МОЯТ ЛЪК

Направа => Стрели, принадлежности и аксесоари => Темата е започната от: xenos в Февруари 13, 2013, 11:25:24 am

Титла: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Февруари 13, 2013, 11:25:24 am
xenos   
Какви предпазни средства ползвате при стрелбата с лък? Аз си направих един протектор на предмишницата от дебела телешка кожа (5-6 мм вероятно):
(http://s2.postimage.org/yac3bgkmh/bow_tackle_01.jpg) (http://s2.postimage.org/q3k3jvujt/bow_tackle_02.jpg)
Сега се чудя да си правя ръкавица с три пръста, или подложка (пад). Не съм запознат с ефективността и на двете. Какво бихте препоръчали?

 
}|{opukc   

Аз ползвам ръкавица за по-тежък лък. За 40# според мен е излишно, а и да я правиш според мен е играчка и време. По-добре си я купи.
(http://www.johngunshop.com/images/upload/5180TH.jpg)
По-подробно ТУК (http://www.johngunshop.com/bg/%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/301-%D0%A0%D1%8A%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0-3380-145/)


BlackWolf   

Даже и по-евтини има.
http://www.bowhunting-bg.com/bg/online-shop/22896.html

 
xenos   

Бе на тия цени, като им сложа и поне 7-8 лв доставка, да ви кажа честно много по-добре би било да си я направя.  Като ги гледам, не би било особен проблем. Даже и по-хубава може да стане. 

 
Sartheris   

И 1 лев няма да дам за нещо което мога да си направя сам и то супер бързо......

 
Borkata   

най-лесно и бързо става с изрязана пластмаса от пвц бутилка и някаква връв.

 
Sea Raven   

И моите сам си ги правя, първо че си ги изработвам по мярка и така че да са ми удобни и второ че обичам да работя с кожа, дърво и всякакви естествени материали.
(http://s2.postimage.org/ogz0t0qy1/1_big.jpg) (http://s2.postimage.org/qk4umy1d5/3_big.jpg) (http://s2.postimage.org/50eb6hvu1/2_big.jpg)
Протектора е пластина от кравешки рог, варена, изправяна и подлепена с мек велур.
.
 
Borkata   

Красива работа!
За естествените материали вдигам палец! 
Просто ако на Стоян му се стреля и няма кожа под ръка може да изработи нещо временно от ПВЦ бутилка...

Поздрави!
Борката


BlackWolf   

Цитат
Borkata wrote:
най-лесно и бързо става с изрязана пластмаса от пвц бутилка и някаква връв.

Петров, ти май се ебаваш! 

 
xenos   

Sea Raven, виждам, че ползваш подложка за пръстите. Какви са ти впечатленията от нея? В сравнение с ръкавицата?! Аз дори не знам как се държи това нещо, защото съм го виждал само така на снимка.  Питам, защото се двоумя между такава, и ръкавица.

 
BlackWolf   

Абе по-добре си тренирай пръстите! 

 
xenos   

Бе ти ясно, че така най-добре, ама пусто нема кога да стане!  Вчера се каних-каних да ходя да стрелям, това трябваше да свърша първо, после онова... успях да тръгна към 7 и 15-20, и докато стигна до полето и развия чаршава с лъка и стрелите, и се стъмни  Да знаете, лятото си е заминало вече...  Не можах въобще да стрелям, и се прибрах по абсолютно тъмно.

 
Sea Raven   

Стрелял съм и с трипръста ръкавица но подложката ми е по удобна защото при нея пръстите са голи и свободни когато не се стреля и е по удобно да се пипа нещо, по лека е и по бързо се слага а като не стрелям я свалям за секунда и я пъхам в джоба да не ми пречи да вадя стрелите от мишената или нещо да поправя по финно..

Теоретично стрелбата с нея може би не е толкова прецизна и точна, но аз нямам база за преценка- според мен си е удобна.
Слага се елементарно- нанизваш средният пръст в дупката и тя се намества сама.
Прави се още по лесно- тази ми е от езика на някакви стари туристически обувки, не е проблем да си направиш за проба една и да си прецениш.

