Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Sea Raven

Страници: 1 ... 4 5 [6]
76
Композитни лъкове / Re: Корейски лък
« -: Декември 25, 2013, 09:11:27 am »
От корейският лък ме интересуват размерите и техниките, времената и материалите. Самият лък като лък не ми харесва като тип но имат уникално добри майстори с много опит. За съжаление това че имат автентична непрекъсната традиция е мит. И те като турците, маджарите и китайците въстановяват с налучкване, просто го правят по отдавна и са преоткрили много неща за това си заслужава да се изучава техниката им.
Единствената автентична непрекъсната традиция е монголската, всички останали са прекъсвали и започвали отново.
Корейците изобщо имат проблем с доказването на много неща относно техните исторически лъкове, доста неща направо си ги измислят, обвиняват за това японците.

Днешният корейски лък се различава от историческия, единственият ссрл който може да претендира за автентичност и като вид и като изработка пак казвам е монголския.


77
Материали / Re: Багрене на сурова кожа
« -: Декември 14, 2013, 11:05:22 am »
И аз се чудех същото нещо, Динко ме изпревари с експеримента. Имам същата ярешка кожа и искам да беквам гръб върху сухожилията но кожата е белдо бежова на цвят и трябва тониране.

Мислех да пробвам с разреден водорастворим байц, пише че е на минерална основа.

78
Материали / Re: Багрене на сурова кожа
« -: Декември 12, 2013, 04:08:49 pm »
Не знам дали ще е полезно но съм боядисвал само естествени тъкани- лен, коноп и памук.

Орехови листа и кора от зелен орех боядисват зеленикаво след накисване, ако се сложи утайка от кафе към тях става кафеникаво зелено, дървесина от орех боядисва кафяво и леко червеникаво, дървесина от черница особено жълтата част боядисва риванолено жълто особено ако се кипнат тъканите със стърготини, кипнат ясен боядисва червено, и аз много се чудих, дървесина от бряст червената сърцевина също боядисва ярко червено ако се кипне и се потопи тъканта в водата.

Маклура боядисва неприятно риванолено жълто, вода от коприва сивкаво зеленикаво, утайка от кафе кафеникаво, вино боядисва добре ама е грехота. Други естествени багрила за които се сещам са саждите ама цапат и кръв ама е странно.

С дървени стърготини съм боядисвал като ги кипна във вода и потопя тъканта в отварата, така избиват цветовете и багрилото захваща за плата .
Байцовете на водна основа са минерални и принципно минават за естествени, с тях тонирам туткал но стават и за кожа, боядисввал съм кожени ремъчета.

79
Композитни лъкове / Корейски лък
« -: Декември 10, 2013, 05:22:30 pm »
.......... Следващият ми проект мисля да е корейски лък, така че ще ми трябва наистина качествен материал.

Да ползвам да попитам, някой знае ли размерите на традиционният корейски лък ?

Дължини, дебелини, тегло........гледал съм доста снимки и клипове но единствено знам че обикновенно са около 40-60 либри.

80
Видеотеки / Re: Нищо необичайно
« -: Декември 10, 2013, 01:48:59 pm »
Който не ми е виждал мазето не знае истинска кочина какво е, веднъж се опитах да подредя и после нищо не можех да си намеря.
Тази работилница направо не ми изглежда реалистична, то отива повече време за чистене и подреждане отколкото за работа.

В мазе два на четири метра трудно се поддържа чисто, особено като нагъна рогата с флекса вътре става непрогледно.

81
Материали / Re: Корем от бамбук
« -: Декември 10, 2013, 11:07:44 am »
Маклура може да стане дори още по добре, според някой е много близка като качества до рога. Или някое екзотично дърво като ипе което традиционо се ползва за вътрешен слой в селфовете. Ако не държиш на някаква автентичност защото това са дървета от други континенти.

