Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - nameless

Страници: 1 ... 16 17 [18]
256
опс - смених браузъра и нещата се оправиха

257
само аз ли не виждам снимки?

258
по начина с линийките съм работил досега, но искам по бърз и механизиран метод. трябва да има някакъв вариант. едва ли перата продавани по сайтовете ги работят на ръка.

259
също и за удобство на митничарите. хич не ми се иска двете шайби през които минават стрелите да са фиксирани в стените на кутията, и ония да изпитват съмнение какво има между тях.

260
интересува ме машинния начин чрез който се обработват перата, и по точно свалянето на твърдата част до състояние удобно за залепяне. преди време гледах клип на подобна машинария - перото се фиксира между две плоскости и се движи вертикално като шлайфаща глава отнема ненужната част. за съжаление не намирам клипа. всякаква помощ е добре дошла.

261
с нагряване, но по добрия вариянт е да се нахлузи не на долната част, а на някакъв подходящ дорник, защото от температурата долната тръба се сви малко. за мен това беше малко проблемно защото едва успях да вкарам вътрешната конструкция. да - има тръби и с по големи диаметри.

262
това е един доста евтин вариант на кутия за стрели. пвц тръба 100мм. с необходимата дължина, парче зебло за обвивка, дистанционни фланци изработени от непотребни парчета паркет, малко канап, монтажно лепило и лепило от рода на с-200 с което в случай омазах зеблото след залепване. основната ми идея беше перата на стрелите да не се притискат и деформерат. с моя тип оперение събира 15 стрели.
263
лъкът изглежда много добре. кажи още нещо за него - някои основни параметри и качества ако си измервал.

264
сега виси на един пирон като умряла змия ;D

265
тук е след третия уж последен слой сухожилия, но като се позамислих му сложих още един по тънък. общо трябва да стане около или малко над 3 мм дебелина


266wanderer
 
реших да направя един опит за реплика на скитски лък. още съм в самото начало и имам доста неясноти, но се надявам с времето да получа прозрение

преди

и след огъването на дървените части


тъй като огъвах без компресионни ленти, частите за долната скица (ляво) нещо не ми харесаха и тея дни ще огъвам нови.
      
_________________
 
                                                                                                                             
Sea Raven                                                                                                             
Супер, отдавна се оглеждам в тези лъкове.
Какво е дървото, и само във вода ли ги киснеш?
Аз съм се замислял по тази ситема в плик или нещо подобно дали не мога да ги накисна в грунд за няколко часа, проблема обаче е в етапите, грундирането става на етапи а не нацяло.
 
_________________


wanderer

дървото основно е мекиш. само продължението на вертикалната рогова пластина по посока сиите ще е дрян. правя го от ламели с дебелина 5 мм. кисна ги преди огъването само във вода за около 5-7 дена ако дървото е прясно. като попият допълнително вода се огъват на пара още по добре. за грунда ще ти е достатъчно да го направиш както трябва - лепило достатъчно топло, със съответната гъстота, и в достатъчно слоеве, по възможност загрети детайли. чисти и прязно набраздени или изшкурени повърхности. ако ги киснеш в лепило няма да имаш чисто място където да хванеш, и като вземе да лепне по ръцете става мазало. а и идеята на грунда е освен да попие и да даде определена дебелина на лепилната линия. при съхненето туткала намалява обема си неколкократно. какъв е смисъла да накиснеш дървото (дори и да попие перфектно) ако неможеш да постигнеш същото с рога?

_________________

Borkata

Единственото нещо, което бих могъл да намеря като предимство е задържане на относително постоянна влажност на материала. Рога също като дървото може да се пресуши.
Ама ако материалът е суров - тогава задържането на влага не е много полезно...
А Корейците сушат всичко по година и всеки детайл след огъване - също сушат година.

_________________


wanderer

борка нищо не разбрах?

_________________


Borkata

Имам предвид - единственото предимство от потапяне на материала в грунд...

_________________


wanderer

и тъъъйй... от всичките ми заготовки се оказа че харесах само за лък и половина. залепих стадките на дървените елементи в рамената, също и продължението на вертикалната рогова ивица. от ламинат - 3 пласта дрян. малко встрани от традицията, но нямам друг избор. имам идея от два рога на които съм взел външните ивици на извадя роговите елементи за лъка. от вътрешните криви на рогата за корем, и от страничните парчета за вертикалните ивици. дръжки - дал господ. ама ще поизчака малко де 


_________________


neven

Харесвам всички видове лъкове, но си признавам, че най-много са ми грабнали окото турските и скитските лъкове.
Ще чакам с интерес развитието!
Като не мога да бачкам, поне ще воайорствам

_________________


wanderer

ааа не! най-хубавите са ненаправените

_________________


wanderer

това са вертикалните рогови пластини и дървените форми по които ги огънах

_________________


wanderer

дървеното продължение (към сията) на вертикалните рогови пластини са залепени, а тук и самите пластини към едната дървена ламела. използвал съм дървени форми и тънък сезал. формикато изсъхне ще лепя другата. вече съм убеден че дефлексната секция в този лък е постигната както го е описал карпович - със загряване и огъване на вече сглобения лък. по моя начин - с предварително задаване на дефлекс на отделните елементи е страшно времеемко, а и изисква допълнителни форми и приспособления каквито древните едва ли са ползвали

_________________


primitive

На мен ми се вижда вижда непосилно цялото начинание, но ти ще успееш. Мамка му, все си мисля, че трябва да е имало по-лесен начин за цялата операция, особено при нивото на сечивата, които са имали по онова време... кой знае.

