МОЯТ ЛЪК

Направа => Стрели, принадлежности и аксесоари => Темата е започната от: xenos в Февруари 14, 2013, 09:54:21 am

Титла: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Февруари 14, 2013, 09:54:21 am
xenos   

Понеже и това ми е на дневен ред, дайте идея от каква материя мога да си направя, че кожата я намирам трудно, особено с такива размери, а е и скъпа. Също биха ме зарадвали и примерни модели и кройки. 


BlackWolf   

Ами брезент ти е алтернативата. Ти искаш калъф да си държиш лъка или да го носиш?

Ето ти идеи:
http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/5682/t/Miscellaneous-Quiver-Styles-Many-Photos.html#.Tmo3HPpQAuc

съвсем traditional 
http://www.kumeyaay.info/indian_bows_arrows.html?http%3A//www.kumeyaay.info/indian_bows_arrows/yucca_quiver.html
Лично аз съм привърженик на това
(http://www.skinnerinc.com/full/685/632685.jpg)
макар че твоя лък е малко дълъг за този тип калъф и колчан. В книгата на Laubin e описан детайлно.


xenos   

Те хубави, ама почти всичките от кожа.  То от кожа и аз ще го направя хубав. 

Иначе калъфа за лъка смятам да ми върши двойна работа - хем да си го държа вътре да го пази, хем да мога да го нося на гръб, без да виждат любопитните какво точно има вътре  По тая причина искам и колчана ми да е доста дълбок. Може би като индианските, дето само ноковете стърчат отгоре.

Ще трябва да се ходи по армейските магазини, да набарам някоя плащ-палатка... 

 
}|{opukc   

http://www.primway.net/bg/

Това ще ти свърши работа..

http://www.primway.net/bg/gallery/ilianas-accessories/

 
BlackWolf   

Ами Xenos няма кожа, а и може да няма възможност да си набави такава или кожен колчан.

Не знам от плащ-палатка... Струва ми се, че ти трябват две парчета - от по-дебел груб брезент (като за типи) и от по-тънкия плътен (като плащ-палатката) и можеш да направиш калъфа двоен. Отвътре по-тънкия като хастар и отвън дебелия. Малко повече шиене ще падне (старите машини "Сингер" шият дебелия брезент и в три ката, че май и в повече!), ама ще стане солидно.

Ето една схема:
  (http://s3.postimage.org/g92m6hp2b/0476.jpg) (http://s4.postimage.org/uqeu3rxfh/laubin_quiver.gif)

То може нока и да не стърчи, а да го направиш с капаче или да се завързва. Правили са ги отворени, за да се вади бързо лъка и стрелите, че е било необходимо.  На тебе няма да ти трябва да го вадиш бързо (надявам се). 
Дъното на колчана можеш да го направиш от по-здрава кожа, да не го пробиват стрелите (при схемата на Laubin е дадено).
Всъщност и дъното на калъфа за лъка можеш да подсилиш за всеки случай.

 
}|{opukc   

В магазините за тапицерия има много добри материали. Не е задължително да е кожа. Дължината на тапицерските платове също са подходящи. Материята е плътна, дебела и устойчива на късане. Там и кожи има(( ама са цифра пара..
 
 
xenos   

Благодаря ви за ценните идеи! Тази с тапицерските магазини наистина е много добра! Не бих се сетил. Сега ще трябва да разпитам за някой такъв... 

 
Sea Raven   

(http://media.snimka.bg/9008/024271393-big.jpg?r=0)

Това е моят калъф, събира до три прави селфбоу.
Изкуствена кожа, бродерията в средата е от мотив от колана на хан Кубрат.

Стрелите си ги нося в обикновен тубус- такъв за проекти и чертежи.
Неутрален е, с две капачки и не се вижда какво има вътре, малко сложно ще е да ръгна пред хората с колчан със стърчащи стрели от него, но планирам да си направя хубав кожен колчан монголски тип стига да намеря подходяща естествена кожа.

 
bobber   

ае да се похваля и тука,че с някой не се засичаме на други места.....
 
