МОЯТ ЛЪК

Направа => Прости лъкове => Темата е започната от: neven в Февруари 07, 2015, 03:20:37 pm

Титла: проект с бряст
Публикувано от: neven в Февруари 07, 2015, 03:20:37 pm
Здравейте!
Отдавна не съм се появявал, но като няма какво да покажа, няма смисъл да си чешем само езиците.
След това лирично отклонение имам конкретни въпрос.
Съвсем наскоро ми попаднаха две хубави парчета червен бряст. Едното е 20-15х220см, а другото 15-15х165см.
Проблемът е, че никога не съм работил с такъв материaл. Знам само, че е отлично дърво за прости лъкове.
1. Материалът е пресен-пресен, на 2 дни. Трябва ли да чакам малко да дръпне или да го започвам на зелено?
2. Има ли някакви особености при цепенето на бряста?
3. Какъв тип лък смятате, че би бил най-подходящ?
Благодаря!
Поздрав.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: Admin в Февруари 07, 2015, 05:32:23 pm
Това което съм чувал е, че се цепи трудно. Ще трябват по-хубави и повече клинове.
Мисля, че Молгабет беше правен с бряст.
Дали да се работи на зелено, не знам.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Февруари 07, 2015, 05:57:31 pm
Благодаря!
Това, което чета вече 2 часа по разни форуми е, че наистина брястът се цепи тудно. Ако е за клинове, имам и то читави, но да си призная... Малко ме е шубе. То понеже на лакомията очите са огромни, та ми се ще поне за 4 лъка материал да извадя.
Другият вариант е да го мина на банцига и да не си играя.
Сега въпросът, който най-много ме вълнува е кога да го цепя/бича и дали да почвам заготовките на зелено?
Поздрав.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Февруари 08, 2015, 11:11:09 am
От собствен опит - наистина мноого трудно се цепи бряста - цепил съм изсъхнал около 30см дебел ствол от бял бряст.... направо ми се.... не знам ако го срежеш с банцига на сурово как ще реагира и как ще се нацепи при съхненето - сигурно ще придобие и рефлекс. За съжаление счупих един относително дълъг около 1,60м лък от червен бряст, които ми дадоха изсъхнал - струва ми се доста по-крехък от белия пък и дизайна беше доста граничен с изключително тесни рамена. Когато се цепи се нищи като сухожилие белия и много голяма част отива фира. Не случайно се счита бряста за най-доброто за дръжки с тежка употреба като чукове, кирки и брадви.
Все пак имаш опция и можеш да резнеш на банцига по-тънкото първо на две и после едното парче на още две. Остави половинката с кората и да лежи, да не е изправено, същото важи и за цялото. Естесвено трябва да запечаташ краищата с мас или лепило. Ако обаче ги оставиш да съхнат навън могат да съхнат с години без да видиш реалния ефект и като го срежеш пак да се нацепи. Ако се държи добре разцепеното при съхненето без да се измята и нацепва радиално можеш да срежеш и другото, но го остави поне два месеца, за да се види истинската реакция. Пък едната четвъртина я пробвай на зелено да я работиш. Все пак провери по кората дали е расло направо или има спирално усукване при растежа на дървото, защто това може да ти изиграе много лоша шега. Факт е, че едно време, поради употребата на каменни сечива всички лъкове са правени на зелено и после са оставяни да досъхват преди тилиревонето, което реално драстично скъсява времето за съхнене .
Счита се, че викингските лъкове са били дълги примерно 1,80 и са били от бряст. Аз съм правил и успешни къси лъкове от бял, естествено късият добива известен сет, но когато се следват добре годишните слоеве е много трудно да се счупи - изключителна сила на разпъване. По-добре реагира при дълъг лък, за да се минимизира сета и да има по-равномерно разпределение на напрежението.
Моят съвет е задължително рамената да ги оформиш с рязане на банцига, а не с дялкане и после само пила - това ще ти спести зачекването и тръгването да се цепи надлъжно по жилките, което понякога поради усукването навлиза в самото рамо и разваля тотално първоначалния замисъл. Също така е препоръчително да се отървеш изцяло от меката сърцевина, от където винаги тръгва радиалното нацепване, даже и след премахването и е добре цялата дължина да се намаже с лепило, което да предотврати това. Също така ако последният годишен слой е достатъчно дебел - можеш да го ползваш директно като гръб на лъка след внимателното обелване на кората.
