МОЯТ ЛЪК

Направа => Инструменти => Темата е започната от: primitive в Август 05, 2014, 09:15:22 pm

Титла: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 05, 2014, 09:15:22 pm
От известно време ми е готов Спайн тестера, но чак сега успявам да ви го покажа. Много прецизно мога да измервам спайна на стрели от 22 до 32 инча, а не само стандартното на 28 инча. Според АМО файловете измерването на 28 инча може да се съотнася и за по-дълги и по-къси стрели с известна корекция, но принципно не е особено прецизно /не че е от прекалено голямо значение/, но все пак реших, че като ще е гарга, по-добре да е рошава и да няма това онова   :D

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/DSC04351.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/DSC04351.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/DSC04350.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/DSC04350.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/DSC04352.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/DSC04352.jpg.html)

(http://i924.photobucket.com/albums/ad87/tsetso/my%20bow%20forum/DSC04353.jpg) (http://s924.photobucket.com/user/tsetso/media/my%20bow%20forum/DSC04353.jpg.html)

след като измерих своите стрели се оказа, че съвсем малко от тях ми отговарят по спайн и повечето са под спайна /дори да си направя точни това едва ли ще ме направи много по-добър стрелец разбира се  ;D ;D/ Все пак ми е твърде интересно - статистика ккаво да се прави....

Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: bravewolf в Август 05, 2014, 10:40:21 pm
Професионално, изглежда! Като купешко! Браво и честито! Ще ти върши работа със сигурност, пък може и на нас :)
Статистиката е важна! Може ли да ти пратя 200-300 шафта да ми ги премериш?
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 05, 2014, 11:30:12 pm
Е па.............. само толко ли имаш?
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: perf в Август 06, 2014, 01:08:43 am
Много полезно и добре направено. Надявам се на есен да го вземеш на турнира да тестваме някоя друга стрела.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 06, 2014, 08:42:14 am
Бих го взел, но няма къде да бъде закачено /отзад е закрепено на два дюбела/, а във висящ вид просто не е удобно за ползване. Трябва му стена.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: xenos в Август 06, 2014, 08:50:40 am
 :o Уау!!! Пред този моят стои като мотика до мотокултиватор!  :D Веднага крада и слагам в архивите със идеи за близкото (по-добро) бъдеще!  ;D

Казваш стрелите ти били с по-нисък спайн от нужния. Ами да, 5-10 либри по-малко е нормалното за твоите лъкове. Те не са центършот все пак. За справка може да пробваш бершафтинг на някоя, и ще се разбере.