 
 
archy   

Супер.Лоша снимка на добър като замисъл и изпълнение колчан и калъф за лък.
Твоя разработка ли е ,или реплика?

 
bobber   

лошите снимки са ми патент 
пълна реплика не е,като модел е прериен колчан.но повечето които съм виждал са без главите и лапите
гаранция има и някои които са доста близки до този...все пак вариантите не са много 


дааа ето един близък до тоя

 само че аз съм левак,та е обърнат моя. задължително исках главата да си остане
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: perf в Февруари 14, 2013, 04:29:11 pm
Собственоръчно изработените ми колчани. Разглеждах доста модели но се спрях на азиатския/номадски стил. Мисля че като за първи опит добре се получиха.

(http://imageshack.us/a/img46/2814/1009563d.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/46/1009563d.jpg/)  (http://imageshack.us/a/img716/8416/1009566.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/716/1009566.jpg/)
(http://imageshack.us/a/img202/9771/1009565p.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/202/1009565p.jpg/)   (http://imageshack.us/a/img171/9631/1009564.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/171/1009564.jpg/)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Никола в Март 12, 2013, 07:39:18 am
Има вариант да си вземеш кожа от якета и панталони ,от втората употреба и да направиш калъф или колчан, от различни кожи като на Рейвън.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: perf в Март 12, 2013, 10:09:19 pm
Не съм лъкоправец а и съм почитател на сложно съставните лъкове било и реплики. За такива лъкове калъфите са малко по-различни предполагам. Мъча се да отделя някой лев за кожа и ще си изработя монголски тип калъф за лък.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bobber в Март 14, 2013, 07:09:34 am
инвестицията ти няма 100лв,от което ще ти остане и доста кожа....
ако искаш да е с разни шарки по кожата(като дърворезба....сещаш се)
се ползва специална кожа и техника.НО познавам човек който се занимава с това ;)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: perf в Октомври 25, 2013, 04:51:07 pm
Последната ми изработка:.

(http://imageshack.us/a/img845/6731/s6sg.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/845/s6sg.jpg/) (http://imageshack.us/a/img21/5677/brvh.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/21/brvh.jpg/)  (http://imageshack.us/a/img32/7172/3urs.th.JPG) (http://imageshack.us/photo/my-images/32/3urs.JPG/)  (http://imageshack.us/a/img407/7002/xf7n.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/407/xf7n.jpg/) 
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Март 07, 2014, 01:24:19 pm
Това е сегашният ми колчан от "индиански тип". :)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/first_indian_quiver-01.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/first_indian_quiver-06.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/first_indian_quiver-07.jpg) (http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/first_indian_quiver-08.jpg)

