МОЯТ ЛЪК

Направа => Композитни лъкове => Темата е започната от: gosho в Февруари 09, 2015, 10:51:50 am

Титла: Ламинат
Публикувано от: gosho в Февруари 09, 2015, 10:51:50 am
 ???Добре де ,аз също имам парче бряст с дебелина по цялата си дължина 15-16см.Сечено е някъде около края на август месец.Оставил съм го съхне изправено по посока на разтежа му на сенчесто и леко проветриво място.Въпроса ми е : ПО КОЕ ВРЕМЕ ДА ЗАПОЧНА ДА ГО ЦЕПЯ ,НА БАНЦИГ МОГА ЛИ ДА ПРАВЯ С ДЕБЕЛИНА НА ЛЕТВИЧКАТА НЕ ПО- ШИРОКАОТ РАЗТОЯНИЕТО М/У ДВА ГОД.КРЪГА.?
  KОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ГО СУШЯ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН?
 И ,ако може някой по подробно да ми обясни всички процедури !!
Титла: Re: Re: проект с бряст
Публикувано от: gosho в Февруари 11, 2015, 05:07:38 pm

 
Цитат
МОГА ЛИ ДА ПРАВЯ С ДЕБЕЛИНА НА ЛЕТВИЧКАТА НЕ ПО- ШИРОКАОТ РАЗТОЯНИЕТО М/У ДВА ГОД.КРЪГА.?
Този въпрос не го разбирам.
[/quote]
Въпроса ми е ,дали да изрежа летвичка с дебелина колкото е разтоянието между два год.кръга по дължината на дървото ,за да получа еднородно по състав изрезка?А , иначе ,смятам от дебелината на това дърво да изрежа или две или повече "летвички ",за повече "експерименти " по направа на лъкове.
   Преди малко се снабдих и с много хубаво парче от габер.Смятам и него след като го изсуша да се опитам да направя някоя и друга летвичка-заготовка за лък.Ако някой е правил прост лък от този материал ,ще съм му благодарен ,предварително да сподели някоя технология./ от самото сушене ,до изработката / :) :)
Титла: Re: Re: проект с бряст
Публикувано от: gosho в Февруари 12, 2015, 06:26:09 pm
   Въпреки това - с летвички не разбирам как ще правиш лък освен ако не е някакъв вид ламинат. Ние все пак говорим за прости лъкове в тази тема, които се правят с отнемане на материал от едно дърво до получаване на лък. Всъщност махаш всичко излишно :D. За съжаление описанието  на направата от сушенето до края е твърде дълго поне според мен, а аз не съм експерт. Трябва може би да се направи един туториал с обяснения и снимков материал, ако някой се навие  - моля!
   Радвам се Невенчо, само дето ако не го ограничиш рефлекса може да стане твърде голям и дървото после да не може да го понесе. Имам такъв случай точно с габър. Ако някой може да следва годишен слой на габър лично ще му измия краката. Ползва се директно под кората слоя, като кората се сваля много внимателно, за да не се надере повърхността отдолу.

В действително съм наумил да бъде / ат / ,по варианта на ламинатните,но да си призная ,подходящ ламинат не знам от къде да си намеря.Ако някой знае  - да подскаже? :) Ще се опитам и наистина да докарам банцига да реже м/у два слоя,ще я напарвам после летвичката и ще я сложа в матрица .А ,дотогава ще търся лепилата и ламинатите.Давайте предложения !! ??? ???
Титла: Re: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Февруари 12, 2015, 08:06:30 pm
Моля мненията с ламинатите да бъдат преместена в друг раздел ако изобщо.... прецените, че има място тук за такива неща. Все си мисля, че това не е тема в един "Сходен форум" със "Сходни обсъждания" - не е мястота да спамим тази тема!
Титла: Re: Ламинат
Публикувано от: primitive в Февруари 13, 2015, 03:20:33 pm
По принцип мислех да не отговарям, но ще го направя.
Първо при ламинатите никога не се ползват летви, които са изрязани успоредно на годишните слоеве, а се ползват такива от радиално изрязана дървесина. После не виждам защо трябва да се направи от едно идеално за лъкове дърво като бряста нещо, което я стане, я не. И трето - давай режи го на сурово на летви и гледай сеир...
Както и да е  - успех с начинанието.