А иначе малко за употребата на уреда. Виждам, че поставяш средата на стрелата точно под тежестта, а "окачвачите" - на симетрично положение от двете страни. Всъщност по правило едната от точките на "окачване" мисля, че трябва да е точно до нока на стрелата. В случая си сложил паралелен шафт, и това няма значение, но стрелите, които си правим ние, обикновено не са такива. Те имат различен тип изтъняване - вретеновидни, изтъняващи към нока, удебеляващи се към върха... За такава стрела ще има значение как се мери спайна. Участъка до нока трябва задължително да влиза в измервания участък според мен, защото всъщност там се прилага силата при изстрела.
Това само напомням де, предполагам че си обърнал внимание и на тази подробност! ;)
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 06, 2014, 12:03:44 pm
Всъщност си прав за по-ниския спайн, когато няма сентършот. Спайна на моите обаче се оказа доста по-нисък от онези 5 либри. 10 са много в случая, освен ако дръжката не е прекалено дебела /около 3 см и нагоре/. Да там, където лежи стрелата са на симетрични разстояния, както указват за всички спайн тестери по един инч навътре от двете страни на шафта. Моите обаче с монтираните пера нямаха един инч откъм нока, така бяха измерени с поставяне по-близо до нока. но не мисля, че това трябва да е така /поставянето по-близо до нока/, защото всъщност спайн тестера мери огъването в средата принципно. Ако се вземат всички фактори предвид с изтънявания, вретена и т.н. работата съвсем ще се усложни и едва ли би могъл да се направи такъв спайн тестер пък и не съм убеден, че е необходимо. А тази стрела на снимката е алуминиева и съм я сложил само за да си коригирам точното положение на индикатора отдолу, както и за да се добие представа за принципа на действие, даже държачите в случая не са на правилните места - трябва да са по-външно на шафта. Единственото неудобство от цялата работа е, че индикатора е обърнат надолу с главата, понеже ползвам дълбокомер, но лесно се свиква с отчитането и успявам да го преглътна. Другото е, че държачите са твърде гладки и част от стрелите се извъртат - следователно трябва да помисля за някаква зацепваща материя на това място. Също така на последно място индикатора не отчита директно спайна, а отклонението в инчове, както е и при твоя тестер, но в случая се ползва таблица за определянето на спайна за всяка дължина на стрелата.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: xenos в Август 06, 2014, 01:57:41 pm
А според моята логика, спайнът трябва да се измерва в точката, равно отдалечена от две други точки: първата близо до нока, и втората - в участъка, в който стрелата лежи върху дръжката при пълен опън. Обикновено разстоянието между тия две точки е 26-28 инча, затова и такива са стандартните спайн тестери (поне аз така си го обяснявам!). А защо точно там би било най-добре да се измерва? Ами заради "парадокса на стрелеца" (archer's paradox). Виждали сме как се огъва стрелата след пускането на тетивата - първо "навътре", към корема на лъка, последвано от изправяне и огъване в другата посока, и т.н. и т.н. Логично би било да се измерва огъването именно в тази посока (на първоначалното огъване) и в този участък на стрелата, нали? Защото точно то би било най-решаващо. По тази и причина водещото перо (cock feather) се ориентира именно от страната на най-големият спайн на шафта (говорим за дървени стрели).
И най-накрая да направим и важното уточнение - всичко казано до тук има отношение към статичният спайн на стрелите! От там нататък се включва и динамичния, и нещата стават още по-относителни! :)
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 06, 2014, 03:21:18 pm
Да така е, но принципно, дали ще отдалечиш опорите на половин или на един инч от тези точки - не от голямо значение, защото в тези участъци няма почти никакво огъване. На такова разстояние шафта е статичен или огъването ако има такова е пренебрежимо мълко - огъването се случва предимно в средата и на около 20см от двете страни.... Нищо не пречи да направя и такова измерване, но се съмнявам да покаже съществени отклонения в отчетите - в рамките на 10-30 стотни от инча пак оставаме в категорията на един паунд от пъна - отчетите са много по-близки при твърдите стрели, но там пък съм сигурен, че това въобще няма да промени отчета.За мен много по-интересни са промените в отчетите при завъртането на шафта по оста му и всъщност реално това е, което се отразява на полета и динамиката на стрелата, защото там нещата понякога са направо от небето до земята. Има стрели които дава до 10, дори 15 паунда разлика!!
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: xenos в Август 06, 2014, 04:51:38 pm
И аз имам такива. А уж са от издънки, дето се водят що-годе еднакво твърди във всички посоки.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 06, 2014, 06:08:47 pm
Забелязах, че в този случай /с издънките, каквито принципно са повечето ми стрели/ ако някъде съм нарушил в повече годишния слой, то стрелата омеква драстично, в сравнение с онези, където почти не съм пипал годишните слоеве в средата. Следователно си правя извода, че стрелата трябва да се мери по спайн преди да се изтънява и да се стремим да не нарушаваме никак в средата, т.е. да се водим по средната и част и приблизително до 10см назад да остават непокътнати, а после може да се изтънява накъм нока или да се изтъни и да се остави издигнат нок. Всъщност дебелината на шафта не трябва да се води от дебелината на острието.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: xenos в Август 07, 2014, 09:43:55 am
А моите наблюдения са, че това се получава най-често при сравнително тънките издънки. По едно време събирах издънките така, че долният им край да е долу-горе колкото отвора на върховете. Така останалата част от стрелата, особено към нока, винаги оставаше по-тънка от предната, и практически освен да я изправя и загладя, не можех да правя други корекции (да отнемам материал). Забелязах обаче, че при тези малки диаметри, издънките често имат елипсовидно, а не кръгло сечение. Разлика в 1 мм в различните посоки при издънка с диаметър 7-8 мм си дава сериозно отклонение в спайна. За да реша колкото се може проблема, почнах да ориентирам издънките така, че нока да е перпендикулярен на дългият диаметър на елипсата (естествено - най-големият спайн се явява там, и по него се ориентира и водещото перо). Допълнителна разлика в спайна при толкова тънки издънки забелязах, че се добавя и при изправянето на издънката. Ако тя е била дъговидна, след изправянето спайнът от външната страна на дъгата става още по-голям, а когато се мери откъм страната, където е била вътрешната страна на дъгата - разликата понякога е доста сериозна.

Ето защо приключих със събирането на толкова тънки издънки, които да не ми дават възможност за корекции. Сега съм решил да взимам само такива, които са минимум 9 мм в по-тънкият си край, и по възможност да не са дъговидно извити и със елипсовидни сечения. За щастие по-дебелите издънки по-рядко имат тези недостатъци, а и още по-голямо щастие е, че имам възможности да подбирам. :) Направил съм си станок и съм си купил едно много готино миниатюрно ренденце, с което ще си калибровам всичко! :)
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 07, 2014, 09:53:42 am
Дебелият край се ориентира към върха само при бамбука - Северноамериканските индианци задължително са поставяли върха откъм тънкия край, за да се получи след изтъняването удебелен нок. Така се получава също и естественият баланс на стрелата.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: bgpanev в Август 07, 2014, 06:10:19 pm
Много е добър.На мен ми е интересно откъде човек(аз) може да се снабди с измервателния уред и на каква цена.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Август 08, 2014, 09:49:05 am
Поръчах го от EBAY и струваше около 45 долара. Трудно се намира, защото трябва да има ход на буталцето поне 2инча. И въпреки всичко това е най-лесното - конструкцията е мамата...., ако не се изпълни прецизно, нищо не става.
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: nameless в Октомври 14, 2015, 11:42:25 pm
дай някакви линкове за ориентир. не го знам точно как да го напиша този вид индикатор на английски. палиш ме за нови разходи ;)
Титла: Re: СПАЙН ТЕСТЕР
Публикувано от: primitive в Октомври 15, 2015, 04:08:07 pm
моля моля аз нямам вина