МОЯТ ЛЪК

Направа => Прости лъкове => Темата е започната от: xenos в Февруари 13, 2013, 10:15:09 am

Титла: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Февруари 13, 2013, 10:15:09 am
xenos    

За да не спамя теми с друго заглавие, тук ще пускам постове, свързани с направата на моите лъкове.

Ето и първия: Продължение на тилеринга на втория ми лък, снимки на който пуснах вчера в друга тема. Ето докъде стигнах днес (подчертавам, че има още работа, но съм намислил да си правя един помощен инструмент ):


Тъй като гледам, имам само още малко работа по дясното рамо (което се явява горно). Тия дни ще се пробвам да го довърша.


}|{opukc    

Това 31" ли са? На мен ми харесва като цяло тилеринга...


xenos    

Забравил съм да напиша - това са 17 и 21 инча. Струва ми се, че има твърд участък в дясното рамо. Утре ще видя дали е така.


xenos    

Ето докъде я докарах с втория лък. Мисля, че съм готов с тилъринга, но все пак ще изчакам да видя какво ще кажат и майсторите!

Тетива на почти 7 инча (по-вероятно е работната да я оставя на 6):


На 15 инча (само пак да уточня: дясното рамо е горно):


На 20 инча:


И една много бърза (5-6 секунди!) снимка на 23 инча. На по-големи дължини не съм го задържал повече от секунда-две:


На мен ми изглежда като готов, и тия дни смятам да дооформя дръжката, ноковете и ръбовете, и да го полирам. Малко ще отложа импрегнирането, защото искам да пострелям малко с него, за да видя дали ще има нужда от още корекции.

В момента лъкът е с тяга 53.5 паунда при 28 инча. И до 50 да падне - много ще съм доволен!


}|{opukc    

Лявото рамо много ме кефи.
Пантите в дясното рамо все още ги има, даже се е появила нова - червените зони. В зеленото има съвсем лек твърд участък.


xenos    

Хм... понякога си мисля, че на снимките се получават малко зрителни измами. Ще пробвам довечера пак, но мисля, че тия панти всъщност ги няма. Проверявах внимателно със инструментчето, но пак ще го направя.


xenos    
 
Всъщност сега колкото повече се заглеждам, толкова повече ми се струва, че си прав, и довечера ще проверя точно тия места! Странното е, че в участъка, където казваш, че се е появила нова панта, май не съм премахвал материал. Иначе за двете панти, намиращи се от двете страни на твърдия участък (зеленото), смятам, че би трябвало да изчезнат след премахването му (на участъка). Ще ги видим!


}|{opukc    

Върху моите лъкове не се заглеждам чак толкова. Направих един от осидж и въобще не съм го тилеровал даже, усукан, асиметричен е, и с още кой знае колко недостатъци/около 40#/, на снимката изглежда още по-зле

но аз тотално се отказах от ясена. Това дърво е пълно с изненади. Сега докато си правех новите стрели, реших да премеря 28" стрела как пасва на тетивата на лък тилерован до 30" /от ясен разбира се/ и опънах. Познай какво се случи......Този лък е изстрелял над 1000 30" стрели и накрая .....изненада.....не се прекърши даже, пръсна се на парчета, все едно е правен от отделни сглобки...Гледах 5 мин. много умно...и продължих със стрелите. Даже не ме беше яд - ясен


xenos    

Е, то няма вечни лъкове, ама... Въпреки това си е кофти... и това ме чака и мен, ама да се надявам да не е често, и да не е скоро...


xenos    

Ще има ли проблем да го байцна лъка, че много ми белее. Имам едно шишенце байц с цвят някакъв си кестен, чудя се какво ще стане. Повече ме интересува заради евентуалната последваща импрегнация - дали ще пречи. Аз засега обмислям да е повърхностна, но ако не успея да си направя разтвора, може да се върна на лененото масло и восъка.


Sea Raven    

Аз байцвам с палисандър на водна основа, по принцип щом е на водна няма проблем за последващи обработки.

Байцването всъщност го правя с туткал- смесвам рядък туткал на водна баня с байц и с това тонирам.
Проблемът е че ако след това се пипне с влажна ръка туткала се разтваря и започва да лепне, за това го минах с една ръка яхтен лак.


}|{opukc
   

Няма проблем с байцването. Може и воден и сприртен байц да ползваш. Проблема е че дървото малко "настръхва" след това, шкурката го разваля, затова аз ползвам дебел шаяк за полиране преди лака.


xenos     

Е, предполагам и един полиран рог или стъклена бутилка ще свършат подобна работа.


Borkata    

Различни неща правят....
Рога заглажда повърхността, а вълната действа като микро абразив и премахва излишъка от импрегниращия материал.
Първо байц, после импрегнация, след това с рог или гладка стъклена бутилка, после пак импрегниращ материал и финишираш с вълнен парцал...


petkoo    

Здравейте искам да попитам на снимките най-отгоре този дървен уред за измерване на силата на опън ли служи и ако да има ли някаде схема за това как се прави.. извинявам се за глупавия въпрос но сам още начинаещ в тези неща


BlackWolf    

Не, това е уред за т.нар. тилеринг (тилероване), т.е. за изработването на равномерно огъващи се рамена. Уредът служи да се види как се огъват раменете, твърдите и меки участъци, какви проблеми има при извивките, има ли т.нар. "панти" (чупки при огъването) - такива работи.
Като се опъва лъка на различна дължина на стойката се вижда къде трябва да се отнеме материал и пр.


petkoo

Аха благодаря а на колко сантиметра се правят реските една от друга


primitive    

принципно през един инч или 2,5см, но както виждаш не започват от върха, защото няма смисъл - първата трябва да е на 10 инча от мястото, където лежи дръжката


petkoo    

Благодаря много за отговорите


xenos    

Вторият ми лък - 170 см нтн, около 53# @ 28", мъждрян, байц палисандър:

Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Февруари 13, 2013, 10:31:16 am
primitive    

Перфектно изглежда , продължавай в същия дух.


xenos    

Мерси! Само нагоре!

П.П. Чак сега на снимките забелязах, какво хубаво дръвче има точно зад лъка (втората снимка) Жалко обаче, че ми се струва габър.


Borkata    

Страшен е!
А с Мъждряна как се сдоби?

пп. Аз тъкмо строших първия... сега се облизвам за втори


xenos    

Ми и двата ми лъка са направени от едно дръвче. Добра утилизация. Дано не ги счупя скоро.


}|{opukc    

Цитат
xenos wrote:
Мерси! Само нагоре!

П.П. Чак сега на снимките забелязах, какво хубаво дръвче има точно зад лъка (втората снимка) Жалко обаче, че ми се струва габър.

Дръвчето ми прилича на дъб или бук....
Лъка е.....


xenos    

Хм... днес се усетих за нещо... Вместо да меря опъна на лъковете си от гърба им, съм ги мерил от вътрешната страна на дръжката. Така се оказа, че съм ги тилеровал вместо до 28, до почти 30 инча. Но тъй като моето опъване е 28 инча (и стрелите ми са за толкова), то се оказва, че лъковете са малко по-слаби, отколкото съм обявил: 40 и 46 паунда, вместо 43 и 52.

Ето и двете нови криви:


primitive    

всеки отрязан инч от краищата на лъка качва по около 5 паунда...


xenos    

А, не... не ми е проблем. Така смятам да си ги оставя, ама за напред ще се преглеждам какво правя.


xenos    

Следващият лък, който съм се заловил да правя, е с дизайн, инспириран от находките в Meare Heath - широки рамена по почти цялата им дължина, които се свиват до тесни нокове чак в последните 30-тина сантиметра. В момента лъка е в груба заготовка и изглежда така:Дървото е бряст. Дължината на целия лък е 167 см (~66 инча), а от нок до нок ще бъде около 165 см (65 инча). Ширината на рамената ще е 5 см (2 инча), ноковете - около 1.7 см. Свиването към ноковете ще става в последните 25 см от рамото. Дръжката е 10 см (4 инча). Силата, която съм запланувал, е между 55 и 60 либри. Тилеринга ще е елиптичен.

Формата ме кефи. Вероятно с тия широки рамена почти до нока рамена ще е по-бавен от идеално изтънените модели, но пък ще може да стреля с по-тежки стрели (а моите дряновите са си такива ). Ширината на рамената се надявам и да го предпази от сериозен сет, предвид че е малко по-къс.

Както казах, сега е в груба заготовка, която още малко ще изтъня, и това над което умувам е, дали да поизправя малко горното рамо, което към върха има изявен рефлекс, за разлика от долното, което е почти право?


}|{opukc    

Цитат
xenos wrote:
Формата ме кефи. Вероятно с тия широки рамена почти до нока рамена ще е по-бавен от идеално изтънените модели
Точно така ще стане.
Чакаме напредъка.


xenos    

Цитат
}|{opukc wrote:
Точно така ще стане.

Абе ако се спази принципа на масата, може да не е толкова фрапираща разликата. Все пак той ще излезе по-тънък от тези, които са по-тесни.


}|{opukc    


Цитат
xenos wrote:
Цитат
}|{opukc wrote:
Точно така ще стане.
Абе ако се спази принципа на масата, може да не е толкова фрапираща разликата. Все пак той ще излезе по-тънък от тези, които са по-тесни.

