МОЯТ ЛЪК

Направа => Стрелба => Темата е започната от: Djokoe в Януари 24, 2015, 11:57:49 pm

Титла: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Djokoe в Януари 24, 2015, 11:57:49 pm
Здравейте

От няколко дни в Youtube върви този клип https://www.youtube.com/watch?v=BEG-ly9tQGk  .В клипа става дума за древен метод на бърза стрелба или както го наричат "arab archery". Чудя се дали това е истина или е плод на нечие въображение и филмови ефекти. Ако има някой в България, който практикува този вид стрелба, ще се зарадвам да ме запознае малко повече с тази техника. Също ми е интересно какъв е лъка които се използва в клипа, как произвежда такъв бърз и точен изстрел с такава лекота на опъване на тетивата. 
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: primitive в Януари 25, 2015, 10:03:03 am
Здравей, този метод наистина съществува, просто човека е тренирал та е тренирал...... Едва ли някой тук може да те запознае с техниката, просто сядаш и почваш да опитваш. В клипа той използва доста лъкове доколкото видях, но истината е, че са с много малка сила на опън. В противен случай никога не би могъл да достигне тази скорост на пускане на стрелите. Това, че уцелва се нарича МНООООГО ПРАКТИКА и нищо повече. В случая  изобщо не е от значение какъв е вида на лъка, просто е избрал по-къси лъкове, подходящи за неговия опън и за триковете, които прави.
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Black Wolf в Януари 25, 2015, 12:16:51 pm
Точно това обсъждахме вчера с Рейвъна. Стряля с много леки лъкове. Маджаринът, дето е правил някакви демонстрации наскоро по бърза стрелба, също е препоръчвал лъкове 25-30 лб. максимум.

Датчанинът е супер добър и очевидно сума ти години е практикувал усилено. За реална стрелба по едър дивеч и като бойно приложение очевидно са използвали много по-силни лъкове. Особено пък където е имало някакви защитни средства - лъковете вървят от 60-70 лб. нагоре.
Даже Иши май беше правил боен лък 60 лб. при положение, че при тяхното племе не е имало такава диференцияция, защото не са воювали активно и главно са се защитавали.
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Djokoe в Януари 25, 2015, 04:07:00 pm
Благодаря за отговорите :)
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Admin в Януари 26, 2015, 10:58:25 am
Според мен има както къси така и дълги лъкове. Но друго което ми прави впечатление е, че не прави пълен опън. Може и да е прекалено бърз за да го видя, но имам чувството, че не опъва на макс.

Рейвъна преди е споменавал, че монголските лъкове омекват. И колкото повече и по-продължително стреляш с тях - толкова по-леки стават. :) (сетват)

Кошой Лайош в книгата си казва същото - макс 25 паунда...
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Black Wolf в Януари 26, 2015, 11:50:28 am
Може. Ама то тогава "конна стрелба с лък" - съвременен вариант. :-*
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: bravewolf в Януари 26, 2015, 09:32:50 pm
Всички сме новобранци/ дано не се обиди някой/, дори Кашей е новобранец- прекланям се пред това, което прави!
Винаги съм бил на мнение, че лъковете, които ползваме, трябва да са с по-ниска сила на опън, но това е, просто, защото сме начинаещи! Пет години ежедневна стрелба-пак си новак! Перфектна техника и висока скорост на стрелба се постига с лек лък, но...но дори да притежавате 25либров лък с отлична скорост/ всички знаем, че ефективнаста на лъка е в скороста, а не в силата на опън/ прецизноста на вашите изстрели ще са в рамките на 15-20м. максимум! Дълбоко се съмнявам, че древните бойци са ползвали такива! В форума има хора, които четат стари османски и арабски писания/за съжаление други няма-поне такива, които, би трябвало да ни интересуват/ за лъковете им, могат да разкажат за силовите им характеристики!
В съвременния вариант на конна стрелба, съгласен съм, 25лб. лък върши отлична работа, просто защото и дистанцийте са
такива, но слез на земята и стреляй на 40-50м. е няма да стане! Поне не както трябва!
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Black Wolf в Януари 26, 2015, 10:32:19 pm
Ако говорим за азиатски сложно-съставни, нещата пак отиват 80-120 лб. и нагоре. Като дори английските са се движели в същия диапазон, рядко повече, а източните са отивали нагоре.

