Автор Тема: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика  (Прочетена 8574 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
}|{opukc

English Warbow!!

Наскоро се сдобих с добро парче тис и както си му е реда реших да направя от него реплика на английски боен лък.
Накратко - заготовката е 5х5х210 см . Има 37 ринга на линеен инч, което е сравнително добра плътност на дървесината и трябва да излезе лък около 120-140 либри.


След подробно информиране разбрах, че лъковете от МР са със слоеве беловина непосредствено до кората, което значи, че рингове от нея не са махани. В момента тя е около 9мм, което в рамките да допустимата горна граница, така че реших да не я пипам и аз. Лъка в момента следва да бъде изправен напълно тъй като няма доказателства за рефлексия в този стил.
Дървото е оставено да съхне с тези първоначални размери. Това са размери на почти готов лък.Бъдеща обработка - поставяне на рогови нокове и истинската част по тилеринга.

следва продължение......


xenos   

Ще чакаме с нетърпение!

Между другото, и аз сякаш все повече се навивам да си направя един дълъг английски лък. Ама ще е от бряст. Ей тъй, да си навия на кефа. Само хубаво дръвче да си намеря...


}|{opukc    


Продължението ще е със снимки на процеса, видео и малко историческа информация, както и основни данни за този тип лъкове/ видове тис, ширина, дебелина, дължина, сечение, брой рингове, изработка на ноковете, вид рога, положение на нареза за тетива и така../.
ПП - Бряста знаеш, че е втория избор за този вид лък. Имам размери и за двете дървета/ тис и бряст/ така, че като си готов да почваш....с подходящото дърво само казваш. Размера на бряста малко се различава от класическия тисов лък.


}|{opukc    

Здравейте отново!
Бих желал от този материал да се получи една интересна статия за изработването на средновековен английски лък и затова ще структурирам процеса в няколко точки.

1. История
2. Размери на лъка, вид дърво.
3. Изработка на ноковете.
4. Floor tillering
5. Финал
6. Видео.

1. История.

Пристрастието ми към English Warbow започва с една интересна история.
Футболните фенове /макар, че аз не съм от тях/ най-вероятно знаят за обидния знак разпространен в Обединеното Кралство, който изразява показване на два пръста във V форма, но който няма нищо общо с хипарския знак за мир или знака на Чърчил за победа.

Както казах знака е обиден и е идентичен с показване на среден пръст и произлиза от средновековието или поне такава е легендата.

Относно - "Скубане на тис!" Преди битката при Agincourt през 1415г, французите предвиждали бърза победа над англичаните но това не се оказало така. Имало практика преди това да се режат по два пръста на всеки пленен стрелец, тъй като стрелците не били ценни за откуп. Без два пръст би било невъзможно за английските стрелци да да издърпат известния английски лък и следователно не били в състояние да се сражават в бъдеще. Известният лък е бил направен от тисово дърво и стрелбата с него била популярна като "plucking the yew" или "скубане на тис". Англичаните спечелили битката и започнали да се присмиват на френската армия, като започнали да размахват два пръста с обърната към лицето длан с думите - "We can still pluck yew. Pluck you" или "Ние все още можем извадим тис. Ще ви скъсаме!". Тава е игра на думи, което буквално означава - "Дори без пръсти ще ви скъсаме!/или "нагъзиме" по нашенски/. Това е забавна част от историята, която ми напомня за веселата дружина на Робин Худ, и като цяло представя английските стрелци в една, така да се каже небрежна и весела светлина.

Всъщност историята на English Warbow започва с откриването на кораба Mary Rose потънал във водите на Ламанша близо до пристанище Портсмут. От него са извадени около 300 тисови лъка и хиляди бойни стрели, както и други принадлежности предназначени за английските и уелски стрелци.