Повече - ТУК (http://xenos-bushcraft.com/blog/2014/03/indian-quiver/).
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Black Wolf в Март 07, 2014, 01:37:41 pm
Хубаво беше да е и с калъф за лъка, но твоите лъкове са по-дълги и няма да стане. ;)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Март 07, 2014, 02:06:14 pm
Мхм... :) Но то пак може да се върже калъф. Аз даже съм връзвал лъка си за колчана. Не е удобно из гора, ама по полето не пречи...
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Март 07, 2014, 04:40:41 pm
Да ти е честит - съгласен съм само дето не го възприемам като "индиански тип"  - аз поне на никоя снимка не мога да видя таквози...изобретение. Просто си си помислил, че прилича ама - не! Има елементи, но само толкова. Не се заяждам, така мисля! Ако ще е индиански го направи индиански. Ако не- той си е твой.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Март 07, 2014, 08:51:09 pm
Ами всъщност основните размери и кройки са взети от публикация на Jay Massey, който го представя като "индиански тип". Подобни мога да изкопая и от Primitive Archer. Дори и автентичните индиански имат достатъчно вариации, които една с друга не си приличат чак толкова. Поне от това, което съм виждал де, признавам, че не съм чак такъв познавач.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Март 07, 2014, 11:53:51 pm
Това е като да ме ритнеш по кокалчето без да си прав. Не знам дали знаеш, но откакто съм започнал да правя или да се занимавам с лъкове - вниманието си съм го отделил Предимно на индианските лъкове от Северна Америка и всичко свързано с тях... в това число и колчани и т.н. и т.н.
Както и да е - при всичкото ми уважение към покойния вече Дж. Маси за съжаление не всичко което говорят хората е истина. По скоро някъде около истината. Специално издирих и прочетох и неговите книги и меко казано останах разочарован, въпреки обширното представяне на самия човек, както в библиите, така и на други места. Но това е отделна тема. Също така в Примитив арчър както и в Палеопланет има всевъзможни видове и типове колчани, наречени по всевъзможни включая "индиански" начини.
Тъй като съм прекарал безмерно количество часове в нета, търсейки и събирайки снимки на индиански лъкове, колчани и стрели предимно музейни експонати и обект на акционни продажби и др. смея да твърдя, че ги познавам много добре и мога да преценя дали/или нещото е такова за каквото ми го представят. Най-много мразя да говоря наизуст! Проверявам преди да започна да правя нещо от всички възможни и достъпни за мен ъгли.
Твоят колчан има три сериозни и съществени отлики от индианските - шева в дъното му е меко казано нонсенс, както и пришитата към него торбичка. Третото е, че пръчката, към която се прикрепват колчана и калъфа за лъка е винаги външна, а не пришита и прикрита с кожата. При повечето колчани тя видимо отсътва - изхвърлена по незнайни причини, но има и достатъчно такива на които може да се види. Сори но това са неща - директно отсъстващи при индианските колчани. Дъната винаги са били с отделно парче кожа, с изключение на един единствен, който според мен е правен за продажба или сувенир. Съответно торбички действително е имало, но те са били във всички случаи отделен елемент и никога с такава форма - с другите неща да допуснем, че се съгласявам.
Ще кача малка част от снимките, които имам, за да стане малко по-ясно за какво говоря. Предварителната уговорка е, че изключвам всички видове съществуващи ескимоски и северозападен бряг тук. Всичко останало е игра на въображението - но без етикети.

Много моля да не копирате колчаните от снимките дословно, не знам дали не са обект на автоско право!

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/1_4600XSIOUXLAKOTAOGLALA.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/1_4600XSIOUXLAKOTAOGLALA.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/1_5427SANILDEFONSO.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/1_5427SANILDEFONSO.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_30CHEYENNE.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_30CHEYENNE.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_1558ACHEYENNESOUTHERN.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_1558ACHEYENNESOUTHERN.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_2213A-FOX.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_2213A-FOX.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_2913SIOUXLAKOTAOGLALA.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_2913SIOUXLAKOTAOGLALA.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_3844A-FCOMANCHE.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_3844A-FCOMANCHE.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_5985ABSARCEE.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_5985ABSARCEE.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_8159BAPACHEMESCALERO.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_8159BAPACHEMESCALERO.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_8985APACHESANCARLOS.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_8985APACHESANCARLOS.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_9158BAPACHEWHITEMOUNTAIN.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_9158BAPACHEWHITEMOUNTAIN.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/50_9163BAPACHEWHITEMOUNTAIN.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/50_9163BAPACHEWHITEMOUNTAIN.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/Quivers/501_858UTE.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/Quivers/501_858UTE.jpg.html)

И последно - не знам представените по-горе схеми от книгата на Р. Льойбин защо ти се сториха недостоверни... а тези на Дж. Маси - да?
Считам, че бях достатъчно изчерпателен, ако все пак вънзникват въпроси - с радост ще отговоря.


Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bobber в Март 08, 2014, 10:09:56 am
под индиански тип може да се има предвид и типа на носене...хоризонтално :)
ето го и моя "индиански тип" без изобщо да твъдя автентичност :)
някои са го виждали..единствено искам като понапредна с количеството мозъчни кожи да му ушия калъфа за лъка и презраката от такава :)
(http://media.snimka.bg/s1/3251/032745573.jpg?r=0)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Black Wolf в Март 09, 2014, 10:27:52 am
Под индиански тук става дума за такива от Равнините. Защото горските са различни, вкл. и от други материали - примерно кора. В Калифорния са отделен тип (също и там има от кора), а пък на север (атабаски) също са с друга форма.

