. Върхове-не се допускат ловни, листовидни, ''лястовичи опашки'' и др. подобни, които затрудняват изваждането на стрелата от мишената и са рискови за оставане в нея! Необходими стрели – около 10 бр/или максималното количество, което можете да изстреляте в рамките на 1 минута/+ 1-2 допълнителни, които са резервни, в случай на непредвидено счупване или загуба.
Всеки участник трябва да притежава всичко необходимо за състезанието, стига да отговаря на горе описаните изисквания!!!!

Реда на учстниците, включени в състезанието, се определя чрез жребий!
 Участниците  преминават по трасето в три групи, като стрелят едновремено трима /по един от всяка група/. Точките се отбелязват спрямо попаденията индивидуално в таблица за всеки участник. Между всяка мишена участникът и съдията отиват до съответната мишена, за да съберат стрелите и да отчетат резултата.  Финалните резултати се изчисляват и обявават след приключване на състезанието и преминаването на всички участници.

В турнира са включени 6 до 7 дисциплини, от които следните 4 са постоянни:

1. Стрелба по цел с големината на ябълка /8-9см диаметър/ – разстояние 7м.
Всеки участник има право на 6 изстрела, стрелбата се прекратява при попадение или при изчерпване на стрелите. Отчитане на точките е както следва: при попадение с първа стрела - 6т., при попадение с 2-ра -5т, с 3-та - 4т., с 4-та -3т., с 5-та - 2т., с 6-та -1точка

2. Концентрична мишена с диаметър 40 см с 5 цветни зони – разстояние 15м. Право на 6 стрели. Отчитане на точките е както следва – 5т. – за централния кръг/жълта зона/, 3т. - за следващия кръг/червена и синя зона/ и – 1т. за най-външния кръг/черна и бяла зона/ за всяко попадение.

3. Концентрична мишена с диаметър 40 см – разстояние 25м  – време за изпълнение – 1мин.
  Пред мишена №5 стрелите 10/+/ броя стоят на земята, като всеки път участникът трябва да се навежда и да взема по една стрела преди всеки изстрел. Стрелите са на 1,5м. от позицията на стрелба. Получените точки са по 5 за всяко попадение в рамките на мишената. При пуснати по-малко от 7 стрели /независимо от попаденията/ – резултат от тази мишена НЕ СЕ ОТЧИТА.

4. Стрелба по чувал опънат в дървена рамка - разстояние 45м. Право на 6 стрели! Участникът получава по 5т. за всяко попадение!

Допълнителните 2 до 3 дисциплини се променят и допълват на всяко състезание, с цел разнообразие и изненада на участниците!
 
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВИЛА

В позиция 1, 2 и 4, участникът не трябва да държи повече от 6 стрели в себе си! В позиция 3, броя на стрелите е неограничен!  ЗА НАЧАЛО НА СТРЕЛБАТА СЕ ИЗЧАКВА СИГНАЛ ОТ СЪДИЯТА. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТРЕЛБАТА ПО СИГНАЛ НА СЪДИЯТА. СЪДИЯТА ИМА ПРАВО ДА ПРЕКЪСВА СТРЕЛБАТА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ, ПО СВОЕ УСМОТРЕНИЕ!
 Време за изпълнение на стрелбата по  мишена 1, 2 и 4 – 2мин., по мишена 3 - 1мин.
Попадение в чужда мишена, не се отчита!
Попадение след рикошет, не се отчита!
Стрела отскочила/не пронизала мишената/, не се отчита!
Стрела пронизала цялата мишена /със скрити пера/ се избутва  наобратно, за точно отчитане на попадение!
По време на провеждане на мероприятието, стрелбата по живи цели е забранена!!!!!!

При получаване на еднакъв брой точки на двама или повече от участниците, за определяне на крайното класиране се пускат по още 6 стрели от състезателите с равен брой точки по мишена - 2, като резултатът от последната стрелба не се прибавя към общия резултат, а служи само за определяне на класирането. При отново равен резултат се повтаря стрелбата за елиминацията. При повторен равен резултат се назначава нова мишена на различна дистанция.

Всеки участник има право да поиска копие от състезателния си протокол със личните му попадения и сбор от точки, и такова ще му бъде изпратено в електронен вариант! Крайното класиране ще бъде публикувано във форума ''Моят лък'' и във фейсбук!
Организаторите имат право да променят правилата с оглед и адаптация към метереологична обстановка, твърде много участници и други подобни.

Такса участие-10лв.

НАГРАЖДАВАНЕ

Първите трима учстници с най-добър точков баланс и в двете категории, получават медал /за 1, 2 и 3-то място/ с логото на форума и датата на турнира!
26
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« Последна публикация от xenos - Март 16, 2018, 08:39:26 am »
Червеният бряст не беше ли северно-американско дърво?! Аз в България знам, че са само бял (Ulmus laevis), полски (Ulmus carpinifolia) и планински бряст (Ulmus glabra). От тях последния май беше по-устойчив на холандската болест. При нас все още го има сравнително често, но от 2 години насам забелязвам, че броя на поразените дървета расте... :(
27
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« Последна публикация от Sea Raven - Март 14, 2018, 04:05:51 pm »
Това е червен бряст, Ulmus rubra, нарича се така точно заради сърцевината.
Много добри лъкове стават от него, точно като тисов лонгбоу, принципа е същия. Сърцевината сама по себе си не става за лък но е много твърда и плътна и в комбинация с външната бяла част работи идеално.
Правих един сто и двадесетина либров лонгбоу, даже още ми се търкаля някъде в къщи.
Там откъдето взимам бряст е само от този тип, почти не съм попадал на бял. За съжаление това дърво има проблеми в световен мащаб и стана много рядко.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=566557306702510&set=a.541077909250450.126957.100000447370517&type=3&theater
28
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« Последна публикация от xenos - Февруари 28, 2018, 08:59:25 am »
Аа, аз и по принцип не съм мислил да правя лък само от сърцевината. До колкото знам, мисля че е сравнително трошлива (тази на бряста). Обмислях обаче една от цепениците (тая най-тънката) да я пробвам да стане английски лонгбоу. Със стандартното овално сечение. Тогава може и сърцевината да влезе, и ще стане още по-класически изглеждащ! :)
29
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« Последна публикация от primitive - Февруари 27, 2018, 08:01:55 pm »
Дааа тъмничък е, сега си припомних като го видях как ми се пръсна един лък от такава сърцевина на бряст. Може би трябва да пробваш с един два слоя за гръбче върху сърцевината.
30
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« Последна публикация от xenos - Февруари 27, 2018, 11:53:40 am »
Хм, сякаш не съм попадал на бряст с толкова тъмна сърцевина досега! :)
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10