_________________


wanderer

със сигурност не работя по оригиналните технологии, но споделям абсолютно същото мнение . няма начин да е било толкова сложно. като са били древни не значи че са били прости хората. не отхвърлям вероятността да са ползвали някакви калъпи и форми при огъването и слепването на детайлите. но пак се връщам на дефлексната секция....ако материалите не са били с естествена извивка са били изкривявани по нянакъв начин в по късен етап - когато вертикалната рогова и двете дървени пластини са били залепени вече.

_________________


Borkata

Вайпъре,
Що ми се струва че вкарваш наученото от турските лъкове? И сякаш работещата част от скитския лък е нещо като огромен Касан...
Мисля си че е много вероятно рязките извивки да създават слаби места... В скитските лъкове извивките май са по плавни...

_________________


neven

Bore, shte izprevarq Dinko s otgovor na tvoite vyprosi.
Tova, koeto mislish, prosto ti se struva!
Replikata e geometrichno ednakva s tazi ot publikaciqta na Adam Karpowicz i Stephen Selby, kydeto Karpovic predstavq negovata replika na opisanite ot Stephen Selby originali. Izvivkite sa tochno takiva kakvito sa i v originalite.
Interesnoto ot klipcheto na Karpovic e, che tozi lyk raboti do golqma stepen i v dryjkata neshto, koeto men mnogo me vpechatli. Siite syshto sa raboteshti v dolnata si chast. Pone takova e vpechatlenieto mi ot napravenata seriq fotografii v statiqta i promqnata na geometriqta na lyka pri opyvaneto mu.


_________________


neven

Dinko, az imam drug vypros.
Kakva e sglobkata mejdu vertikalnata rogova plastina i dyrvenoto i prodyljenie?


_________________wandererборка, като гледам извивките на най-долния лък се чувствам направо щастлив  няма нищо лошо да наричаш работещата част огромен касан - важното е да работи както трябва. аз например искам целия лък да работи малко повече в рамената и по-малко в дефлексните секции в сравнение с репликата на карпович. всичко зависи как ще бъде направено да работи, а не как изглежда. кое те кара да мислиш че резките извивки създават слаби места? точно обратното е. именно с тази цел при турските лъкове областта на касан окото се прави най-тънка за да се отслаби и да работи точно там. невене, аз като цяло се водя основно от карпович и шелби, но съм направил някои малки промени най вече във формата. снадката за която питаш е със застъпване - десетина сантиметра дълга. като залепя и другата вартикална ламела ще ти я снимам


_________________


neven

Динко, разбрах те.
Успех.

_________________


Borkata

В никакъв случай не казах това за касана като нещо лошо просто ми беше интересен избора на геометрия и ми заприлича на Касан... Явно е че има някаква приемственост. Ама извивката която е рязка май е по видима при долните рамена.
Следя темичката с интерес и мн ти се радвам.
..

_________________


wanderer

невене, това са снадките_________________


neven

Ясно!
И аз така си ги представях. Ами то маи няма по-добър начин в този случай.


_________________


wanderer

сглобката в дръжкатаи цялостен изглед


_________________

neven

Ееееееее...
Пълни ми душата тази гледка...
Страхотно...

_
________________


wanderer

с добавен рогов корем
_________________


Borkata

Малии... Това с тоз корем... тая дебелина и слой два три сухожилия ще се превърне в ебаси чудовищното оръжие... Изглежда нечовешки красиво от сега.


_________________primitive

Не, че не се очакваше, но роговия корем изби рибата...

267
Търся / Re: Търся да закупя пръстен
« -: Февруари 08, 2013, 10:15:54 pm »
тук една интересна струва ми се книга по темата. 
http://www.thumbringarchery.org/

268
Предлагам / Re: пуешки пера
« -: Януари 25, 2013, 10:33:05 pm »
пращам ги на жоро - той писа първи на л.с.

269
Предлагам / Re: пуешки пера
« -: Януари 25, 2013, 12:47:35 am »
от гр. раднево

270
Предлагам / пуешки пера
« -: Януари 24, 2013, 09:53:38 pm »
пуешки пера около 40 бр. ако някой ги иска си поема единствено транспортните разходи


Страници: 1 ... 16 17 [18]