Скоростта има значение ако можем да влияем върху тежестта на стрелите (масата х ускорението = силата), обаче стрелите са с ограничена възможност за тежест. Т.е. пак се опира до силата на самия лък.
Да не забравяме, че се е стреляло често по хора, имащи различни защитни средства.
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: bravewolf в Януари 26, 2015, 11:47:18 pm
Действително, трудно се контролира масата на стрелите/и техния спайн/, особенно, ако говорим за лъкове над 100лб. Не съм правил такива, и не се и наемам!
Според мен, скороста е от първостепенно значение! Ако се направи експеримент с три лъка, например, 30, 40 и 50лб. със приблизително еднакви скорости, то 50либровия, би трябвало да е най-ефективен/ с приложени, естествено, отговарящи на тях стрели/. Но ако има драстична разлика в скоростите, то твърде вероятно е 30либровия да е най-ефективен/ при най-добра скорост, разбира се/!
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Admin в Януари 27, 2015, 01:50:15 pm
Действително, трудно се контролира масата на стрелите/и техния спайн/, особенно, ако говорим за лъкове над 100лб. Не съм правил такива, и не се и наемам!
Според мен, скороста е от първостепенно значение! Ако се направи експеримент с три лъка, например, 30, 40 и 50лб. със приблизително еднакви скорости, то 50либровия, би трябвало да е най-ефективен/ с приложени, естествено, отговарящи на тях стрели/. Но ако има драстична разлика в скоростите, то твърде вероятно е 30либровия да е най-ефективен/ при най-добра скорост, разбира се/!

Във всеки случай, ако 3-те лъка са с една и съща скорост но различна сила изстрелват една и съща стрела - най-слабия лък е най-ефективен, защото с най-малко маса в раменете изтласква една и съща маса като другите 3, но съотношението Скорост\Сила е по-добро... :)
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: primitive в Януари 27, 2015, 03:20:12 pm
Разбира се, в днешно време след всяка сензания се намира и опровержение - вие преценете на кое ви се иска да повярвате: http://boingboing.net/2015/01/26/viral-speed-archery-video.html
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: xenos в Януари 27, 2015, 04:10:14 pm
Аз също, макар да не съм го казвал, си мислех, че най-вероятно това са подбрани кадри на сполучливи попадения. Също ме учудва липсата на каквато и да е форма, която знаем, е определяща за постоянството в резултатите. Трябва да имаш невероятна дарба, за да може мозъка ти да прави толкова бързи, и в същото време много прецизни изчисления и корекции, предвид всевъзможните положения на цел, ръка, лък, тяло, липса на постоянна "котва", липса на постоянен nocking point, липса на постоянна дължина на опън, липса на постоянен arrow rest, и т.н. и т.н. Ще ми е интересно да вземат да го снимат на живо, а не да гледаме неговите лични клипчета.
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Black Wolf в Януари 27, 2015, 04:31:56 pm
На много места се практикувало държане на стрели в ръка - както ръката, която опъва тетивата (сещам се един релеф, не помня египетски или асирийски и не ми се търси в момента), така и ръката която държи лъка. И една стрела в зъбите (практикувано от индианците от Равнините, които държат и 2-3 стрели в ръка).

Улучване на стрели във въздуха.
Р. Маак, руски пътешественик от 19 в. разказва:
"Тунгус брал две стрелы. Одну из них пускал в воздух, как можно выше так, чтобы она едва была видна, потом быстро выхватывал другую стрелу и стремился попасть в падающую первую. Из десяти выстрелов охотник попадал восемь раз".

Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: Admin в Януари 27, 2015, 04:36:27 pm
 ;D Разсипия на стрели... АЗ нарочно бих пропускал... Да съсипеш 8 стрели... Разсипия...