В самите Велики Равнини тези от кожа с косъм са според мен отделен тих (видра, пума).
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Март 10, 2014, 11:16:48 am
Благодаря за отговора, primitive! Принципно уважението ме спираше да отговоря, но... явно това ще ни е обща черта - не успяваме да останем равнодушни, когато някой "ни ритне в кокалчето, без да е съвсем прав". :) Какво имам предвид:

Ще започна с малко отклонение. Нека видим какво е значението на думата "тип". Първото изречение, което ми попада в Гугъл е: "Вид, който съдържа определени белези и обединява група; образец." По принцип типът е доста широко понятие (да се изкажат тука ако има филолози, лингвисти или езиковеди), и обикновено при него се следят най-общи и явни черти, функции, и т.н.. (Пример: мидата и калмара на пръв поглед нямат много общо, но всъщност са от един тип - Мекотели.)

Защо обръщам внимание точно на тази дума? Ами защото точно с това определение съм представил колчана, който съм направил - "индиански тип". Нека набързо да отметнем характеристиките на индианските колчани, които съм дал в публикацията:

Предполагам ще се съгласиш с тези основни и важни черти и функции на тези колчани? На колко от тях отговаря направеният от мен колчан? Аз мисля, че отговаря на всички, поправи ме, ако греша. Имам ли право тогава да го нарека "индиански тип"? Пак подчертавам думата "тип". Това не е "реплика". Когато аз правя реплики, казвам "това е реплика", и тогава нещата са наистина точни. Ако реша да направя реплика на индиански колчан, то това ще бъде наистина реплика на конкретен запазен артефакт, и ще бъде абсолютно точна, стига наличната информация да ми даде достатъчно подробности.

Но някак усещам не върви (не, че не може!), лъковете ми да не са индиански, стрелите ми да не са индиански, а аз да търся абсолютна индианска автентичност на колчана си. Просто ми харесаха вида и възможностите, които имат този тип колчани, и реших да си модифицирам такъв според нуждите ми. Хареса ми простотата на изпълнение, което представи Дж. Маси, и го направих. Никъде в текста не написах "това е автентичен индиански колчан", "това е чероки/апачи/навахо/попълни-тук колчан", или "така са изглеждали, така са ги и правили". Написах просто - това е "колчан от индиански тип"!

Относно "сериозните и съществени разлики" в моя, и индианските колчани:
- Всъщност и моя има дъно от отделно парче кожа, което обаче е залепено подобно на джоб вътре в дъното на колчана. Шевът "нонсенс" е просто за да държи парчето с ресни в края ...както и за някакъв визуален баланс с шева при отвора.
- Торбичката наистина е добавена от мен, но ти също спомена, че "МОЖЕ" да се добави (както съм го написал и аз в публикацията - "може"). И не е пришита, а е хваната с ремъци, и мога да я махна по всяко време.
- За пръчката-втвърдител - тук съм абсолютно съгласен с теб - моя грешка! Даже се учудих, когато видях как съм го написал, не знам как съм се подвел. Те наистина са външни, а това за вмъкването си беше моя идея, отговаряща чисто и просто на моите желания. Просто запазих характерната функция, придавайки и мой почерк.

Пак ще повторя: Благодаря ти за отговора, и ценната информация, която предостави! Наистина я оценявам, предполагам и останалите четящи! Знам, че малко изтъркано може да прозвучи, но и аз не се заяждам. Не мога да си позволя просто да се заяждам! Но не мога и да не се защитя, ако бъда обвинен в писане на неточни неща. За това - моите извинения, но този път няма да се съглася с теб!