82
Вече съм сто процента убеден защо тези лъкове са спрени от производство и по примитивният хунски тип се е наложил. Уникална работа, някой ден може би ще се пробвам и аз но за сега изобщо не смея да започвам такова нещо.
Както съм казвал и преди, за мен това е най красивият лък, и вероятно най сложният.

83
Форумни поръчки / Re: Форумни фланелки
« -: Декември 07, 2013, 10:04:25 am »
Наистина, ако имаше възможност (макар и по-скъпа), надписите да се изместят отзад, а отпред да остане само логото, както е примерно при фланелките на моя форум, би било най-добре. Голямо лого на гърдите, и надпис на гърба - МОЯТ ЛЪК с по-големи букви, адреса с малки отдолу... Цвят пасъчен с черен надпис и на мен ми харесва...

+1

84
Форумни поръчки / Re: Форумни фланелки
« -: Ноември 29, 2013, 02:58:06 pm »
Зеленото не ми харесва особено, твърде милитари, пясъчното е много по добре според мен, повечето ми тениски и панталони са точно в този цвят. Но и зеленото да остане няма проблем.
И наистина шрифта на основния надпис е доста обикновен, може да е нещо малко по пипнато, фонтове да искаш.

85
Форумни поръчки / Re: Форумни фланелки
« -: Октомври 28, 2013, 10:52:33 am »
И аз взимам три L размер.

86
Материали / Re: Поддръжка на тетива
« -: Октомври 15, 2013, 02:20:27 pm »
Аз си купувам конеца от някакво магазинче на женския пазар за конци и канапи- бял капрон или силон, не го знам как се казва, здрав е, не се разтяга, струва 2 лв. за двеста метра, две по осем дължини и можеш да обесиш вол.
Конеца за сървинга си го купувам от от магазин за конци- черен, изкуственяк. Това е.

Иначе конкретно за този лък и за тази тетива най добре отиди в магазина от който е взет и си купи тетива за този модел с съответната дължина, либри, процент разтягане и тн.

87
важното е в случая не големината, а дебелината на желатиновия слой. дори при есетровите има доста голяма разлика при отделните видове риби. при другите сладководни риби този слой е почти символичен. още един минус е че са доста по мазни. изсушавал съм мехури от шаран и амур, после целите лъщят от мазни петна. до използването им не стигнах. чел съм че времето за желиране е по кратко от това на есетровите. може би каквото е при сухожилния туткал. но и с такъв не съм работил, та каквото и да ти кажа няма да е 100% изпитано.

Ако някой иска да вари сухожилия за лепило казвайте че съм насъбрал сумати материал остатъци от чепкането на жили.

88
Преди да продължите с детайлния анализ на тази злополучна статия да уточня нещо.

Статията не е предназначена за вас а за хора които бъкел понятие си  нямат от лъкове и то за относително тесен кръг ползватели имайки предвид че е в някаква регионална малотиражка.

Ако исках да пиша монография по въпроса щях да я подпра със съответните изчисления, позоваване на източници, графики и снимков материал, ясно е че това е глупост някаква но обещах да дам това интервю и това е, не знаех че толкова ще подразни академичната общност. Като не ви харесва не го четете, на мен  не ми е проблем.

Конкретно на въпросите на nameless.

Обсега на един боен лък е максимум около 300м., това вероятно съм казал или съм искал да кажа.

Това за бройката укрепващи пластини особено за тилните и ефекта им върху лъкът е малко дълъг и не много ясен въпрос, има такива мнения че тилни се слагат при  особено дълги сии и къси рамене, тилни по принцип има само в лъковете Сивашовка известни сред научните среди като "хунобългарски лък", защо в един момент изчезват не е много ясно, съвпада с удължаването на рамото и скъсяването на сията при тюрко хазарския лък от средата на седми в.но не вярвам той да е бил по слаб спрямо хунобългарския , мисля че е бил по далекобоен, това е свързано с промяната на военната тактика в периода и смяната на защитното въоръжение.Има мнение че тилните пластини по принцип утежняват сията с всичките негативни последствия но при тези модели се търси висока начална скорост с тежка стрела предназначена за поразяване на брониран противник от късо растояние.Всъщност може и да не е така, сия укрепена с три костени пластини може би е по лека от сията на един турски лък за същата дължина имайки предвид колко  материал се налага да се остави за да се направи сия само от дърво.

