Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Sea Raven

Страници: 1 [2] 3 4 ... 6
16
Този момент с триперия или четириперия връх много измъчи едни мои приятели ковачи. По принцип този връх е бил много разпространен, появява се с хуните в началото на новата ера и след това е масов.
Та доста се чудехме как точно е правен и общо взето направиха същият помощен инструмент като този само че сами стигнаха до него без да го гледат.
То не че е нещо сложно де. Имам такъв трипер връх, от Плиска, около 9 век.
Разликата е че нашите върхове за стрели винаги са с шип отзад, източен тип, втулката е по западен модел.

17
Шафта е тялото на стрела, да Рейвъна има точно заготовки за дюбели предвид. При всички положения какъвто и материал да избереш, гледай в него да няма чворове и да е правожилен, т.е. годишните слоеве да вървят от край до край, а не де излизат настрани. А що се отнася до спайна - не съм съгласен, че няма значение!

О, да. Спайна има огромно значение, просто аз не съм стрелец и за мен не е толкова важен. Стрелям на къси разстояния и предимно ме интересува как се държи лъкът а не толкова стрелата.
Стрелата прочее си е отделна материя с много тънкости, не по малко отколкото самият лък.

Забелязал съм че особено на изток има стриктно разделение при майсторите на лъкове и стрели, обикновенно не се засичат в занаятите си.
Въпреки че са неразделни лък и стрела са две много  различни неща като техника на изработка, физически качества и ред други моменти.
Аз така и не се научих да правя смислени стрели, просто въртя някакви полуфабрикати набързо колкото да имам подръка.

Заготовките за дибли наистина са доста добър вариант, сухи, прави, два вида дървесина, спестява допълнителна обработка на филизи и заготовки.
Само трябва да се гледа внимателно, обикновенно като отидем с Жорикс вадиме всичките налични пръчки и се почва едно оглеждане, "прицелване", и персонала ни заглежда подозрително.  :D

18
Здравейте , бих искал да знам от какво дърво е най-добре да се правят стрели .Ще поръчам на дърводелец летвички 1 на 1 см и един приятел ще ми го закръгли до 8 мм на струг .Та за това се питам какво дърво е най-подходящо .Лъка е 40 либри по между другото  Поздрави..

Ако имаш наблизо Баухаус или Бриколаж направо си вземи еднометрови шафтове от дърводелската секция.

С различен диаметър са, има от кедър и бук.
Буковите ти правят около 40 грама стрела която е добра за шейсетина либри, кедровите дават около 20-24 грама стрела, става за лък до 30-40 либри.

Тези грамажи ми се получават с естествени гъши или пуешки пера, връх около 4.5 грама и по често без насадка ами само улей отзад обезопасен с намотка жили да не сцепи от удара на тетивата.

Спайн не съм мерил, за мен критерия е дали лъка се държи добре след изстрела, дали не му е твърде лека или тежка стрелата, как излита стрелата, остатъчният хендшот и вибрации в лъка след истрела а относно стрелата ме интересува на коя крачка изчезва парадокса и се стабилизира.

Ако лъкът е стабилен в ръката ми след истрела, не се мъчи и не подскача прекалено нервно,  стрелата излита пъргаво и стабилизира до седем осем крачки- значи спайн, майн и прочие е ок.  :D

19
Композитни лъкове / Re: Грузински сслр
« -: Октомври 26, 2015, 03:49:40 pm »
Имам още малко снимки на лъка, предимно детайлни, но ме помолиха да не ги пускам публично.
Този грузинец, Гоча Легидзе, искаше да му направя лъка но отказах защото е с касани а такова нещо не съм правил и не се наемам тепърва да се уча.

Грузинеца е голям майстор, реконструктор и ковач, разгледай му галерията.

https://www.facebook.com/gotscha.lagidse/media_set?set=a.356975567677736.75121.100000958874670&type=3

20
Композитни лъкове / Re: Грузински сслр
« -: Октомври 19, 2015, 04:57:05 pm »
Извинявай че чак сега отговарям, пропуснал съм.
Лъкът е асиметричен, имам доста снимки от него но грузинеца ми ги прати за лично ползване защото искаше да му ги правя. Размери не ми даде, каза че ще ми даде ако го започна но аз отказах.

Отлично запазен лък, виждат се всички подробности и детайли.

21
"Там беше написано, също, че прабългарите си беквали лъковете с ВРАТНИ ВОЛСКИ ЖИЛИ, а това, май, е невъзможно!"

Знам че монголците ползват гръбни жили от тибетски як, аз си намерих гръбни говежди жили за проба но хич не ми харесаха.
Изобщо не приличат на ахилесите ами по скоро на някакви парцали от които не можах да извадя нормални влакна.

