Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - bravewolf

Страници: [1] 2 3
1
12- ти май, Оризари

ОБЩИ ПРАВИЛА

Състезателите включили се в турнира ''МОЯТ ЛЪК'' трябва да отговарят, по отношение на лък и аксесоари, в една от категорийните групи както следва:
 1. ''Исторически традиционен лък-ИТЛ''
 -Лъка трябва да е с достоверен исторически дизайн
-няма ограничения в:
           -материала, от който е изработен лъка
           -размери на лъка
           -сила на опън
           -дължина на опън
           -хват
-ограничения и забрани:
           -не се допускат лъкове с прорез или поставка за стрелата
           -не се допускат разглобяеми лъкове
           -забранени са спусъци, мерници и нивелиращи устройства
           -не се допуска повече от един нок-пойнт на тетивата
           -не се допускат лъкове с видими отбелязвания на дръжката, които могат да се ползват за прицел
2. ''Американски традиционен лък-АТЛ''
 Лъкове с традиционен и исторически достоверен дизайн, отговарящи на горе посочените условия, но притежаващи прорез или поставка за стрелата! Не се допускат лъкове от типа ''център-шот'', т.е. лъкове с прорез надвишаващ средата на дръжката!!!!

 Стрелите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са само от дърво, бамбук, тръстика и други естествени материали. Допускат се всякакъв тип нокове.  Оперение- само от естествени пера. Върхове-не се допускат ловни, листовидни, ''лястовичи опашки'' и др. подобни, които затрудняват изваждането на стрелата от мишената и са рискови за оставане в нея! Необходими стрели – около 10 бр/или максималното количество, което можете да изстреляте в рамките на 1 минута/+ 1-2 допълнителни, които са резервни, в случай на непредвидено счупване или загуба.
Всеки участник трябва да притежава всичко необходимо за състезанието, стига да отговаря на горе описаните изисквания!!!!

Реда на учстниците, включени в състезанието, се определя чрез жребий!
 Участниците  преминават по трасето в три групи, като стрелят едновремено трима /по един от всяка група/. Точките се отбелязват спрямо попаденията индивидуално в таблица за всеки участник. Между всяка мишена участникът и съдията отиват до съответната мишена, за да съберат стрелите и да отчетат резултата.  Финалните резултати се изчисляват и обявават след приключване на състезанието и преминаването на всички участници.

В турнира са включени 6 до 7 дисциплини, от които следните 4 са постоянни:

1. Стрелба по цел с големината на ябълка /8-9см диаметър/ – разстояние 7м.
Всеки участник има право на 6 изстрела, стрелбата се прекратява при попадение или при изчерпване на стрелите. Отчитане на точките е както следва: при попадение с първа стрела - 6т., при попадение с 2-ра -5т, с 3-та - 4т., с 4-та -3т., с 5-та - 2т., с 6-та -1точка

2. Концентрична мишена с диаметър 40 см с 5 цветни зони – разстояние 15м. Право на 6 стрели. Отчитане на точките е както следва – 5т. – за централния кръг/жълта зона/, 3т. - за следващия кръг/червена и синя зона/ и – 1т. за най-външния кръг/черна и бяла зона/ за всяко попадение.

3. Концентрична мишена с диаметър 40 см – разстояние 25м  – време за изпълнение – 1мин.
  Пред мишена №5 стрелите 10/+/ броя стоят на земята, като всеки път участникът трябва да се навежда и да взема по една стрела преди всеки изстрел. Стрелите са на 1,5м. от позицията на стрелба. Получените точки са по 5 за всяко попадение в рамките на мишената. При пуснати по-малко от 7 стрели /независимо от попаденията/ – резултат от тази мишена НЕ СЕ ОТЧИТА.

4. Стрелба по чувал опънат в дървена рамка - разстояние 45м. Право на 6 стрели! Участникът получава по 5т. за всяко попадение!

Допълнителните 2 до 3 дисциплини се променят и допълват на всяко състезание, с цел разнообразие и изненада на участниците!
 
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВИЛА

В позиция 1, 2 и 4, участникът не трябва да държи повече от 6 стрели в себе си! В позиция 3, броя на стрелите е неограничен!  ЗА НАЧАЛО НА СТРЕЛБАТА СЕ ИЗЧАКВА СИГНАЛ ОТ СЪДИЯТА. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТРЕЛБАТА ПО СИГНАЛ НА СЪДИЯТА. СЪДИЯТА ИМА ПРАВО ДА ПРЕКЪСВА СТРЕЛБАТА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ, ПО СВОЕ УСМОТРЕНИЕ!
 Време за изпълнение на стрелбата по  мишена 1, 2 и 4 – 2мин., по мишена 3 - 1мин.
Попадение в чужда мишена, не се отчита!
Попадение след рикошет, не се отчита!
Стрела отскочила/не пронизала мишената/, не се отчита!
Стрела пронизала цялата мишена /със скрити пера/ се избутва  наобратно, за точно отчитане на попадение!
По време на провеждане на мероприятието, стрелбата по живи цели е забранена!!!!!!

При получаване на еднакъв брой точки на двама или повече от участниците, за определяне на крайното класиране се пускат по още 6 стрели от състезателите с равен брой точки по мишена - 2, като резултатът от последната стрелба не се прибавя към общия резултат, а служи само за определяне на класирането. При отново равен резултат се повтаря стрелбата за елиминацията. При повторен равен резултат се назначава нова мишена на различна дистанция.