С бряста трябва да внимаваш, когато е много тънък олеква изведнъж. Просто няма да разбереш как си направил лък 10кг. Тръгни от 2см при дръжката и изтънявай до 1,5см при върха, тогава ако е твърд и муден намали дебелината постепенно.


xenos    

Долу-горе с тия дименсии съм тръгнал, ама още не мога да го огъвам. Между другото, годишните слоеве са доста дебелички, и вероятно рамената ще излязат на максимум два от тях.


primitive    

Аз не бих барал да изправям рамото, то е почти в работна част и съм убеден, че ще се изправи само, само трябва да се внимава при тилера, докато това стане.


xenos    

Ето малко напредък. За съжаление, рефлексът на върха не се изправи. Просто самото дърво така е изкривено рязко там, че не виждам колко трябва да го изтъня, за да стане. А няма как да изтънявам повече, защото то вече излиза от работна част.


Е, поизправи се малко, но стана нещо като полу-работещ рекърв. Докато другия връх е лек дефлекс. Получава се дразнеща асиметрия, която освен че се забелязва когато лъка е натегнат, ми пречи и за правилния тилеринг. Този рефлексен връх скъсява дължината на рамото, и със сигурност го натоварва повече. Ако продължа така, не мисля, че ще се получи нещо добро. Ето защо реших да изправя върха ...и го изправих . Сега в момента си почива при малко по-висока влажност, после ще е на по-сухо, докато изравним влажността в дървото. Ще видим как изправянето ще се отрази на формата. Това, което смятам да е работната част на рамената, съм го отбелязал с червени точки. Там ще е основната извивка. Тилеринга, както вече казах, ще е елиптичен.


xenos    

Ето докъде съм го докарал в момента (не ми остава много време, пък не ми се претупва). Това тук са около 19 инча. На 23-4 залепя 60 либри. Аз лично смятам, че имам мааалко работа около началото на втората трета от лявото рамо (горното), и сякаш малко около средата на дясното (долното). Прав ли съм?


}|{opukc    

Цитат
xenos wrote:
Ето докъде съм го докарал в момента (не ми остава много време, пък не ми се претупва). Това тук са около 19 инча. На 23-4 залепя 60 либри. Аз лично смятам, че имам мааалко работа около началото на втората трета от лявото рамо (горното), и сякаш малко около средата на дясното (долното). Прав ли съм?

Горното рамо си върви добре, по-твърдо изглежда на върха заради рефлескията. А долното рамо твърдата част тръгва почти от дръжката та чак до средата..не е много
Изглежда добре като цяло.


}|{opukc    

Като оправиш дясното рамо много внимателно пробвай да го дръпнеш с още 2" - мноооого леко. Бряста е нежен и ако го тилероваш като ясен ще олекне изведнъж. Много е еластичен и гъвкав и ще издържи още малко опън. Ще се учудиш колко добре пасват 65-68#..


xenos    

65-68# са доста повече от това, което съм си поставил за цел Не съм сигурен дали толкова дълъг лък (65 инча нтн) ще понесе добре такова натоварване (то и аз не знам как ще го понеса ). Желаният диапазон е 55-60#, Като смятам да го направя 60 либри при 28 инча, пък после колкото падне - толкова ще е. ...ако не го прецакам или счупя, разбира се!


}|{opukc    

Цитат
xenos wrote:
65-68# са доста повече от това, което съм си поставил за цел Не съм сигурен дали толкова дълъг лък (65 инча нтн) ще понесе добре такова натоварване (то и аз не знам как ще го понеса ). Желаният диапазон е 55-60#, Като смятам да го направя 60 либри при 28 инча, пък после колкото падне - толкова ще е. ...ако не го прецакам или счупя, разбира се!


Ще го понесе. Бряста е "извънземен"..баси дървото. Последния лък, който направих от бряст е 60" и го дърпам на 30" 40#. Уникален ластик е...

Този е 170# на 30" и е 185см - как се е згънало това дърво представа нямам..просто бряст..

http://forum.bueforum.no/viewtopic.php?f=4&t=1331
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Февруари 13, 2013, 10:56:04 am
xenos    

Много бавно и внимателно напредвам, защото както и Жоро каза - бряста олеква много бързо. Направо съм изненадан на финала как миниатюрно остъргване може да даде видим резултат.

Ето в момента на какво положение е лъка:

20 инча

24 инча

Линиите на мрежата да не ви объркват - заради перспективата (явно лъка е малко под ъгъл спрямо стената) излиза, че върховете са на различни нива, но всъщност са на едно и също.

Именно защото знам, че долното рамо (тук дясно) трябва да е малко по-твърдо, се чудя как да постъпя. Вижда ми се, че в очертания правоъгълник рамото е малко по-твърдо, и мисля да поработя малко там.


Това обаче ще накара ли върха на дясното рамо някак си да се прибере малко навътре, и да се вдигне леко нагоре, като по този начин левият връх остане по-ниско? Или просто ще омекне още, и ще слезе още по-надолу?
Принципно мисля, че ще е първото, но като не ми се е случвало досега, не съм сигурен, и ме е страх да експериментирам точно във финалната фаза. Как мислят по-опитните? Къде да "бутна"

Иначе имам още малко мегдан за корекции. Не се стърпях, и само веднъж и за бързо премерих силата на лъка при 28 инча - мярнах цифрата 67# и отпуснах Желаното тегло е между 55 и 60 либри. Бях решил да не го насилвам над 60 либри, но пусто любопитно


}|{opukc    

На мен ми се вижда твърд в участъка по-близо до дръжката..има и много малък участък в края на рамото..


Пробвай един трик, като ти бяга тилеринга просто обръщаш перспективата, така мозъка веднага регистрира разликата.


ПП - аз бих го оставил на 65#


xenos    

Мда, и зеленият правоъгълник ми изглежда добър участък за работа. А дали ще се получи това, което искам?

Иначе, викаш 65 либри, и е лесно да го оставя такъв, ама няма ли това да го постави в по-рисково положение за счупване? Ако не се лъжа, имаше едно правило за безопасното тегло на даден лък. То беше нещо такова: Безопасната сила на лък с дължина 65 инча нтн (като моя) и ширина на рамената 2 инча в по-голямата им дължина (пак като моя), е равна на специфичното тегло на дървесината, от която е направен, умножена по 100. Аз за бряста знам, че е някъде в в границите 0.53 - 0.60, т.е. 53-60 либри би била безопасната тяга на лък с такива габарити.


}|{opukc    

Това, което искаш ще стане когато двете рамена са уравновесени, когато едното дърпа повече винаги единия край ще е по-надолу.
А за теглото - пробвай да го тилероваш на 65. Виж как реагира лъка, също дали ти е удобна тази сила и т.н. Аз съм убеден, че бряста няма да има проблем.


xenos    

Ето го след още малко стъргане:

Де да знам.... сякаш не ми се пипа повече. Иначе все ми се струва, че малко около средата на дясното рамо трябва още, но... Но пък това е долното рамо, не пречи да е по-твърдо.
Да взема да го пофиниширам вече, и да пострелям малко, да видим кое как ще мръдне. Силата засега е 65-66# @ 28".


}|{opukc    

Идеален е!!


xenos    

Цитат
}|{opukc wrote:
Идеален е!!

Абе не съвсем... Има само едно леееко тръкване на едно място, което с все пак се реших да направя ( ползвайки помощ от приятел ), както и да огледам едно друго. И двете са около средата на рамената. Ще видим какво ще стане довечера, дано не е по-лошо.
После следва оформяне на дръжката, оглаждане на ръбовете, леко финосване, и пробна стрелба няколко дни...

П.П. А, да... тоя път вече определено ще ми трябва ръкавица или подложка


BlackWolf    

Струва ми се, че лявото рамо е по-меко. Кое ще ти е горно и долно?


xenos    

Лявото е горното. Като видиш къде е bowyer knot-a...

Поиграх си още малко тая вечер. Не знам колко добре се справих, но смятам да изстрелям 100-тина стрели с него, и после да видя как ще е положението. Ако е добре - финиширам. Ако не - малко корекции, и пак финиширам.

