МОЯТ ЛЪК

Направа => Стрели, принадлежности и аксесоари => Темата е започната от: nameless в Октомври 09, 2015, 11:30:25 pm

Титла: съставни стрели
Публикувано от: nameless в Октомври 09, 2015, 11:30:25 pm
интересно ми е, засега от чисто любопитство кои от намираемите у нас дървсини са удовлетворителни за направата на съставни стели. под дървесини имам предвид  иглолистните, бук, габър, акация, клен, и др. а за типа стрели имам предвид нещо като тези -
(http://www.thearcherycompany.com/CatalogueImages/Arrows%20-%20Wooden%20-%20Hex%20Shaft.jpg)
изкушавам се за акация, въпреки тежката дървесина.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: primitive в Октомври 09, 2015, 11:42:57 pm
според мен всички такива са нерентабилни
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: nameless в Октомври 09, 2015, 11:58:37 pm
то като цяло нищо хубаво не е евтино, и все пак? за мен е рентабилно. като си зема свестен циркуляр това ще е първото дето ще опитам. вчера пробвах с плашка 7 мм, хваната на универсала на струг, подаването на шафта става откъм въртящия център. за няколко минути се получи идеално кръгла пръчка,  почти нямаща нужда от финиш.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: bravewolf в Октомври 10, 2015, 12:58:07 am
Бях чел в ония измислени книги за прабългарите, че правели стрелите си от бряст, трудно е да се прецени преди да се опита. Винаги се опираме на ''тежката теория'', която е много далече от нашата практика! Пробвай с каквото ти падне, то ще си покаже!
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: primitive в Октомври 10, 2015, 09:35:45 am
ама верно са измислени тия книги - поработи с бряст и ще разбереш, че това твърдение наистина се основава на изсмукване от пръстите
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: xenos в Октомври 10, 2015, 05:23:23 pm
Този проблем с неравномерния спайн при стрелите от разбичен материал почти се елиминира при използването на цели издънки, бамбук и тръстики. А иначе - по показаният на снимката метод навремето правеха някои риболовни пръчки.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: nameless в Октомври 12, 2015, 09:10:56 pm
изкопах в мазето едни  забравени ябълкови трупи. сухи са, правожилни,имат дължината, и бих ги пробвал. само циркулярчето да си купя.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: Sea Raven в Октомври 15, 2015, 03:07:24 pm
"Бях чел в ония измислени книги за прабългарите, че правели стрелите си от бряст, " 

Не знам да има някакви данни за намерени стрели свързвани с прабългарите.

Намирани са само върхове, никакъв дървен материал или пера доколкото знам.

От самите лъкове имаме няколко намерени костени пластини на наша територия и то при неясни условия, което не може да ги датира със сигурност.
Ако приемем културата Сивашовка от северното черноморие за прабългарска там имаме около 15 комплекта костени пластини от асиметрични лъкове от архаичният "хуно български" тип.

Хубавите плодородни български почви са ад за археолозите.

Бряста надали е добър за стрели, работил съм доста с този материал, за лъкове става но за стрели има много по добри материали.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: Black Wolf в Октомври 16, 2015, 12:22:37 pm
Според мен някой от авторите на онези измислени книги може и да е чул/прочел някъде, че бряста е добър материал за лък и даже в Англия са го използвали наред с тиса (че в Уелс май са го и предпочитали), и е решил, че прабългарските са такива. А щом от това дърво се прави лък, значи и за стрели е добро - логиката на човека, незапознат с лъкоправството. Така си го обяснявам аз.  8)
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: bravewolf в Октомври 16, 2015, 10:27:52 pm
И аз така си го обяснявам. Сещам се за А. Дончев, който много харесвам, в една от книгите си пише за колчани от видрова кожа, ползвани от българи...попрекалил е с индианските книжки! Но, хайде, да речем художествена литература, може, но пак е кофти! Лошото е, че такива неадекватни паралели и изсмукани от пръстите доводи и заключения ги има и в академични трудове, и то масово!
Това за брястовите стрели съм го чел, ако не ме лъже паметта, в книжка на Г.Фехер, та не само ги правели от бряст ми били и за износ! Там беше написано, също, че прабългарите си беквали лъковете с ВРАТНИ ВОЛСКИ ЖИЛИ, а това, май, е невъзможно!
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: nameless в Октомври 18, 2015, 10:19:36 pm
ей тези стрели ги правих за проба преди 3-4 години. от липа са, лепени от 4 парчета. оня ден им правих върховете, и не съм стрелял още с тех. нямам идея как ще се държат. хем са от липа, хем са тънки - около 7 мм, хем са леки - 24 -25 грама. ако не успея да ги опитам ще ги взема на турнира да опитаме ако трябва с по лек лък. пък и цецо може да им мерне спайна ей тъй за спорта.