Xenos, ако приемем, че китарата е инструмент сходен на цигулката... Разликата е в липсата на прагчета по грифа... :)
Същото е с инстинктивната стрелба. :) Къде ще ти е "закотвянето" при опън зависи единствено и изцяло от упоритите тренировки да си изградиш усет. Ние следвайки примера на спортната стрелба тренираме единствено и само при пълен опън... :) Кому е нужно, ако мишената ти е само на 20 м.
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: primitive в Януари 27, 2015, 05:58:28 pm
В същия трактат изрично си пише, че лъка винаги трябва да се опъва до върха на стрелата... Непълен опън се наблюдава само при трик шотовете. Според мен има значение дали си опънал докрай - хипотетично да си представим, че си с лък и срещу теб се е залетел един човечец без ризница или броня ама пък с меч или брадва, вила, или пък мечка, глиган и т.н. примерите могат да са безкрайни - та не е все едно дали просто ще го уцелиш при непълен опън.
Действително нокинг пойнта, ероу реста и др.п. са съвсем съвременно изобретение. Едно време не са ги ползвали и пак са постигали достатъчно добри резултати - е поне доколкото да оцеляват - да не бъдат убити и да имат какво да ядат. Не е едно и също като уцелиш лоса или бизона при половин и пълен опън, същото важи и за силата на лъка до голяма степен.
Льойбин например пише по въпроса, че един лък да речем от 100 либри опънат на 50 либри ще изстреля една и съща стрела по-бавно и с много по-малко сила от 50 либров лък, опънат до върха на същата стрела естествено при други равни условия и т.н.
Все пак май е време темата да добие друго заглавие - щото от къде тръгнахме пък къде ни завея.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: bgpanev в Януари 27, 2015, 07:08:02 pm
Аз викам да застане Ларс с гръб към който и да е от тука пишещите,па да видим как ще уцели изстреляната към него стрела ;)
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Януари 27, 2015, 07:49:27 pm
В Арабия все пак не са практикували (всъщност кой ги знае?) нещо като ядоме-джуцу.  :-*

https://www.youtube.com/watch?v=sBNOmcOmD1w
Титла: Re: Arab Archery
Публикувано от: xenos в Януари 27, 2015, 08:02:15 pm
Действително нокинг пойнта, ероу реста и др.п. са съвсем съвременно изобретение. Едно време не са ги ползвали и пак са постигали достатъчно добри резултати - е поне доколкото да оцеляват - да не бъдат убити и да имат какво да ядат.

И въпреки това съм сигурен, че са имали много по-голямо постоянство във формата, отколкото виждаме в показания клип. Предполагам чисто по системата проба-грешка те са откривали точното положение на тези точки, защото логично тогава резултатите би трябвало да са най-добри. Ако тези точки постоянно варират, не виждам как лесно ще "хванеш спатиите"! :)
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: perf в Януари 27, 2015, 08:21:42 pm
На самурая дъщеря му не прави пълен опън. А на Ларс ако му изстрелям стрела по него от 30 метра с корейското ми лъкче, даже и да не е с гръб, много ме съмнява да удари стрелата. Сигурно има значение силата на лъка при триковите изпълнения. Но едно са представленията, друго е лов/битка. Не мисля че ловците и войните са използвали лъкове под 55-60 либри.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: bgpanev в Януари 27, 2015, 09:05:54 pm
Христо ти ако стреляш с твоя лък и бамбуците,не да я уцели ами въобще няма да я види ;D
 Без да подценявам уменията му,но нещата са малко Беъргрилщини(шоу)и лайкове да има
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Януари 27, 2015, 09:41:10 pm
Чукотските лъкове май не са били много силни... Абе всъщност не съм попадал на сведения за силата им. За конструкцията има материали.
Но чукчите са практикували отбиване на стрели.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: primitive в Януари 27, 2015, 10:33:58 pm
Относно формата - е мисля си, че е както при онзи учител по карате дето ученика му задавал въпроси относно формата и той му отговорил, че като направи една ката хиляда пъти, всички въпроси изчезват  :)
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: xenos в Януари 28, 2015, 08:43:48 am
Ще си позволя лека корекция на по-горното, за да стане малко по-коректно. :P

Относно формата - е мисля си, че е както при онзи учетл по карате дато ученика му задавал въпроси относно формата и той му отговорил, че като направи една ката правилно хиляда пъти, всички въпроси изчезват  :)
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: primitive в Януари 28, 2015, 08:48:27 am
То ако я правиш правилно - няма да имаш въпроси! Идеята е, че като я направиш 1000 пъти - ще разбереш вече как е Правилното.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: xenos в Януари 28, 2015, 09:16:41 am
Бе де да знам, все си мисля, че човек може без проблеми да направи и 2000 пъти нещо по грешния начин...  ;D