П.П. Направих няколко редакции (май две) в публикацията ми, където смятам, че наистина подвеждам по някакъв начин читателя.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Март 10, 2014, 01:40:05 pm
Супер, хубаво е когато има дискусия, а хората не се заяждат  -  наистина не оставам равнодушен почти никога, просто по-рядко го изразявам.
Аз все пак бих го нарекъл колчан с индиански елементи, отколкото тип, но както и да е. Очевидно да - разликата произлиза от тълкуването на понятието тип.
Репликата според мен е когато правиш нещо абсолютно еднакво с даден оригинал - точно както си се изразил, а тип би трябвало да се разбира /или поне както аз го разбирам/, като нещо което си направил според "общите" черти /ти си ги изредил съвсем правилно и точно/, без да си копирал напълно съответния образец. Затова съм акцентирал върху отликите при твоя - директно отсъстващи при индианските. Поне според мен всяко "нововъведение" драстично те отдалечава от "типа".
Да допуснем, че всичко е както при оригинала, но добавиш да речем дупка в долния край откъм върховете, през която да вадиш стрелите - пак ли си остава наименованието на типа /където този елемент е отсъствал/? Въпроса е по-скоро риторичен, за да онагледя съжденията.
Ето моите колчани от "Индиански тип" без да са копия или реплики
Показал съм по няколко ракурса, за да се видят дъната и начините на закрепване, както и положенията с и без лък в калъфа за лъка. Идеята е когато лъка се извади за употреба, калъфът му да увисне така, че да не пречи по никакъв начин на изваждането на стрелите.

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03484.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03484.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03485.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03485.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03486.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03486.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03483.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03483.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03482.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03482.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03503.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/MY%20QUIVERS/DSC03503.jpg.html)

Като заключение искам да те поздравя, че експериментирайки си оценил предимствата на този тип колчани.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Black Wolf в Март 10, 2014, 02:24:21 pm
Доколкото разбирам, основният спор е за т. нар. чаша (cup) - детайл от сурова кожа (т.е. здрава и корава 8)) на дъното. На рисунката към началото на темата (тя е от книгата на Льойбин) се вижда добре. Тази чаша може да се вади чрез дръжката с пискюл и се е пълнела с мек материал (козина/вълна), когато стрелите са били с каменен връх, както Primitivе припомни при стрелковия ни излет вчера (аз честно казано бях забравил тази подробност).

Иначе чантичките (джобовете) Джим Хам ги дава, не се сещам на старите колчани да са ги слагали, но мога и да бъркам.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Март 10, 2014, 02:42:27 pm
Не, лично за мен спорът е основно за това дали мога да нарека колчана си "от индиански тип". Както мисля се разбра, разногласията ни с primitive идват явно от различното тълкуване на този, тъй да го нарека, "термин". :) Приемам забележките за "отдалечаването от типа", надявам се и той да е приел моите аргументи. :)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Март 10, 2014, 03:49:12 pm
Естествено, че ще се разберем!
Всъщност основният ми тезис се гради върху една презумпция - а именно: когато един незапознат човек види този колчан и прочете от "индиански" тип, той обикновено го приема за чиста монета и това се отпечатва в съзнанието му вече като индиански тип /без кавичките/. В повечето случаи хората /с някои изключения/ нямат време, пък и желание, а понякога просто и не могат поради ред ограничения  да се ровят допълнително и да търсят други източници на информация. Т.е. ТЕ вече са приели това за дадения тип и така нещата се пренасят погрешно в бъдещето. Нещата прогресират един вид.
За съжаление съм се сблъсквал с това и то на ниво кино-продукция, за която трябваше да правя индиански оръжия и др., при което режисьора ми обясняваше пламенно, че не правя нещата както трябва защото трябвало да са "така", както той ги е видял в някакво списание. Затова го попитах дали цели историческа достоверност или просто ги иска "така", както той ги "разбира". Естествено получи се четвърти и пети вариант....
Целта ми тук във форума е да се опитвам да изправям някои "неясноти" в които се стремя да съм компетентен.
Наистина не съм имал предвид чашата, а вида дъно на колчана, обикновено с кръгла и много по-рядко с овална или капковидна форма.
Както се спомена вече, ако се върнем назад във времето и се опитаме да разберем начина на достигане до това решение ни става много по-ясно защо именно се е стигнало до там. При твоят начин, като се подредят хипотетично каменни върхове, те ще имат склонност да се сближават и удрят един в друг и да се чупят /както впрочем се случва и с металните, при които  в случая това не е от значение, освен ако не са ловни/. За един ловец от ерата, преди да са използвани метални остриета, това си е било равносилно на гладна смърт. Една стрела тогава е изисквала неимоверни усилия за направа. И т.н. мисля че стана ясно.
Като казвам, че не се заяждам, наистина го твърдя и считам, че с интелигентни хора винаги може да се постигне съгласие, независимо от страната на всяка от страните.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Март 10, 2014, 04:20:08 pm
Да, има резон в нещата, които пишеш! Понякога човек пишейки забравя, че не всички хора имат нужният минимум от знания, и че има нужда да се уточняват много повече подробности, без които съществува вероятност нещата да се изтълкуват грешно. Благодаря, че ми напомни и за този проблем!