П.П. А, да... пак поради недоглеждане, съм опъвал почти инч повече, като го меря. При 28 инча сега е около 63 либри. Тъкмо като падне 2-3, ше стане 60 - по план!


xenos    

Тази вечер пробвах лъка на далекобойност със 590 грейнови стрели (38-39 гр). 185-190 метра. Май е добре, а?


primitive    

Ами как да го коментираме това с далекобойноста... Един нож с двадесет и две остриета и на всяко можеш да се порежеш. Далекобойността е зависимост от всички фактори взети заедно, да изредя някои от тях за яснота - силата на опън на лъка, тежестта на стрелата, спайна на стрелата, баланса и, оперението, наличието на вятър - сила и посока, наклона на терена, типа рилийз, ъгъла под който се стреля, влажността на въздуха в момента, способността на стрелеца да не задържа в края на опъна, тежестта на тетивата и т.н.
Да метража иначе звучи добре, но точно в тези случаи не може да се съди безпристрастно. Единственият, що-годе безпристрастен съдник в случая е и си остава скоростомера или отчетената начална скорост на стрелата, където до голяма степен по-горе изброените фактори не влияят в такава степен. Когато идваш към София вземи лъковете, които те интересуват и ще ги измерим ако времето позволява разбира се. За щастие тази година се сдобих със скоростомер и вече е възможно да видим, точно къде се класираме. Прието е, че средната скорост на стрелата при подчертавам 9-10грейнс към паунд се движи приблизително около 150 фута в секунда. Съответно под - неефективен, над - над средното ниво, като съответно спрямо това мерило могат да се направят нужните корекции на лъка, така че ефективността да се повиши.


xenos    

Мда, прави си за всичките тия фактори. Избрах си място, което смятам, че е почти равно. Имаше някакво въздушно течение откъм гърба ми, колко е помогнало - ще разберем при следащите ми ходения, защото смятам да пострелям още няколко дни, преди да финиширам лъка. Приятно впечатление ми направи, че дори на такова разстояние, без конкретно прицелване в нещо, просто стреляйки от една и съща позиция и ъгъл, стрелите в другия край на полето попадаха в кръг с диаметър по-малък от два метра. Имаше случаи направо една до друга на по-малко от метър да се забиват. За съжаление, като нямам скоростомер, за мен единствения, що-годе приемлив критерий за сравнение, си остава далекобойността .

П.П. А колко излиза един скоростомер, ако не е тайна?


primitive    


http://www.3riversarchery.com/product.asp?i=3080
Това, че стрелите ти са близо една до друга говори много добре, не само за постоянството в стрелбата и умението да ги пускаш относително по еднакъв начин, но и че са приблизително еднакви като изработка. Разбира се далечната стрелба винаги ме е кефила, особено в последно време, не знам защо. Това на което се възхищавам обаче е стрелбата в цел с "примитивен" лък. Или пък ловът с такъв.


Borkata    

Оказват влияние като цяла атмосферните условия. (относителна влажност, температура, налягане и др.)
Вече съм убеден че изработката на музикални инструменти и лъкове безкрайно много си приличат. Също както си прилича избора на материал времето на отсичане. Техниките на сушене и обработка...
Със сигурност си заслужава да почете човек и за лютиерство. Едни от първите музикални инструменти са били лъковете.


xenos    

Снощи бая си пострелях пак. Чак накрая със зор го опъвах вече . Иначе 60 либри ще ми се окаже бая харна сила. Свиква се. Не ми е чудно вече, защо Жорката вика на 45 либри "детски лък" Като опънах след това моя 40 либровия, то баш като детски ми се стори

Както казах - доволен съм. Струва ми се към 50-тина метра сякаш има прав изстрел, поне... Пък селския стадион (100 метра само игрището) почти го прехвърля даже като стрелям почти вертикално нагоре


}|{opukc    

Цитат
xenos wrote:
Иначе 60 либри ще ми се окаже бая харна сила. Свиква се. Не ми е чудно вече, защо Жорката вика на 45 либри "детски лък" Като опънах след това моя 40 либровия, то баш като детски ми се стори

То така се почва - 40,60,80, 120..х2 после....бронебойни стрели....абе луда работа.


Sea Raven    

Вярно е че лък към 50 либри средно е достатъчен за приятна стрелба и повече не е нужно защото товари излишно и след третата стрела не ти се стреля вече и цялото удоволствие изчезва.

..........обаче ако не си опъвал поне 120 либри как знаеш какво е истински лък?


xenos    

Да, и аз се замислих, че вероятно нещо между 50 и 55 либри е идеалният лък за мен. Но пък сякаш ми се ще да имам и нещо към 80-90 поне, че да си направя кефа


Sea Raven    

Ако можеш не е зле да имаш един лък с пределен опън, не за стрелба но си е друго да го опънеш поне един два пъти за да усетиш силата.

Самият процес на изработка на такъв лък, самото тилероване и първото натягане, първото чупене ...това са си силни моменти които си заслужават.

Особено момента в който нока на 125 либри лък се кърши и те изпрасква през пръстите докато му нахлузваш тетивата.......


xenos    

Ето го как изглежда след стотина изстрела, и поне още толкова пълни опъвания:

Сниман е и от двете страни. Има лек "пропелър туист", затова така е по-обективно. Долното рамо изглежда по-слабо, но всъщност то е с лек дефлекс (а горното с лек рефлекс към върха), така че вероятно е от това.
Не знам има ли, няма ли кусури, но смятам да го финиширам. Перфектните ми лъкове са още в бъдещето, и ще са от перфектни материали. На тоя му отделих достатъчно внимание.

А, и очаквах да омекне, а той всъщност станал 64 либри при 28 инча
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Февруари 13, 2013, 10:59:29 am
}|{opukc    

Идеален е..


primitive    

На мен ми харесва! Поздравления. Имам само една забележка, за да се прецени обективно състоянието, винаги трява да има и снимка в ненатегнато състояние. Там се вижда по-хубаво дали има дефлекс, рефлекс, стринг фолоу и т.н.


xenos    

Мерси! Ще направя и такава, когато го завърша.


Borkata    

Да попитам Може ли при изтъняването на рамената да се коригира посукване с отнемане на материал?


xenos    

По време на тилеринг рамото (ако е било право) се усуква към ръба, който е по-изтънен. Като се отнема малко повече от другия ръб, би трябвало рамото да се изправи. Ама е малко трудна тая работа обаче, защото то усукването не става изведнъж, и си се иска опит, за да знаеш колко да вземеш, и кога да спреш. Иначе съм го прилагал това, че те моите досега все с натурален пропелър туист са били. Колко съм успял...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Септември 02, 2013, 11:41:38 pm
Правя тука едно лъкче за  сина (на 6 е). Дълго е 104 см нтн, и смятам да го тилеровам до 20 инча (около 50 см). Силата мислех да е 15 до 18 либри при 20 инча. В момента е около 19-20. Мисля, че докарах тилера (поне съпоставяйки с примери от Библията), но да се консултирам и с вас: (това са около 40 см/16 инча, дясното рамо е горното)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Септември 03, 2013, 01:05:38 pm
За мен е много добре, мисля че ще ти е доста трудно да го докараш до 50 см опън. 45 е малко по-реалистично, безопасно и спокойно. Пък и за детенце 20 либри са доооста множко. Пробвано е. Препоръчвам да започнеш с 10.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Септември 03, 2013, 01:40:47 pm
Ами аз всъщност вече съм го докарал до 50 см, и там е 19 либри  ::) Лъкчето все още има естествен рефлекс около 1 инч, който в началото беше около 2. Долното рамо имаше по-малък естествен рефлекс, и след тилеринга се изправи. Дървото е бряст, дизайна е подобен на този на дългия лък - до средата на рамената някъде ширината е еднаква (в момента около 2.5 см), а оттам нататък се стеснява постепенно до 7-8 мм нокове. Има лепени подложки от маклура върху ноковете, които дават нещо като лек рефлекс на върховете, което предполагам също помага за по-трудното достигане на т.нар. "stack".

Детенцето иначе вече не е съвсем малко, и успява да опъне лъка, но наистина ще има трудност с прицелването ако остане толкова силен. Мерих му колко дълга стрела може да опъне (сина) - около 52 см от гърба на лъка, до ъгълчето на устната :) За неговите килограми (23 кг) дават комфортна сила на лъка между 10 и 15 либри. Аз нали малко почвам да клоня и към максималистите, бях решил да го направя 17-18, като си мислех, че ще е лесно при такова малко лъкче. Да, ама сега, когато вече е с доста тънки рамена, и когато постигнах добър тилеринг, малко ми иде шубе да го свалям още. :( Ще пробвам внимателно с шкурки ако мога да го сваля още няколко либри, пък малкия ще мине на упражнения с гирички..  ;D Иначе знам, че сравнително лесно и безопасно сваляне на силата може да стане като рамената се изтъняват в ширина, но тогава пък вече лъкчето ще е по-предразположено към сетване (по-широки рамена - по-малък сет).
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Септември 04, 2013, 02:47:49 pm
OK, след нови измервания, стигнахме до заключението, че 46 см е по-адекватна дължина на опън. Т.е. 18 инча. В момента там са ми 16 либри. Свалям ги до 12-13, ако мога, и смятам ще съм готов за финиширане...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Септември 08, 2013, 07:55:54 pm
Бе аз лъка хубаво го направих, ама как се прави стрела със спайн 10-тина либри, и тегло около 10-12 грама (със все върха)!! :o Че и връх трябва да мисля...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Октомври 16, 2013, 01:35:58 pm
Завърших лъкчето. Остана 16 либри на 18 инча. Право думаше Цецо, че ще е множко... ::) Нищо, и друг ще направим! Важното е, че това стана красивичко (поне според мойте вкусове...) :)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/kid_bow-02.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/kid_bow-03.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/kid_bow-04.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/kid_bow-01.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/kid_bow-05.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/kid_bow-09.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/kid_bow-17.jpg)

