МОЯТ ЛЪК

Направа => Стрели, принадлежности и аксесоари => Темата е започната от: thefly в Юни 02, 2016, 01:29:51 pm

Титла: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: thefly в Юни 02, 2016, 01:29:51 pm
Здравейте! Бихте ли споделили кой какво ползва за мишена и въобще как си оборудва мястото за стрелба?

Моят скромен опит:

1. Когато стрелям на село има широка ливада с естествен бруствер. За мишена ползвам чувал, натъпкан с плява. Минуси: понякога стрелата се запилява из тревата, когато надскочи бруствера (не е много висок); мишената трябва да се пази от влага.
2. Когато стрелям в София ползвам широко място до блока. Минуси: неудобно е да се влачи чувала до там; от него излиза прах и сламки и жена ми може и да се разбунтува по някое време. Няма естествен бруствер, затова улавям стрелите с картони от големи кашони, но и това е неудобно за пренасяне.

Мислил съм да потърся някакво квадратно парче пенополиуретан или друга такава пяна, за да го ползвам като мишена, а за "бруствер" - да направя някаква разглобяема, компактна за пренасяне, конструкция от две рейки с опънат между тях плат. Примерно 2 метра широка и метър висока.

За да не откривам топлата вода моля за споделяне на работещи решения :) Благодаря предварително!
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: xenos в Юни 03, 2016, 10:19:54 am
Идеята с плата, опънат между две рейки е добра. Ефективно спиране на стрелите, без практически никакви следи от контакта. За лека и издръжлива мишена, която не цапа - чувал от кафе, пълен с плътно намачкани найлонови торбички, опаковки и прочее...
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: thefly в Юни 03, 2016, 10:31:43 am
Чувалът, натъпкан с торбички, звучи рАзумно, да. А в Амазон видях и мишени от т.нар. Self Healing Foam. Попрочетох тук-там и аз нета и ми се видя любопитно. В България да има нещо такова? Не че 15 паунда са нещо неоправдано като цена :)
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: primitive в Юни 03, 2016, 10:43:36 am
Опънатият отзад плат не върши никаква работа освен да забавя стрелите и да им прецаква перата. Тествано с голям екран 10 на 2м. Има малко по-различна японска система за улавяне на стрели с плат, но е сложна за изпълнение, освен това я ползват за по-далечни разстояния, като мишанета е на земята...
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: xenos в Юни 03, 2016, 12:33:31 pm
Зависи от много неща: вид плат, разстояние, сила на лъка, тип връх. Ако става въпрос за тренировъчен лък със сила 30-40 либри, върхове от типа "field", и разстояние 15+ метра, почти сигурен съм, че ще работи. Виждал съм да го ползват при тренировки на закрито например. Плата трябва да е едновременно здрав и лек. Второто - за да няма инертност при удара, и да се стигне до преминаване през него. Разни синтетики биха се справили. А, и предполагам се подразбира, че долният край на плата е свободен! :)
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: xenos в Юни 03, 2016, 12:54:12 pm
Разтърсих се малко из нета, и май ще се окажеш прав! Тия ползват специални материи, които не са и много евтини! Жалко, мислех и аз да си правя нещо подобно като стрелям в двора. :( Със сигурност обикновения плат ще работи с блънт или джудо върхове, но пък те не се забиват в мишената. Все пак мисля да пробвам, и ще преценя...

П.П. Абе Стилиян не ползваше ли платове за бекстоп?!
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: primitive в Юни 03, 2016, 01:25:42 pm
Всъщност дори и плетените метални мрежи, които продават не са спирачка за стрелите от 15м, дори и на 30либров лък. Само ще си загубиш времето с платовете. До сега да го бях открил ако ставаше. Японския вариант е със застъпващи се ленти с ширина не повече от 15-20см, които естествено висят, но отново твърдя, че иде реч за улавяне на стрели от далечно разстояние с поставена на земята мишена. Доказано най-подходящо и щадящо стрелите е близък до отвесен пясъчен скат зад мишената /който може да си го позволи разбира се ;D/. Японците го ползват от векове, а унгарците и поляците от поне 20г. Така илиначе, стрелата не минава през натъпкани пликове повече от 15см, дори и на 10м. Това за сега е най-доброто и го тествахме на последното състезание. Най-евтин и най-удачен вариант! Ако пък успееш да си направиш 20см такава стеничка зад мишената ще е съвсем супер. за опаковане препоръчват някакав тип материя от пластмаса, като това с което увиват боклука за транспортиране. Можела пълната с пликове мишена да седи целогодишно навън, без да се влияе от слънце, дъжд и т.н. Ако някой намери такова да свирка.
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: Black Wolf в Юни 04, 2016, 08:08:56 am
Опънатият отзад плат не върши никаква работа освен да забавя стрелите и да им прецаква перата.
Абцолютно! Плата вече е като мрежа (дупка до дупка), при това се стреля пред един склон. Може би малко улеснява търсенето на някои стрели и толкова. 8)
За да е ефективен трябва да е нещо като двоен юрган според мен.  ::)
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: bgpanev в Юни 04, 2016, 03:12:02 pm
Ако имате стари дюшеци могат да стоят окачени зад мишената, при условие, че става въпрос за двора.
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: bravewolf в Юни 04, 2016, 11:21:47 pm
Колкото и да го мисля пясъчния скат е най-добрия вариант!
Всеки може да си направи нещо подобно, ако има желание! Бях го гледал в нета, но не открих снимката, за да ви я покажа!
Общо взето представлява дървена ограда, по скоро плет, от едната страна, на която се насипва пръст/без камъчета/, понатъпква се и почвате да стреляте!
Планувам да си направя такова нещо в гората, в която се разхождам всяка сутрин/дано да се наканя в близкита няколко години/!
Големината на този щит е според дистанциите, които търсите или колко сте добри в стрелбата! Моя го мисля да е около 2м. на 70-80см.за стрелба до 25м. Пред него съответно се поставя същинската мишена, всякакви дребни, леки предмети, като мукавените квадрати, които ползвахме на турнира, закрепени в насадката на стара стрела или разцепена клечка, варианти всякакви! Предимството на това е, че носите със себе си само лък и стрели, без да мъкнете чували, кашони и пр. Недостатък е само евентуалното цапане на стрелите, особенно във влажно време. Просто си носиш и един парцал!
Това нещо може да се направи и в двора, разбира се!
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: thefly в Юни 06, 2016, 01:38:22 pm
Primitive, би ли показал снимка/схема на тези натъпкани пликове, за които говориш? Защото чувалът, който ползвам (натъпкан с плява) понякога спира ефективно стрелата, но понякога стрелата минава през него свободно, а лъкът, с който стрелям сега е наистина МНОГО слаб :)

