МОЯТ ЛЪК

Ресурси => История и Археология на лъковете => Темата е започната от: Black Wolf в Януари 21, 2013, 09:50:27 pm

Титла: Статия за унгарския лък
Публикувано от: Black Wolf в Януари 21, 2013, 09:50:27 pm
BlackWolf
Имам една статия, преведена от унгарски, от един от реконструкторите на унгарските лъкове от по-старото поколение (унгарците правят реконструкции на лъковете си от 30-те години на XX в.). Интересна е.
Текстът е на хартия.
Не разполагам със скенер обаче. Някой може ли да съдейства да я сканираме и ще я пуснем тук?

}|{opukc
Може, аз мога..ако сте в софийско...

neven
Ако не разполагаш със скенер, тогава може да свършиш работа и с дигитален апарат (камера). Става прилично и доста по-бързо. Само трябва да си точно над листовете докато снимаш.

BlackWolf
Статията е от д-р Дюла Фабиан; за него между другото може да се прочете в материали от Атарн.
В Уикипедията на унгарски има за него (http://hu.wikipedia.org/wiki/Fábián_Gyula_(zoológus)).
Автоматичния преводач на Google Chrome го превежда от унгарски - въпреки цялата недодяланост може да се схване за какво става дума.

Интересно е сведението за замяната на сухожилията с друг материал от животински произход. 8)


BlackWolf
Благодарение на помощта на Жорикс (за което специална благодарност!!) статията бе копирана и може да се качи тук.
Статията е преведена от унгарски език преди ок. 18 години от случаен преводач. Надявам се, че интересуващите се от лъкове ще могат сами да си "наместят" неточностите, които превода несъмнено съдържа.
Оригиналните илюстрации към статията липсват.

На рисунката има схема на лъка, който автора е изработил, взета от друго място (по-точно от АТАРН).

(http://s14.postimage.org/bbjfnpe99/image.jpg) (http://postimage.org/image/bbjfnpe99/) (http://s14.postimage.org/ov4v75hm5/image.jpg) (http://postimage.org/image/ov4v75hm5/) (http://s14.postimage.org/pyozj4299/image.jpg) (http://postimage.org/image/pyozj4299/) (http://s14.postimage.org/3pb2ck6st/image.jpg) (http://postimage.org/image/3pb2ck6st/)

(http://s14.postimage.org/pd00n0771/image.jpg) (http://postimage.org/image/pd00n0771/) (http://s14.postimage.org/xz3a7lj71/image.jpg) (http://postimage.org/image/xz3a7lj71/) (http://s14.postimage.org/5nhqajzal/image.jpg) (http://postimage.org/image/5nhqajzal/) (http://s14.postimage.org/kxm6vhk6l/image.jpg) (http://postimage.org/image/kxm6vhk6l/)

(http://s14.postimage.org/5eoqydbvx/image.jpg) (http://postimage.org/image/5eoqydbvx/) (http://s14.postimage.org/le7ehx7xp/image.jpg) (http://postimage.org/image/le7ehx7xp/) (http://s14.postimage.org/onltodw19/image.jpg) (http://postimage.org/image/onltodw19/) (http://s14.postimage.org/8gfj8bp0t/image.jpg) (http://postimage.org/image/8gfj8bp0t/)

(http://s14.postimage.org/trd3cl759/magyar4.jpg) (http://postimage.org/image/trd3cl759/)

ТЕКСТ КЪМ ФИГУРИТЕ В СТАТИЯТА

Фиг.1: Схема на Карой Шебещейн за устройството на унгарския лък:
 А - междинна част или дръжка с укрепваща костена пластина
 В - твърди рогови краища на лъка ("рога")
 С - извити рамена
Фиг. 2: Калман Януш със своя лък от аварски тип по време на стрелба.
Фиг. 3: Покрития с костни пластини лък от 1954 г.
Фиг. 4: Обтягам един от по-новите репродуцирани лъкове. Покритието на твърдите "рога" е от тис.

След няколко дни ще бъде готов превода на биографичната статия от Уикипедията на унгарски, която разказва за този много интересен човек - един от пионерите на реконструкцията на унгарския лък, стрелец, ловец и учен-зоолог.

Sea Raven
Много интересна практическа информация, чете се на един дъх- като приказка! 

Направо си е като ръководство за начинаещи.


BlackWolf
Мен лично ми направи впечатление фразата за стрелбата (и чупенето на стрелите) при конните атаки по време на тренировъчните лагери.
Едно на ръка, че опитите за реконструкция на унгарския лък започват още през 30-те години на ХХ в., но очевидно е имало хора, които преди доста години са правели лагери и са се занимавали с конна стрелба...
Това не е толкова чудно, защото в Унгария примерно има индианско общество от 1936 г. ако не се лъжа.

