Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - xenos

Страници: [1] 2 3 4
1
Това е следващото ми решение за надеждна и евтина мишена:

Накратко: чувал от зебло натъпкан до откат с найлонови отпадъци - торбички, опаковки, найлон и прочее...
На дълго: ето ТУК! :)

Представя се отлично - ще спира без проблем и стрели от силни лъкове на близки разстояния! Стрелите излизат без никакво усилие! :)

2
В търсене на решение за леки стрели със малък спайн (25-30#), които да издържат максимално дълго време (хиляди изстрели! :) ), ми щукна и следната малко еретична идея! :) Знаем как се правят примитивни стрели с т.нар. "предстрела" (моя дума!) - foreshaft. Плътна дървесина, към която е прикрепен върха, се вмъква конусно в шафта (който обикновено е бамбук или тръстика) - "А" на фигурата по-долу.

Моята идея е да се направи обратното - върхът да е прикрепен към парче бамбуков форшафт, достатъчно дълъг за да покрие зоната на най-често счупване, а шафта (вероятно леска, за по-ниско тегло и спайн), да се вмъкне в него - "В" на фигурата! Естествено всичко ще се лепи, и ще има подсилване срещу сцепване.

Дали ще има смисъл от цялата тази гимнастика, или направо да не се занимавам, и да си се залавям с т.нар. "footed arrows"?

П.П. Сори за нескопосаната рисунка (знам, че има художници тука!), но не ми се занимаваше, и я надрасках набързо с молив! :)

3
Ето какво си измайсторих наскоро:Две летви, две шпилки, няколко гайки и шайби и достатъчно картон! :)

Мисля, че се представя достатъчно добре, ще видим като почна да я използвам по-активно! :)

Повече инфо - както обикновено - ТУК!

4
Инструменти / Инструменти за сървинг
« -: Февруари 02, 2017, 02:37:49 pm »
Ето тази джаджа си измайсторих тия дни, защото ми омръзна да навивам бавно-бавно на ръка! :)

Цялата публикация - тук: http://xenos-bushcraft.com/blog/2017/02/xenos-diy-serving-jig/

6
Дайте някоя практична идея за фиксирането на подложката, когато се лепят рогови нокове, както е показано на снимката по-долу. Понеже повърхностите са под ъгъл, когато тръгна да стягам, те се плъзгат помежду си, и всичко се размества. :( Хрумнаха ми няколко идеи, ама викам може всичко вече да е измислено! Аз вече ги залепих моите, със съвсеееем леко фиксиране, колкото да не се приплъзват от гравитацията, но не ми харесва много крайният резултат, и сега като тръгна да ги дооформям финално, ще реша дали ще ги оставя, или ще режа и лепя наново. Лепих с епоксид, и без стягане шева стана малко по-дебел, а и като сложих лампата да топли, рогът (понеже е черен), явно се е нагрял повечко и се е деформирал, което също е допринесло за по-дебелия шев. :( Определено без стягане няма да мине работата! Добре, че тоя лък ще е слаб, та може и да го преживея, но за следващите със сигурност ще съм подготвен!

Ето иначе моите идеи:

1. Оставяне на екстра дължина в края на върха, и пробиване на дупка през него и роговата подложка, в която да се пъне пин, непозволяващ приплъзването. След залепване участъка с пина се премахва. Минус - допълнителна дължина, която не винаги може да е налична като говорим за селф лъкове.

2. Пак с допълнителна дължина, но вместо пин, се прави жлеб/запънка, в който да се запъне задния ръб на подложката, и да не може да се плъзга по-нататък. Минус - пак допълнителна дължина, както и повече работа при рязането на върха на рамото, и направата на жлеба.

3. Прехвърляне на неразтеглива лента надлъжно през върха, и стягането на двата й края към рамото на лъка (съответно върху гърба и корема). По принцип изглежда добра идея, но ми се струва, че ще е неудобно напасването и стягането на подложката после, трябва да се пробва!

4. Фиксиране на лъка към плот, и поставяне на неподвижна преграда пред върха на рамото. При стягане на подложката, тя ще се спира от тази преграда. Това сякаш ми изглежда най-добро решение, само дето включва по-сложна установка, ама кой пък бърза толкова много! :)

П.П. На снимката подложката още не е залепена, и това не е финалната й форма и височина!