Ама да не спамим повече, разбрах какво имаш предвид! ;)
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Admin в Януари 28, 2015, 09:34:31 am
В кендо има упражнение наречено 1000 собури. Истински отдадения го практикува всеки ден. :)
Повярвайте 1000 повторения нищо не са... И колкото повече тренираш, по-малко знаеш и по-малко разбираш. А въпросите са все повече и повече. Лошо е, ако нямаш въпроси - показва, че не се учиш.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Януари 28, 2015, 06:37:55 pm
Абе разказахме му играта на Ларс.  8) :P 8)

Бих казал, че въпреки целия циркаджилък на показаното, надувките и неясното практическо приложение на тези номера, човека много е стрелял и е дОбър.  ;)
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: perf в Януари 28, 2015, 06:48:04 pm
Никой не отрича - доста нещо е изстрелял докато постигне това.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: bravewolf в Януари 28, 2015, 08:06:19 pm
На Илия/човека, който стана пръв на турнира/ дъщеря му, му казала: тате , този, ако беше дошъл на състезанието, нямаше да вземеш медал! ;D
Абе, де да знам! Нещо, като вземе да се тиражира прекалено много, почва да заприличва, наистина, на циркаджилък!
Пък, знаеш ли, ако дойде да стреля при нас, може пък да се осере, нищо, че е бързак ;D ;D ;D/сори за хейтърството/
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: bgpanev в Януари 28, 2015, 09:42:18 pm
Те нашите мишени не са толкова кекави.И аз си мисля,че човека стреля добре,ама да отрича това и онова как не трябвало да се стреля и там дето ми подскача умишлено за да разсипе стрелите от колчана.
  Цирк
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: primitive в Януари 28, 2015, 10:25:49 pm
Въпреки всичко шапка му свалям на човека и си личи наистина, че е пострелял бая!
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: bravewolf в Януари 28, 2015, 11:09:20 pm
Е тоя, определено ми се иска да го видя как стреля!
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Sea Raven в Февруари 04, 2015, 04:53:14 pm
Този на снимката е манчу арчър, имат удивително големи лъкове, около 175 см. по корема а май има и по дълги. Стрелите им са около 90 см. и опъна е до откат, колкото се обърне назад ставата. Лъковете са като монголските, слабо рефлексни и с дълги рамене, предполагам това е заради студа, не рискуват със силно огъване. Най добрият спец в Европа по манчу лъкове е Петер Декер, вижте му профила, прави лъкове и също така колекционира оргинални запазени.

https://www.facebook.com/dekkerpeter?fref=ts

Грамадна тояга е манчурския лък.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152151823476056&set=a.10152151826246056&type=3&theater
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: nameless в Февруари 04, 2015, 10:28:22 pm
да, големшки са относително. обаче от снимките се получава малко нереално впечатление за масивност особено в прехода рамо/сия. виждал съм наживо един от лъковете на Петер, доста по грациозно изглежда в сравнение със снимка.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Admin в Февруари 06, 2015, 01:12:26 pm
Стрелите на манджурските стрели са над 1 м. :) Като оперението им е по-голямо от разстоянието между тетивата и лъка.
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Февруари 09, 2015, 10:32:20 am
Те като амазонските...  ;D
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Февруари 09, 2015, 04:53:49 pm
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rDbqz_07dW4
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: primitive в Февруари 10, 2015, 11:53:19 am
Това разбира се се очакваше и в много отношения има резон в твърденията!
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: xenos в Февруари 10, 2015, 02:24:24 pm
Те такива неща в общи линии и на мен ми се въртяха из главата. 'Начи почвам да отбирам май?!  ;D
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Февруари 10, 2015, 02:28:56 pm
Някои от тези неща бяха казани тук или в обмяна на мнения във Фейса. то си е ясно...
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Февруари 12, 2015, 11:51:59 am
https://www.youtube.com/watch?v=ns7j9FKb_Y4
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: Black Wolf в Февруари 20, 2015, 01:44:43 pm
https://www.youtube.com/watch?v=cr_1z3GwxQk
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: neven в Февруари 21, 2015, 04:16:23 pm
Съвсем точно и на място!
Титла: Re: Стрелба уж "Arab Archery"
Публикувано от: xenos в Април 16, 2015, 04:01:48 pm
Имаме и отговор от Ларс! ;)

https://www.youtube.com/watch?v=8iLTA43MBuA