Повече -> ТУК (http://xenos-bushcraft.com/blog/2013/10/my-son-bow/)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Октомври 16, 2013, 09:41:24 pm
Лъкчето е чудесно. Така или иначе ще се стреля с него дакото свикне. Просто ти ще трябва да го натягаш, но това едва ли е проблем. Да му е честито на малкия и да има истинско желание да стреля!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Ноември 18, 2013, 11:49:19 am
Лъкчето хвърля между 95 и 100 метра!  8) Тествано на стадиона - точно от врата до врата. :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: neven в Ноември 18, 2013, 08:23:38 pm
Ха честито!
95-100 м!!! Че той и на лов може да ходи с този лък!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Ноември 18, 2013, 11:29:28 pm
Мерси! И аз точно това си помислих, и даже споделих в чата на моя форум!  :D
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 22, 2016, 02:30:12 pm
Най-накрая май има добри изгледи да се сдобия с така нужния ми тренировъчен лък! :) От няколко дни подготвям заготовките. Говоря в множествено число, защото ще е лепен от две парчета със Z-снадка - просто нямам материал с нужната дължина, за да е цял! :(

Та, какъв е планът като цяло:

(http://xenos-bushcraft.com/blog/wp-content/uploads/2016/03/training_bow.jpg)

Обща дължина: 173 см (68"), 168 см нтн (66")
Целева сила: 30-32# @ 28" - Това е тренировъчен лък за изграждане на правилна стойка, теглене, прицелване, релийз и евентуално - уцелване! :) Все неща, за които голямата сила е по-скоро отрицателен фактор! :)
От схемата се виждат размерите, но все пак ще ги уточня отново:
Дължина на дръжката: 10 см (4")
Фейдове: 4 см (1.5")
Ширина на рамото: 35 мм в 2/3 от дължината си, докъм 30-тина сантиметра от ноковете, откъдето плавно ще се стеснява до 1 см нок
Тилер: Елиптичен
Мерки в дебелина не съм дал, защото не знам какви ще излязат!
Дърво: бряст.

Стискайте палци да се получи, че нямам търпение и аз да почна по-сериозно да стрелям вече! :)
Приемам всякакви съвети, мнения и критики, разбира се!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Март 22, 2016, 03:03:17 pm
Добре изглежда, ще видиш зор със снадката обаче. При ширина 1см при ноковете, те задължително трябва да са горни с лепене. Ако обаче ще следващ определен годишен слой, можеш да оставиш слоеве отгоре и да не ти се налага да лепиш нищо допълнително. Стискам палци. От какво дърво?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 22, 2016, 03:07:08 pm
Дървото, както писах, е бряст. За снадката - да, плаши ме, но се надявам да се справя с банцига, малко пилички, и една тънкост с варене на краищата! :) А и казват, че била от най-лесните за изпълнение, защото и двете страни са с една и съща форма!

Ноковете - да, лепени ще са - рогови, но до там да стигнем! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Март 22, 2016, 05:49:26 pm
Сори не бях прочел за дървото, ако е обикновена снадка с едно V е лесно, аз правих един с W и варенето и пак си е... мамата. Стана накрая, ама много зор. Гледам, че и ти такова си намислил - дано стане. Аз ако пак правя, ще го направя вече с обикновена V снадка или с проста диагонална, няма да се хвана пак на тоя.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 22, 2016, 06:04:19 pm
Подчертавам, че моето ще е Z снадка:
(http://www.buildabow.com/nzsplice.jpg)

Една идея по-лесна за изпълнение от W! С последната наистина не бих се захванал! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 22, 2016, 11:21:21 pm
с какво ще лепиш? ако е туткал прецизността на сглобката търпи малко мърда, даже е добре да е малко по хлабава, защото след грундовете може да стане стегната, и да не пасва добре при самия лепилен процес. ще има ли допълнително парче дърво залепено  върху сглобката впоследствие?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 23, 2016, 08:33:18 am
Като за начало смятам да лепя със лепилото за дърво на Момент - синята опаковка. Нямам достатъчно опит с туткалите още.

За да огранича проблемите с вертикалността на срезовете мисля да изтъня заготовките до 2 см някъде дебелина. След залепването (дай Боже успешно!), смятам да допълня нужната дебелина за дръжка със залепянето на допълнително парче дърво откъм корема на дръжката, което да покрива и фейдовете. След това ще се оформи всичко в краен вид.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 23, 2016, 06:17:41 pm
не го знам точно този момент, но ако е от типа ПВА лепила сигурно знаеш, че за добро залепване са нужни идеално гладки повърхности и стягане до скъсване. при туткала е точно обратното - грапавите повърхности са плюс, не е нужно силно стягане, а по скоро фиксиране на детайлите. лично аз бих предпочел туткала, но ако все пак имаш резерви глеам много хвалят TITEBOND, вече го продават и у нас -
http://www.jettools.bg/40-лепила?gclid=CjwKEAjw_ci3BRDSvfjortr--DQSJADU8f2jznXV1L74ZCsri_8j7aR5fKu3GccRWZyH7ufbumWR1hoCGsTw_wcB (http://www.jettools.bg/40-лепила?gclid=CjwKEAjw_ci3BRDSvfjortr--DQSJADU8f2jznXV1L74ZCsri_8j7aR5fKu3GccRWZyH7ufbumWR1hoCGsTw_wcB)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 23, 2016, 06:31:12 pm
Е това е: http://www.gsstroimarket.bg/view/9194.html
Да, явно е точно ПВА. Не знаех, че чак пък толкова са капризни! Доста неща съм си залепил с него из къщи, и не са мръднали! Верно не са лъкове,ама... :)
Абе да видим в какъв вид ще докарам снадката, пък ще решим! Гледам и епоксиди ползват, и те имат толеранс, доколкото знам!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 23, 2016, 07:50:54 pm
Между другото, бих бил много благодарен, ако някой от хората тук, с дългогодишен опит в тази област, направи едно туториалче "Как да лепим с туткал"! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 24, 2016, 07:44:37 am
нищо лошо не казвам против това лепило. работя за дървениите основно с подобно, пак на хенкел. D3 са влагоустойчиви лепила, и пълнят в някаква степен недобро напасване, но не могат да се мерят в това отношение с туткала. като го разредиш малко перфектно запечатва краищата на дървени заготовки.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 24, 2016, 09:27:56 am
Сега прочетох повече за Titebond - и то е PVA (макар малко advanced да го водят), но като гледам има същите изисквания към повърхностите, каквито има и това синьото на Момент. Като гледам, и добра цена са му сложили! :) 21 лв за най-малката тубичка от Titebond III и  16 лв за Titebond II! Двойката гледам също е достатъчна като характеристики за лепене на лъкове (макар wateresistant, а не waterproof! :) ). По принцип съм склонен да си взема от двойката (гледам над 2 години казват, че може да изтрае при правилно съхранение), но първо наистина ще трябва да видя до какво напасване ще докарам снадката, пък ще реша тогава какво ще е лепилото! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 24, 2016, 08:47:02 pm
ще се оправиш, ти си достатъчно педантичен
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 28, 2016, 11:53:06 am
Това е положението веднага след рязането на банцига (без допълнителни корекции):
(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-01.jpg)
(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-02.jpg)

Не е перфектно, но е по-добре, отколкото бяха собствените ми очаквания! :) Рязах го и free-hand, защото му  нямам доверие на моя банциг, че ще реже точно по права линия, ако се водя по ограничител, та затова не е идеално равна линията на среза. Ще видим сега колко ще го донаглася. Ако трябва цяла седмица ше си играя, но ще гледам ако може да "залепне"! :) Накрая може и да ги посваря малко краищата, и да ги стегна, 'щото така съветват патилите! :)

Сега се двоумя дали да си поръчвам Titebond II лепилото. Ако не успея да направя добро напасване, вероятно по-добрият ми избор ще е епоксида. Имам един двукомпонентен на Бизон, дето казват, че лепял добре и дърво. От друга страна, прочетох, че Titebond имало доста други полезни приложения, така че може все пак и да се прежаля! :)

