МОЯТ ЛЪК

Направа => Стрелба => Темата е започната от: xenos в Февруари 17, 2014, 03:46:01 pm

Титла: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Февруари 17, 2014, 03:46:01 pm
Както казах - тренирам си самосиндикално. :) Ето моментното състояние. Мисля, че има още какво да се работи върху дърпането с гръб, и върху положението на предното рамо, предполагам. Върху релийза също... Ще се радвам да чуя коментари.

http://vimeo.com/86890103
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: primitive в Февруари 17, 2014, 07:52:31 pm
Браво, аз този резултат не мога да го постигна, не че съм се скъсал от стреляне. Винаги има върху какво да се работи, но очевидно най-важното си остава практиката - много много много много практика.
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Февруари 17, 2014, 08:48:05 pm
Струва ми се, че не освобождаваш тетивата по един и същ начин! При един от изстрелите отвори пръстите странично на бузата,а не назад! Това, обаче, никак не ти се отразява на попаденията! Поздравления! Страничния поглед на стрелящия е добър подход за корекции, човек не винаги може да се усети как  точно го прави! Каква е дистанцията?
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: primitive в Февруари 17, 2014, 11:11:45 pm
И аз го забелязах веднага при изстрел 4, но предположих, че експериментира, пък и улучва по дяволите ;)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Февруари 18, 2014, 12:31:53 am
Дъни ги яко!Някой пробвал ли е да стреля с отпуснати пръсти на пред(да не стиска дръжката, а само да я подпира с длан)? Затваряш пръстите малко след откъсването на стрелата от тетивата! Така пречиш на лъка по малко и попаденията са по добри! Няколко пъти изпусках лък, докато се науча. Тръгва да гони стрелата!
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Февруари 18, 2014, 09:17:56 am
Понеже това е първата тренировка, след като погледах и прочетох малко материали по темата, и нямам все още изграден постоянен стил. Докато следя дали правя дадено нещо, забравям да следя за друго, и там се появява стария навик. В първите два изстрела се концентрирах повече върху предната ръка и върху гърба, и забравих да следя релийза. Затова така встрани и надолу се получи. Това са и най-горните две стрели в бутилката. Те затова са и така сочещи малко нагоре, защото следващите удари са избутали бутилката и са ги отместили (бутилката е на склон, и се пада малко по-високо от мен).

Желан резултат е този при 3-ти и 4-ти изстрел ..малко и при пети. Ръката да минава по бузата, и да отива зад ухото. Разбира се, има още много да се работи, но това е все пак само началото! ;)

В интерес на истината, и понеже не обичам да ме хвалят без основание, това беше най-добрият рунд от всички (поне 20-тина, не съм ги броил). Обикновено улучвах с 1-2 от стрелите, а другите много странно наобикаляха бутилката, също като тия дето мятат ножове по цирковете. :) Доста пъти и не улучвах въобще. Този последния рунд го заснехме единствено за да мога да се видя отстрани какво правя, и дори не съм се интересувал дали стрелите ще попаднат в целта! А то какво стана! :)

П.П. Разстоянието е около 15-17 метра, не можах да го преценя. Решил съм в чантичката на колчана да си сложа и едно 5 метрово въженце с два шиша, че да мога бързо да си избирам дистанции. :)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Февруари 18, 2014, 02:27:48 pm
Между другото, специално за усвояването на правилните навици, съм решил да си направя 35 либров лък. Този тук е 46 и вероятно е малко в повече...
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: primitive в Февруари 18, 2014, 05:36:17 pm
Да със силен лък е трудно - правилен подход.
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Февруари 18, 2014, 08:09:17 pm
Преди десетина дни ходих на едно състезание(към BFAA-имат две категории за традиционни лъкове), просто ей така, да се пробвам. Общо взето се по изложих, особено като ме хвана адреналина, развалих и техника(не че ми е добра) и пр. Та там един човек(голям образ) ми даде следния съвет:" Ще вземеш, вика, да си купиш една копринена превръзка за очите, от някои сексшоп ;D, слагаш си я и почваш да стреляш с нея! Ще видиш какви попадения ще имаш, може да са на тавана, но ще са в плътна група!" В това има резон. Според мен, при овладяването на правилна и не варираща техника, целевите попадения трябва да се игнорират напълно! Японците се учат на техника поне 2год., пускайки стрели в сламения щит от 2-3метра. Корейците пък, връзват стрелата, на новобранеца, с въженце за един кол отстрани. След изстрела стрелата увисва на кола до него, и така отново, и отново, и отново, докато се научи! Това го свързвам със споделеното от XENOS за заснетия рунд, в който не е мислил за целта, а само за техниката, и в крайна сметка великолепна група и то в целта!
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Февруари 19, 2014, 09:34:06 am
Да, това за японците ми е познато от "Zen in the art of Archery". Аз не мисля, че съм толкова търпелив! :)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Февруари 19, 2014, 08:14:52 pm
Наскоро я прочетох и аз(българското издание). Японския начин на мислене винаги ме е изумявал! Това без апелационно следване заръките на учителя, години на ред с пълна вяра в него и напътствията му... Как ли са се учили древните стрелци по нашите земи? Де да имаше машина на времето... Все си мисля, че ширещия се сега лозунг "абе ти ли шъ ми каеш", тогава не е бил валиден!
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: Admin в Февруари 23, 2014, 04:34:22 am
За начинаещият стрелец - групата е по-важна от целта.
Групирането на попаденията означава повтаряемост при изпълняването на техниката (каква точно ще е техниката зависи от избора на стрелеца). Повтаряемостта от своя страна води до по-събрана група. И колкото по-събрана е групата, толкова по-техничен е стрелеца. А точността се тренира след постигане на плътна група (стрела до стрела).

