Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - xenos

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 35
46
И аз мислех над "тенденциите", и стигнах до извода, че една и съща сила играе в случая - инерцията на шафта. Дали той ще влиза навътре, разцепвайки форшафта, или самият той ще се нанизва върху форшафта, разцепвайки се - изглежда ми равностойно?!

П.П. А ако кухината е запълнена? Няма да има къде да навлезе! :)

47
В търсене на решение за леки стрели със малък спайн (25-30#), които да издържат максимално дълго време (хиляди изстрели! :) ), ми щукна и следната малко еретична идея! :) Знаем как се правят примитивни стрели с т.нар. "предстрела" (моя дума!) - foreshaft. Плътна дървесина, към която е прикрепен върха, се вмъква конусно в шафта (който обикновено е бамбук или тръстика) - "А" на фигурата по-долу.

Моята идея е да се направи обратното - върхът да е прикрепен към парче бамбуков форшафт, достатъчно дълъг за да покрие зоната на най-често счупване, а шафта (вероятно леска, за по-ниско тегло и спайн), да се вмъкне в него - "В" на фигурата! Естествено всичко ще се лепи, и ще има подсилване срещу сцепване.

Дали ще има смисъл от цялата тази гимнастика, или направо да не се занимавам, и да си се залавям с т.нар. "footed arrows"?

П.П. Сори за нескопосаната рисунка (знам, че има художници тука!), но не ми се занимаваше, и я надрасках набързо с молив! :)

48
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« -: Април 19, 2017, 09:00:47 am »
Мисля да я поразроша много леко с фина шкурка, и би трябвало да успее да се задържи...

49
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« -: Април 18, 2017, 01:28:37 pm »
В крайна сметка се получи това! Отгоре е сурова кожа (агнешка или ярешка, не съм сигурен), под нея по гърба и под бандажите има един слой сухожилия. Сега остана да позная и кога е изсъхнало достатъчно! :) Предполагам няма да е проблем да я байцна и лакирам отгоре?


50
И аз съм си го мислел на няколко пъти! Тъй че, може да споделяш ноу-хау по-натам! ;)

51
Аз имам само един въпрос за разглобяемите (take-down) лъкове - какво е съображението, по което са изключени? Примерно традиционен лонгбоу с втулка в средата на дръжката - по нищо не се различава от интегралния такъв, нито по външен вид, нито по стрелба! То като гледам, някои от участниците си стрелят с "разглобяеми" лъкове, само дето частите им са сглобени перманентно! :P

52
Всъщност малка корекция - 10-15% било за ловните, като някои стигали до 30%! Таргет 7-10%, а флайт - под 7%. Иначе да - по-удобно май е да се добави тежест, отколкото да се премахне!

53
Ако имам време ще направя картинка...

54
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« -: Март 31, 2017, 10:20:10 pm »
Абе да попитам още нещо: понеже при остъргването до чисто дърво заедно с лака си замина и байца, дали ще е проблем преди да лепна сухожилията да го мацна отново с малко воден байц? Че много ми контрастира така. Останалата част е тъмен палисандър! Ако не може, то дали поне сухожилията или суровата кожа след изсъхване могат да се оцветят?

А, и още нещо: колко време се очаква да мине преди пак да мога да го ползвам?

55
По принцип разлика в теглото на стрелите от 50 грейна (3-3,5 g), не оказва забележима разлика в летежа, тъй че ако останеш в тази граница - няма проблем!

За FOC-a - зависи какъв тип ще са стрелите! За таргет той е между 10 и 15%. Ловните са с по-голям, за далечни разстояния - с по-малък.
Припомням формулата:
Цитат
(ДТБ - ЦДС/2)/ЦДС, където ДТБ = дължината до точката на баланс (измерена от дъното на нока, до точката на баланс/центъра на тежестта), ЦДС = цялостната дължина на стрелата, измерена от дъното на нока до началото (не острия край!) на върха. FOC се измерва в проценти.

