Автор Тема: Рязане и сушене на дърветата  (Прочетена 7288 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Admin

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Публикации: 174
 • Arrows: +3/-0
  • Профил
Рязане и сушене на дърветата
« -: Март 14, 2013, 10:19:04 pm »
primitive
Опитваме се да изберем дърво, което е относително право, без чворове и дължината му да е с 20 до 40см по-голяма от дължината на лъка, който възнамеряваме да направим. Това ще ни позволи да имаме възможността, да избягваме различните препяствия в последствие при определянето на формата и дължината. Като цяло по-тънките стволове и клоните са значително по-гъвкави от дървесината на по-дебелите стволове, но съществуват и редица изключения. Също така, е от съществено значение местонахождението на дървото, годишните слоеве и наличието на светлина и вятър на даденото място.
1 Принципът е, дървото да се реже през най-студената част от годината, когато соковете са под земята в корените, което улеснява сушенето и дървото е по-малко склонно към нацепване или образуването на така наречените радиални пукнатини. Според моя опит преди, това беше през февруари, в момента най-студените дни са през първата половина на януари. Иначе казано, зимата е подходящият сезон. Пролетта пък е най-неподходящия при всички случаи, поради невероятно голямото съдържание на влага в дървото. Дърветата отрязани през пролетта, в последствие стават почти неизползваеми.
2 Препоръчва се след транспортирането му или още на място, да се разцепи в зависимост от дебелината му и да се запечатат веднага двата края на ствола. Това се прави, за да може влагата да напуска дървото равномерно от всички страни, а не само през надлъжните пори и да се минимизира нацепването или така наречените радиални пукнатини, като в същото време се ускорява сушенето. В миналото това е ставало с помощтта на всякакви видове животинска мас или растителни мазнини, сега може да се направи с постни и блажни бои, лепила или лакове. Аз лично предпочитам лепилото за дърво, което съхне относително бързо.
3 Дървото за лък трябва по възможност да съхне в хорозонтално положение, отделено от пода на сухо и проветриво място. Когато го сушим изправено или подпряно соковете, които все още са в него се стичат в долния му край и има вероятност то да се нацепи повече. В този случай, съхненето е неравномерно и вероятността дървото да се изметне е голяма.
4 За белите дървесини твърдят, че веднага трябва да се отстрани кората, докато при дървесините с беловина и сърцевине, да се махне цялата беловина. Аз лично предпочитам да суша с кората и в двата случая, понеже кората допълнително стяга и предпазва в известна степен от допълнително нацепване.
5 Много важно е при сушенето, да се уверите че в дървото или в близост до него няма дървояди, защото понякога нанасят непоправими щети.

Косьо
Здравейте !
Страхотно е да имаме форум за направата на дървени лъкове ! Поздравления !

За сушенето. Тим Бейкър твърди, че дървото се измята, защото поради неправилната форма на четвъртинката или половинката на дървото, влагата го напуска с различна скорост от различните повърхности.
Затова препоръчва заготовката да е с квадратна форма и махане на кората. Правил съм го по този начин и не се е напуквало. Но след като го оформя така го занасям на тавана, където през зимата е студено.
Ако го вкарам от зимната гора веднага в къщи - неминуемо се напуква.

За или против оставянето на кората докато се суши ?

За :
1. Все пак по-малка вероятност от напукване. (Но тя тотално се избягва, ако заготовката се облепи с лепенка на мястото на кората.)
2. Кората предпазва гърба на бъдещият лък от евентуални наранявания, които могат да бъдат фатални.
3. В повечето случай, особено при по-малки дървета, се получава хубав, естествен рефлекс, което си е преимущество.
Против :
1. Кората на прясно отсечено дърво се сваля значително по лесно от на сухото. А при акацията, на която се сваля и беловината - си е спестяване на много труд.
2. Пести се време от сушенето. Макар че това не е толкова важно, когато имате повече дървета - може да работите по един или два лъка, а заготовките си се сушат.

