Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - thefly

Страници: [1]
1
Здравейте! Искам да попитам за препоръки относно използването на конкретно дърво.

Докато си правя "големия" лък отработвам някои действия на едно по-малко парче от същото дърво (мъждрян), което ми остана след цепенето. По време на работата се получиха някои проблеми (малкият ми син бастиса на едно-две места първия слой) и се появиха други (няколко малки чепчета и едно по-голямо). Това е дървото преди да му сваля ликото:Оранжевите точки маркират чепчетата. С голямата точка маркирам увеличеното изображение на следващия кадър. Сините точки маркират по-грубите нарушавания на слоя за гърба. Голямата точка е за увеличеното изображение.
Отляво е най-големия чеп. Диаметърът му е 6-7 мм и преминава през цялата дебелина на дървото. Отдясно са нарушенията в слоя за гърба.
Това е гърба на дървото с най-тежките дефекти след махане на ликото. Между другото, поради липса на рогов инструмент, махнах ликото с ръба на едно длето. Мисля, че се получи добре. Или? :)


И въпросът ми към майсторите с опит: За какво е най-удачно да употребя това парче дърво?

Дълго е към 160 см. Мислех си или да го направя на къс лък, при което да ползвам сухожилия за да премахна влиянието на дефектите по гърба (primitive ми каза, че за подобна употреба на сухожилията, ако съм го разбрал правилно); или да направя някакъв съставен лък, като срежа дървото на две на подходящо място. Тогава пак може да се пробва работата със сухожилия, за която тепърва има да чета и питам.

2
Здравейте! Бихте ли споделили кой какво ползва за мишена и въобще как си оборудва мястото за стрелба?

Моят скромен опит:

1. Когато стрелям на село има широка ливада с естествен бруствер. За мишена ползвам чувал, натъпкан с плява. Минуси: понякога стрелата се запилява из тревата, когато надскочи бруствера (не е много висок); мишената трябва да се пази от влага.
2. Когато стрелям в София ползвам широко място до блока. Минуси: неудобно е да се влачи чувала до там; от него излиза прах и сламки и жена ми може и да се разбунтува по някое време. Няма естествен бруствер, затова улавям стрелите с картони от големи кашони, но и това е неудобно за пренасяне.

Мислил съм да потърся някакво квадратно парче пенополиуретан или друга такава пяна, за да го ползвам като мишена, а за "бруствер" - да направя някаква разглобяема, компактна за пренасяне, конструкция от две рейки с опънат между тях плат. Примерно 2 метра широка и метър висока.

За да не откривам топлата вода моля за споделяне на работещи решения :) Благодаря предварително!

3
Здравейте, групата и специален привет на знаещите!

Днес направих тест на проста система за огъване на дърво с пара. Тествах със същия материал, от който правя лък. В момента дървото е огънато на станока и ми е безкрайно любопитно какъв ще е резултата. В тази връзка е и въпроса ми: колко време се изчаква, преди да се освободят стягите и дървото да е приело новата си форма?

Ако успея да изправя лъка, обещавам да публикувам пълен отчет за технологията. Ако не успея, към отчета ще има и раздел "Къде оплесках нещата".

Благодаря ви за отговорите предварително!

4
Стрелба / Въпрос за опъване на тетивата
« -: Април 26, 2016, 05:47:11 pm »
Привет на компанията с един ламърски въпрос в края на деня. От време навреме пострелвам и стигам до някои наблюдения. Най-първото и най-ценното е:
Няма да намериш стрела, ако я търсиш там, където я няма.

Второ наблюдение, което породи въпрос.По принцип си стрелям така, както е на горната част от картинката, но четох, че монголци, японци, а може би и още някой, е ползвал захват при опъване на тетивата както е на долната картинка - с палец, заключен от показалеца и средния пръст. Всеки да се моли на своите си богове, лошо няма, но се замислих.

От беглите ми опити досега стигнах до истината, че изстрелите са по-точни и по-групирани, ако палецът и показалецът не притискат силно стрелата. В идеалния случай - въобще не я притискат, а само издърпват тетивата. В началото на опъването е лесно да ги държиш по-надалеко, но в края, когато стрелата е "пречупила" тетивата, пръстите притискат малко-много стрелата. И (ако е вярно наблюдението ми) - изтрелът отива малко напосоки. Замислих се защо са ползвали втория начин за опъване на лъка и ми светна, че по този начин дори и при рефлексните лъкове няма начин тетивата да ти притиска пръстите към стрелата.

Та... въпросът ми към уважаемата аудитория:
1. Вярно ли е наблюдението ми, че не е гут да се притиска стрелата? (Не че няма да го проверя и на практика, де)
2. Някой използва ли втория начин за теглене на тетивата и може ли да направи сравнение?

Дано съм се изразил ясно! Благодаря предварително за отговорите :)

5
Търся / Търся пера за стрели
« -: Януари 13, 2016, 10:02:39 am »
Търся крилни пера от пуйка или друг подходящ добитък.

6
Привет на групата! Представям на мнението и на критиките на майсторите първи опит за лък. Материалът е маждрян (бял бряст). Това-което-ще-стане-лък, ако е рекъл господ, е 176 см. Дръвчето е сушено година и нещо, след това е сцепено и с рукан е стигнало до фазата, която е на снимките.

Видими проблеми: изкривяване наляво/надясно на раменете, както и изкривяване в дръжката. Можеше да го издялам и по-право, разбира се, но се опитвах да следвам посоката на нишките. Между другото - извинявам се, ако речникът ми не e съвсем "лъкарски" издържан :) Та... на тази фаза лъкът започва леко да се огъва при натиск в пода и реших, че е време да се опитам да го изправя. След дълго мислене, реших да не правя кутия за пара, а да действам с гъвкав ръкав. Още се чудя дали да е ръкав, от който трябва да извадя лъка, след като го напаря или да е ръкав, който да е от лека материя (някакъв найлон), за да мога да го огъвам както е в ръкава, за да не изстива без време. Не съм правил това досега и вероятно ще допускам грешки и ще се бавя. И тук идва ред на въпрос 1:

1. Когато правя формата, по която ще огъвам лъка, дали формата трябва да е 1:1 това, което искам да получа, или трябва да го пре-огъна с десетина процента например, ако дървото се опитва да се върне към старата си форма след изстиване?

2. Има ли някакви други кусури по лъка, които не забелязвам?

Извинявам се още веднъж за ламерския речник и подход, но това е все пак първата ми изработка :) Благодаря на всеки, който помогне с мъдър съвет!

Изпращам снимките като линкове, заради ограниченията:

Страници: [1]