Всеки участник има право да поиска копие от състезателния си протокол със личните му попадения и сбор от точки, и такова ще му бъде изпратено в електронен вариант! Крайното класиране ще бъде публикувано във форума ''Моят лък'' и във фейсбук!
Организаторите имат право да променят правилата с оглед и адаптация към метереологична обстановка, твърде много участници и други подобни.

Такса участие-10лв.

НАГРАЖДАВАНЕ

Първите трима учстници с най-добър точков баланс и в двете категории, получават медал /за 1, 2 и 3-то място/ с логото на форума и датата на турнира!

2
Форумни събития / Трети есенен турнир ''МОЯТ ЛЪК''
« -: Септември 02, 2017, 12:35:42 am »
Дойде време и за есенното турнирче! Датата е 30-септември! Мястото на провеждане е същото, както до сега!

https://www.facebook.com/events/1664415340277484/?acontext=%7B%22source%22%3A5%2C%22page_id_source%22%3A174953545905376%2C%22action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%2C%22mechanism%22%3A%22main_list%22%2C%22extra_data%22%3A%22%7B%5C%22page_id%5C%22%3A174953545905376%2C%5C%22tour_id%5C%22%3Anull%7D%22%7D]%2C%22has_source%22%3Atrue%7D

3
Наближава!
Решихме да въведем две категорийни групи в турнира!
Разделението ще е на база наличие на прорез-подложка/ на лъка/ за стрелата или липсата на такава!
Добре е да дадем имена на двете категории, за да ги впишем в правилника!
Хрумва ми ''Исторически традиционен'' и ''Американски традиционен'' или просто група А и група Б!
Дайте мнение!

4
Материали / свойста на дървения материал
« -: Януари 28, 2017, 11:12:30 pm »
Да споделя нещо интересно/според мен/, което забелязах, докато работя по онова лъкче от темета ми за египетските лъкове! Та, след като огънах раменете /от беловината към съцевината, беловината ще е корем / с напарване и ги сглобих, започнах да ги изтънявам с отнемане на материал от беловината. Бях се притеснил, че при дялането, което е малко или много притискане мога да намаля рефлекса, но след като свърших с изтъняването установих, че рефлекса се увеличил с не  по-малко от 1 инч!!! Явно освободих напрежението от беловинните влакна, които се опитват да върнат заготовката в изходно положение...нещо такова!
Цецо ми разказа нещо подобно за лъка на на негов познат, ако иска може да ви го каже!
Материала е ясен, не знам дали това свойство важи и за другите ''лъкаджийски'' видове!
На графиката с червено е след изтъняването, от долу е беловината-корем, от горе сърцевина-гръб!

5
Отварих широка тема, но въпроса ми е свързан с ясена. Смятате ли, че е подходящ за ядро, пробвали ли сте и попадали ли сте на информация за това? Предполагам, че различните видове ясен са с различни качества! Имам опит при селфовете с полски ясен и мъждрян-предразположени към сетване и от там ниска скорост, но голяма еластичност! Чиста пластина, без дефекти и чепове, мисля, може да понесе голямо огъване, а тва, май, е водещо качество на ядрата при композитите! Дайте мнение, че заспахме!

6
Ще направим втори опит за провеждане на ''Втори есенен турнир''!! ;D
Ще се пробваме през втората половина на септември! Точната дата и промените в правилника ще се уточнят допълнително !
Може би е добре предната тема със същото заглавие да се заключи или изтрие, за да не се бъркат хората/ама то, кои ли са тези хора ;D/

7
Извън темата / ЧРД
« -: Май 23, 2016, 11:24:31 pm »
ЧРД  на г-н Динко Динев, дето си беше изключил телефона, щото набивал колове на доматите...няма да му пожелаваме пари и пички, а здраве и непрекъснат поток на вдъхновение в лъкоправството!

8
Както каза човека, който ми го показа: ''Ако нещо не разбирате, питайте!''

9
Предлагам / продавам сухожилия
« -: Май 06, 2016, 10:49:07 pm »
Предлагам сушени, телешки ахилеси, 20-25см. Цена 2,50лв. за брой.

10
     28-МАЙ!!!!
Очаквате ли тази тема, момчета? А, подготвяте ли се?

11
Материали / орлови пера
« -: Февруари 24, 2016, 09:54:02 pm »
Попаднаха ми пера от скален орел. Някой ползвал ли е, такива/за оперение на стрели, разбира се/? Някакви впечатления? На първо четене ми се струват малко мекички!

12
Стрелба / С коя ръка да държа лъка?
« -: Декември 05, 2015, 12:43:20 am »
Кандидат стрелец, десничар, който не вижда с дясното око. Редно ли е, според вас, да обърне позицията, като на левичар, т.е. да държи лъка с дясна ръка, а с лява да тегли?

13
Форумни събития / Втори есенен турнир ''Моят лък''
« -: Септември 09, 2015, 09:21:13 pm »
Време е да открием и тази тема!
Скоро ще обявим датата/вероятно в началото на октомври/, мястото е същото. Обичайно ще има и резервна дата, както знаете сме зависими от времето. И пак обичайно се надяваме да се включат и други съфорумци и извънфорумци!

15
Композитни лъкове / желязо в лъка
« -: Юли 16, 2015, 12:33:01 am »
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206031695943918&set=pcb.10206031696823940&type=1&theater
Това истина ли е? Занитена метална пластина в основата на рамената на османски лък!

Страници: [1] 2 3