(https://lh3.googleusercontent.com/-cAAHAORvXN4/ViPweYWMm6I/AAAAAAAABvA/dpCJEkh6-6c/w759-h569-no/IMG_7475.JPG)
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: Sea Raven в Октомври 19, 2015, 11:32:19 am
"Там беше написано, също, че прабългарите си беквали лъковете с ВРАТНИ ВОЛСКИ ЖИЛИ, а това, май, е невъзможно!"

Знам че монголците ползват гръбни жили от тибетски як, аз си намерих гръбни говежди жили за проба но хич не ми харесаха.
Изобщо не приличат на ахилесите ами по скоро на някакви парцали от които не можах да извадя нормални влакна.

За собствени нужди си правя два вида стрели от шафтове от Баухаус, и двата са 8 мм. но единя вид са от кедър а другия от бук.
Така едните стрели ми излизат около 25 грама а другите около 40 грама което покрива диапазона от лъковете ми от 45 до 70-80 либри.
Насадки и върхове взимам от Боухънт, върховете са ми по 4.5 грама, перта пуешки и гъши.

Един приятел турчин прави страхотни стрели, вретеновидни, направо перфектни поне за мен. Някой от вас го познават от състезанието в Турция, дългокосия с брадата, все не му запомням името и му викам "Сандокан".
Видяхме се в Унгария и ми подари една от неговите стрели, но аз пък я подарих после на една позната.

Всичко това без много престараване, правя си стрели колкото да си пробвам лъковете, не следя нито спайн нито други мерки, гледам за по силните лъкове да стрелям с по тежки стрели за да не ги натоварвам излишно, а и по тежката стрела ми се стабилизира максимум към десетата крачка при по силен лък.

Правенето на стрели е по гадно дори от плетенето на тетива. :)