7
Чета си аз тия дни за съдбъри дизайна (по-конкретно wampanoag sudbury), и някои въпроси ми изникват в главата! Според музейният експонат, по който е направена скицата по-долу (дясната половина на листа):общата дължина на лъка е около 170 см
от нок до нок - около 165 см
дръжка - 10 см неработеща (има и фейдове по няколко сантиметра); 24 мм широка, 30 мм дебела.
Размери в средата на рамото: 14.3 мм дебелина и 45 мм ширина
Размери под ноковете: ~ 8-9 мм дебелина и 19 мм ширина
Тилер: изразено елиптичен
Дървото е хикори.

Експертите в областта смятат, че това е било ловен лък с желана сила около 45 либри - колкото е достатъчно за лов на сърни и елени, и колкото, казват, е най-ефективната сила за лък с такива габарити и профил.

Не съм работил с хикори, но според четеното за него, би трябвало да е по-плътно и жилаво дърво от бряста. От работата ми с бряста обаче имам подозрения, че ако спазя тия размери, ще се получи лък, който вероятно ще дръпне някъде около 70 либри при 28 инча! Какво тогава трябва да е обяснението? Музейният експонат да е бил от дръвче с неестествено слаба за вида си дървесина? Лъкът да не се е опъвал до 28 инча? Или експертите нещо грешат? :)

И още един въпрос: Ако реша да направя този лък, и ако си целя ефективната сила 45-50 либри, кое би било по-удачно да се коригира - размерите в ширина, или в дебелина?

Такива ми ти работи... :)

8
Отварям тази тема, за да можем в нея да споделяме някои хитринки и практични съвети, до откритието на които сме достигнали сами, или сме чули от някъде.

Ето днес например ще споделя един от начините да се изчертае централната линия върху дълга заготовка за прост лък. Знаете, че понякога не е толкова лесна задача. Пробвал съм и с дълга линия, и с шаблон, и с конец, и със хвърлена сянка от предмет с права страна. Последното, което пробвах, и ми се струва доста практично, е с лазерен нивелир. Просто го фиксирате някак си в нужната позиция, поставяте заготовката под лъча му, и си я намествате както си щете! Получавате на момента ясно очертана права линия, която не е перманентна, и можете да си я местите колкото си щете, докато ви хареса! :) На снимките тя изглежда малко широка, но всъщност е долу-горе колкото дебелината на графита на молив, така че очертаването е достатъчно точно...Ще се радвам и вие да споделите нещо, което смятате, че спестява време и усилия в нашето хоби! :)

9
Автор на филмчето - Clay Hayes


11


П.П. Бащата - аз! ;)

12
Стрелба / Тренировъчна стрелба
« -: Февруари 17, 2014, 03:46:01 pm »
Както казах - тренирам си самосиндикално. :) Ето моментното състояние. Мисля, че има още какво да се работи върху дърпането с гръб, и върху положението на предното рамо, предполагам. Върху релийза също... Ще се радвам да чуя коментари.


13
Препоръчайте полезни, заслужаващи си книги (английски, руски ...български?), за тренировка и усъвършенстване на стрелбата с традиционни лъкове. Тренирам си самосиндикално от известно време, и мисля, че има неща, които явно сам няма да науча. :) ...или поне ще ми загубят ценно време, и ще ми струват придобиването на лоши, трудно изкореняващи се навици.
Нямам предвид наръчници за спортна стрелба, а за традиционна, ловна, инстинктивна и там както я наричат още.

Благодаря!

14
Инструменти / Tillering Tree
« -: Януари 23, 2014, 11:26:54 am »
Както вече съм споменавал, в бъдещата ми работилничка (прави се в момента), смятам да използвам едната стена за да си направя т.нар. tillering tree - дъска за тилеринг с макара(и) и въже.Имам си разни идеи, но вие, като хора с по-дълъг стаж, предполагам сте попадали тук-там на планове, снимки или обсъждане на практични решения. Предполагам също, че си има разни тънкости, на които не съм обърнал внимание. Добре ще е да се размине с директно построяване, без последващи модификации поради недоглеждане или недомисляне от моя страна.  :D А и повече глави мислят по-добре, все пак!  ;)

От друга страна, като започна да го правя, ще пускам тук фотоси от различните етапи, и евентуално от сполучливия краен резултат, и се надявам да се получи добър туториал! :)

Благодаря предварително!

15
Кошче / Re: Поддръжка на тетива
« -: Януари 19, 2014, 08:13:46 pm »
брато ? тя кордата не се разтяга ? :Д :D :D

Страници: [1] 2 3 4