Правя разлика между  пластичност и еластичност.

Общоналожено мнение е че всеки ссрл е с поне малко по високо кпд от всеки селф, не съм правил измервания по въпроса.

Продавам лъкове за да мога да ги правя а не за печалба.Самата идея като започнах не ми беше свързана с печалба а изгубеното време така или иначе никой не може да ми плати.

Компромис винаги има, друг е въпроса кога и доколко е допустим, когато се явя на международен симпозиум по лъкоправство ще гледам да се подготвя по добре.

......................................

Ако искате продължавайте по темата но не мисля да влизам повече, за да не четете други "несвързани бръщолевеници" от "амбициозен темерут с завишена самооценка" иначе с удоволствие бих обсъдил примерно някои много интересни моменти от конструкцията на лъковете Сивашовка които не са ми много ясни а същевременно са много интересни но явно акцента е що съм казал че едикойси  лък е най великия на света и за колко го продавам.Аз по принцип и не исках да пиша но ми стана интересно че  първите двама критикували работата ми всъщност надали имат да ми кажат нещо по въпроса съдейки по практическия им опит в областта на ссрл.
Само една забележка за последно, следващия път като отидете на международна сбирка на лъкаджии наблегнете повече на лъковете а не на кафтаните.

89
Не ми се отговаряше хич ама все пак да кажа нещо по въпроса.

Статията е кошмар, съгласен съм, ако искате обаче истински кошмарна статия да ви пусна едно мое интервю от миналата година, направо не повярвах какво чета, това е то журналистиката.Конкретно това за 30 % е глупост разбира се, споменах че всеки ссрл е с около тридесетина процента по високо кпд от селфовете или поне така знам, останалото е интерпретация, нашият лък е архаичен и тромав модел, с доста по ниско кпд от един късен турски или кримотатарски или моголски лък.

Относно майсторлъка.

Цецо признавам че специално ти и всички останали от лъкоправците сте години пред мен ама да те питам конкретно теб колко ссрл имаш?

Доколкото знам с около петнайсетина по малко от мен, тоест николко.

Всичките лъкове които съм направил работят и то добре /отдавна вече не са по 800грама/, някои от тях са около сто либри, нямам деламинации и дефекти, нямам счупен лък или такъв с някакъв сериозен проблем. С един от лъковете ми стрелят всеки ден по 150-250 стрели от кон /настоявам да ги брои криво ляво/, във всякакви метеорологични условия, от няколко месеца насам.След това отива на международно състезание и с този лък печели медал , два пъти до тук, предстоят и още две до края на годината.

Не се смятам за майстор и никога не съм твърдял че съм нещо повече от любител който тепърва започва да се занимава с това с което вие се занимавате от години, просто правя лъкове и те работят.Вложих доста труд и свободно време в това, почти си развалих семейството, да не говорим за вложените средства и лично аз се гордея с постиженията си колкото и да са скромни или спорни.

Доколко това е български лък и доколко е точно копие, според мен и според екипа археолози разкопал погребението Матюхин бугор това е много точно копие на този лък, ако някой ден намерим запазен екземпляр тогава ще видим дали съм улучил.

пп
По разни причини съм свързан с група която някои определят повече като театрална отколкото като  реконструкторска и за съжаление такива статии, интервюта и изцепки тепърва ще има, опитвам се да направя компромис в името на някаква полза и да настоявам за някаква историческа достоверност и коректност но често не се получава.

Страници: 1 ... 4 5 [6]