За собствени нужди си правя два вида стрели от шафтове от Баухаус, и двата са 8 мм. но единя вид са от кедър а другия от бук.
Така едните стрели ми излизат около 25 грама а другите около 40 грама което покрива диапазона от лъковете ми от 45 до 70-80 либри.
Насадки и върхове взимам от Боухънт, върховете са ми по 4.5 грама, перта пуешки и гъши.

Един приятел турчин прави страхотни стрели, вретеновидни, направо перфектни поне за мен. Някой от вас го познават от състезанието в Турция, дългокосия с брадата, все не му запомням името и му викам "Сандокан".
Видяхме се в Унгария и ми подари една от неговите стрели, но аз пък я подарих после на една позната.

Всичко това без много престараване, правя си стрели колкото да си пробвам лъковете, не следя нито спайн нито други мерки, гледам за по силните лъкове да стрелям с по тежки стрели за да не ги натоварвам излишно, а и по тежката стрела ми се стабилизира максимум към десетата крачка при по силен лък.

Правенето на стрели е по гадно дори от плетенето на тетива. :)

пп
Дайте някакъв съвет за лепене на върха към шафта, пробвал съм с поксипол и някакво на Бизон но много често върха ми остава в мишената след издърпване.

22
"Бях чел в ония измислени книги за прабългарите, че правели стрелите си от бряст, " 

Не знам да има някакви данни за намерени стрели свързвани с прабългарите.

Намирани са само върхове, никакъв дървен материал или пера доколкото знам.

От самите лъкове имаме няколко намерени костени пластини на наша територия и то при неясни условия, което не може да ги датира със сигурност.
Ако приемем културата Сивашовка от северното черноморие за прабългарска там имаме около 15 комплекта костени пластини от асиметрични лъкове от архаичният "хуно български" тип.

Хубавите плодородни български почви са ад за археолозите.

Бряста надали е добър за стрели, работил съм доста с този материал, за лъкове става но за стрели има много по добри материали.

23
Материали / Re: Въпрос за сухожилия
« -: Септември 28, 2015, 02:28:46 pm »
По добре говежди, по къси но по здрави са. С конски работих по едно време и забелязах че са доста еластични, слоят става по слаб за същата дебелина като говеждите. Останаха ми малко конски и ги ползвам само за бандажи.

24
Материали / Re: Нищо, нищо не правя....
« -: Юли 07, 2015, 11:00:53 pm »
Е, повече няма да се появява...  8)

А така исках да науча повече за прабългарските лъкове от "leska ".  :'(

26
Разби ме с тетивата.  :o

Бамбука е голяма благина, жалко че го нямаме по нашите географии.

27
Забавни / Re: На лов с лък.
« -: Юни 12, 2015, 02:04:41 pm »
Супер, сега всеки любител на игрите на глада ще ръгне в гората с лък в резултат на което ще имаме животни с щръкнали от телата стрели които ще умират нейде дълго и бавно.
И това защото някъде в системата седят идиоти и корумпирани тъпанари.

Като ловец бих отнел пушките на половината си колеги защото са некъдърни алкохолици и перманентни бракониери камо ли пък да разрешавам лов с нов вид оръжие от което 99%  понятие си нямат.

28
Първо един рейвън пролет не прави и второ това е концепт кар, всеки художник на комикси може да го нарисува и после да му го огънат от малко плексиглас и шаси от друга кола.

http://fakti.bg/avto/118938-nevazmojniat-superkar-na-lada

29
" Ще присъстват много сериозни играчи в европейската политика."

По точно?

За съжаление един от основните "играчи", корейския психар Кимчо едикойсиподред няма да присъства, имал да си храни кучетата с някой от роднините си.

Също така за съжаление африканските режими ръководени от канибали и ненормалници напоследък се спихнаха и няма да видим известни фигури като Мобуто или Иди Амин на Червения площад. А какви канибали имаше едно време, приятели на СССР !

Така че ще присъстват основно няколко диктатора на бивши съветски републики и глави на непризнати държави.

Те ще имат удоволствието да видят елитните руски части изтеглени от Украйна /където всъщност не са били според Путин/. Както и новият руски танк. Щеше да е странно да покажат новия руски компютър, или хладилник, или автомобил, или каквото и да е освен оръжие и водка.....

Дет се вика - "руский мир" пришол.......

30
Материали / Сухожилия
« -: Март 04, 2015, 12:10:13 pm »
Ако някой търси сухожилия от София казвайте, направих хубава връзка с една арабска месарница на Кирил и Методи и Опълченска, срещу Била на Опълченска се пада.

За 6-8 броя задни говежди ахилеса с дължина около 25 см. арабина ми взима около 15 лв.


Страници: 1 [2] 3 4 ... 6