2. Размери на лъка, вид дърво.
Както споменах всички лъкове от кораба са направени от тис. Предполага се, че това е италиански или алпийски тис, тъй като е имало такса за всеки италиански кораб акустирал на английско пристанище да предостави по две тисови дървета за бъчва. Това е било като пристанищна такса за да влезе кораба на док. По това време има данни за кореспонденция от австрийските и италиански търговци към папата да се спре изсичането та тис, защото не могат да покриват квотите в анг. пристанища. Алпийския тис по това време е бил с най-добро качество поради факта, че вирее на голяма надморска височина и бедни на влага и хранителни вещества условия. Поради тези причини дървета са с висока плътност на дървесината и много годишни кръгове на линеен инч/около 50-80/, колкото по-плътно е било дървото, толкова по-добри лъкове прави. Затова и лъковете в този клас варират от 80 до 180 либли.


Има сведения за направа на English Warbow от бряст, като лъковете са представени като груби и недовършени, изглеждащи дори грозни, но много корави. И това е допустимо, тъй като този стил е свързан по някакъв начин с викингските лъкове, самите викинги са основатели на повечето градове в Ирландия и Уелс, нормално е да донесат с тях и техните оръжията. Предполага се, че има връзка между Viking Hedeby bow, English Warbow и Аlgonquin bow/Североизточна Америка/, която исторически не е доказана. Лъкове от бряст не са открити на Mary Rose.

Основни размери:

- средните размери на Мери Роуз лък е около 77,952" дълъг. Повечето от тях са 76-79" , както и няколко по-къси 73,622", и лък 83,020".
- лъковете са най-широки в дръжката и се измерват около 38-40мм (около 1 31/64-1 9/16") в ширина, и с един лък само 30мм широк.
- дебелина: средната дебелина е около 1 1/4" или 32мм, най-дебелия е 35мм, като тя се запазва 6" в центъра и постепенно изтънява до 1/2" в краищата.
- ширината на заострени е много малко за първите 20" от центъра.
- краищата са почти точно 12мм (31/64") и напълно кръгли.


засега толкова - следва продължение......
Жоро


primitive    

Браво Жоре, интересно за незапознатите, пък и за всички. Само малко се шокирах от това, че тиса в Англия бил добър поради това, че условията били "бедни на влага" . Не се заяждам - смешно ми стана.


}|{opukc    

Цитат
primitive wrote:
Браво Жоре, интересно за незапознатите, пък и за всички. Само малко се шокирах от това, че тиса в Англия бил добър поради това, че условията били "бедни на влага" . Не се заяждам - смешно ми стана.

Цецо, нали ти казах да пиеш кафе рано сутрин за да се събудиш...става въпрос за алпийски тис не за английски.
Не се заяждам..ама ти редовно така си правиш...хехе


Sea Raven    

Цитат
xenos wrote:
Ще чакаме с нетърпение!

Между другото, и аз сякаш все повече се навивам да си направя един дълъг английски лък. Ама ще е от бряст. Ей тъй, да си навия на кефа. Само хубаво дръвче да си намеря...


От бряст ще стане почти толкова добър лък колкото и от тис но хубаво е да е червен бряст.

Дори не знам дали има такъв вид или е просто разновидност на бряста, но номера е да има изразена тъмна сърцевина, тя прави цялата работа защото е много твърда и издръжлива на компресия, жилавата беловина на бряста не позволява да се счупи, иначе сърцевината е доста трошлива и много гадна за обработка.

Бряст с много голяма тъмна сърцевина и такъв без почти никаква сърцевина не се различават външно и растът безразборно смесени един до друг, просто няма начин на външен вид да ги различиш, за да не режете напразно дърво което после ще се окаже че е без сърцевина аз правя един номер- отрязвам клонка дебела колкото пръст от дръвчето което съм си набелязал, ако има сърцевина тя ще се види дори и на тънка клонка, ако няма дръвчето се разминава само с една отрязана клонка и си живее.

Белият бряст без сърцевина също е много добро дърво но се сетва за разлика от червения който почти не прави сет дори и когато го работите на зелено.


Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #1 -: Май 17, 2013, 01:38:52 pm »
xenos    

Хм, странно... моят бряст имаше сърцевина, но защото правих плосък лък, остана само беловина. И се сетна малко... въпреки, че беше достатъчно сух и не съм го претоварвал при тилеринга.