Успех!
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Февруари 08, 2015, 11:15:14 am
Благодаря!
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: xenos в Февруари 09, 2015, 08:30:29 am
Бе дайте ми само бряст, да видите как цепя! :) Единственият "проблем", който съм виждал при цепенето на бряст, са множеството свързващи "мостчета" (не знам как да ги нарека), които се получават в цепката. Трябва да се кара внимателно, и да се прерязват още докато се зараждат, че иначе прецакват доста материал. След всеки няколко удара поглеждам в цепката, и ако видя нещо такова - режа с добре наточен нож.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Февруари 09, 2015, 09:00:20 am
Така де - нищи се като сухожилие, а когато е по-дебел още повече.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Февруари 09, 2015, 02:10:27 pm
Първо, начина да се остави да съхне изправено е тотално погрешен - дървото трябва да лежи над пода на около 5-15см или пък по-високо. Правилното време за сечене принципно е от декември до средата на февруари - според годината - в най-студената и част. Това предпазва от прекалено нацепване дървесината, защото в този сезонен период по ствола има много по-малко сокове.
Цитат
МОГА ЛИ ДА ПРАВЯ С ДЕБЕЛИНА НА ЛЕТВИЧКАТА НЕ ПО- ШИРОКАОТ РАЗТОЯНИЕТО М/У ДВА ГОД.КРЪГА.?
Този въпрос не го разбирам. Ако съхне при приблизително еднаква околна влажност на въздуха - ще му е веобходима около година с кората. Ако е навън може и никога да не изсъхне, като се редуват валежи и засушаване..... Дървесината се стреми да уравновесява своята влажност с околната и когато е влажно те дърпа влага, а когато е по-сухо отдава. Най.лисно определянето на изсъхването се прави с помощтта на прецизна везна - мери се в период от време прим на 1 седмица и когато спре да намалява по тежест за повече от две седмици дървото е достигнало оптималното си изсъхване при съответната относителна непроменяща се влажност на въздуха и при другите равни условия.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Февруари 11, 2015, 03:32:38 pm
Разбичих късото парче на банцига, както предложи Цецо и се получи добре.
На зелено се работи приятно с ренде и не зацепва.
 Абе тоя бряст е е****и шантавата дървесина. Беше идеално прав ствол, а в момента имам 2 четвъртини и една половина, които са с доста приличен рефлекс!!!
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Февруари 11, 2015, 06:15:23 pm
   Въпреки това - с летвички не разбирам как ще правиш лък освен ако не е някакъв вид ламинат. Ние все пак говорим за прости лъкове в тази тема, които се правят с отнемане на материал от едно дърво до получаване на лък. Всъщност махаш всичко излишно :D. За съжаление описанието  на направата от сушенето до края е твърде дълго поне според мен, а аз не съм експерт. Трябва може би да се направи един туториал с обяснения и снимков материал, ако някой се навие  - моля!
   Радвам се Невенчо, само дето ако не го ограничиш рефлекса може да стане твърде голям и дървото после да не може да го понесе. Имам такъв случай точно с габър. Ако някой може да следва годишен слой на габър лично ще му измия краката. Ползва се директно под кората слоя, като кората се сваля много внимателно, за да не се надере повърхността отдолу.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: Sea Raven в Февруари 12, 2015, 04:41:02 pm
Оха, бряста е дърво пълно с изненади. :D  Когато започнах със селфовете работех предимно с бряст, повечето от лъковете ми са от това дърво, много е особено. Пробвах с черница, ясен, акация, маклура, дрян, сигурно и още нещо съм дялкал за което не се сещам сега но бряста ми хареса най много въпреки че от всичките е най гаден за работа.