Моят съвет е да почнеш с лист А4 на 20 м. и когато почнеш да събираш 5-6 стрели в група с диаметър 5-6 см. да срежеш листа през средата и да увеличиш разстоянието :)

Относно стрелбата която показваш:
- Стискаш с предната ръка (напрежение в ръката с която се прицелваш.
- Опъваш на бицепс (напрежение в ръката с която опъваш)
- Липсва тайминг (Не си даваш достатъчно или си даваш повече време за прицелване и се изморяваш)
- Влагаш сила (Лъка няма нужда от сила, а от техника. Ти не хвърляш стрелата, лъка го прави вместо теб, ти само трябва да не му пречиш - Пробвай с упражнения за отпускане преди И СЛЕД стрелба.)
- Казваш нямаш търпение... :) Имал си търпение да ти изсъхне дървото, да го обработиш, да го тилероваш, да му направиш тетива и стрели... А нямаш търпение да го ползваш правилно??? :) Ами шамари?
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: }|{opukc в Февруари 23, 2014, 09:18:44 am
Моят съвет е да почнеш с лист А4 на 20 м. и когато почнеш да събираш 5-6 стрели в група с диаметър 5-6 см. да срежеш листа през средата и да увеличиш разстоянието :)

Byron Ferguson май и той не го може много добре този номер. Иначе, като пожелателна точност след поне 3-4 год. тренировки е идеално.
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Февруари 23, 2014, 11:05:27 am
Ти ме уреди бе, Борка! Браво!  ;D

По повечето точки наистина съм склонен да се съглася с теб. Предполагам е точно така, и затова ще се работи. Само за опъването със бицепс не съм много съгласен. Самото положение на рамото и ръката не го позволяват много, пък и на това конкретно обръщах най-много внимание. Разбира се, винаги съществува вероятност да не съм изпълнил всичко както трябва! :)

Благодаря за съветите! Иначе за тренировките от тук нататък - заредил съм се с няколко книжки, и ще караме бавно и по учебник! :)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: Admin в Март 01, 2014, 11:40:04 pm
Знаеш ли по какво се разбира, че не опъваш с гърба?
Още на първият изстрел когато пускаш тетивата по време на изстрела (което е грешно) си задържаш ръката на едно място.
След прицелването гърба опъва до момента в който ИЗТЪРВЕШ тетивата. :) Задържане в инстинктивната стрелба няма. Дори и в спортната след (грубо казано) първоначалното опъване до закотвяне под челюстта - се доопъва до изтърване на тетивата. В момента в който оставиш ръката закотвена, тежестта преминава от гърба към бицепса.

При вторият изстрел даже връщаш ръката - лъка те свива. Което пак означава, че си разчитал повече на ръката да държи, отколкото на гърба да опъва.

Това дето оператора казва също е вярно. То е свързано с тайминга. След изстрела трябва да си дадеш време и да задържиш тялото си в това в положение в което е свършила стрелбата. Лявата ръка (държащата) сочи целта и дясната (опъващата) стои като все едно ти е прерязала главата - леко зад нея.