Но това е друга тема... да не разводняваме тази.


}|{opukc    

Най-добрия вид от брястовете е планински бряст - Wytch Elm/Ulmus glabra

Планинския бряст е много добър избор за warbow. Понася както напрежението така и компресия добре, с добро парче от него може да се направи лък до 200 #. Може да се намери wytch elm с тъмна сърцевина, но също така и светла. Не е необходимо да има комбинация от сърцевината / беловина като с тиса, това не оказва влияние на лъка. Все пак това е хубав контраст и изглежда добре, да има лъка тъмна сърцевината на дървото откъм корема. Бряста също така носи много на термична обработка на корема, което значително увеличава способността му да направи още по-добри лъкове. И най важното - по-безвреден е за здравето от тиса, който е доста токсичен.


Sea Raven    

Разликата между сърцевината и беловината на бряста като материали е огромна, сърцевината е като бакелит, като исъхне става много твърда и трошлива, няма еластичност но е много плътна и трудна за обработка.
Беловината е много еластична и жилава, при опит за чупене не се кърши ами се развлича на нещо като жилав сезал или разчепкани сухожилия, петдесетина см. дъла летва от беловина се огъва в пълен кръг при 5 мм. дебелина без проблем за това сега правя ссрл със ядро от бял бряст.


BlackWolf    

Най-вероятно първите лонгбоу да са били именно от бряст. Преди да започне масовия внос от Италия и Испания и преди английските йомени да се прославят като "лонгбоумени", са били известни най-вече уелските стрелци (ХІ-ХІІ в.), а те са стреляли именно с тези "недодялани" на вид, но твърде мощни лъкове от бряст. Знаете случките, сигурен съм, та да не ги повтарям - там за "закованите" крака на конника, за портата на замъка и пр.


Borkata
   

Имах лошо мнение за дългите лъкове. И някакви странни предразсъдъци относно тежестта на опън...
Оказа се напразно....
Стрелях с тисов лък и извода ми е че тиса не е дърво а локум... можеш да го разтягаш както си искаш.......
И интересното е че дълъг тисов лък на 60 паунда се опъва като по къс флат от бял бряст на 45-50 паунда. Само че усещането от тисжвият лък е страшно объркващо. Мекота и скорост.... Лъкчето се опъва много меко и приятно а изстрела е много респектиращ...
Тиса явно идва от друга планета за мен... Планетата на лъковете.
Не зная обаче дали самият профил не допринася за мекото опъване.


}|{opukc    

3. Изработка на нокове.
Традиционно ноковете на English Longbow/Warbow се изработват от рога. Съвременните нокове се различават значително по изработка от средновековните.
Има много малко информация относно използваните в средновековието нокове на longbows, но с невероятен късмет един рогов нок на Мери Роуз лъкове е оцелял. Това е Тудор стил на изработка.
Казвам късмет, защото рога е материал, който трудно се запазва във времето. Нарезите за тетива могат ясно да се видят на МР лъковете, където ноковете са били поставени, но нито един от ноковете върху тях не е оцелял. Само един единствен рогов нок е открит и той е бил прилежно опакован и защитен. Ако не беше така ние нямаше да имаме сведения как са изработвани те.

Този вид нокове е използват до около Викторианската епоха, когато по някаква причина те са променени в по-известния съвременен тип.

Всички следи от нарези за тетива на МР лъкове се странични, не е ясно защо точна така са правени, но няма разлика в работата на лъка.

Ето съвременна изработка на нок в МР стил.

Поставяне на върха в роговия нок.


Borkata    

Понеже рога като материал е мн близък до структурата на дървото. Предполагам че страничните нокове пазят рога от разцепване. Знам ли?....
Може и никакво влияние да не оказва съвременното прекъсване на слоевете на рога.


xenos    

Значи, между рог и рог има разлика. При това доста голяма. Роговете на Кухорогите и Плътнорогите бозайници са две доста различни по генезис, структура и свойства неща. На английски дори използват две различни думи (horn и antler).