Защо в Булгаристан обаче такива (откачени ::)  ) неща започват да се правят едва сега? Причината не е в комунизма и ДС във всеки случай. 
Просто у нас властва някакв дълбок провинциализъм и балканска закостенялост и всяко "по-екзотично" нещо много трудно си пробива път.

xenos
Бушкрафта влиза ли в графата "екзотично"?! ;)


Sea Raven
Допреди двадесетина години имаше спусната партиина линия на славянизация и панславянизация, поради това прабългарите бяха смятани за шепа диви номади и нямаше кой знае каква свобода относно изучаването им въпреки помпозните чествания на 1300 годишнината и мега продукциите за хан Аспарух.

Ние се водехме славянски народ и всичко свързвано с прабългарите не се толерираше особено, а в случаите когато се показваше акцента беше върху славянските братски племена, скрепената дружба под старият дъб и прочие глупотевини, фактът че прабългарите са били "насилници над славяните" и са "поставили войска срещу тях" както се казва в "Повест времена и лет" беше табу.

Заради това и нямаме тази традиция на унгарците, в последните двадесетина години пък има истински ренесанс по въпроса и всякакви откачени расисти издигат лумпенски арийски теории за древните и сияйни прабългари основатели на древни цивилизации и облагородили цяла средновековна Европа- тоест отиваме в една неприятна крайност която замъглява обективната историческа действителност.
/В историческият форум водя истинска война от доста време по този въпрос и съм фронтмен на една от фракциите по темата за произхода на прабългарите./

Както и да е, надявам се да отшуми и това явление и хората да започнат да четат свястна научна литература а не налудничави расистки бръщолевения, но важното е да се работи в посока на въстановяване на всичко което е останало от древната ни история колкото и малко да е то.

Напоследък една малко спорна организация - клуб Бага Тур правят опити в тази насока с променлив успех, не е лошо - популяризира се историята ни ,но предпочитам да са по исторически обективни и да се съобразяват с историческата и археологическата наука повече за сметка на пристрастията си.

Мисля че въстановяването на прабългарският лък ще е една много добра крачка в тази насока и е крайно време да се направи, за съжаление ние имаме много по малка материална база от археологически находки от унгарците.


BlackWolf
Според мен няма "диви" номади и номадите стоят много по-високо от земеделците и въобще от уседналите хора, при които усядането причинява застой в мозъка 8).  Но каквато и да е историческата оценка, това не е пряко свързано с проблема.

Българската наука и въобще българската мисъл е била насочена към български и най-много балканки проблеми. Защо нямаме нито един пътешественик в "екзотичните" страни? Е, имаме идин Никола Длерадев (http://bg.wikipedia.org/wiki/Никола_Делирадев) и това е.
А унгарците имат сума ти пътешественици, ловци и изследователи в Африка, Америка и пр. през 19 и началото на 20 в.

Мисля, че нещата са свързани. Затова те са почнали да реконструират лъка си преди 80 год., а у нас от няколко години първите пионери започват да правят традиционни лъкове.


BlackWolf
Сега обещаната справка за проф. Дюла Фабиан - превод от унгарската Уикипедия.
Тъй като превода е правен от унгарски и на преводача няколко термина не му бяха ясни (отнася се за арбалета с упойващи стрелички-спринцовки), съм ги нагласил по смисъл, но една дума си остана неясна... 

Цитат
ДЮЛА ФАБИАН

Дюла Фабиан (Шарвар, 4 юли 1915 – 1985 г.) е зоолог, ловец, експериментален археолог и пионер на теренната стрелба с лък. [1] Има значителен принос в областта на управлението на дивата природа (wildlife management).

Генетика и управление на дивата природа
Започва научната си кариера като генетик. Получава титлата хабилитиран университетски преподавател през 1947 г. От 1960-та година до излизането му в пенсия, в продължение на 16 години е ръководител на Катедра „Зоология” към Университета за аграрни науки в Гьодьольо. През 1973 г. получава научната титла „доктор на биологичните науки”. През 1983 г. е провъзгласен за почетен доктор на Университета в Гьодьольо. Научната му дейност се простира в различни области на биологията. Освен с друго се е занимавал с обща генетика, анализ на светлината, феногенетика, екология и управление на дивата природа.

В последната научна област той успешно използва интереса и познанията си за стрелбата с лък. [2] Разработва арбалет за обездвижване на едър дивеч в разрешените за лов зони (зашеметяване или парализиране с цел изследване, залавяне или лечение), който вместо стрели може да изстрелва специални спринцовки с пера. С този арбалет Фабиан решава изключително изобретателно проблема с прицелването на голямо разстояние. Той прави ложата на арбалета отваряема подобно на ножица. Продължава горното рамо в (tus???) и прави възможно фиксираното прицелване. Долното рамо, на което тетивата задвижва летящата спринцовка може да бъде нагласено на съответната засечка на спусковия механизъм според разстоянието.