Иначе обещавам, че ако някой ден си направя по-къс лък и индиански стрели, ще се постарая да намеря нужните материали, и да направя абсолютно автентичен индиански колчан, който да покажа на читателите ми за сравнение! ;)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bobber в Март 11, 2014, 08:23:22 am
значи все пак ще се пробваш в мозъчното дъбене? :)

относно лисицата...имам спомен че съм мяркал от лисици и чакали...може да бъркам разбира се
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: xenos в Март 11, 2014, 09:01:27 am
значи все пак ще се пробваш в мозъчното дъбене? :)

Ам... не знам... имам познати дето правят.  :P ;D
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Март 11, 2014, 09:36:35 am
От койоти и вълци има, както и от планински лъвове /считана за най-добрата и престижната/, но лисичата кожа е твърде деликатна и ако е използвана, то е било нещо като изключение.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bobber в Март 11, 2014, 06:24:49 pm
ох,нещо се зарибих една телешка кожа дето я имам да я правя на мозъчна и нея...ако стане много дебела за гамаши(едва ли) ще си направя колчан като хората :)
ама айде малко да се оправя тва време де,последния път 8 часа омекотявах докато изсъхне кожата  :-[
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Black Wolf в Март 31, 2014, 09:36:02 pm
Ето всъщност конструкцията, за която стана дума по-горе:

(http://s23.postimg.org/asxtmm593/Bow_Pictures007.jpg) (http://postimg.org/image/asxtmm593/)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bravewolf в Април 12, 2014, 09:36:30 pm
По повод на турските колчани, които публикува Динко, се сетих да попитам, как бих могъл да уплътня такъв, така че стрелите да не падат, да са подредени, лесно да се поставят и вадят от него! Знам два варианта! Единия с челно парче кожа с дупки, другия с вертикални пластове плъст, между които се постевят стрелите! За втория ме светна Цецо, който любезно ми предостави снимка на автентичен колчан от някакъв музей, точно с плъст! Голямата питанка е, как ще извадиш сртела с широк връх/листовиден, лястовича опашка и пр./ от него, а също и от този с дупките? Някой ми беше казвал, че се е ползвала свинска четина, чували ли сте? Пускам и една снимка на дъното на мой колчан, по горе беше станало въпрос, че дъната винаги са обемни, никога с плосък, равен шев! Тава е вярно!
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Sea Raven в Април 13, 2014, 10:28:53 am
Ако не държиш на автентичност пробвай моя вариант, ние слагаме пластмасови кухненски четки, купуваш си някакъв подходящ тип от домашни потреби и натъпкваш две навътре така че космите да са срещуположни и между тях да се навират стрелите, евентуално подстригваш космите до подходящ размер и форма.
Дори при стрелба от кон или тичешком стрелите не изпадат от плитък колчан.