56
Говорим за лъкове с дръжки с пълна дебелина, на които има/съответно няма т.нар. "arrow rest", или включваме и "center shot" лъковете?! Защото между традиционен и център-шот лъкове също има бая разлика! :)

57
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« -: Март 28, 2017, 09:36:27 am »
А, да, бандажирането ще се прави по всички правила на бекването - изчистване до чиста дървена повърхност, и с туткал и прочее! :)

58
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« -: Март 28, 2017, 08:35:45 am »
Хм, дръжката ми въобще не е толкова масивна, трябва в ръката ми да я снимам, за да се добие представа. А може би и това е проблема? Може би се получава съвсееем леко работене в нея, което е достатъчно да нацепи лака. Аз все още си мисля, че лепилото държи, но лака над него се предава. Ако нямаше лак, вероятно нищо не бих забелязал! И понеже дръжката си ми харесва, и не ми се впуска в ново приключение с лепене на нови парчета, ми се щеше ако може да я запазя. Затова питах дали бандажите биха я спасили...

59
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« -: Март 27, 2017, 01:16:11 pm »
Няма как - някои неща трябва да се научат по трудният начин! :( Става въпрос за тренировъчния 30 либров лък, който направих миналата година. С лепената дръжка тип "локатор"... Не бях стрелял с него откак съм го завършил, но миналата седмица реших да го подкарам ...и се появи проблем, който ако не действам - може да се окаже фатален!

Както се вижда по-назад в темата, дръжката е лепена - двете рамена със Z-снадка, и върху нея - допълнително парче дърво за докарване на дебелина. Та след около 200 изстрела точно по лепилната линия между това допълнително парче дърво и рамената започнаха да се появяват вече добре различими пукнатини ( с червено на прикачената най-долу снимка)! Дали са в дълбочина, или засега само в лака - трудно да преценя! Но при всички положения са индикатор на проблем, който вероятно ще се задълбочи - вероятност парчето да се отлепи, и лъка да се счупи! :(

Проверих (колко хубаво би било да бях го направил преди това, но кой да си го помисли!), и се оказа, че съм направил грешка още при проектирането на лъка! Понеже досега не бях рязал Z-снадки, ме беше страх да режа по-дебели заготовки, и ги изтъних до прогнозираната дебелина на рамото, като си мислех, че фейдовете после ще ги докарам от допълнително залепеното парче дърво! Да! - ама НЕ!, както би казал Петко Бочаров! Не ставало така! По този начин се натрупвало напрежение между двете части, което можело да доведе до отлепяне - респективно унищожаване на лъка!Правилно е да се направи така:Странното е, че по време на тилеринга този лък е опъван стотици, да не кажа хиляда пъти, без да забележа проблема! А може би сега го забелязвам, защото има лак, който се напуква? Или при оформянето на дръжката съм я отслабил достатъчно, че да стане едва забележимо работеща?!
Няма значение всъщност - вредата вече е сторена, и аз нямам много полезни ходове в този случай! :( Това, което съм решил да направя, е да добавя сухожилия и/или сурова кожа, по начина показан с оранжеви линии по-долу на снимката - надлъжно по гърба, и напречно бандажиране на няколко места по дръжката. Надявам се така да я стегна допълнително, и да я направя по-твърда, за да спра евентуално процеса. Добре, че лъкът е сравнително слаб, та вероятността да успея е малко по-голяма! Как мислите?

60
Мда, аз до тука в сметката имам около 30-тина минути на шафт, и съм минал само двете изправяния, изглаждането на нодовете, и обелването на кората! :)

Между другото, скоро водих кореспонденция с някакви китайци, които продаваха шафтове от тонкин, групирани по спайн, готови да се направят на стрели, за народните 1.5 долара на шафт! Но искаха бройка над 100, а доставката направо изкърти мивката и преговорите приключиха! :) Ако някой има интерес - ще пусна кореспонденцията да я видите...

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 35