С нея между другото стрелям само с по силни лъкове, с по слаби си дърпам с голи пръсти, от стъргането и дялането кебапчетата ми са станали на гьон. 
.......................

Последните две седмици се расипах от стрелба, нито една стрела не ми остана- всичките ги потроших.
Обикалях две седмици южното черноморие и понеже съм харпунджия обикновенно се свираме по някакви пусти плажове към турската граница- просто идеално за стрелба.


xenos   

То да ти кажа, и на мен ми се струва, че с моя лък ще мога да си стрелям без такива екстри. Последния път като стрелях, направих 30-тина изстрела, без да имам особен дискомфорт в пръстите. На една среща на форума ми на Кръстец обаче, бях си прецакал средния пръст, защото за пръв път стрелях със средиземноморски захват, при това само с два пръста, и си слагах тетивата в сгъвката след първата фаланга. Засегнах си нерва на средния пръст, който минава точно там, и около ден нямах чувствителност във върха на пръста, а после с месеци отвреме-навреме ме "удряше ток".  Та си спомням, че оттогава мисля за ръкавица. 

 
}|{opukc   

Ако ти бяха изтръпнали всички пръсти, нямаш нужда от екстри. Нямаше да чувстваш нищо така или иначе. Шега.
При мен пък от шлайфмашина палеца не е мой... 

 
Borkata   

Предпазителя за стрелящата ръка е хубаво да е изработен от по-твърда кожа или както колегата си го е направил от рог. По рога тетивата ще се преплъзва по-бързо. Но недостатък е, че рога ще защити по-малка част от ръката.
Ако държиш правилно лъка ще се удряш по-малко, но при силен лък и малко е много...

Идеята на крагата е точно приплъзване. Тетивата не се спира в нея, целта е да продължи. Понеже кожата на ръката задържа тетивата и се получават сериозни ожулвания. На мен ми се е случвало тетивата да влезе между крагата и ръката ми... Пак не е приятно... Затова е хубаво предпазителя да е плътно по ръката.
Та тези които са стреляли знаят, че ПВЦ предпазителите от бутилки пластмаса с гладка стена върши работа. А и Стоян често говори за опортунизъм в блога си и за употребяване на наличното в случай на нужда. Смятам информацията не е излишна при положение, че в ситуацията в която живеем пластмасови бутилки има навсякъде в излишък.

Стрелял съм с ръкавица и с подложка. Според мен е въпрос на лична преценка. При подложката има разделител между показалец и среден пръст който служи за осигуряване на разстояние между двата пръста точно колкото тялото на стрелата. Това е полезно, понеже пречи на пръстите да се допират плътно до стрелата, а от там да влияят на полета й.
Пръстите държат тетивата. Недостатък на подложката е, че бързо се амортизира. Лично аз се чувствах по-добре с ръкавица (не трипръста, а нормална ръкавица), като нейния недостатък беше мекият материал. Стрелбата с ръкавица сякаш беше по-бавна отколкото стрелбата с подложка.


 
Sartheris   

Не ми е ясно тия нагръдници които професионалните стрелци носят за какво точно служат???

 
BlackWolf   

Те са спортни стрелци, не професионални. Професионален стрелец аз разбирам някой, който си вади хляба с лъка (истинки лък имам предвид, а не спортните изкуственяци).
Така че това е или някой, който разчита на лъка за прехрана (лов) или професионален наемник. И двата вида са изчезнали вече  , така че професионални стрелци днес няма.   

А за какво ги слагат - ами щото са малоумни. И се чудят каква нова глупост да измислят. 


xenos   

В тоя ред на мисли, знаете ли какво значи "амазонка"?  Отговарям: "без гърда"!  Според митовете, амазонките са войнствено племе от жени, които били много добри с лъковете. За да можело обаче да стрелят добре, били с една отрязана гърда (тази, която се пада към лъка, и пречи на тетивата).

Та това във връзка с нагръдниците. Може някой от днешните стрелци да са по... гърдести ... и за да не се стига до рязане...   

Сори за офтопика! 


Sartheris   

Е имах предвид примерно тия по олимпийските състезания. Наистина ли няма абсолютно никаква роля тоя нагръдник?
И НАЙ-МНОГО ме дразни как въртят лъка след като стрелят... ТОВА пък защо????