При исторически колчани май слагаха освен плъст навита осукана сплитка суха тръстика, сменява се при нужда и не задържа остриетата с контри като плъстта.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Admin в Април 13, 2014, 12:08:21 pm
Плъст навита на руло е по-добрият вариант.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Sea Raven в Април 13, 2014, 07:54:00 pm
Според мен не е, размъква се, затепва се и върховете се закачат колкото и да са заоблени. Това с четките е най добрият вариант, измислен е от хора които са направили хиляди истрели от кон.
Стига да не държите на автентичността де.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Admin в Април 14, 2014, 08:55:42 pm
Рейвъне, все пак това е форум за лъкове и аксесоари от естествени материали. :)
(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/q71/s480x480/1184948_10152071850657087_6236134478643557368_n.jpg)
По същата логика може вместо рогови лъкове да се ползват спортни лъкове... Щото са пробвани многократно.
Идеята на форума е да представим нещата такива каквито са били - оптимално близко до историческите и да се поучим какво и защо е ползвано. :)

Моята логика е, че ако на нашите експерименти не ни се получава или ние бъркаме или има тънкости които не са ни ясни.
Сигурен съм, че дедите са изстреляли повече стрели от нас.
Въпросът е ако те са го правили, защо и ние да не опитаме?
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bravewolf в Април 14, 2014, 11:18:21 pm
Номера с четките го знам, но въпроса ми, наистина,  беше свързан с автентичния вариянт! Предполагам, че с времето плъста ще се степа, но това е косуматив, който може да се подменя, както и сплитките тръстика! Все пак проблема с ваденето на стрели с широки върхове остава! Не съм особенно информиран, но струва ми се, че отворения тип колчан/говорим за източните конни народи/ е възникнал в по късно историческо време, и е ползван преди всичко за тренировки и забавление! Може и да бъркам, но в реални военни действия  се е ползвал затворения тип, с върховете на стрелите на горе! Тук проблема с ваденето го няма, но възниква тази със запазването на перата, и въобще целоста на стрелата! До колкото знам затворения тип не е имал вътрешно уплатняване! Може би се втелясвам, но представете си какво ще стане с тези стрели, като се подрусват в двудневен преход с кон! Питанки колкото щеш! Благодаря за споделената схема!
Преди две години, в търсене на решение на проблема със стабилноста на стрелите в колчана и тяхното лесно поставяне и вадене,направих следната импровизация! Приковах малки трупчета дърво на входа на колчана и към тях прикрепих ремъчета от дебела кожа/5милиметра/ извити като ''примка''! Естествената еластичност на кожата придържаше стрелата плътно към горното трупче и в същото време тя можеше да се поставя и вади супер ''мазно''! Това са пълни простотий от моя страна, просто споделям лутанията си! Идеалния вариант е да следваме автентичноста, стига да можем да се домогнем до нея!
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Sea Raven в Април 14, 2014, 11:21:37 pm
Убуу де, аз за това всеки път натвърдявам ча съвета ми е само ако не държим на автентичността.

В такъв случай бих препоръчал тръстика или сено пред плъст, по малко ще задържа контрите на върховете
Добър вариан е калъф тип хазарско маджарски тубус, при него върховете са нагоре  над тях има капак и няма проблем с изпадането.

От коня като стрелям стрелите са във вързан наполовина кашейски платнен калъф за лък привързан криво ляво към задната част на седлото, дори при галоп не са ми изпадали стрели въпреки че здраво се мандахерцат.
При другия вариант е с много плитък калъф, при него само една трета от стрелите са в колчана но са набити в четки, перата на стрелите ми се падат под и малко пред десния лакът, при това положение ми е най удобно да ги вадя от кон, от пеша просто ги набучвам пред мен в англииски стил.

В Турция по трасето се пускат три стрели, понеже по регламент е забранено стрелите да се държат в ръка при потеглянето а всяка трябва да се води от колчан някои си правят колчани на десния прасец, при това положение казват че е най удобно бързото вадене от галоп.
Не съм видал или срещат такива колчани в историческите извори но всички казват че са страшно удобни.
Може би защото са удобни за три четири стрели а един боен колчан е средно 30 стрели.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: Sea Raven в Април 14, 2014, 11:25:07 pm
....... Може би се втелясвам, но представете си какво ще стане с тези стрели, като се подрусват в двудневен преход с кон! ........