При Кухорогите (овце, кози, крави, биволи и т.н.) рогата са основно от кератин, и по строеж и произход са много близко до космите и ноктите. До колкото знам, ноковете за английски лък се правят именно от Кухороги. При Плътнорогите (сърни, елени, лосове и др.) рогата са подобни на кост, и са доста по-здрави от тия на кухорогите. Ако ноковете на намерените лъкове бяха от еленов рог, съм убеден, че щяха да са от най-добре запазените части.


}|{opukc    

Намереното нокче е от крава..
Борката има право. На мен ми се е цепил рог в нареза/горен нарез/. При страничния нарез тетивата не може да разцепи нока.


primitive    

Всъщност, причината да се използват рогата при тисовия лък е много проста - дървото е твърде меко и по никакъв начин не може да издържи напрежението, което оказва тетивата при брейсване, камо ли пък при пълен опън, особено при споменатите 100-140+ паунда. И освен това, рогът от крава е бил най-предпочитания, защото е бил най-достъпен и се е нуждаел от относително малка обработка/върховете/ - нещата винаги са гледани да са максимално опростени и лесни, както за работа, така и за доставка.


}|{opukc    

3. Изработка на нокове - продължение..

Напоследък нямам много време за хобита, но все пак успях да напредна малко с ноковете.
Накратко - рога е от бивол, разпробит първо с бургия 2 и 4 мм след това с тази джаджа на първата снимка до нужната дълбочина от около 3см, напасване на върха в отвора и лепене..предстои окончателно оформяне и нарези за тетива.

https://picasaweb.google.com/111031739418215634924/Sidenocks


}|{opukc    

4. Floor tillering

Така, малко напредък.
Ноковете са готови и започва вече истинската част по тилеринга. Това е първо слагане на дълга тетива на заготовка с размери, които са приблизителни до готов лък.
От снимката се вижда, че лъка вече работи в дръжката. Има големи твърди участъци в средата и на двете рамена, но в дясното на снимката/долно/ е значително по-твърд, то всъщност има и 1,5" инча рефлекс. Започвам с него, после с лявото, изравняване на двете рамена до идеално огъване на 5-6" или пълен брейст. После с тилеровачната летва малко по малко напред до 32" опън. Занапред ще пускам снимки с напредъка и ще коментираме.
Сега ако имате забележки казвайте.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #2 -: Май 17, 2013, 01:57:22 pm »
}|{opukc    

5. Финален тилеринг.
Лъка е брейстнат на 6" с къса тетива. За нея съм ползвал влакно Dyneema D75 16 броя по 8 в сноп - фамандска плетка.
Опъна на снимката е 22", като на 18" лъка дръпна 60#.
Забележки имате ли???


xenos    

Как да намериш забележка на човек, от който очакваш да посочва собствените ти грешки. На мен ми харесва!


}|{opukc    

Цитат
xenos wrote:
Как да намериш забележка на човек, от който очакваш да посочва собствените ти грешки. На мен ми харесва!

Чифт очи гледат по-добре.
Лявото рамо е долно, има около 1" рефлексия почти в средата и това го прави малко твърдо там. Също така като цяло лъка е мааалко твърд в средата.
---------------------------------------
Всъщност като се загледам по добре, дясното рамо като, че ли е малко по-твърдо близо близо до дръжката.


}|{opukc    

Графично това е положението - лъка има доста твъррд участък в самата дръжка.Stilian Stefanov    

Единствената ми забележка е,че малко рано го почна и може да се сетне като моя.Иначе си перфектен


primitive    

Жоре, как бе - не го ли виждаш, последния път с ламината така те похвалих от сърце, пък сега ..... според мен малко след средата на рамената си прекалил, т.е. огъва се малко повечко - леко след мястото, където частта от кръга пресича рамената /на последната ти снимка/ в посока към долната им страна. Не мисля, че трябва да се огъва повече в дръжката. Лечение - отнемане на още малко материал в частта преди пресичането.
Все пак се надявам да е зрителна измама!

