МОЯТ ЛЪК

Направа => Стрелба => Темата е започната от: thefly в Април 26, 2016, 05:47:11 pm

Титла: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: thefly в Април 26, 2016, 05:47:11 pm
Привет на компанията с един ламърски въпрос в края на деня. От време навреме пострелвам и стигам до някои наблюдения. Най-първото и най-ценното е:
Няма да намериш стрела, ако я търсиш там, където я няма.

Второ наблюдение, което породи въпрос.

(http://asen.baramov.org/rsrc/IMG_4148&9.jpg)

По принцип си стрелям така, както е на горната част от картинката, но четох, че монголци, японци, а може би и още някой, е ползвал захват при опъване на тетивата както е на долната картинка - с палец, заключен от показалеца и средния пръст. Всеки да се моли на своите си богове, лошо няма, но се замислих.

От беглите ми опити досега стигнах до истината, че изстрелите са по-точни и по-групирани, ако палецът и показалецът не притискат силно стрелата. В идеалния случай - въобще не я притискат, а само издърпват тетивата. В началото на опъването е лесно да ги държиш по-надалеко, но в края, когато стрелата е "пречупила" тетивата, пръстите притискат малко-много стрелата. И (ако е вярно наблюдението ми) - изтрелът отива малко напосоки. Замислих се защо са ползвали втория начин за опъване на лъка и ми светна, че по този начин дори и при рефлексните лъкове няма начин тетивата да ти притиска пръстите към стрелата.

Та... въпросът ми към уважаемата аудитория:
1. Вярно ли е наблюдението ми, че не е гут да се притиска стрелата? (Не че няма да го проверя и на практика, де)
2. Някой използва ли втория начин за теглене на тетивата и може ли да направи сравнение?

Дано съм се изразил ясно! Благодаря предварително за отговорите :)
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: bgpanev в Април 26, 2016, 06:47:14 pm
Захвата на втората снимка е грешен! Палеца е от ляво а показалеца заключва отдясно на тетивата.Съответно стрелата се пуска също отдясно на лъка.
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: bravewolf в Април 26, 2016, 10:04:25 pm
За сефте виждам такъв хват :o/на втората снимка/! Стрелбата с палец или монголски хват е така, както го описва колегата bgpanev!
Но иначе си прав, трипръстия или средиземноморския хват е трудно приложим към къси лъкове, каквито са повечето композити, точно по тази причина. Ъгъла на тетивата при опън става твърде остър и мачка пръстите към нока на стрелата!
Прерийните индианци, които са ползвали къси лъкове/просто съставни/ са стреляли с многопръст хват, но пръстите отиват под стрелата, предполагам по същата причина! Ако някой има снимки да покаже!
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: xenos в Април 27, 2016, 09:05:14 am
За дълъг лък (разбирай нещо, съизмеримо с височината ти), най-добре си е средиземноморския хват. Колкото по-дълъг (в разумни граници, не отразяващи се на ефективността, разбира се!) - толкова по-добре! Този монголски е за къси рефлексни лъкове (и въобще такива, правещи по-остър ъгъл на тетивата при опъване), и обикновено се прави със специален пръстен. Правилно си забелязал - пръстите не трябва да правят никакъв натиск на стрелата - както във вертикална, така и в хоризонтална плоскост. Това променя динамичния спайн на стрелата, и може да очакваш безразборни резултати и странен полет. При средиземноморския хват, когато на тетивата има поставен т.нар. nockset (виждам, че твоята има), е добре средния и безименния пръст да са плътно под стрелата, и да я притискат (по-точната дума е просто фиксират, без натиск) към него, а показалеца да е съвсем малко над нока. Да не се получава нещо като прищипване. Когато няма ноксет - тогава може и показалеца да фиксира отгоре...
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: thefly в Април 27, 2016, 09:31:16 am
Благодаря за отговорите! И едновременно с това да споделя едно наблюдение: във форума основната част от разделите и темите като че ли повече набляга на материално-техническата част, а техниката на стрелба остава на далечна втора позиция. Има си книжки по въпроса, наистина, но дори с риск да откриваме топлата вода е хубаво да се споделят собствено-придобитите наблюдения :)
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: xenos в Април 27, 2016, 09:42:18 am
Ми то активните членове май на първо място сме лъкоправци (брех, как се сложих и аз в таз' група :) ), и чак след това (ако остане време! ) - стрелци! :)
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: nameless в Април 27, 2016, 11:43:48 am
като че ли се пропуска едно от най важните предимства на стрелбата с палец - стрелбата при езда. там показалеца задължително притиска стрелата към лъка, иначе в галоп ще скача чак до сиите. също и много други стрелкови техники са трудни или невъзможни със средиземноморския хват. големите дължини на опън (до и зад ухо) също искат палец. техниките са много, и лично аз смятам че си трябва тренер за целта. като самоук не мога да давам съвети, най малкото за да не науча някой друг самоук на моите грешки.
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: thefly в Април 27, 2016, 01:32:04 pm
Оказва се, че си имало специална джаджа за целта. Случайно попаднах тук (не съм фен на Медведев):
http://www.nexplorer.ru/news__11524.htm

И въобще... пишат по темата.
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: xenos в Април 27, 2016, 01:58:15 pm
Аз лично не харесвам този спортен тип "anchor point" - с ръката под челюстта, и да целуваш тетивата. По-традиционен, естествен и ефективен е според мен този, при който средният пръст е в ъгъла на устата, а китката лежи върху скулата, но кой както му харесва! :)

(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/35/34/7e/35347e7522bf4702edf198ec917bde8d.jpg)

Тогава няма нужда от такива чанчения на пръсти и китки... :)
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: Sea Raven в Април 28, 2016, 12:01:48 pm
Стрелбата с палец се смята за по точна защото палеца който е основният опъващ пръст е на една линия със стрелата и така се създава някакъв интуитивен "окомер".
Освен това пускането на тетивата е по финно защото я отпуска един а не три пръста, по малко сърикосновение.

Има и други причини за този хват, налага се основно при стрелба от кон, при хват с палец в пускащата ръка могат да се държат две или три допълнителни стрели за насадките, така е при персииската система.
При османската две стрели се държат близо до върховете успоредно на лакътя.

Това го казвам само като теория, аз така и не се научих да стрелям по друг начин освен трипръстия.
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: xenos в Април 28, 2016, 06:25:40 pm
Ако говорим за точност, не пръстите са определящи. Добър (съответно лош) релийз може да се постигне със всеки захват. Всеизвестно е, че най- точни са дългите лъкове - дължината на рамото подобрява стабилността на системата, а и изстрела е много по-"мазен"! А с тях знаем, се стреля с три пръста традиционно...
Титла: Re: Въпрос за опъване на тетивата
Публикувано от: Black Wolf в Април 30, 2016, 09:12:24 pm
Основното е тренировката от детска възраст.  8)