П.П. сега видях че xenos писа. Да, точно жени гледах че носят такива, сигурно затова ще да е 
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: primitive в Юни 10, 2013, 11:22:59 am
Направих си и нова "крага" или както там се казва - протектор за ръката от тетивата - особено необходима при по-къс брейс

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/DSC02032.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/DSC02032.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/DSC02033.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/DSC02033.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/DSC02034.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/DSC02034.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/DSC02035.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/DSC02035.jpg.html)

Колкото и пржсто до изглежда - доста бачкане си е... и винаги може да се желае още
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: nameless в Юни 12, 2013, 01:35:21 am
този ъгъл на кожата от вътрешната страна на предмишницата не е ли малко рисков?
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Юни 12, 2013, 08:47:02 am
Аха, и аз това си помислих. В моя случай (вижда се малко по-горе), дори я направих изрязана по-навътре, да не би евентуално да се закачи тетивата...
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: primitive в Юни 12, 2013, 09:31:57 am
Там няма как да се удари тетивата, поне при моя начин на стреляне и не го считам рисков, напротив. Първото място където може да се срещне тетивата е в основата на триъгълника, като ще продължи да се плъзга напред, но не и да закачи самия триъгълник.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: Black Wolf в Юни 12, 2013, 03:49:45 pm
Стояне, защо не постнеш онези другите протектори, които си беше ушил? Доста добре изработени са.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Юни 12, 2013, 04:15:20 pm
Амиии.. аз имам май само още една ръкавица, която е направена да предпазва горната част на ръката, държаща лъка. В комбинация с крагата става добра защита на ръката. За това ако говорим - ето ги:
(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/survival/bow_protectors-01.jpg)
(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/survival/bow_protectors-08.jpg)
(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/survival/bow_protectors-09.jpg)

...и публикацията ми в блога (http://xenos-bushcraft.com/blog/2012/02/archery-protectors/).
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: primitive в Юни 12, 2013, 07:55:26 pm
Те го те и моето - флеч протектор или bow hang arm protector - тоя път реших да мина само със шиене при пръстите и другото шиене да си го спестя....

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/DSCF5709.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/DSCF5709.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/DSCF5710.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/DSCF5710.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/DSCF5711.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/DSCF5711.jpg.html)

Моля за извинение за лошото качество на снимките, при първа възможност ще ги сменя с по-добри
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Юни 13, 2013, 08:49:41 am
Ръбовете на кожата ги мини с нагорещен пирон, който топиш често в парафин или восък. Ама предварително ги заобли и оглади със шкурка. После нацяло удари някое негранясващо масълце или течен парафин, и ще им вдигнеш няколко левъла поне! ;)
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: perf в Юли 24, 2013, 07:13:49 pm
Пръстен изработен от рог от крава. Понеже от ентусиазъм прецаках нужното парче този пръстин изработих от останалия материал. Още не съм го пробвал с лъка но мисля че ще е добре. Омекотен е с бизонска кожа. Изработката отне 30 мин.
(http://imageshack.us/a/img692/9641/jh42.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/692/jh42.jpg/)  (http://imageshack.us/a/img706/7383/zjdu.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/706/zjdu.jpg/)  (http://imageshack.us/a/img836/7150/l6fc.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/836/l6fc.jpg/)  (http://imageshack.us/a/img585/3948/zvef.th.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/585/zvef.jpg/)
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: nameless в Август 01, 2013, 12:39:26 am
преди време си бях направил с почти същия дизайн но го чуствах доста некомфортен при стреляне, да не кажа болезнено. тази плоска форма много ми тормози палеца от горната страна. разбира се от палец до палец има разлика - дано при теб е по добре. на FETİH KUPASI имах възможност дапробвам доста пръстени но струва ми се най комфортно се стреля с този дизайн
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Януари 03, 2014, 12:56:26 pm
Здравейте!

