Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Admin

Страници: 1 ... 11 12 [13]
181
Форумни събития / Дни на предците
« -: Януари 15, 2013, 06:35:07 pm »
Sea Raven

Цитат
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,


Предстоящото събитие „Дни на предците”, ще се състои на 26.05.2012 година на територията на град Плиска и Националния историко-археологически резерват „Плиска”.

„Дни на предците” е тематично събитие за традициите по нашите земи в различни епохи, народности и култури. Участие ще вземат широк кръг от дружества, клубове, занаятчии, групи и ансамбли, представящи старовремски и традиционен бит и култура. Програмата на събитието включва представяне на народни певчески традиции, занаяти, облекла и обичаи на нашите предшественици, автохтонни породи коне, кучета, животни и птици. Конен преход от древния град Плиска до Мадарския конник, в който вземат участие конни клубове и школи от страната. Конни игри и надбягвания, стрелба с лък, дефилиране на участниците, пеши и конни, представящи облеклото и традициите на нашите предци. Поради евентуално късния час на приключване на събитието се предвижда лагеруване на участниците с коне, кучета и други животни, край град Плиска.

Моля с изрично писмо да потвърдите участието си, като упоменете точното наименование и числеността на групата, епохата, темата или репертоара който ще представите, броя коне, кучета и други животни, с които ще участвате, броя автомобили, каравани, помощни средства и материали, които ще ползвате.

Считаме, че събитието „Дни на предците” е подходящо да бъде подкрепено от широк кръг общественост, клубове, организации, дружества и групи и най-вече разчитаме на вашата лична подкрепа, да покажем съхраненото добро до наши дни, величието и мъдростта на предците ни, за да се помни и тачи.

Събитието се подкрепя от община Каспичан, като домакин, на чиято територия е град Плиска и Национален историко-археологически резерват „Плиска”, както и от кметство Мадара, на чиято територия е Национален историко-археологически резерват "МАДАРА". Инициативата е представена на Регионалния исторически музей град Шумен и предстоят уточнения.Инициатор: Димитър Великов, град Варна

0892456009, predcite@abv.bg

......................................................
Аз пътувам на 25 /петък/ към обяд и привечер съм там, спане в юрта, конна езда и стрелба, купон и тн.
Който иска да заповяда.

182
Добре дошли! / За форума - за какво иде реч
« -: Януари 15, 2013, 05:53:49 pm »
primitive
Здравейте,
решихме да направим този форум поради това, че напоследък интереса към лъковете в България нарасна и се появиха различни публикации в българското интернет пространство с объркваща и неточна, а така също и направо заблуждаваща информация. Целта ни е, читателите да имат алтернатива и да могат да преценят къде да се обърнат за съвет и да потърсят по-компетентно мнение от хора, които имат известен опит в направата на лъковете и разбират поне част от теорията и практиката, натрупана през вековете и обобщена от редица ентусиасти по света. Ще се опитаме да изясняваме въпросите, свързани с лъковете и стрелите. Форумът е обърнат предимно към така наречените примитивни или прости лъкове, изпълнявани само от едно дърво, съставните лъкове от два и повече вида дърво както и сложно-съставните лъкове, изработвани от дърво и сухожилия, рога и сухожилия, както и тези от трите елемента. Без да се ограничаваме ще подчертая, че идеята ни е да се обсъждат лъкове от ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ, на които искаме да наблегнем, като считаме че лъковете от съвременни материали няма да са съвсем на място тук и да бъдат част от обсъждането. Поради естеството на работата или да го наречем изкуството за направата на лъка, неизбежно ще се появяват и теми, които ще са пряко или косвено свързани с това, които можем по-късно да оформим в други раздели.
По предложение на един приятел ще бъде по-прегледно ако темите се оформят като въпрос, а в отговорите да се получават дискусии и разяснения. Също така насърчаваме всички, искащи съвет и готови да представят свои изработки, които да бъдат подложени на обсъждане.
Ще се радваме, ако успеем взаимно да се обогатим с опит и знания, да си помагаме и да се наслаждаваме пълноценно на лъковете и стрелите си.


Илиана
Много се радвам на създаването на този форум! Нека да расте и да ни просвещава, да ни забавлява и да ни събира!!!

Я да пробвам една снимка за начало :)

Това е пред статуята на стрелец с лък в Габрово, годината е 2009, групата е международна.


neven
Здравейте.
Чудесно начинание!
Най-накрая форум само за лъкоправене.
Поздрави,
Невен.


primitive
Здравей и добре дошъл! Радвам се и мисля, че както си говорихме, време беше...
Надявам се да намираш и ти по нещо интересно пък и да споделяш.


xenos
Много се радвам, че се появи такъв форум! С интерес ще чета темите тук, а ако някъде мога - и ще помагам!

Казвам се Стоян Стоянов. Вероятно някои от Вас ме знаят покрай блога ми.   Интересите са ми основно Бушкрафт и Примитивни технологии, и естествено лъкът, като част от вторите, ми е доста интересен. За да бъда по-конкретен - простият плосък лък, изработен от едно парче дърво.