Помислих още малко обаче, и реших да направя малко корекции в предварителният план! Това, както казах, ще е основният ми тренировъчен лък (пу-пу, дано да стане! :) ), та от него се очаква да направи хиляди и хиляди изстрели, като що-годе си запази през това време характеристиките, и най-важното - да остане цял! Защото не е добре да се сменя често тренировъчен лък - различните лъкове имат различни особености, с които трябва да свикваш, което бави и затруднява процеса на обучение. С две думи: от мен се иска да направя този лък едва ли не вечен! :) Максимално "durable"! Малката му сила (30-32#), в случая ще е плюс, но смятам и да вдигна малко дължината, за да е по-малко натоварването на дървесината - вместо първоначалните 66" нтн, смятам да го направя 68 " (даже се двоумях за 70", но толкова едва ли ще е нужно за 28" опън). Всъщност, може и 69" да закръгля (71" цялостна дължина, ~180 см, колкото е и размаха на ръцете ми! :) ). Дължина имам предостатъчно, в момента двете сглобени парчета са с обща дължина над 210 см! Стесняващият се участък между нока и пълната ширина на рамото малко ще го удължа, че да не станат прекалено тежки краищата на рамената. Освен това обмислям и преди да започна с тилеринга, дали да не бекна гърба със сурова кожа или ленен плат?!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Март 28, 2016, 04:41:39 pm
Това с варенето и притягане ще го доближи съвсем, срезовете са много добри, туткала щеше да ги обере напълно. Давай както си решил, аз лично не виждам смисъл да удължаваш рамената за тоя тип опън от 30 паунда. Ако не са нарушени годишните слоеве, смисъла от бекването с кожа напълно се губи при тая дължина, само повече допълнителна работа, а там така или иначе се лепи с туткал...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: bravewolf в Март 28, 2016, 08:44:32 pm
И според мен бекването е безсмислено, а даже и вредно! Това ще го забави, а той най-вероятно ще си е бавничък при тази дължина и гонената от теб сила на опън! Подкрепям удължаването на краищата на раменете, не само за олекотяване, а и за по лесно/с по малко труд/ скъсяване, за постигане на по-голяма сила, когато тези 30-32lb. ти станат недостатъчни!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 28, 2016, 09:01:04 pm
според мен не се занимавай с варене и пристягане. възможно е да се деформират, или още по лошо да се пукнат връхните части на сглобката. например: когато грундирам с туткал (тъй като голямата част от него е вода) подобни тънки елементи на сглобки винаги се деформират и стават на корито. е, като изсъхнат се поизправят, но има някаква остатъчна деформация. мисълта ми беше да не я прецакаш от престараване. ако сглобката изглежда така и от другата страна си я направил перфектно за банциг
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 28, 2016, 11:52:49 pm
а, и независимо с туткал или с пва лепиш, измисли си вариянт освен напречно стягане на сглобката, да фиксираш двете части така че при стягането да не бягат една от друга. при всички разновидности на V-видните, а и не само има такава тенденция.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 29, 2016, 10:15:03 am
Давай както си решил, аз лично не виждам смисъл да удължаваш рамената за тоя тип опън от 30 паунда. Ако не са нарушени годишните слоеве, смисъла от бекването с кожа напълно се губи при тая дължина, само повече допълнителна работа, а там така или иначе се лепи с туткал...

Просто ми се ще да съм максимално сигурен, че не претоварвам дървесината, дори и при тази никаква сила. А и както каза bravewolf - дългото винаги може да се скъси, ако не ти харесва, но обратното - трудно! :) Май 68" ще го направя първоначално, пък ще видим...
Чуденката ми с бекването беше по същата причина - да съм сигурен в цялостта на гърба. Но както казвате - едва ли има смисъл при 30-35 паунда. Ще си го запазя за по-силни варианти! :) П.П. Прочетох, че някои майстори си лепят кожата и плата (че даже и сухожилия!) с Titebond-a!!

... а той най-вероятно ще си е бавничък при тази дължина и гонената от теб сила на опън!

Спазвайки принципа на масата (ако успея!), би трябвало да не се забелязва сериозен спад в бързината - слабият лък е с по-тънки и тесни рамена! Но... ще видим! :)

според мен не се занимавай с варене и пристягане. възможно е да се деформират, или още по лошо да се пукнат връхните части на сглобката. ... мисълта ми беше да не я прецакаш от престараване.

Да, прав си за това! Рязах твърде остри върховете, и най-вероятно ще им се случи нещо при варенето! За следващите снадки съм решил да ползвам нов шаблон, при който върховете ще имат по-голяма дебелина - поне 2 мм, и предполагам ще се варят без проблем!

ако сглобката изглежда така и от другата страна си я направил перфектно за банциг

Даже май е по-добре! :)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-03.jpg)

Поиграх си малко снощи, и мисля, че що-годе се напаснаха добре! Като погледна към светлината, между непасващите си участъци може най-много лист хартия да се напъха:

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-04.jpg)

а, и независимо с туткал или с пва лепиш, измисли си вариянт освен напречно стягане на сглобката, да фиксираш двете части така че при стягането да не бягат една от друга. при всички разновидности на V-видните, а и не само има такава тенденция.

Да, отчел съм го и този момент. Някои съветват преди стягането да се пробие дупка през сглобката, и да се пъхне дървен пин. На мен лично не ми харесва тая идея, защото ми изглежда като слабо място, ако не усее да се залепи плътно. Не мисля да го правя! Имам няколко идеи за надлъжно притягане, за които се надявам да ми свърши работа дърводелския тезгях, но ще ги тестваме първо!

Като цяло обаче, реших да не си насилвам късмета на начинаещия, като тепърва пробвам нови за мен техники и материали (за туткала, пва-то и лепенето с тях говоря), и понеже ми е важен лъка, да заложа на сигурното - епоксид! Експерименти ще започна да правя при следващите си опити, за които имам идеи как повърхностите да станат още по-плътно прилягащи си. А такива опити ще има още доста, защото вероятността да намирам материал за къси заготовки е много по-голяма, отколкото за цели лъкове (освен ако не са индиански! :) ). С две думи - усвояването на техниките за снаждане на дърво е задължително, и трябва да има градация - сега епоксид, после пва, накрая и туткал! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 29, 2016, 08:52:00 pm
от това да си пробиеш лъка, и да му вкараш чоп по голяма тъпотия не бях чувал. всъщност чувал съм - да си заковеш макара на дръжката, и в нея един вид да "лагерува" стрелата. но това е в един друг форум.....
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Април 11, 2016, 11:52:22 am
Първо залепих самата Z-снадка. Лепилото е двукомпонентен епоксид на Bizon. Заготовките са пристегнати напречно, надлъжно, и вертикално - няма мърдане! :)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-05.jpg)

Една лампа да топли:

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-06.jpg)

И финалният резултат:

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-07.jpg)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Април 11, 2016, 01:43:32 pm
След 48 часа залепих и допълнителната подложка на дръжката, която ще я допълни до нормална дебелина. В случая това е трупче от сърцевина на черница:

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-08.jpg)

Стегнато със стяги и менгеме, и отново лампата:

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/z-splice-handle-09.jpg)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Април 12, 2016, 12:48:08 pm
Добре изглежда, при мен не беше толкова добре, защото го правих на пълната дебелина на дръжката и то, без да е калибровано отдолу/равна, перпендикулярна повърхност/, т.е. водех срезовете на ръка, което е не особено прецизно. За всеки случай се подсигурих и с едно тънко парченце, лепнато отгоре върху снадката. Все пак мисля, че тепърва имаш да отнемаш в ширина. Това беше основният ми мотив да използвам друг тип снадка. Ако финалният ти вариант е около 2,5см ширина, то предвиждайки някакво покритие като кожа или намотки, съответно трябва да свалиш до около 2см. За мен лично дръжка по-широка от 2,5-2,7см мах ми идва некомфортно. Стискам палци, давай нататък.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Април 12, 2016, 12:58:28 pm
В момента ширината на сглобката е 30 мм. Започнах с такава, защото не бях сигурен как ще се справя с рязането под малки ъгли, но сега вече мисля, че не би било проблем следващият път да си почна направо с 25 мм. Мисля да я сваля до толкова - 24-5 мм, а намотките или кожата ще са по-тънки, за да не вдигат много дебелината, и ще са само върху участъка, където държи ръката. За стрелата ще си има отделна тънка подложка. Ще видим как ще стане!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 03, 2016, 02:01:28 pm
Сега, чак като напредна работата, забелязах, че при свалянето на кората на заготовката, някъде около средата на гърба на едното рамо съм дялнал малко в първия годишен кръг. Дълбочина 1 мм някъде, не съм го прерязал на цяло, но лошото е, че е перпендикулярно на надлъжната ос на лъка. Четох, че при бряста това е решим проблем, като просто ръбовете от двете страни на резката се изтънят плавно в продължение на няколко сантиметра. Да се получи нещо като "хлътване" в участъка, а не рязка граница. Хубавото е, че съм се прицелил в слаб лък и мисля, че ще издържи,но все пак да се консултирам: според вас дали се налага допълнителна презастраховка?
Снимки ще пробвам довечера да направя...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 03, 2016, 08:21:55 pm
Не мога да коментирам без снимки, но при слаб лък, при тази дължина вероятно няма да е проблем.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 03, 2016, 08:34:50 pm
Май го оправих, но за съжаление, не снимах началното състояние. Сега се сетих, че не аз съм направил белята! Дървото ми го донесоха в това състояние - леко дялване, което за щастие беше основно в кората, и на по- малко от милиметър в дървесината. За жалост, не съм обърнал внимание, че баш в средата на рамото се пада :(
Все пак съм оптимист - дълбочината е по-малко от милиметър, а целият годишен кръг е с дебелина 5 мм. Скосих и загладих ръбовете в продължение на няколко сантиметра, предполагам ще е достатъчно...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 04, 2016, 10:49:46 am
Е мисля, че бряста така или иначе до голяма степен го толерира това както казах.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 04, 2016, 10:52:32 am
Ето няколко снимки:
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 04, 2016, 10:53:13 am
...и още две...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 04, 2016, 11:34:01 am
И на нещо странно попаднах, този път за щастие, близо до дръжката! Досега не съм виждал подобно нещо, предполагам е старо нараняване, върху което в последствие са се затворили новите годишни кръгове. За съжаление не мога да го премахна цялото, защото ми се пада на страничната линия на рамото, и не мога да бягам. :( Хубавото е, както казах, че се намира на макс. 10-тина сантиметра от дръжката, където почти няма да работи рамото, и е долу-горе в неутралната равнина.

Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 04, 2016, 04:44:21 pm
Попадал съм на такива, на доста и то най-различни дървета, както и съответно са ми си чупили готови лъкове на такива места и сигурно ще продължавам да попадам ако продължа да правя лъкове. Препоръчвам ти в тоя случай да изчегърташ колкото можеш повече от гнилоча и да го запълниш после със смола и стърготини. Доста от дърветата зарастват с времето такива участъци и на места даже отрязани клони, като по нищо не можеш да разбереш  за това ако не го отвориш.
Малко е кофти онова дето си го изгладил, защото е близо до чвор /това са най-застрашените участъци/ но едва ли ще е проблем в случая!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 04, 2016, 05:57:04 pm
Да, и на мен това ми беше първата идея - изстъргване и запълване със стърготини. Само се чудех лепилото епоксидно ли да е, или циано-акрилат (секундните)? Иначе мисля че съм стигнал най малко до средата на това "петно", ако съдя по влакната по гърба, и по това, че беше по-широко и започна да се стеснява. Ако изпиля още 5 мм сигурно и ще изчезне, но просто нямам тази възможност. Изглежда като " гнилоч", но си е доста здрава и твърда дървесина всъщност! Все едно парче от тъмната сърцевина е вкарана в беловината! Проблема е само тази цепнатина между двете, и дано да я фиксна добре!

За чвора - и той е много странен. Няма и следа отдолу откъм корема, а съм на около сантиметър и нещо от него! Повече на някаква издатина прилича, но си прав - ако целта ми не беше 30 либров лък, най-вероятно щях да мина на варианта по-долен годишен кръг, бекване, или "махане на короната".
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 05, 2016, 09:10:38 am
Ето го и "странното нещо", вече почистено до твърда дървесина. Както си и мислех - няма и 5 мм навътре! Молива е за мащаб.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 05, 2016, 02:58:58 pm
Точно това имах предвид, а вида лепило, което ще избереш не е от особено голямо значение, но определено с лепило за дърво няма да стане.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 10, 2016, 11:55:34 am
Айде, да се надяваме, че е фикснато! :) Цианоакрилат и фини стърготини от същото дърво...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 10, 2016, 12:08:54 pm
Става, въпреки, че аз бих предпочел смолата, моментното е малко по-крехко, пък и в случая отвора не е прекалено малък, но и така е добре.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 11, 2016, 10:54:15 am
Тя и боровата смола е трошлива като стъкло, преди да й добавиш въглена и растителните влакна! ;) Избрах цианоакрилата, защото цепнатината въобще не е толкова голяма. Снимките малко лъжат, защото са на макро. Запълни се с 3-4 капки от лепилото. Цианоакрилата доста по-добре навлиза в цепнатини и се пропива в стърготините. Освен това с дървесината образува май някакъв естер, който направо я превръща в пластмаса, и свързването е много здраво! Епоксида ми изглеждаше прекалено гъст, за да мога да го разбъркам толкова добре със стърготините, не знам, не ми се пробваше... Мисля, че ще е достатъчно добре, близко е до дръжката все пак, където почти няма да има огъване...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 20, 2016, 09:40:28 am
Да не си помисли някой, че само плямпам и разпитвам по форумите, пък нищо не правя! :P Чакам само по-добро време! (...и време, най-вече!!) :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 20, 2016, 10:13:42 am
То ясно де! Време да има.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 30, 2016, 11:29:12 am
Нещо такова... (Ако намерите кусура - ще се обяснявам, иначе - квото-такова! :) ) 30# @ 28"
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 30, 2016, 11:41:27 am
Не се е.... с професионалистите! Има лек дефект в тилера на дясното рамо, огъва се по-близо до дръжката, отколкото в средната част, което принципно става за горно, стига да не доведе до прекомерно следване на тетивата. Ако се претилерова ще отслаби доста лъка, другия вариант е да се скъси малко лъка след претилероването от двете страни, но както си прецениш. Мен лично винаги повече са ме дразнели типа дръжки, като тази. Прекалено четвъртити ми седят, но това е чисто визуално и въпрос на лични предпочитания.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 30, 2016, 12:35:56 pm
Не се и съмнявах, че ще го откриеш, но си викам - може пък и да не е толкова зле, и да ми се размине!  ;D

Начи... по принцип и лявото рамо трябваше да е долу-горе като дясното. ...с изключение на леко по-твърдия участък в средата може би, но ми се появи проблем още при старта на тилеринга (даже може да се каже и преди него дори), и това беше може би най-доброто, което можах да постигна. Разбира се, че мога да го направа близо до перфектен, но вече няма да е 30#. Може, разбира се пак да стане 30 либри, и да е с по-добър тилер, но няма да е 68" нтн, както исках! :)

Какъв беше проблема - независещ от мен, аз може би само му помогнах малко да се задълбочи! Дръвчето (по-конкретно заготовката за долното рамо), явно си имаше някакви вътрешни напрежения или слабости на влакната. Когато заготовката беше с пълна ширина и дебелина, върху нея изчертах идеално права централна линия и очертах контурите на рамената - перфектна симетрия! Когато ги стесних и изтъних обаче, долната една трета към върха се изви наляво, като профила на рамото така започна да изглежда, сякаш съм го стеснявал само едностранно към върха! :( Опитах първо да го върна със сухо нагряване - леееко се получи, но участъка получи дефлекс - явно и други напрежения си е имало вътре. Като видях дефлекса, викам си - ясно, ще го варим, и ще стягаме в две посоки! Сварих го и го стегнах за около седмица, като придадох известен рефлекс на върха. Като го махнах от стегите изглеждаше що-годе добре, но като започнах да го натоварвам - пак подаде малко. :(

По-големия проблем обаче дойде, когато реших да заменя дългата тетива с работна. Нещо не прецених добре дължината, и още отначало го опънах на 6 инча височина - т.е. не работна височина, ами направо финална! Докато се усетя, точно участъкът който варих, получи панта и известен сет - явно дървесината там си има някакъв проблем, и туй то... Освен това, и защото върха вече беше извън централната линия - започна да се появява и посукване, с което също трябваше да се съобразявам! От там нататък вече всичко тръгна не по план. Колкото и да коригирах долното рамо - не можех да го направя да се огъва като горното, защото щях със сигурност да падна под 25#. Стараейки се да замажа пантата го отслабих гранично. Опитах и да пипна леко твърдия участък в средата на горното - но и там почна бързо да пада силата, и нямаше мърдане вече! :( Оставям го така, и няма да се мъча повече, явно не му било писано да е перфектен! Преподаде ми няколко урока - това е достатъчно! :) Ще се понауча на още няколко неща от него, и пак ще го броя за успех! ;) Между другото, дори в Библията видях няколко снимки на определени за добри тилери, които не са много по-различни от този тук, така че ще го преживея! :)

П.П. Дръжката няма да изглежда така, както я виждаш. Този й вид беше за да ми е по-стабилен на установката, и не бързах да я пипам, преди да го видя дали ще преживее тилеринга! :) Сега вече съм започнал с оформлението й, и ако се получи, ще е нещо от рода "locator grip"...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 30, 2016, 01:27:07 pm
Само за референс, при селф лъковете не се препоръчва каквато и да е гръбно-коремна корекция - просто там тези корекции нямат ефект. В тази част може да се коригира само странично надлъжно. Действай.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 07, 2016, 01:29:53 pm
Няколко малко остарели снимки, но видях, че ми се мъдрят в телефона. В момента ноковете са полирани до огледалност, а дръжката има малък кожен arrow rest...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 07, 2016, 05:15:53 pm
Мен лично с тоя профил дръжка тотално ме изгуби, остава само и да сложиш макаричка за водач на стрелите... :o
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 08, 2016, 09:47:29 am
Мен лично с тоя профил дръжка тотално ме изгуби, остава само и да сложиш макаричка за водач на стрелите... :o

На първата част от изречението ще ти отговоря с думите "На вкус и цвет - товарищей нет"! :) На втората обаче, знаейки подтекста, с който го казваш, ако не се познавахме, бих се обидил! До колкото разбирам, това е форум за лъкове от естествени материали (подразбиращо се с традиционни форми), но не и изрично само за РЕПЛИКИ на конкретни съществували във времето типове дизайн?! Този тип дръжка се води "locator", и е един от от петте основни типа дръжки за лонгбоу!

Държа отново да напомня, че лъкът е тренировъчен, а не примитивен, реплика, и прочее! Какво ще рече това - тук фокуса е върху стрелбата, а не върху лъка! За изработка на традиционни лъкове от естествени материали може да не мога да се меря с повечето от вас тук, но виж за стрелбата с традиционен лък (засега с теоретичната й част, за съжаление), мисля че поназнайвам достатъчно, та поне да не съм по-назад! От там знам, и че правата (може да наречем и примитивна) дръжка, особено без водач, е най-трудна за начинаещ! Затова се препоръчва да се започне с леко моделирана, най-добре от типа "локатор". И тук вървях по ръба на традиционното, защото локатора е най-леко модифицираната от всички други, което също ми помогна да избера нея (можеше да е хай-пистъл грип :) )! За добрите резултати в стрелбата основното правило е едно: ПОВТАРЯЕМОСТ! В положения и движения (правилните, разбира се)! Дръжката от тип локатор позволява точно това - повтаряемост в положението на държащата лъка ръка върху дръжката!