Според мен оградените зони са начало на панти - дано да не съм прав.


}|{opukc    


Даже аз така ги виждам нещата. Дори и да олекна малко няма да е зле. Толкова е корав, че чак ме плаши. При 60# на 18" на 22 ще са 85 и на 32 ако се стигне до там ще са 145. Чак толкова мисля е излишно..баси.

Цитат
Stilian Stefanov wrote:
Единствената ми забележка е,че малко рано го почна и може да се сетне като моя.

Е това е неизбежно. Поне 2" ще се сетне, като знам към какво се стремя. Той мен ме сетна/секна. Час час и нещо работя - два дни почивам и си правя нагревки..не е лесна тая.
 

Stilian Stefanov    

Цецо,относно пантите,можеби се бъркаш от беловината,нейната извивка те заблуждава понякога е трудно да имаш обективна преценка при тиса. Пък е и трудно да видим как работи лъка като няма видео или последоателни снимки.


}|{opukc    

Цитат
Stilian Stefanov wrote:
Цецо,относно пантите,можеби се бъркаш от беловината,нейната извивка те заблуждава понякога е трудно да имаш обективна преценка при тиса. Пък е и трудно да видим как работи лъка като няма видео или последоателни снимки.
И аз така смятам, че беловината лъже.

Цитат
Stilian Stefanov wrote:
последователни снимки.

Ето снимка на 25" опън - панти не виждам или поне не фрапиращо проблемно нещо. На тази снимка ясно личи не работещата или малко по-твърда средна част на дясното рамо отиваща навътре към дръжката - става въпрос за участък около 20см от средата навътре.


Borkata    

Лявото рамо има две панти ако не е оптична измама. Едната е там където показа Цецо а другата е точно над дръжката на вратата.

Кофти ти е фона... Вземи си един голям кадастрони си го разчертай да имаш отправни точки. или поне ползвай едноцветен неотражателен фон.


}|{opukc    

Цитат
Borkata wrote:
Лявото рамо има две панти ако не е оптична измама. Едната е там където показа Цецо а другата е точно над дръжката на вратата.

Кофти ти е фона... Вземи си един голям кадастрони си го разчертай да имаш отправни точки. или поне ползвай едноцветен неотражателен фон.

Той мързела мъчи нали знаеш, имам си фон ама като ме мързи да го ползвам...хе. А и така си тренирате "окото" така да се каже.  Ами ако се наложи като Йоци да правиш лък на 2500м височина а...?

Има леки зачатъци на панти там дето е показал Цецо, но те са пренебрежимо малки засега. А и аз се ръководя от изглед на лъкове в този клас от друга визия. Целестино Полети не е ясно защо прави лъковете си с голямо огъване в края на върховете, а той е един от майсторите така да се каже.

Този лък е правен от него.130#..не казвам, че така трябва да се правят но тиса явно допуска тези дефекти.


За мен това е най-добрия тилеринг....Jaro - 140#


Проблем, който се появи засега е, че може би малко съм изтънил странично горното рамо, и страничното поставяне на тетивата направи леко усукване от около 1,5см в противоположна посока на нареза..


}|{opukc    

~115-117# за 30" - това прави около 125-128 за 32". Мисля добре е като тежест.
Остава да оправя някои малки проблеми в горното рамо или окото ме лъже!!??


}|{opukc    

Не ми се иска да направя някоя глупост от бързане. На горните снимки се вижда, че горното рамо е сравнително по-твърдо в първата 1/3 от дръжката. Но на тази не е така. Казвайте какво виждате, че до ден два може да е късно...


xenos    

На тази снимка можеш ли да гарантираш, че лъкът е в равнина, перпендикулярна на посоката от която снима фотоапарата? Защото ако е наклонен така, както се накланя при стрелба, дори да е малко, предполагам ще се получи точно такова отместване, което реално ще е зрителна измама.