Експериментална археология
Най-значителното постижение на професор Фабиан в сферата на стрелбата с лък без съмнение е това, че е успял да създаде работеща реконструкция на унгарските лъкове от времето на заселването в родината. Заради тази си дейност се сдобива с известност и признание и в кръговете на археолозите и историците. Създава първия си композитен степен лък през 1933 г., на 18-годишна възраст. През живота си създава около 12-14 композитни лъкове от времето на преселението на народите. Повечето от тях са унгарски лъкове от времето на заселването в родината или от ранния период на великия княз Арпад, но сред тях има и ранни и късни лъкове на аварите и дори един египетски хиксоски лък и един сасанидски лък.

През 1981 г. в рамките на документален филм-портрет за Дюла Фабиан Унгарската телевизия проследява стъпка по стъпка изработването на унгарски лък от XI век. В същия документален филм са включени и първите в Унгария опити за конна стрелба с лък. По време на представянето на използващите лъковете вишеградски лесничеи, докато яздят дребни, рошави, мръсно бели кончета, стреляйки напред и назад, въпреки съвременните им дрехи, във филма те също създават илюзията за странстващите маджари. Естествено теоретичните инструкции за конната стрелба с лък също са дело на професор Фабиан.

Теренна стрелба с лък
В Университета за аграрни науки в Гьодьольо през 1975 г. е създадена катедра по теренна стрелба с лък, за която в началото Дюла Фабиан използва собствените си лъкове, докато – отново с негова помощ – успява да закупи евтини лъкове от чужбина. С огромния си успех в стрелбата с лък той помага много за полагането на основите на теренната стрелба с лък. На организираните с примитивно от днешна гледна точка оборудване, но с безкраен ентусиазъм, теренни състезания, много трудно се намира победител. В края на 70-те години на XX-и век експериментира с техниката за прицелване „string walking”, която той нарича “húrmértékes” (модулация на тетивата).

Източници
1. Изготвена с помощта на частта от статията на Габор Сьольоши относно стрелбата с лък: http://www.freeweb.hu/ijaszlap/index.php?page=1-1/2
2. Израел, Г. (ред.) (1971): Общо управление на дивата природа. Обездвижване. Развитие на управлението на дивата природа. 2. MÉM Главен отдел “Лов и управление на дивата природа”, Будапеща, 29 стр.
Титла: Re: Статия за унгарския лък
Публикувано от: }|{opukc в Март 13, 2013, 06:40:57 pm
(http://prikachi.com/images/221/5987221t.jpg)

(http://prikachi.com/images/224/5987224n.jpg)

(http://prikachi.com/images/227/5987227L.jpg)

Титла: Re: Статия за унгарския лък
Публикувано от: Admin в Март 13, 2013, 08:25:08 pm
Благодарско за снимките! Екстра е лъкчето!
Титла: Re: Статия за унгарския лък
Публикувано от: }|{opukc в Март 17, 2013, 10:05:29 am
https://docs.google.com/file/d/0ByUPYjQ3ailsZ2NLYTRoYU9TeGF6dnl1enhUOGF0QQ/edit
Титла: Re: Статия за унгарския лък
Публикувано от: }|{opukc в Май 04, 2013, 10:33:47 pm
(http://prikachi.com/images/305/6152305n.jpg)

(http://prikachi.com/images/190/6152190A.jpg)

(http://prikachi.com/images/193/6152193n.jpg)
Титла: Re: Статия за унгарския лък
Публикувано от: }|{opukc в Май 07, 2013, 09:51:08 pm
Косьо...!

(http://prikachi.com/images/962/6163962o.jpg)
Титла: Re: Статия за унгарския лък
Публикувано от: nameless в Май 08, 2013, 11:17:01 pm
лъкът изглежда много добре. кажи още нещо за него - някои основни параметри и качества ако си измервал.
Титла: Re: Статия за унгарския лък
Публикувано от: }|{opukc в Май 09, 2013, 07:52:51 am
лъкът изглежда много добре. кажи още нещо за него - някои основни параметри и качества ако си измервал.

(http://s14.postimg.org/5auxi46ep/magyar4.jpg)

Това е конструкцията/с малко по-дълги сии/ - лъка е асиметричен, дебелина на работно рамо 12мм и е около 35#
Сега съм планирал да започна един със силна рефлексия - ъгъл около 30 рамо спрямо дръжка и работна дебелина на рамо около 16мм.
(http://prikachi.com/images/375/6168375P.jpg)