Аз търсех нещо което наричам червен бряст, не знам дали е правилно но това е дърво с много голяма сърцевина, при правилно отнемане се получава ефекта на тиса. Сърцевината е много твърда, трошлива и много трудно се огъва, бялата част е гъвкава и я допълва.

Бряста се суче като жив когато е суров, на мен почти винаги ми правеше обратен сет което си е бонус, двете части на дървото имат различна влага и съхнат по различен начин.
Последно от бряст правих един 125 либров лонгбоу тип Мери Роуз стандарт.

Много интересно дърво, имам един хубав двуметров ствол в мазето, кога ли ще му дойде времето.

А цепенето на бряст е незабравимо приключение.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=566557433369164&set=a.541077909250450.126957.100000447370517&type=3&theater
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: gosho в Февруари 13, 2015, 07:37:54 pm
  >:(  Включвам се в темата преди малко и виждам ,че запитванията от няколко дни насам ,които ги бях писал са изчезнали,отговорите на някои ,които са ме цитирали са там ,а моите въпроси липсват.Въпроса ми е  : нещо при мен ли е ,или Администратори ,или модератори са сметнали ,че не си заслужава да стоят моите питания ?
  Проверих и по още две теми ,но не са преместени въпросите ми. Ще чакам отговор !! >:(
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: Admin в Февруари 13, 2015, 11:37:04 pm
Въпросите ви са преместени в друга тема.
http://mybow.eu/forum/index.php/topic,264.msg1772.html#new
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Февруари 15, 2015, 02:13:28 pm
Имам въпрос!
Какво според вас трябва да бъде съотношението беловина/сърцевина при направата на лък от бряст?
Естествено, сигурно има значение типът лък.
Поздрави,
Невен.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Февруари 15, 2015, 07:26:30 pm
Според мен колкото е повече беловината при бряста, толково по-добре. Моето мнение е, че сърцевината на бряста е доста крехка като изсъхне.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: Sea Raven в Февруари 16, 2015, 11:46:50 am
Крехка е и е трошлива но според мен издържа на компресия защото е плътна. Когато правех брястови лъкове се опитвах да имитирам тисовия вариант. Не мога да кажа колко да е сърцевината, около не по вече от една трета в дръжката ако се прави D сечение като на лонгбоу, към краищата изтънява и на около 15 см. преди ноковете сърцевината свършва. Иначе трябва да се отнема на слоеве бялата част откъм гърба на лъка както при тиса а това не съм го опитвал и нямам представа дали ще стане. Правил съм два лъка само от бяла част, и двата се сетнаха много, тези в които оставях сърцевина изобщо не се сетваха. Хубавото на бряста е че съковете и чеповете изглежда изобщо не му влияят, не го отслабват поне доколкото забелязах, така че може да се получат интересни форми с тях тип "драконов гръб".
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Февруари 16, 2015, 03:36:18 pm
Благодаря!
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Юли 29, 2017, 09:09:15 pm
В последните 2 дни имах достатъчно време и спретнах един лък на кан Кубер.
Поотрасна човекът и има нужда от нов лък...
Знам, че някои от вас ще кажат, че лък тип longbow не отива на човек с име Кубер, но има време... Ще получи и съставен лък.
Лъкът от парче беловина на червен бряст. Рязан е преди 2 години и половина. По-големите му братя все още дремат в мазето и чакат да ми дойде музата.
Геометрията е като на longbow, но размерите са като за малък човек.
Дължина 137cm
ntn - 126 cm
ръкохватака: ш-2,3 cm; д-1,9 cm
Още не съм му мерил силата, но май ще трябва да го понамаля, че канът май няма достатъчно сила :-)
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Юли 29, 2017, 09:52:20 pm
Би било чудесно, ако някой ме светне как да кача снимки!
Не подозирах, че има ограничение от 120-130 Кб...
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Юли 30, 2017, 09:39:08 am
Качваш в Photobucket, там като влезеш в снимката отдясно има едно поленце с различни опции, избираш URl адрес и като цъкнеш, то пожълтява и се копира автоматично. Това се пейства тук и се появява снимката, не е толкова сложно.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Юли 30, 2017, 09:38:03 pm
Бате Цецо, ти май не си наясно на кого обясняваш!!! Аз съм меко казано "компютърен инвалид" :-)
Ще пробвам... Дано сполуча!
А тоз Photobucket... Къде да го търся?
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Юли 30, 2017, 09:46:15 pm
Явно има основателна причина и за това ползвате photobucket.
Ще споделя лично мнение.
Според мен, този вариант не е добър. Освен това иска регистрация и пр.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: xenos в Юли 31, 2017, 08:38:51 am
Photobucket е само една от многото възможности! Ето това примерно е много лесно и бързо: https://postimages.org/ . За съжаление не ги пазят постоянно. Не съм сигурен за колко време са активни, трябва да пише някъде...
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Юли 31, 2017, 09:52:44 am
Да наистина, иска регистрация, но е еднократно и ти пази всички снимки които си качил във форума и няма да изчезнат, ако не ги махаш от там, нито ще праща някой да ти ги гледа в профила а направо ще са само тук във форума. Никак не голям зора, и аз така си мислех в началото, но за мен това си остава най-простият вариант. Иначе има много други такива подобни, но съм ги ползвал със смесени чувства и успех, така че ти дадох най-удобният и бърз за мен начин. Иначе можеш да ги смалиш като обем на някоя програмка  и да ги качиш като прикачени файлове, както си опитал, но не ти е позволило заради обема.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: xenos в Юли 31, 2017, 10:07:07 am
Абе напоследък масово виждам на хора, които са си качили снимките от фотобукета, вместо изображението да изкарва един банер, че акаунта им трябва да се ъпгрейдне, щото еди какво си - много дразнещо!
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Юли 31, 2017, 10:52:47 am
Наистина Стоян е прав, оттеглям си предложението щото направо ми се присра - всичките ми снимки които съм качвал във форумите ги няма... щото рано или късно хората стават педали!!! Променили са си политиката на безплатен хостинг на снимки и сега искат парички, явно рекламките не им стигат. Даже не знам какво да правя сега, снимките ми са достъпни във хостинга ама да качвам всичките на друго място и после да ги връщам във форума си е ... мамата.  Ако някой има предложение да казва, въпреки, че оспамихме темата на Невенчо!
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: nameless в Август 01, 2017, 07:20:52 pm
на мене подобно ми се присра преди 2-3 години, не точно с фотобукет, но все тая. оттогава качвам директно във форума. е доста понамалени и понякога нечетливи са снимките, но поне ги има. ;)
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Август 01, 2017, 08:10:39 pm
Яко тъпо е, защото влизах и в други форуми за лъкове в САЩ и там е същата говнарщина с тоя фотобукет - изведнъж им скимва на хорицата да си искат парички, при положение, че са го обявили за безплатен. Абе яко зарибяваш и после щтрак. >:(
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: bravewolf в Август 03, 2017, 12:37:17 am
Нема проблеми, момчета! Тия дни спретнахме с баща ми една, нова кенефна яма, около 20 кубика! Чисто нова е! Ако искате, елате да си посерете на воля!!!
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: nameless в Август 03, 2017, 11:34:26 pm
20 м3...ама сте здравозъби пустиняци по северозапада ;D
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: xenos в Август 04, 2017, 10:55:19 am
Аз също съм правил детски лък за големия син. Тогава беше по-малък, разбира се. Също беше от бряст, и пак излезе малко по-силничък, отколкото трябваше! :)

