МОЯТ ЛЪК

Ресурси => Галерии => Темата е започната от: Black Wolf в Април 18, 2016, 05:11:57 pm

Титла: Монголски лък
Публикувано от: Black Wolf в Април 18, 2016, 05:11:57 pm
Този лък е от епохата на династия Юан (1271—1368), по време на която Китай се управлява от монголите. Намерен е в западен Китай, заедно с колчан и стрели.

(http://s1.postimg.org/bjwwcr22j/mongol1.jpg) (http://postimg.org/image/bjwwcr22j/) (http://s1.postimg.org/cnh0opmpn/mongol2.jpg) (http://postimg.org/image/cnh0opmpn/) (http://s1.postimg.org/h49dne0xn/mongol3.jpg) (http://postimg.org/image/h49dne0xn/) (http://s1.postimg.org/lspdikq4b/mongol4.jpg) (http://postimg.org/image/lspdikq4b/) (http://s1.postimg.org/lwj6ytvln/mongol5.jpg) (http://postimg.org/image/lwj6ytvln/)
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: perf в Април 19, 2016, 10:59:17 pm
Така си и мислех. По-къси са от сегашните им лъкове.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: bravewolf в Април 20, 2016, 09:06:08 pm
Сията по- дълга от рамото! Предполагам, че този лък се е деформирал във времето, но ако бъде натегнат във вида в, който е представен, то той ще е безконтактен, без мостове! Срещали ли сте някъде нещо, като историческа систематика на монголските лъкове през вековете? Този ми изглежда еволюционно по-развит в сравнение с днешните им лъкове, които мязат на тояги! Говорим за еволюционен регрес или този лък въобще не е монголски?
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: nameless в Април 20, 2016, 09:12:36 pm
не обиждай тоягите
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: primitive в Април 21, 2016, 11:21:17 am
http://atarn.net/phpBB2/viewtopic.php?t=428&highlight=mongol
Ето една от дискусиите в АТАРН от 2006, която успях да открия, доста е трудно, понеже голяма част от снимките са изтрити, но бях сигурен, че съм го виждал там...
Според експертите, не е доказано, че лъка е монголски, но който се интересува може да прочете доводите там. Въпреки това и аз съм на мнение, че старите монголски лъкове са били далеч по-къси от "съвременните", но очевидно самата мотивация на войските е била далеч по-решаващ фактор от ефективността на лъка, а също така стратегиите и тактиките за водене на война.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: Sea Raven в Април 22, 2016, 02:13:00 pm
Не е точно монголски лък а хингджански от времето на монголското владичество. Доколкото знам този лък няма точно етническо определение, намерен е в Западен Китай, Xinjiang, в някакъв оазис.
Според мен по скоро е тюркски лък, отколкото китайски или монголски.

Монголският лък е северен тип, дълги тесни рамене, слабо изразен рефлекс в дръжката и мостчета за да компенсира дългата тетива.
Този лък е по южен, с тези къси рамене и изразен рефлекс в дръжката няма да издържи на -40 въпреки изправените безконтактни сии, късите рамене са южен табиет, на север са дълги, за да се намали напрежението.
За това северните лъкове са големи тояги, монголските са около 160 см, манчу лъковете стигаха до 185 см.

Монголският лък е от най примитивните степни лъкове, мярках преди време един башкирски майстор  който работи по подобна техника, има и няколко монголски майстори които работят в юрта в степта по оргиналната техника но и те минаха на комерс а лъковете им са много зле, който си е взел се е оплакал.

Монголските лъкове са ми слабост, от известните видове сслр те са ми най интересни, преди години се запалих да правя сслр от едно клипче в тубата, един стар монголец в юрта дялкаше лък по абсолютно примитивен метод.

https://www.youtube.com/watch?v=nCzkui_8rSk
https://www.youtube.com/watch?v=ZWcvw0sA0RY


Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: neven в Април 23, 2016, 11:14:49 am
Мисля, че монголите, по време на големите си завоевания, не са разчитали толкова на лъковете си, колкото на числеността на армията (конница) и особено на многобройната тежка конница.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: Black Wolf в Април 25, 2016, 04:18:46 pm
Монголите никога не са били особено многобройни.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: neven в Април 25, 2016, 05:25:56 pm
Ако цифрата между 40-70000 армия (конница), от която голяма част е била тежка, звучи малобройно...?
Въпреки, че в някои китайски документи се посочва цифра приближаваща 100000 (вероятно преувеличена).
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: Black Wolf в Април 28, 2016, 03:43:57 pm
На сведенията за численост в летописите трябва да се гледа с доста скептицизъм - по принцип.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: neven в Април 28, 2016, 09:34:53 pm
Не искам да влизам в излишна полемика!
Едва ли можем да ползваме други източници, освен съществуващи документи от съответното време.
Няма друг начин, по който да погледнем назад в историята. Естествено, трябва да бъдем внимателни при анализа на подобни документи, но не смятам, че е редно да ги подценяваме.
Всъщност, до сега не бях срещал твърдение, че монголите са били малобройни. Но би било интересно, една подобна идея да бъде развита и добре обоснована. ако съществуват някакви писания по въпроса, с удоволствие бих ги прочел.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: Black Wolf в Април 30, 2016, 09:16:32 pm
Има. По принцип едно историческо изследване почива върху много фактори. Писмените извори са един от тях, но отдавана има едно нещо, наречено критически анализ на изворите - да се определи кое в тях е вероятно, кое малко вероятно и кое невероятно-  ;)

Примерно числеността на дадена популация може да се пресметне (макар и приблизително) по различни начини.

Да речем Куликовската битка, за която се споменават различни числа като 100-150 хил. и пр., вероятно е била с 6-8 хил. руснаци срещу 10-12 хил. татари.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: Sea Raven в Май 03, 2016, 11:28:15 am
В един китайски източник се казва че конницата на сюнну е от 400 хил. конника.
Един конник има поне три до пет коня, сега си представете два милиона коня на едно място.

В 409 г. имп. Хонорий наема 10 хиляди хуни за кампанията си срещу крал Емерих.
В продължение на половин година цялата римска провинция Далмация събира зърно и продоволствие за да обезпечи изхранването на тези конници, това е Римската империя, с уникалната и административна организация.

Да не говорим за византийските източници които се отличават с особена пищност в цифреността на враговете.

Степите са хабитат който не предлага много възможностти за издръжка на голямо население и животни, просто няма достатъчно средства за оцеляване.
Има много изследвания за числеността на населението на степта, смята се че едно племе пръснато на контролирана от него територия е около 200 юрти сумарно, групирани по пет до десет на едно място, общо десет хиляди човека.
Те трябва да са в непрекъснато движение в търсене на свежа трева и водоизточници, на всеки три месеця трябва да сменят местоположението си, поради това едно дори средно племе обитава огромна територия.
Степите по принцип са много рядко населени, не случайно Монголия днес е една от най рядко населените страни в света.
Голямо племе може да стигне до двадесет хиляди, това са по скоро племенни обединения тип хазари, авари, хуни, българи и тн.

Комар изчислява армията на хазарския хаганат в абсолютният му пик на 20 хиляди конника, това при пълна мобилизация и говорим за голяма квази държава в напреднала уседналост, при чисто степни съюзи това е нереално голяма цифра, само от трева и овце толкова хора не могат да се изхранят.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: neven в Май 06, 2016, 12:19:55 am
Не знам защо, когато се говори за монголи, повечето хора си представят днешна Монголия. В империята са влизали не само монголи (едно от т.нар. монголски племена) но и какви ли още не сродни на тях: хамаг-монголи, джалаирци, тайчуди, кереити, меркити, наймани, онгци, хоритумати, баргинци, туметци, булагачинци, керемчинци, урианхайци, урсци, теленгци, ойрати и пр. Да не забравяме и периферните племена, от които повечето, днес са се превърнали или в самостоятелни държави или автономни части на Русия. Населението на територията, която означаваме днес като Монголия, винаги е било малобройно и за това си има очевидни природни предпоставки. Но това не означава, че империята не е разполагала с достатъчен човешки ресурс. Естествено, цифри като 400 000 са твърде безумни, но смятам, че 30000-40000 е твърде възможна цифра, а защо не и повече.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: Black Wolf в Май 06, 2016, 12:59:10 pm
И всички тези едва ли са можели да изкарат повече от 50 хил. армия., но не и събрана на едно място.
Титла: Re: Монголски лък
Публикувано от: neven в Май 06, 2016, 09:53:20 pm
Да, можели са. И само няма и 200 години по-късно са размазали Баязид при Анкара. А след още малко повече от сто години, същите тези, основават Моголската империя.