Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Sea Raven

Страници: [1] 2 3 ... 6
1
Прости лъкове / Re: Лъковете на xenos
« -: Март 14, 2018, 04:05:51 pm »
Това е червен бряст, Ulmus rubra, нарича се така точно заради сърцевината.
Много добри лъкове стават от него, точно като тисов лонгбоу, принципа е същия. Сърцевината сама по себе си не става за лък но е много твърда и плътна и в комбинация с външната бяла част работи идеално.
Правих един сто и двадесетина либров лонгбоу, даже още ми се търкаля някъде в къщи.
Там откъдето взимам бряст е само от този тип, почти не съм попадал на бял. За съжаление това дърво има проблеми в световен мащаб и стана много рядко.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=566557306702510&set=a.541077909250450.126957.100000447370517&type=3&theater

2
За съжаление форумите лека полека умират, за сметка на фейсбук. Аз съм админ и един от създателите на най големият форум за акваристика у нас, и не съм влизал в него от месеци. Следя само публикацииите на фейса. Писал съм в много форуми, исторически, политически, в някои имам хиляди постове, от време на време влизам и виждам че са напълно замрели. Това е тенденция, жалко за натрупаната информация която има опаснот да се изгуби. Аз правя лъкове и пускам редовно снимки, клипове, всякакво инфо, всеки който ме пита отговарям подробно. Просто всичко слагам на фейсбука, не ми остава време за други локации. Не знам какво да кажа, говорили сме си с колеги от други форуми, не сме измислили нищо. Някаква по плътна интеграция с фейсбук може би, всеки вече виси у фейса, и аз вкл.

3
Кленът който ползвам е някакъв румънски, от Карпатите, това е единственото което разбрах за него. Взех го на талпа от един склад в Елин Пелин и тук ми го разбичиха на летвички в дърводелска работилница.
Не съм много доволен, растоянието между годишните кръгове понякога е до 2 мм. което не е особено добре но това е най доброто което намерих на едро.

Иначе най добрият клен е мекиша, обаче много трудно се избира читав материал защото мекиша в повечето случаи е ниско и жилаво дръвче, повече висок храсталак отколкото дърво, много усукано и с много съкове.
Първият сслр който направих беше от мекиш, намерих го в един парк в Сф и с много зор отбрах две що годе добри парчета.

Казват че всички кленове стават повече или по малко, другият уикенд и аз ще сека клен, този който намирам е обикновен явор, Acer pseudoplatanus, така като му гледам листата.
Ползвал съм го и съм доволен, плюса при него е че обикновено няма съкове и се вадят хубави гладки парчета.

4
Унгарците често ползват ясен, специфичното за маджарският лък е че рефлекса му е малък, някъде около 5 градуса при дръжката и от там напрежението в раменете не е особено драстично. Още повече че сиите му са безконтактни, при тях ъгъла е към 45 градуса средно което не е достатъчно за контакт.
Типичен северен лък за студени зими, сигурен и не особено натоварен. Което вероятно му удължава и пробега.

Още Дюла Фабиан ползва ясен, сега доста унгарски боумейкъри го ползват наред с клена.

Аз май ще пробвам ясен тази зима, имам достатъчно клен но ясеновите дръвчета имат подходяща форма за този тип сглобка която правя в дръжката, две парчета с ъгъл в дръжката около 40 градуса които се съединяват със старата сглобга "патешка човка".

Проблема при ясена са съковете, но пък е много разпространено дърво и може да се намери читав материал.
Разликата между ясен и клен е че клена попива по добре грунда, еластичен е колкото ясена но малко по слаб.
Сета е малко загадка за мен, някои лъкове ми правят сет а други не при равни размери и условия на експлоатация.
Най често сет се залага при началното огъване на лъка, ако престои на тепелиците или ако се правят много корекции чрез нагряване тогава може и да се сетне трайно. Номера според мен е да се пусне лъкът от раз, без много корекции и пипане.

Друго дърво за ядро е дряна, Мошчевая балка е с дрян, но той по трудно се намира в читав размер.
Освен това по трудно попива грунд защото е плътен а и стават излишно яки лъкове.

И бамбук разбира се, класиката. Където няма бамбук се ползват заместители. Но трудно се намира читав материал, а и за моите лъкове е непригоден, става за прави ядра.

Стилян беше направил хубав лък от черничево дро, монголците ползват вид бреза която май я няма у нас, общо взето клена си е класика за нашите места.

5
Разликата е че аз приплъзвам тетивата по сията отдолу на горе към нареза, а на картинките горе и по традиционния начин тетивата се "окачва" като се прехвърля сията.

Това е допълнително усилие и което е по важно допълнително натоварване на лъка в този важен момент.

Аварският тип сия е перфектна за това "плъзване", високата и горна част, тази над нареза за тетивата играе ролята на ръкохватка.
Има и по късни маджарски лъкове с такива издължени сии.
Но този метод го ползвам и при хуно българският тип лъкове които са характерни с много близкият до края на сията нарез.
Пак става, но не е толкова удобно.

6
Виждал съм разни начини, вкл. и някои съвсем странни.

Аз го правя по този начин, много е лесно особено при лък с удължени над нареза за тетивата сии, тип аварски и маджарски.


7
Дойно е голям образ.  ;D
Неуморен изобретател, той между другото сглоби първият ссрл в Бг, неуспешен, поради конструктивни фантасмагории се счупи в прехода дръжка рамо, първият работещ сслр е на Стилян.

Преди години като прохождахме в занаята в форума на даото Дойно беше един от най големите ентусиасти, част от изобретенията му са умопомрачителни разбира се но човека е пич и голям фен.