След като той започна да пораства, и лъкът да му омалява, помислих малко и прецених, че следната стратегия за детски лък е най-практична:

Вместо да се прави лъка както е по правилата за размер и сила, съобразени с габаритите на стрелеца, по-добре е да се направи възможно най-пълногабаритен лък (вече зависи колко все пак е голямо детето!). Примерно нещо от порядъка на 140-50-60 см. Да се тилерова някъде до 26-7 инча, като силата му там да е около 20-25 либри. Така по-малкото дете на пълен опън ще започне с подходяща за него сила и израствайки, заедно с увеличаването на дължината му на опън ще се увеличава и силата на лъка. При опън под 22-3 инча и сила под 25 либри дори не трябва човек много да се занимава със спайна на стрелите - той не успява да влезе в действие! :)
Та такъв ще е следващия лък за сина ми - поне 150-60 сантиметров със сила около 25 либри...
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Август 11, 2017, 06:38:12 pm
Добра стратегия!
Аз пъ се замислих, да го понамаля още, а след 1-2 години, да му добавя 1-2 слоя сухожилия.
Тъкмо ще ликвидира и сета, който се получи.
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Август 11, 2017, 06:45:25 pm
Намалих снимките... Да видим какво ще се получи...
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: primitive в Август 11, 2017, 08:34:37 pm
Доста приятно изглежда, ако турнеш и в опън...
Титла: Re: проект с бряст
Публикувано от: neven в Август 13, 2017, 12:18:52 pm
Прав си! Не е пълен опън, че на Кубер не му стига силата.
Другата седмица, като се прибера в София, ще помоля някой да снима, за да го кача в пълен опън.
Поздрав,
Невен.