Понеже забелязах, че в студено време дори стрелбата със средно силен лък не е много приятна за голите пръсти, реших да си направя поне една проста подложка. Ето от този тип:
(http://andoverarchery.com/Products/images/Softgoods/TabSingleLeather.jpg)
Понеже на живо не съм виждал такава, въпроса ми е: каква би било най-добре да е дебелината на кожата?
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: perf в Януари 04, 2014, 06:33:42 am
Имам такава подложка. Направих я от 5мм телешка кожа за приятели които идват да стрелят с лъка ми време на време. Мисля че от 3 до 5 мм е добър вариант.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Януари 04, 2014, 12:21:01 pm
Аз мислех 1-2 мм ще кажете... :)
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: bobber в Януари 04, 2014, 07:24:13 pm
и с 2мм ще стане,аз съм правил от оная кожа дето ти пратих....малко тънка идва тя де ама май няма 2мм :)
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Януари 04, 2014, 07:46:37 pm
и с 2мм ще стане,аз съм правил от оная кожа дето ти пратих....малко тънка идва тя де ама май няма 2мм :)

0.85 mm ми показва шублера. :) Начи наистина 2-3 ще е добре.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: primitive в Януари 05, 2014, 12:56:32 am
И според мен под 3мм си е хазартно начинание, но пък ако тая която имаш я удвоиш също ще стане.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Януари 05, 2014, 12:04:49 pm
Хазартно в смисъл? Че ще се износи бързо, или че ще продължава да подбива пръстите? Аз по принцип не се хвърлих на дебелите, защото исках да остане максимално усета за тетивата, без да го има онова претриване при изстрела "на голо", което на позамръзнали и обезкървени пръсти не е много приятно. Особено ако се повтори 50-60 и повече пъти. :)

Подбрах си едно парче 3 мм телешка кожа, което ми се струва, че ще е комфортно. Може да го подлепя и с 1 мм велур тогава. Имам едно парче конска кожа с много къс и лъскав косъм. Срещнах някъде, че ако се сложела най-отгоре, релийза бил по-бърз и с по-малко триене. Двоумя се...
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: primitive в Януари 05, 2014, 06:44:47 pm
Нищо не ти остава освен да пробваш!
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: perf в Май 31, 2014, 07:40:48 pm
След цял следобед търкане се получи това:
(http://gallery.svilengrad.org/albums/shit/CAM00017.sized.jpg)
(http://gallery.svilengrad.org/albums/shit/CAM00016.sized.jpg)
(http://gallery.svilengrad.org/albums/shit/CAM00015.sized.jpg)

Не съм го пробвал в реални условия, че всичко е мокро от дъжда, но в къщи разпънах лъка 10-ина пъти - добре е :)
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: perf в Октомври 05, 2015, 02:59:56 pm
Вчерашната изработка, неполирана:
(http://s25.postimg.org/wshldo9vv/IMG_20151005_142755.jpg) (http://postimg.org/image/wshldo9vv/) (http://s25.postimg.org/lu6bvhlaj/IMG_20151005_142806.jpg) (http://postimg.org/image/lu6bvhlaj/)
(http://s25.postimg.org/4ec5tsmbv/IMG_20151005_142833.jpg) (http://postimg.org/image/4ec5tsmbv/)

Мисля че е с една идея по-добър от предишния.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: Sea Raven в Януари 14, 2016, 04:19:37 pm
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=158682751158953&id=135464760147419

И аз скоро правих един пръстен за подарък на приятел. Аз самият така и не му хванах цаката ми си опъвам като Робин Худ с трите пръста.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Август 01, 2017, 05:30:44 pm
Последното ми творение!

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/archery_leather_armguard-11.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/archery_leather_armguard-12.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/archery_leather_armguard-07.jpg)
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: primitive в Август 01, 2017, 07:00:04 pm
Абе да ти кажа хубаво си го натворил, лови окото и е направено с вкус. Единствено всички грапавини и картинки в частта, където трябва да се удря и плъзга тетивата...., но това си е лично мое мнение.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: xenos в Август 01, 2017, 07:19:34 pm
Е, ние сме майстори! Няма удряне, а само леко приплъзване... предполагам и не всеки път. :) Ще видим как ще се държи занапред, но мисля, че е достатъчно твърдо и заоблено, за да няма поражения.
Титла: Re: Протектори, ръкавици, подложки...
Публикувано от: primitive в Август 01, 2017, 08:07:45 pm
Стискам палци дет се вика!