пп
Дайте някакъв съвет за лепене на върха към шафта, пробвал съм с поксипол и някакво на Бизон но много често върха ми остава в мишената след издърпване.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: nameless в Октомври 19, 2015, 09:21:05 pm
аз съм нищил само веднъж гръбно сухожилие от говедо, по точно теле. станаха перфектни нишки, може би защото добитъка е бил за угояване и не е работил. става въпрос за backstrap sinew. не мога да подценя по никакъв начин стрелата. за мен тя е огледало за това колко е свестен лъкът. колкото за проба - да правил съм го. но ако се преследват по детайлни неща, или конкретен тип стрелба (например целева, далечна и др.) стрелата може да се окаже в определяща по голяма степен от лъкът.
от правенето на тетива няма по гадно нещо.
за лепилото - ползвам едно двукомпонентно на JIP, сигурно няма по евтино от него. само веднъж ми се е разлепял връх, като вадих стрелата от мишената, но на предния изстрел бях уцелил дувара. много вероятно върхът да се е разхлопал при удара. много трудно съм чистил остатъците от него във втулката. има и някаква остатъчна еластичност за разлика от някои други подобни лепила. за мен важното е втулката да не е гладка отвътре, и диаметъра и да съвпада с диаметъра на стрелата или да е минимално в +, за да пази шафта.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: bravewolf в Октомври 19, 2015, 11:45:19 pm
И аз съм доволен от двукомпонентното на ДЖИП. Като съм чупил стрели, естествено си прибирам върха, ако го намеря,но голям зор е да се изчисти от вътре, с бормашина с тънки бургии, кръгли пилички и тънки длетца! Добре хваща!
Чудя се, натуралните лепила, как хващат дърво с метал? Някой пробвал ли е? Все пак, в стари времена така с лепени!
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: xenos в Октомври 20, 2015, 08:41:59 am
Пробвали ли сте преди да почнете да чистите върха, да го нагреете малко по-сериозно? Някои лепила се чистят лесно, когато се нагреят. Виждал съм някои дори да лепят върхове със термо-силикон за ония пистолети.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: primitive в Октомври 20, 2015, 12:24:24 pm
Никога не съм имал проблем с двукомпонентния бизон в зелената опаковка. Никога не съм обезмаслявал върховете отвътре преди лепенето и когато ги намеря след счупване просто ги нагрявам и лепилото изхвърля дървото навън, като никакво лепило не остава по стените на метала и не ми се е налагало да зачиствам преди повторторно залепване на върха. Спрял съм се на това лепило и докато го има не смятам да го сменявам.
А Емба що се отнася до лепенето едно време - няма нищо по-добро от смола дървени въглища и стрити дърдонки - заешките събрани в сухо време са най-добри. Проблем е само ако се получи загряване при върха - на студено не мърда.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: bravewolf в Октомври 21, 2015, 12:15:39 am
Пробвал съм със смола и дървесна пепел, но на широки върхове с прорезно вграждане, не втулково, стана крехко. Това за заешките дърдонки не го знаех! Целулозни влъкна, хитро! Дано не ни меташ на върбите и да чакаш с наслада да видиш някой, примерно мен, как събира заешки лайна по къра! Хората берат гъби, а аз дърдонки ;D! Както Динко, преди време ми даде съвет да сложа 1-2 лъжици олио в рибното лепило, ама не му се вързах ;)
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: bgpanev в Октомври 21, 2015, 06:12:40 am
Имам декоративен заек и съответно дъръдонките му. ;)
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: primitive в Октомври 21, 2015, 08:27:31 am
Никак не ви мятам за тия неща, гледай някое филмче за правене на такова "лепило". Също така всеизвестен факт е, че когато се сложи мазнина в лепилото то става по-гъвкаво. Що се отнася за смолата - да става крехка, но много здрава, при нея също се прилага мазнина, когато се мажат шевовете на канутата от брезова кора, за да бъде по-гъвкава. В туткала също е било добавяно масло за по-голяма гъвкавост при определени приложения.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: xenos в Октомври 21, 2015, 11:15:04 am
Две по-стари публикации в блога ми:

Лепило от борова смола (http://xenos-bushcraft.com/blog/2010/11/%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%bb%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b0/)

Лепило от борова смола с пчелен восък (http://xenos-bushcraft.com/blog/2013/03/pine-pitch-glue-with-beeswax/)
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: primitive в Октомври 21, 2015, 12:38:23 pm
Не знаех, че си писал по темата в блога, но ги прочетох с удоволствие. Само ми стана странно за добавянето на заешките... към супите за сгъстяване - не знам къде си го чел, никога не съм го срещал от всичко що съм преровил по темите.
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: xenos в Октомври 21, 2015, 01:03:00 pm
Няма начин да се сетя сега, но със сигурност съм го чел някъде!
Титла: Re: съставни стрели
Публикувано от: nameless в Октомври 22, 2015, 07:26:40 pm
сетих се че имам още един вариянт за материал. един 70 годишен гардероб от баба ми, правен от червен чам. гледам че дървесината на гърбът има доста прави влакна. само дето не знам кое е дървото от което се добива червения чам. ще бъда благодарен за информация.