МОЯТ ЛЪК

Администрация => Въпроси и отговори => Темата е започната от: xenos в Юни 01, 2016, 10:19:54 am

Титла: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 01, 2016, 10:19:54 am
Дайте някоя практична идея за фиксирането на подложката, когато се лепят рогови нокове, както е показано на снимката по-долу. Понеже повърхностите са под ъгъл, когато тръгна да стягам, те се плъзгат помежду си, и всичко се размества. :( Хрумнаха ми няколко идеи, ама викам може всичко вече да е измислено! Аз вече ги залепих моите, със съвсеееем леко фиксиране, колкото да не се приплъзват от гравитацията, но не ми харесва много крайният резултат, и сега като тръгна да ги дооформям финално, ще реша дали ще ги оставя, или ще режа и лепя наново. Лепих с епоксид, и без стягане шева стана малко по-дебел, а и като сложих лампата да топли, рогът (понеже е черен), явно се е нагрял повечко и се е деформирал, което също е допринесло за по-дебелия шев. :( Определено без стягане няма да мине работата! Добре, че тоя лък ще е слаб, та може и да го преживея, но за следващите със сигурност ще съм подготвен!

Ето иначе моите идеи:

1. Оставяне на екстра дължина в края на върха, и пробиване на дупка през него и роговата подложка, в която да се пъне пин, непозволяващ приплъзването. След залепване участъка с пина се премахва. Минус - допълнителна дължина, която не винаги може да е налична като говорим за селф лъкове.

2. Пак с допълнителна дължина, но вместо пин, се прави жлеб/запънка, в който да се запъне задния ръб на подложката, и да не може да се плъзга по-нататък. Минус - пак допълнителна дължина, както и повече работа при рязането на върха на рамото, и направата на жлеба.

3. Прехвърляне на неразтеглива лента надлъжно през върха, и стягането на двата й края към рамото на лъка (съответно върху гърба и корема). По принцип изглежда добра идея, но ми се струва, че ще е неудобно напасването и стягането на подложката после, трябва да се пробва!

4. Фиксиране на лъка към плот, и поставяне на неподвижна преграда пред върха на рамото. При стягане на подложката, тя ще се спира от тази преграда. Това сякаш ми изглежда най-добро решение, само дето включва по-сложна установка, ама кой пък бърза толкова много! :)

П.П. На снимката подложката още не е залепена, и това не е финалната й форма и височина!
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: primitive в Юни 01, 2016, 11:09:18 am
Това, което си направил трябва да стане, не се притеснявай от по-дебелата лепилна линия. Епоксида го позволява. Аз лично връзвам или по-скоро увивам само с изкуствен конец, без твърде много пристягане, дори когато лепя нокове с туткал. Никога не съм правил установки за фиксиране. Също така аз лепя директно на горния слой, без да скосявам дървото под ъгъл, естетически ми харесва повече, става като лек рикърв в края.
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 01, 2016, 11:15:18 am
Поуспокои ме! :) И аз с малко с конец бях увил, колкото да не мърда. То и при мен може да се направи като лек рикърв, ще видим. Иначе пък от всички разгледани снимки в мрежата, на мен лично най-ми допаднаха тия със скос. Като тази например:

(https://lh4.googleusercontent.com/-M486ZoFJJMk/Te_gBciP2tI/AAAAAAAAB0s/JLaXSz9Hju0/s800/CIMG0891.JPG)
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: primitive в Юни 01, 2016, 12:33:09 pm
Въпрос на предпочитания, мен лично не ме кефят.
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: bravewolf в Юни 01, 2016, 11:08:16 pm
Абе, това скосяване не е ли рисково за надлъжно разцепване на рамото? Горния годишен слой е нарушен точно там където започва роговия нок!
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: primitive в Юни 02, 2016, 07:25:34 am
То реално нарушава много слоеве, но така го правят и няма проблеми.
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 02, 2016, 08:45:39 am
Ако връзката рог-дърво е достатъчно силна (а епоксида, както и много други лепила, осигурява такава), не виждам причина да тръгне деламинация. Просто все едно заменяш част от дървесината с рог! А и той, знаем, е доста по-корав от нея! :) Поставянето на рогов нок на английски дълъг лък също нарушава ВСИЧКИ слоеве, но за проблеми се съобщава само, ако лепенето е некадърно, или жлеба за тетивата се постави прекалено високо... ;)
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: nameless в Юни 02, 2016, 09:58:19 am
Аз бих избрал метода с пин (при мен болт и гайка ). Ако ти липсва дължина винаги  можеш да залепиш парчета дърво като продължение на заготовката и после да ги отрежеш. Като фиксирани двете части ги пристегни най добре с тънък  сизал. Опитай с туткал. Мога да ти кача снимка да видиш за какви лепилни линии става въпрос .
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 02, 2016, 10:09:38 am
Никога не бих отказал снимка! Една снимка - хиляда думи, са казали хората! :)
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 02, 2016, 10:11:14 am
Между другото, вчера си играх малко с дремела и пилата, и почти съм ги завършил ноковете - не изглежда зле шева, май ще стане! :)
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: nameless в Юни 03, 2016, 12:14:46 am
ето снимките. само на едната съм снимал линия за мащаб, при другите снимки дебелината е същата. имай предвид че при лепенето с туткал лепилната линия изгубва около 1/2 - 2/3 от дебелината си след като изсъхне, в зависимост от концентрацията на лепилото. друг важен плюс е, че можеш да пипаш с голи ръце лъкът и инструментите които ползваш, без да ги наклепаш със смола. аз лично винаги правя награпяване, но ако искаш много чиста лепилна линия можеш да използваш само по едра шкурка, достатъчно е.
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: nameless в Юни 03, 2016, 12:15:49 am
още
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 03, 2016, 08:59:59 am
Идеално е залепването! Аз също имам добри впечатления от символичния си опит с туткалите, но при туткала единственото нещо, което ме притеснява, е чувствителността на влага. Не мога да гарантирам, че винаги лъкът ми ще е при нужните условия. Примерно последния път, като носих лък в гората, ни валя такъв дъжд, и за толкова време, че чак се притеснявах върши ли работа импрегнацията с няколко ръце ленено масло и покритието с паста от пчелен восък! За всеки случай после го суших повече от седмица, преди да реша да го опъна отново.

Когато правиш традиционни лъкове по традиционни технологии е разбираемо, и го подкрепям, но за момента просто ми трябват няколко лъка, на които може да се сложи определението "durable"! :) После, в зависимост как ще се развият нещата, може да минем и на туткали и прочее! :)
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 04, 2016, 05:15:39 pm
Роговите нокове (конкретно за биволските), след като се полират обработват ли се с нещо, което да ги съхрани, или си се оставят така?
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: primitive в Юни 04, 2016, 09:59:37 pm
хубаво е да са мазни, за да не съхне рога
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: bravewolf в Юни 04, 2016, 10:51:52 pm
аз ги мажа периодично с телешка лой
Титла: Re: Лепене на рогови подложки за нокове
Публикувано от: xenos в Юни 05, 2016, 09:33:14 am
Ленено масло предполагам също би свършило работа?