:) Държа да подчертая, че принципите при спортната стрелба и инстинктивната се различават. И още по-важно е да спомена, че като стреляхме с на Жорикс и на Стилян лъковете - не можех да улуча нищо... :) Обаче когато тренирах спортна стрелба, от 18 м. с рикърв съм си вкарвал спокойно 3 стрели една до друга (макар и не в десятката).
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: Admin в Март 02, 2014, 08:44:50 am
http://www.youtube.com/watch?v=np8u69YfSA8
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Март 02, 2014, 10:29:04 pm
Ам' така е... като човек е прекарал повече време в правенето на лъкове, отколкото в стрелянето с тях.  ::) От друга страна, при всичките тия грешки, дето правя, излиза, че е истинско чудо, че въобще уцелвам!  ;D
Ще се поправим! ;)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: Admin в Март 03, 2014, 10:12:38 am
Пропуснал си най-важната част от нещата които съм написал... Техниката си я избираш ти! :)
И ако си пуснал клипа който постнах. Пича стреля по главата на брат си, а не прикладва под брадичката.... :) Та...
Всеки стрелец може и трябва да си изработи свой собствен стил, а ако е по-добър - дори и техника. :)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: }|{opukc в Март 03, 2014, 06:46:50 pm
Един съсед от Румъния. Добри неща.

http://www.youtube.com/watch?v=AXFyf7_LGWc
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Март 04, 2014, 10:38:07 am
Снощи разбрах, че и захвата на тетивата, който ползвам, не бил правилен... :( Подобен е на десния на картинката.

(http://i1138.photobucket.com/albums/n525/rgreen1958/goodstringhook_zps16056c6f.jpg)

Левият е т.нар. "deep hook", и казват, че бил вероятно най-бързия и най-добър за релийза след него. Аз що така си мисля, че съм чел някъде, че тетивата се слагала на възглавничките на първите фаланги?! Спомням си, че търсих след като си бях засегнал нерв точно от поставянето на тетивата в първите сгъвки на пръстите, и попаднах точно на такъв съвет?! То май-май всичко от нула ще го почваме... :)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Юни 26, 2014, 02:32:44 pm
Ето едно тренажорче, което си спретнах тия дни:
(http://xenos-bushcraft.com/blog/gallery/do-it-yourself/resistance_tube_archery_exerciser-01.jpg)

Повече -> ТУК (http://xenos-bushcraft.com/blog/2014/06/resistance-tube-archery-exerciser/).
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: gosho в Юли 01, 2014, 03:54:36 pm
Това ,показаното от братята, е наистина супер . Незнам какви тренировки са правили и колко ли години ,но са върха.Независимо ,че разтоянията са къси.
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Юли 03, 2014, 10:47:05 am
Още един тренажор, известен под името Formaster:

http://vimeo.com/99630411

Повече -> ТУК (http://xenos-bushcraft.com/blog/2014/07/formaster/)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bgpanev в Юли 03, 2014, 11:53:23 am
Добре замислено и изпълнено
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: ванката в Ноември 08, 2014, 10:25:09 pm
И аз днес добре пострелях но загубих 2 стрели в началото и ми се отщя да снимам
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: ванката в Декември 11, 2014, 07:18:50 pm
Понеже от много време никой не публикува нищо реших да си покажа новите стрели.От това лошо време обаче стрелям само в коридора на мазето от около 9 метра.дано снимките се виждат защото не съм много на ТИ със качването.http://prikachi.com/images/411/7776411L.jpg  http://prikachi.com/images/413/7776413w.jpg  http://prikachi.com/images/416/7776416G.jpg  http://prikachi.com/images/417/7776417p.jpg http://prikachi.com/images/421/7776421q.jpg  http://prikachi.com/images/427/7776427O.jpg http://prikachi.com/images/430/7776430m.jpg http://prikachi.com/images/436/7776436M.jpg
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: primitive в Декември 11, 2014, 07:41:41 pm
Браво Ванка - явно ще има кой кого на следващото съзтезание. Дано и другите да тренират, че малко се съмнявам - аз в това число :(
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Декември 11, 2014, 09:46:52 pm
Браво! И аз разполагам с 9м. дистанция, само че на тавана! Рядко я ползвам на последък :)
С какво е пълен чувала?
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: perf в Декември 12, 2014, 12:49:29 am
Откакто стреляхме на есенния турнир не съм опъвал лъка. Но до пролетния има време :).
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Декември 12, 2014, 12:52:34 am
Има, има и аз с това се успокоявам :)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: ванката в Декември 12, 2014, 06:02:26 pm
В тая кал и аз рядко стрелям но като ме засърбят ръцете и слизам за половин час в мазето.А чувала е пълен със стари възглавници и вестници но го разбрицах отвсякъде на тая къса дистанция.
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: nameless в Декември 12, 2014, 08:30:03 pm
и да стреляме, и да не стреляме, накрая идват "ОНИЯ ХОРА" които са разбъркали няколко кубика бетон преди стрелбата, и нещата си идват на мястото.
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: gosho в Декември 15, 2014, 06:55:57 pm
 ;DДнес бях за риба на 6-я км-р,и както винаги с мен беше и лъкчето ми. По едно време пристигнаха две момчета ,единия с полиспастен лък ,а другия с класически традиционален. Гледам ги ,как си стрелкат ,и не издържах : целият следобяд си стреляхме по мишени и от големи разтояния с параболична стрелба.Беше интересно и голямо удоволствие за мен ,защотоцели два и половина месеца не бях разтягал устройството.Оказа се ,че не чак до там съм изгубил тренинга - и добри попадения се срещаха!Истината е в тренировките!!!
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bobber в Декември 16, 2014, 05:15:24 pm
навярно ти си човека с багатурския лък :)
аз съм онзи който срещна на кон....
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: gosho в Декември 17, 2014, 07:54:01 pm
 ;D ;D ;D   Точно така, аз съм! Както разбрах от тези момчета ,и ти си фен на традиционалните прабългарски лъкове.Дано скоро и ти да си намериш подобен.А ,иначе ,малко ти завидях на ездата .От много ,много години не бях яздил кон ,но в Мъглиж на прабългарската Нова Година се опитах , но ...... позабравил съм стойката и техниката.Чао !
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: ванката в Декември 27, 2014, 08:47:23 pm
стрелях пак няколко пъти но осъзнах че ми липсва компанията от есенния турнир-това чувство на съпричастност ми липсва :)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Декември 27, 2014, 10:20:05 pm
Разбирам те! Все пак, знаеш, че хората ги има! Дано някой вземе пример от теб и започне да стреля! Обмислям новости и изненааноди за пролетния турнир! Това нещо ще се развие, сигурен съм...действаите момчета! Дано някой покаже и нов лък, че този форум се закучи, като че ли...
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: SANTIS в Юли 04, 2015, 10:20:58 am
s tova "prikladvane" nqma kak da napravi grupa - trqbva da ima kraina to4ka na opan . neka da se opita da strelq "sportno" tetivata da opira vav vaha na nosa , da prikladva pod 4eliustta i da ne si otvarq ustat po vreme na izstrel zashtoto strelite shte otivat na visoko - neka probva taka
absoliutno greshni izstreli kato se vzeme pod vnimanie kade se namira dqsna raka . pri pushkata imash mernik i mushka - pri laka samo mernik - ednakvoto prikladvane s dqsna raka e mushka - toi nqma baza za ednakvo prikladvane
ako iskate shte vi napravq klip s pokazna strelba
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: xenos в Юли 04, 2015, 10:59:18 am
За Хауърд Хил да сте чували случайно?

(https://peterostecher.files.wordpress.com/2012/05/legends-in-archery-mr-howard-hill-1899-1975.jpg)

..или Байрън Фъргюсън?

(http://leatherwall.bowsite.com/tf/pics/00small18352565.JPG)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: primitive в Юли 04, 2015, 06:58:14 pm
Аз лично ще се радвам повече на клипа с показната стрелба, но лична, без цитати.
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: bravewolf в Юли 04, 2015, 09:24:05 pm
Ние се интресуваме от инстинктивна стрелба, а не от спортна! И въпреки това, при търсене на прецизност на попаденията, прикладването е задължително, но не е необходимо то да е непременно на челюста, може да е на скула, нос, ухо, та дори и на вежда! Важното е да се прави винаги по един и същ начин/това се отнася не само за прикладването, а за всичко в стрелбата, колкото по- малко промени и вариации, толкова по- малко грешки, включително и смяната на инвентар, ако искате да стреляте добре не сменяйте постоянно лъковете и стрелите си/. Малцина са тези, които могат да стрелят добре/в света/ сменяйки хватове, прикладване и пр., викат им гении, има ги и в други области на живота, науката и изкуството, но сред нас, вероятно, няма такива 8)
Титла: Re: Тренировъчна стрелба
Публикувано от: Black Wolf в Юли 06, 2015, 11:10:31 am
Опънът изобщо може и да достигне прим. дължината на лакътя... Ако се наложи. 8)