Няма да ти хареса и кожения "водач" на стрелата, макар той също да е на ръба на традиционното с размерите и формата си. Защото можеше да го направя и център-шот, ако бях тръгнал съвсем модерната, в което ме обвиняваш! :) Но и той (водача) има същата роля - повтаряемост в положението на стрелата върху лъка! Разбира се, че древните са се справяли добре и без него ...само дето са стреляли ежедневно откак са проходили - нещо, с което мисля всички тук сме позакъснели леко! :) Така че този вариант отпада, и за мен лично остава втория - първо да си помогнем малко с леки модернизации (пак казвам - на ръба на традиционното, не съм тръгнал на ламинати, център-шоти, рекърви и компаунди!)! Пък после вече - може и съвсем примитивната! :)

Та с две думи: нека не смесваме ябълките с портокалите! :) Ако ще говорим за направа на традиционни примитивни лъкове - дай ми някой дизайн, и ще ти направя реплика до последния детайл! (в тоя ред на мисли - следващият ми лък вероятно ще ти хареса, ако стане!) :) Но като ще говорим за стрелба с традиционен лък, и особено начално обучение - мисля, че някои леки компромиси (за трети път: на ръба на традиционното!), си заслужават!

Ето защо смятам, че сравнението ти от втората част на изречението, е неуместно!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 08, 2016, 02:04:47 pm
Това с макарата е стар майтап, свързан с един друг форум. Пък нищо не ти казвам, просто наистина не съм фен на този тип дръжки и всичките им сродни, та затова. То си е твоя работа, щом те кефят и си имаш съображения. Мен никога не са ми седели такива на дневен ред.  Пък реплики нивгиш не ми е било за цел да правя. А от ръба най-лесно се залита, стига да имаш уклон.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 08, 2016, 02:18:25 pm
Точно защото знам за майтапа, затова не ми хареса да бъда сравняван с този, от когото е тръгнал! :) Уклона си, мисля категорично, съм го показвал много пъти досега! Не виждам признаци това да се промени... И тук не ставаше въпрос дали ме кефи дръжката или не, а просто за необходимото зло, което ще ми помогне да стана по-добър (така поне обещават! :) ). Как да знае човек, преди да опита?

П.П. Айде реплики може да не е била точната дума. Да речем primitive, aboriginal, native, или както там още може да се нарекат, дизайни! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 08, 2016, 02:34:44 pm
Не се коси, те с мен най-вече се майтапят по тоя повод.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 27, 2017, 01:16:11 pm
Няма как - някои неща трябва да се научат по трудният начин! :( Става въпрос за тренировъчния 30 либров лък, който направих миналата година. С лепената дръжка тип "локатор"... Не бях стрелял с него откак съм го завършил, но миналата седмица реших да го подкарам ...и се появи проблем, който ако не действам - може да се окаже фатален!

Както се вижда по-назад в темата, дръжката е лепена - двете рамена със Z-снадка, и върху нея - допълнително парче дърво за докарване на дебелина. Та след около 200 изстрела точно по лепилната линия между това допълнително парче дърво и рамената започнаха да се появяват вече добре различими пукнатини ( с червено на прикачената най-долу снимка)! Дали са в дълбочина, или засега само в лака - трудно да преценя! Но при всички положения са индикатор на проблем, който вероятно ще се задълбочи - вероятност парчето да се отлепи, и лъка да се счупи! :(

Проверих (колко хубаво би било да бях го направил преди това, но кой да си го помисли!), и се оказа, че съм направил грешка още при проектирането на лъка! Понеже досега не бях рязал Z-снадки, ме беше страх да режа по-дебели заготовки, и ги изтъних до прогнозираната дебелина на рамото, като си мислех, че фейдовете после ще ги докарам от допълнително залепеното парче дърво! Да! - ама НЕ!, както би казал Петко Бочаров! Не ставало така! По този начин се натрупвало напрежение между двете части, което можело да доведе до отлепяне - респективно унищожаване на лъка!

(http://poorfolkbows.com/images/ipe61.JPG)

Правилно е да се направи така:

(http://poorfolkbows.com/images/ipe60.JPG)

Странното е, че по време на тилеринга този лък е опъван стотици, да не кажа хиляда пъти, без да забележа проблема! А може би сега го забелязвам, защото има лак, който се напуква? Или при оформянето на дръжката съм я отслабил достатъчно, че да стане едва забележимо работеща?!
Няма значение всъщност - вредата вече е сторена, и аз нямам много полезни ходове в този случай! :( Това, което съм решил да направя, е да добавя сухожилия и/или сурова кожа, по начина показан с оранжеви линии по-долу на снимката - надлъжно по гърба, и напречно бандажиране на няколко места по дръжката. Надявам се така да я стегна допълнително, и да я направя по-твърда, за да спра евентуално процеса. Добре, че лъкът е сравнително слаб, та вероятността да успея е малко по-голяма! Как мислите?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 27, 2017, 09:47:07 pm
това за напрежението между двете части при ламиниране (в случая на дръжка) не го бях чувал. как така? огромна част от композитните лъкове имат сходни снадки, често от разновидови дървесини. споменава се за османски военни лъкове при които дръжката получава дебелината си от дрянов ламинат за  втвърдяване. по съм склонен да приема някакъв проблем с лепилото. ама станалото станало. така дистанционно нямам идея, но ако прогресира, все пак презалепването на ново парче дърво с естествени лепила не е ли вариант?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Март 27, 2017, 10:29:49 pm
Има има, в англоезичните форуми за лъкове има подобни случаи.  Там идва напрежение от огъването и ги цепи залепените парчета. Може би наистина е проблем на лепилото обаче щото дръжката си е Масивничка.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: nameless в Март 28, 2017, 01:57:56 am
това общо за всички лепила ли важи, или става въпрос само за синтетични?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Март 28, 2017, 08:23:31 am
Май май при синтетичните се случва, ма де да знам ако има постоянно напрежение при туткала какво ще стане.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 28, 2017, 08:35:45 am
Хм, дръжката ми въобще не е толкова масивна, трябва в ръката ми да я снимам, за да се добие представа. А може би и това е проблема? Може би се получава съвсееем леко работене в нея, което е достатъчно да нацепи лака. Аз все още си мисля, че лепилото държи, но лака над него се предава. Ако нямаше лак, вероятно нищо не бих забелязал! И понеже дръжката си ми харесва, и не ми се впуска в ново приключение с лепене на нови парчета, ми се щеше ако може да я запазя. Затова питах дали бандажите биха я спасили...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Март 28, 2017, 09:34:41 am
Еми действай с бандажите тогава, но за да работят добре бандажите е по-хубаво да се махне всякакъв лак до чисто, за да хване туткала, пък после си го лакирай като искаш. Дори да не те е предало лепилото, щом се съмняваш е по-добре да се подсигуриш.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 28, 2017, 09:36:27 am
А, да, бандажирането ще се прави по всички правила на бекването - изчистване до чиста дървена повърхност, и с туткал и прочее! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 31, 2017, 10:20:10 pm
Абе да попитам още нещо: понеже при остъргването до чисто дърво заедно с лака си замина и байца, дали ще е проблем преди да лепна сухожилията да го мацна отново с малко воден байц? Че много ми контрастира така. Останалата част е тъмен палисандър! Ако не може, то дали поне сухожилията или суровата кожа след изсъхване могат да се оцветят?

А, и още нещо: колко време се очаква да мине преди пак да мога да го ползвам?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Март 31, 2017, 11:29:57 pm
За байца, не мисля, че е проблем да го повториш. Пък за бандажа, докато напълно изсъхне плюс още малко за сигурност!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Април 18, 2017, 01:28:37 pm
В крайна сметка се получи това! Отгоре е сурова кожа (агнешка или ярешка, не съм сигурен), под нея по гърба и под бандажите има един слой сухожилия. Сега остана да позная и кога е изсъхнало достатъчно! :) Предполагам няма да е проблем да я байцна и лакирам отгоре?

Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Април 18, 2017, 11:47:10 pm
Няма да е проблем, дано да хване обаче.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Април 19, 2017, 09:00:47 am
Мисля да я поразроша много леко с фина шкурка, и би трябвало да успее да се задържи...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 11, 2017, 11:19:35 am
Това се получи като краен резултат! Надявам се да спре процеса ...или поне да не се счупи прекалено скоро! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 11, 2017, 12:47:19 pm
На мен лично ми харесва, даже и дръжката в тоя вариант - да се не надяваш ;), ако пък дойдеш на турнира, ще ти кажа още един трик...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 11, 2017, 01:24:36 pm
Изкушаваш ме, ама този месец ми е по-зле от коледния - най-много рожденни дни, абитуриенти и прочее... :(
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: bravewolf в Май 11, 2017, 10:15:07 pm
Нашия, есенен шампион е от Шумен! Няма да му е проблем да те докара и да те върне ;)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 11, 2017, 10:47:35 pm
Може на есен да се разберем. Този уикенд вече ми е зает... :(
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 15, 2017, 09:24:05 am
За съжаление, изгледите са поправката да не даде резултат! :( Около 400 изстрела след нея, и белите линии между лъка и лепеното парче на дръжката пак се появиха, и бавно растат... В следващите 200 изстрела ми се струва, че ще си проличи какво ще се случи. Надявам се все пак бандажите да не позволят на лъка да се пръсне, а да се отлепи само лепеното парче. Но и така да стане, чудя се какъв ми е полезният ход след това? :(
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 15, 2017, 04:54:22 pm
След това правиш друг.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 15, 2017, 05:58:14 pm
Това въобще не ме плаши, но материала свърши! :( Вече чак догодина! А си правех сметката това да е най-идръжливия лък, който съм правил... И една малка грешчица....
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 15, 2017, 07:41:21 pm
Ако се разходиш по комшиите сигурно все някой ще е гътнал нещо, което да стане. Пък и в горите понякога сечат и остават разни. Аз често намирам и повечето от такива дървета ги правя.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 24, 2017, 07:58:12 pm
Отдавна не бях ходил на изоставеното ни лозе на баира тук. Добре че баща ми ме нави да отидем за малко череши! Сега за първи път от много години насам нямам търпение да дойде зимата! :) При бегъл поглед и сравнително капризно подбиране, мисля че видях поне 20-тина лъка! Един ти бряст се е разсял - приказка!  Пу-пу!! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Май 24, 2017, 08:03:49 pm
Супер, само не ни тепай всичките, щото вече са кът почти в голяма част от страната.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 24, 2017, 09:33:56 pm
Е, разбира се! Само най подходящите! Аз повече от 4-5 на година едва ли ще ме оставят да измайсторя, тъй че ще има за мноооого време! :)
А защо пък да са кът? Гледам тук при нас яко превзема вилната зона, а и покрай жп линията и рекичките виждам...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Май 26, 2017, 03:23:10 pm
Да му пусна няколко снимки, докато е още жив и здрав! :)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/5th_trad_bow-10.JPG)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/5th_trad_bow-03.JPG)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/5th_trad_bow-04.JPG)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/5th_trad_bow-05.JPG)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/5th_trad_bow-06.JPG)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/bows/5th_trad_bow-12.JPG)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 19, 2017, 10:38:22 am
Такааа... още 900 изстрела по-късно парчето на дръжката явно съвсем се отлепи (или поне само около средата не е), и в момента се държи на място само от бандажите! Лъка почна да скърца при опъване, но продължава да е цял, пу-пу! Чудя се още колко ли ще е така?! :) Силно се надявам да изчака зимата, ама...

Чудех се какво да направя - да залепя наново парчето, и да се надявам, че ще изкара пак така няколко месеца? но трябва да махна бандажите, пък така добре станаха! :( Или пък да ги подсиля с още?!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 19, 2017, 09:30:32 pm
Ами за съжаление това е най-стресовата ситуация и там обикновено не се подлепят дръжки освен неработещи, аз лично бих го презалепил със съвсем ново друго по-дълго парче и бих увил цялата дръжка с бандажи след слепването. Но струва ли си усилието или е по-добре да направиш нов?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 19, 2017, 10:06:44 pm
Аз нов че ще направя - това е ясно! Даже няколко, надявам се! Но за съжаление, по материала за тях в момента има листа! :) По-рано от средата на зимата лък няма да стане от него! :( До тогава ми е зор да закърпя положението, че не ми се спира набраната инерция...

Почнах подсилване на бандажите тази вечер - плътни намотки ленен конец, промазани с епоксид. 2-3 пласта мисля, да видим какво ще стане...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 19, 2017, 10:39:01 pm
стискам палци, но нали знаеш, че това са палиативни мерки..., апропо ти какво лепило използва първоначално?
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 20, 2017, 08:37:15 am
Двукомпонентния универсален епоксид на Бизон.

(http://tashev-galving.com/images/items/006%20PRK%20961.jpg)

Да, да, напълно съм наясно, че мерките са временни! Само кръпки, които да ми дадат още малко време...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 20, 2017, 10:01:09 pm
Даже си мисля, че ако беше дървесно лепило щеше по да хване, защото лепилата за дърво са по-проникващи от смолите, въпреки, че тая е добра, но по-скоро за плътни елементи.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 21, 2017, 08:59:35 am
Дървесните са много капризни към плътното пасване на елементите, и искат сериозно стягане след това. Епоксидите са достатъчно добри - все пак и фибростъклените ламинати в цяла дължина ги лепят с такова! Досега при нищо друго не съм имал разлепване, но просто допуснатата грешка е сериозна. Всички, които са я правили, докладват разлепяне или гръмване на лъка! Явно напреженията, и особено вибрациите при стрелба, се концентрират точно там! За съжаление, разбрах чак след като я свърших... Втори път няма да се случи! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 22, 2017, 11:30:18 am
А иначе Z-снадката няма никакви поражения, вчера я огледах, като свалих парчето кожа на дръжката, за да намотая ленен конец и под него. Което малко ме успокоява, защото репликата на съдбърито, която направих, е само Z снадка, без допълнително парче върху нея...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 22, 2017, 04:15:32 pm
Смолите са доволно добри, но когато се използват правилно и то не всички особено за лъковете, както е видно при поредица лъкове на Грозер например и някои други. То предимството им е определено попълването на относително ненапаснати елементи, не толкова самата здравина на слепването. Особено при дървесините си прав, че са чувствителни към напасването, но и към лепилата. Другото гадно при смолите е тяхното стареене и влиянието на слънчевите лъчи /да кажем, че уж не ни касае това толкова/. Хубаво за снадката, че държи, е в крайна сметка ще закрепиш там някак положението.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Юни 26, 2017, 10:13:50 am
Спря да скърца! ...засега. :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Юни 26, 2017, 12:37:52 pm
Стискаме палци!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Януари 08, 2018, 09:33:56 am
Harvest...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Януари 08, 2018, 11:09:16 am
То че не е жътва не е, ама а да видим, че отсега ми кривеят нещо. Все нещо ще излезе.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Януари 08, 2018, 11:25:42 am
Досега не съм имал толкова прави! :) А това кривото съм го отрязал, защото най-добрата част е точно от страната на дъгата - т.е. ще имам естествен рефлекс! :)

То и още ще има, просто толкова успях за 2 часа преди да се мръкне... Цяла джунгла е, още толкова, и ще съм спокоен за известно време! :)
Само стискам палци под кората да не се открият някои гадни чепове, точно където не трябва!
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Януари 09, 2018, 09:29:09 am
Чепчета винаги може да има, но ти като знаеш как да ги третираш ...
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Януари 15, 2018, 01:05:52 pm
Белейки кората и разцепвайки най-дебелото дръвче от снимката, забелязах ясните признаци на заразяване с холандската болест! Това лято вероятно е щяло да му бъде последното. Жалко, колко хубави лъкове ще си отидат ей така... :(
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Януари 16, 2018, 09:52:00 am
Как пък разбра, че става въпрос точно за тази болест, доколкото прочетох това е болест само при бряста и обикновено се разпознава по изсъхване на клоните в горната част на короната. Стана ми интересно.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Януари 16, 2018, 10:20:07 am
Е то това си е бряст де! :)
Дълбоко в кората се образуват едни странни петна, които се забелязват при белене. Освен това в беловината (някъде към по-горните годишни пръстени), започва да се образвува тъмен пръстен. Самите пори се превръщат в тъмни (понякога почти черни) нишки. А и сега като се замисля - имаше изсъхнал клон малко по-високо от мястото, на което го отрязах. Не съм оглеждал върха, може и там да е имало още изсъхнали.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Януари 16, 2018, 12:58:33 pm
Ясно - гадна работа, така или иначе бряста е много, много намалял в БГ.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Февруари 27, 2018, 11:53:40 am
Хм, сякаш не съм попадал на бряст с толкова тъмна сърцевина досега! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: primitive в Февруари 27, 2018, 08:01:55 pm
Дааа тъмничък е, сега си припомних като го видях как ми се пръсна един лък от такава сърцевина на бряст. Може би трябва да пробваш с един два слоя за гръбче върху сърцевината.
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Февруари 28, 2018, 08:59:25 am
Аа, аз и по принцип не съм мислил да правя лък само от сърцевината. До колкото знам, мисля че е сравнително трошлива (тази на бряста). Обмислях обаче една от цепениците (тая най-тънката) да я пробвам да стане английски лонгбоу. Със стандартното овално сечение. Тогава може и сърцевината да влезе, и ще стане още по-класически изглеждащ! :)
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: Sea Raven в Март 14, 2018, 04:05:51 pm
Това е червен бряст, Ulmus rubra, нарича се така точно заради сърцевината.
Много добри лъкове стават от него, точно като тисов лонгбоу, принципа е същия. Сърцевината сама по себе си не става за лък но е много твърда и плътна и в комбинация с външната бяла част работи идеално.
Правих един сто и двадесетина либров лонгбоу, даже още ми се търкаля някъде в къщи.
Там откъдето взимам бряст е само от този тип, почти не съм попадал на бял. За съжаление това дърво има проблеми в световен мащаб и стана много рядко.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=566557306702510&set=a.541077909250450.126957.100000447370517&type=3&theater
Титла: Re: Лъковете на xenos
Публикувано от: xenos в Март 16, 2018, 08:39:26 am
Червеният бряст не беше ли северно-американско дърво?! Аз в България знам, че са само бял (Ulmus laevis), полски (Ulmus carpinifolia) и планински бряст (Ulmus glabra). От тях последния май беше по-устойчив на холандската болест. При нас все още го има сравнително често, но от 2 години насам забелязвам, че броя на поразените дървета расте... :(