Все още не съм изработвал лък (като се изключи един малък за сина ми), но съм прехвърлил известно количество теория по темата, а и събирам инструменти и материали!  Силно се надявам споделеното от по-опитните тук да ми помогне в начинанието!

За момента имам малко опит и познания в изработката на атлатли (предшественика на лъка!) и стрелите за тях, но предполагам тук за тях няма да става дума!

В блога ми съм драснал някоя друга публикация за направата на примитивни лъкове и стрели, и много се надявам да не съм от източниците, даващи "неточна, и объркваща информация" по темата!

Пожелавам успех на форума, да събере всички майстори на това изкуство в България, да няма премеждия (като моя!  ), и да е ценен източник на информация, с който да си "сверяват часовниците" всички заинтересовани!


primitive
Добре дошъл и ние се надяваме да намериш интересни и полезни неща, както и да участваш в темите. Наистина можем да пуснем и тема за атлатъла, едва ли някой от нас би бил против още повече, че също така сме запалени по него и сме му фенове, както също така и на твоя блог. Също поради естеството на работата, най-редовно се сблъскваме с повечето примитивни технологии. Едно от нещата за които се сещам в блога ти, което е грешно е стрелата ти, действително доста хубава, но която си озаглавил прериен тип пък си я направил 28 инча. Просто няма такава дължина стрела в прериите, те са от 20 до 24 инча преко сили до върха. Надявам се да не се сърдиш, обяснимо е. Радвам се за полаганите усилия от теб в откриването и показването на тези интересни неща. Тук ще се опитаме също така да даваме подходящите разяснения.


xenos
Благодаря!

Приемам критиката! Сега като се замисля, май в източниците, които прочетох, не попаднах на дължина на този тип стрела, затова я правих по мои си мерки (там с дължината на ръцете и т.н.)  Явно и дължината била важна, но... моя грешка!


pobeda1878
Аз съм нов член на този форум и ме интересува провеждат ли се някакви мероприятия,срещи.Видях снимката на срещата в Габрово от 2009г(и другите разбира се).Има ли основан някъде клуб(или нещо от този род).Темата за лъковете ме увлича отдавна,но не мога да срещна,, сродни души".


primitive
Добре дошъл, всъщност тази среща не беше в Габрово, а в Боженци и там се събираха хора правещи лъкове от цял свят, които участват в един друг форум - Paleoplanet но да самата снимка е от Габрово. От там се познаваме и повечето хора, правещи прости или примитивни лъкове в България. Всички останали са частни познанства, с други лъкоправци и интересуващи се. Няма все още никаква организация у нас. Има организация на ловци с лъкове, но там имат изисквания и май още не се допускат хора с лъкове от естествени материали. То и закон за лова с лък всъщност няма, те използават една от вратичките, че всъщност не е забранено по сега действащия закон и така се получава, че ако не е забранено то значи е разрешено. Може би наистина трябва да се направи някаква организация, но това подлежи на обсъждане.


pobeda1878
Благодаря за отговора.Ще контактуваме тук. Ако някой се наеме(мен не ме бива за тази работа) да организира нещо, съм насреща.


Dakota
Хока хей!Здравейте!Радвам се,за новия форум!

183
Кошче / За какво иде реч
« -: Януари 15, 2013, 05:23:14 pm »
Здравейте, решихме да направим този форум поради това, че напоследък интереса към лъковете в България нарасна и се появиха различни публикации в българското интернет пространство с объркваща и неточна, а така също и направо заблуждаваща информация. Целта ни е, читателите да имат алтернатива и да могат да преценят къде да се обърнат за съвет и да потърсят по-компетентно мнение от хора, които имат известен опит в направата на лъковете и разбират поне част от теорията и практиката, натрупана през вековете и обобщена от редица ентусиасти по света. Ще се опитаме да изясняваме въпросите, свързани с лъковете и стрелите. Форумът е обърнат предимно към така наречените примитивни или прости лъкове, изпълнявани само от едно дърво, съставните лъкове от два и повече вида дърво както и сложно-съставните лъкове, изработвани от дърво и сухожилия, рога и сухожилия, както и тези от трите елемента. Без да се ограничаваме ще подчертая, че идеята ни е да се обсъждат лъкове от ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ, на които искаме да наблегнем, като считаме че лъковете от съвременни материали няма да са съвсем на място тук и да бъдат част от обсъждането. Поради естеството на работата или да го наречем изкуството за направата на лъка, неизбежно ще се появяват и теми, които ще са пряко или косвено свързани с това, които можем по-късно да оформим в други раздели.
По предложение на един приятел ще бъде по-прегледно ако темите се оформят като въпрос, а в отговорите да се получават дискусии и разяснения. Също така насърчаваме всички, искащи съвет и готови да представят свои изработки, които да бъдат подложени на обсъждане.
Ще се радваме, ако успеем взаимно да се обогатим с опит и знания, да си помагаме и да се наслаждаваме пълноценно на лъковете и стрелите си.

Страници: 1 ... 11 12 [13]