И още, на тема повреждането на оперението на стрелите... Перата ги закрепвам със секундно лепило и в началото често се повреждаха именно при преминаването през чувала. Чупеха се в предната част. След това усъвършенствах технологията и сега повредите по оперението са предимно по долното перо, което минава през водача. Перото изтънява и перушинките леко се скъсяват. Видимо се забелязва след 40-50 изстрела. Може ли някак да се противодейства на това износване? С различен материал/форма на водача? Без водач, а само с ръкавица?
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: xenos в Юни 06, 2016, 01:46:53 pm
Колкото и да го мисля пясъчния скат е най-добрия вариант!
...
Моя го мисля да е около 2м. на 70-80см.за стрелба до 25м.

Два метра височината ли е, или ширината? При положение, че е с насипана пръст, предполагам имаш предвид височина 70-80 см. А там идва друг проблем - трябва винаги да се стреля "по нанадолнище" - т.е. лъка ти винаги ще сочи малко надолу. При упражнения и тренировки е по-добре мишената да е долу-горе на равнището на рамото ти. При стрелба на близки (и не съвсем) дистанции, ръката, държаща лъка, да е около хоризонталата. А за това ще ти трябва по-височък насип...
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: bravewolf в Юни 06, 2016, 11:22:21 pm
Размера на насипа, разбира се, може да бъде всякакъв, но колкото по-голям, толкова повече труд!
Примерните 80 на 200см. са мой избор, защото имам проблем с разсейване на попаденията в хоризонтала, от колкото във вертикала, а ролята на този щит е да улавя стрелите!
Прав си, че е най-добре линията лява длан-десен лакът, да е близо до хоризонталата, но това, струва ми се, е при първите стъпки в стрелбата, за заучаване на правилна стойка! Тук се сещам, че проблема на този нисък щит е, именно, че не може да ми разнообрази ъглите на стрелба! А това е задължително при приложната стрелба, каквато ние се опитваме да практикуваме! При олимпийските дисциплини всичко е приковано в крайно статични стандарти/прим. минимум 60инча от центъра на мишената до земята/, предпочитам да  бягам от това!

На предния въпрос на thefly, няма никаква схема, просто тъпчеш найлоновите торбички в чувала, като се разкъса ги прехвърляш в друг! Какъв е този водач? Ако е от твърд материал нормално е да се протърка перото, въобще не ти е нужен махни го!

Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: xenos в Юни 07, 2016, 09:18:02 am
Ами то аз като чуя насипи и мишени, си представям само тренировъчна стрелба за правилна стойка, релийз и прочее! :) Другото е да си сложиш джудото, блънтовете или фийлд върховете, да тръгнеш из гората, и да целиш пъновете! От това по-реалистично и разнообразно - здраве му кажи! :) Ама и до там ше стигнем... Лично на мен в момента ми е по-важно изграждането на първите!

Колкото до "водача", или както му казват - "arrow rest": от него има смисъл, точно когато се заучава правилната техника на стрелба, и когато човек се интересува предимно от точността при стрелбата. Той, заедно с ноксет-а (едно пръстенче или удебеление на тетивата), ти дава едно и също положение на стрелата при всяко опъване на лъка, което е важно за повторяемостта на резултатите и съсредоточаване върху техниката на тялото. И много зависи как е направен, разбира се. На тренировъчният лък, който правя в момента, мисля да сложа такъв, но направен от кожа (мекичък), който ще е с около 5 мм височина, и така заоблен, че реално като държа лъка, той ще запълва вдлъбнатината между показалеца и дръжката на лъка. Няма как да прецаква пера по този начин, защото това означава да ги прецаква и ръката ми! :)
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: thefly в Юни 07, 2016, 09:34:33 am
За чувала - разбрах, благодаря! Почвам да конкурирам клошарите и да събирам торбички :)

За водача... да, твърд е. Ще пробвам с нещо по-щадящо на лъка, който правя. Отначало също мислех, че не би трябвало да се стреля с такова нещо като ще учим инстинктивна стрелба. После изчетох страшни описания на чупещи се при изстрела стрели и поразиите, които могат да се случат на ръката, която държи лъка, та... мисля да сложа водач все пак.
Титла: Re: Въпрос за мишени/място за стрелба
Публикувано от: xenos в Юни 07, 2016, 10:21:15 am
Той водача няма да те спаси от счупена стрела! :P Или поне не ти го гарантира... Има ръкавици за тази цел.

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/survival/bow_protectors-09.jpg)

(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/survival/bow_protectors-03.jpg)