}|{opukc    

А, не мога естествено. Снимката е сравнително перпендикулярна, а после ъгъла го напасвам спрямо върховете. Но както и да гледам май има разлика в рамената.
Значи, целия проблем идва от долното рамо. То самото беше с 4" рефлекс, сега е значително по тънко от горното и пак е с 1" рефлекс. Горното пък затова има около 2см дефлекс, който си остана и като траен сет. Лъка в отпуснато състояние е като вълна. При нормален брейст долното рамо е значително по-твърдо, но при опън май се огъва повече и това обърква нещата като цяло.
 

xenos    

Нещо подобно се получи и при последния ми лък, разбирам за какво говориш.


Никола Николов    

}
Цитат
|{opukc wrote:
3. Изработка на нокове - продължение..

Напоследък нямам много време за хобита, но все пак успях да напредна малко с ноковете.
Накратко - рога е от бивол, разпробит първо с бургия 2 и 4 мм след това с тази джаджа на първата снимка до нужната дълбочина от около 3см, напасване на върха в отвора и лепене..предстои окончателно оформяне и нарези за тетива.

https://picasaweb.google.com/111031739418215634924/Sidenocks


Някои майстори съм чувал да му казват швелер на тоя инструмент Поздрави!!!


Borkata    

конусен райбер не върши ли работа?

Неактивен }|{opukc

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 65
 • Arrows: +1/-0
 • Patience my friend !!!
  • Профил
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #3 -: Май 17, 2013, 10:30:39 pm »
« Последна редакция: Май 20, 2013, 07:12:46 pm от }|{opukc »
Не се притеснявам от психическите си отклонения, даже си ги харесвам!

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #4 -: Май 18, 2013, 07:38:52 pm »
Тъй кат' гледам, моя (евентуално) няма да го правя повече от 90 либри!  :o Освен ако не искам да опъвам по 17-18 инча...  :D

Неактивен Black Wolf

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 254
 • Arrows: +5/-0
  • Профил
  • Общество "Орловият Кръг"
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #5 -: Май 20, 2013, 10:25:52 am »
Ами 90 либри си е сериозен. Неслучайно по скелетите на англ. стрелци от 14-15 век се откриват деформации. 8) При тия лъкове 120-130 либри...

Неактивен Wankata

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
 • Arrows: +0/-0
  • Профил
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #6 -: Януари 17, 2016, 10:20:38 pm »
Ясна работа е за сопа като мен ще се прави английски лък, остава да намеря добър бряст и да започвам забавлението! Ще има проба грешка няма как! Ще питам надявам се ще помагате, а има ли някъде чертежи, защото някой от снимките не ги виждам :( И за тилероването, не знам правилно ли го изписах и за там ще има въпроси, но по натам да я докарам до дялането!

Неактивен amlot

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 10
 • Arrows: +0/-0
  • Профил
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #7 -: Януари 18, 2016, 09:04:01 am »
Свалял съм го от някакви чужди форуми. Мисля, че го има и тук някъде, но не мога да си спомня в коя тема беше точно.  Затова ти го прикачам тук.

Неактивен }|{opukc

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 65
 • Arrows: +1/-0
 • Patience my friend !!!
  • Профил
Re: Английски боен лък (warbow) - Mary Rose реплика
« Отговор #8 -: Февруари 13, 2016, 11:41:17 am »
Свалял съм го от някакви чужди форуми. Мисля, че го има и тук някъде, но не мога да си спомня в коя тема беше точно.  Затова ти го прикачам тук.
Този дизайн няма да свърши работа с бряст..подходящ е за тис.
За 120-125# - 76" N to N  - 38mm - 32mm център, ширината от 38mm се запазва на 2/3 от дължината и след това следва скосяване до 15мм
Следвай размери по тази таблица и ще си направиш приличен лък.

http://www.norwegianwarbows.com/makeyourownwarbow.htm
« Последна редакция: Февруари 13, 2016, 11:50:41 am от }|{opukc »
Не се притеснявам от психическите си отклонения, даже си ги харесвам!