Пубъркваш се първите петнайсе минути !

Като ме домързи да чопля възела на колчана а съм свършил със стрелбата и искам просто да пояздя на петнайстата минута съжалявам и слизам да развързвам колчана, тракането на стрелите е побъркващо.

Отворения тип колчан, горит, се появява около 12 в. с монголите, допреди това е тубусният тюрко маджярски тип.

Той е пълна загадка за мен, много пъти сме го мислили и коментирали, ужасно неудобен ми се струва, някакси не можем да му сханем смисъла, дори има предположения че е само транспортен тип, аргумент против е че при погребения на войни с оръжие винаги е този тип колчан.

Монголите правятедин колчан при който стрелите се плъзгат плоско в улеи като гаечни ключове в платнено гедоре.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: perf в Октомври 07, 2014, 11:24:56 pm
Джаста-праста тази вечер завърших колчана за лъка.

(http://s25.postimg.org/weqe1hb2j/CAM00215.jpg) (http://postimg.org/image/weqe1hb2j/) (http://s25.postimg.org/fcxjzdw7f/CAM00216.jpg) (http://postimg.org/image/fcxjzdw7f/)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Октомври 07, 2014, 11:56:08 pm
Може да прозвучи странно, но и аз принципно съм фен на изчистените форми, които ти вършат работа. Функционалността преди всичко. Това е важното!
И браво бе, хванал си срока  ;)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bgpanev в Октомври 08, 2014, 05:37:29 pm
Еее баго тва само майстори тука събрани ;D.Моя колчан стана кат с тесла дялан >:(,ама ще го видите на живо
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: perf в Октомври 08, 2014, 08:38:24 pm
Има майстори тука ама не съм от тях. Нямам нужното търпение.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bravewolf в Октомври 08, 2014, 09:26:32 pm
Готино е да си обогатяваш инвентара! Супер, става все по шарено и интересно!
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: perf в Октомври 22, 2014, 02:54:25 am
Още един от моите проекти влачещи се от една година (все още не напълно завършен) :) :

(http://s25.postimg.org/q6qnihhl7/CAM00261.jpg) (http://postimg.org/image/q6qnihhl7/)  (http://s25.postimg.org/6rkh34dor/CAM00262.jpg) (http://postimg.org/image/6rkh34dor/)  (http://s25.postimg.org/zfstslqh7/CAM00263.jpg) (http://postimg.org/image/zfstslqh7/)
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Октомври 22, 2014, 08:56:48 am
явно си падаш по китайско-корейските стилове
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bravewolf в Август 06, 2016, 01:24:04 am
По- напред в темата говорихме за уплатняване на колчана за повече стабилност на стрелите. Преди малко попаднах на този антикварен колчан, тип-manchu, който освен с плъстена вложка е натъпкан със сено, борови иглички или нещо такова! Стана ми интересно!
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: primitive в Август 06, 2016, 08:41:51 am
Абе Емба, според мен просто са го натъпкали, за да си запази формата.
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bravewolf в Август 06, 2016, 11:09:13 pm
Не, Цецо, оказа се,че е точно за фиксиране на стрелите! Плъстените ламели са за равномерна подредба на стрелите, а сеното за фиксиране на върховете им. Все едно да набучиш стрела в бала слама и да се опиташ да я размърдаш на ляво и на дясно, трудна работа, но излиза лесно! То ''сеното'' се оказа борови иглички!!! Правил съм няколко с плъстени ламели/и филц/ и съм много доволен, как работят! На следващия ще му сложа и борови иглички ;D
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: nameless в Август 07, 2016, 02:39:33 am
направо един таралеж му пъхни ;D бтв - моята поръчка ли е следващия??
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: bravewolf в Август 07, 2016, 09:37:33 pm
Искаш ли да го натъпча на жена ти...с борови иглички?
Сам си го търсиш...
/пояснение към съфорумците, говорим за новият й колчан/
Титла: Re: Калъфи и колчани...
Публикувано от: nameless в Август 08, 2016, 11:24:33 am
давай! кой квото има това тъпче ;)