8
Галерии / Re: Монголски лък
« -: Май 03, 2016, 11:28:15 am »
В един китайски източник се казва че конницата на сюнну е от 400 хил. конника.
Един конник има поне три до пет коня, сега си представете два милиона коня на едно място.

В 409 г. имп. Хонорий наема 10 хиляди хуни за кампанията си срещу крал Емерих.
В продължение на половин година цялата римска провинция Далмация събира зърно и продоволствие за да обезпечи изхранването на тези конници, това е Римската империя, с уникалната и административна организация.

Да не говорим за византийските източници които се отличават с особена пищност в цифреността на враговете.

Степите са хабитат който не предлага много възможностти за издръжка на голямо население и животни, просто няма достатъчно средства за оцеляване.
Има много изследвания за числеността на населението на степта, смята се че едно племе пръснато на контролирана от него територия е около 200 юрти сумарно, групирани по пет до десет на едно място, общо десет хиляди човека.
Те трябва да са в непрекъснато движение в търсене на свежа трева и водоизточници, на всеки три месеця трябва да сменят местоположението си, поради това едно дори средно племе обитава огромна територия.
Степите по принцип са много рядко населени, не случайно Монголия днес е една от най рядко населените страни в света.
Голямо племе може да стигне до двадесет хиляди, това са по скоро племенни обединения тип хазари, авари, хуни, българи и тн.

Комар изчислява армията на хазарския хаганат в абсолютният му пик на 20 хиляди конника, това при пълна мобилизация и говорим за голяма квази държава в напреднала уседналост, при чисто степни съюзи това е нереално голяма цифра, само от трева и овце толкова хора не могат да се изхранят.

9
Стрелба / Re: Въпрос за опъване на тетивата
« -: Април 28, 2016, 12:01:48 pm »
Стрелбата с палец се смята за по точна защото палеца който е основният опъващ пръст е на една линия със стрелата и така се създава някакъв интуитивен "окомер".
Освен това пускането на тетивата е по финно защото я отпуска един а не три пръста, по малко сърикосновение.

Има и други причини за този хват, налага се основно при стрелба от кон, при хват с палец в пускащата ръка могат да се държат две или три допълнителни стрели за насадките, така е при персииската система.
При османската две стрели се държат близо до върховете успоредно на лакътя.

Това го казвам само като теория, аз така и не се научих да стрелям по друг начин освен трипръстия.

10
Галерии / Re: Монголски лък
« -: Април 22, 2016, 02:13:00 pm »
Не е точно монголски лък а хингджански от времето на монголското владичество. Доколкото знам този лък няма точно етническо определение, намерен е в Западен Китай, Xinjiang, в някакъв оазис.
Според мен по скоро е тюркски лък, отколкото китайски или монголски.

Монголският лък е северен тип, дълги тесни рамене, слабо изразен рефлекс в дръжката и мостчета за да компенсира дългата тетива.
Този лък е по южен, с тези къси рамене и изразен рефлекс в дръжката няма да издържи на -40 въпреки изправените безконтактни сии, късите рамене са южен табиет, на север са дълги, за да се намали напрежението.
За това северните лъкове са големи тояги, монголските са около 160 см, манчу лъковете стигаха до 185 см.

Монголският лък е от най примитивните степни лъкове, мярках преди време един башкирски майстор  който работи по подобна техника, има и няколко монголски майстори които работят в юрта в степта по оргиналната техника но и те минаха на комерс а лъковете им са много зле, който си е взел се е оплакал.

Монголските лъкове са ми слабост, от известните видове сслр те са ми най интересни, преди години се запалих да правя сслр от едно клипче в тубата, един стар монголец в юрта дялкаше лък по абсолютно примитивен метод.


11
Инструменти / Re: Кантарче (Bow Scale)
« -: Април 07, 2016, 05:09:36 pm »
Точно това последното кантарче ползвам от няколко години, така и не се наканих да си взема истинско и все ми се досвидяват парите.
Кантарчето е много добро и мери точно, често го проверявам с тежести за дъмпели. Дръжката му е относително удобна за опън с три пръста, има памет и след отпускане може да се види резултата.

Мисля че най силният лък който съм мерил с него е около 90либри.

По спомени го взех за малко над десетина лв. с доставката.

12
Сигурно следите темата на Алмаз и неговото решение за скитски лък. Той го направи с прави рамене и после ги огъна, лъкът сработи добре и не дава някакви проблеми.
Ако реша най накрая и аз да се пробвам със скитски сигурно ще го направя по този начин.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005806399498&sk=photos&collection_token=100005806399498%3A2305272732%3A69&set=a.476981512505391.1073741865.100005806399498&type=3

13
Материали / Re: орлови пера
« -: Март 02, 2016, 10:25:38 am »
Наистина са по меки, имам пера от северен сокол, ловен и сокол скитник. В сравнение с пуешките и гъшите са по финни. Което си е нормално де, пуйката и домашната гъска са едри юрдеци, а и не летят, особено в ловен режим.

Моите пера даже мисля да ги ползвам за по декоративен тип стрели, с ковани върхове и тн. А не за обикновенни стрели за мишени. Първо мисля че перата ще се износят по бързо, освен това всяка изгубена стрела ще я преживявам по драматично.

14
Форумни събития / Re: Плащане на домейна
« -: Януари 29, 2016, 10:33:12 am »
И на мен най лесно ми е с еконт, дайте някакви данни.

15
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=158682751158953&id=135464760147419

И аз скоро правих един пръстен за подарък на приятел. Аз самият така и не му хванах цаката ми си опъвам като Робин Худ с трите пръста.

Страници: [1] 2 3 ... 6