Аз, Косьо
"Бъди промяната, която искаш да видиш в света."
Ганди

Sea Raven
От последното рязане на дървета имах късмет с отличен материал и то от царят на азиатските лъкове- мекиша.
Добро парче с размери 165х12 см, почти идеално право и без дефекти.И още едно парче мекиш, малко по тънко но идеално право и в единят край има карактерната чупка подходяща за "котанска сглобка" която правя в момента.
Сцепих го и ще го оставя така да съхне, след няколко дни от едното парче ще одялам груба заготовка и ще видя как ще се държи, мекиша има склонност да се измята и суче при съхненето, но не се пука поне от моите наблюдения до тук.
Нямам възможност да изваря или изкисна толкова дълго парче, а ми трябва ядро за цял лък тип алански без снадка в дръжката и не искам да го режа.
http://ravenss.snimka.bg/daily/bow.576061.26503528

Неактивен ванката

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 93
 • Arrows: +0/-0
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #1 -: Януари 01, 2017, 05:56:33 pm »
ЧРД на Цецо да е жив и здрав и един бърз въпрос -наближава ли времето за сечене на дърво за лък зная че е по към февруари но сега е сравнително сухо таааа ...да попитам  ;D

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #2 -: Януари 01, 2017, 08:56:59 pm »
Честито и от мен! Да е жив и здрав! :)

Колкото до дървото - времето си тече още от края на лятото, и ще си остане така до пролетното раздвижване на соковете! Този мит с февруари и прочее май е тръгнал още от времето, когато за единствено дърво за лъкове са смятали тиса и осейджа! :)

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #3 -: Януари 02, 2017, 10:11:47 am »
Благодарско, ами да времето е точно, не съм съгласен в случая със Стоян. Принципно времето винаги е свързвано с най-студената част от годината, което преди е бил така нареченият Малък Сечко - февруари! Сега обаче от 10-ина години насам това не е февруари, а януари /Голям Сечко/. Т.е. Времето е точно. Не случайно ония едно време са ги нарекли така. Те си остават най-студените месеци в нашата година, като вече е добре да се разчита само на януари. Моите наблюдения са, че февруари стана доста по-топъл. Свързано е с това, че в дървото има най-малко сокове и поради студа, то се предпазва и спуска соковете си в корените, за да не се спука... то се самоконсервира, освен това не е застрашено и от червеи, което не е така при останалите варианти, имам предвид сечене по друго време. Има и разни особености свързани с лунния цикъл, но още не съм ги проучил обстойно и не мога да цитирам.
« Последна редакция: Юни 04, 2019, 11:56:46 am от primitive »

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #4 -: Януари 03, 2017, 11:09:59 am »
Ами не знам, аз подхождам малко по научному към проблема (по диплома биолог се водя все пак! :) ). Вярно, че през зимата соковете са най-малко, но те съвсем не липсват! И разликата не е чак толкова драстична, колкото се очаква (в сравнение с есента! пролетта и лятото е друга бира)! Съдържанието пак е достатъчно голямо, за да се подходи с внимание към сушенето после. Просто соковете са с малко по-различен състав и по-голяма концентрация на разни вещества (от типа на захарите), които ги правят по-трудни за замръзване (нещо като антифриз :) ), но пък и по-трудно напускащи дървесината поради тази причина! Казват, че накисването във вода помагало, преди да се почне сушенето на такива цепеници?

Голям и малък Сечко не са ги кръстили заради сеченето на дърва... Наименованията идват от ранна прабългарска дума за "студ"!  :P А иначе и аз бих дал приоритет именно на тези месеци за намирането на дърво, но по ред други причини, които ще прибавя към най-ниското водно съдържание - в гората има по-малко хора, и се мръква по-рано! :) Иначе моето лично мнение е, че няма да има забележима разлика между дървета, отсечени в който и да е от месеците между ноември и февруари! Особено за хора с малък опит, като мен! :D

За есенните месеци също смятам (и не само аз), че са приемливи, като се подхожда една идея по-внимателно към съхранението и сушенето на дървото после! Защо е така ли? Ами защото най-често използваните дървета в нашите ширини - ясен, бряст, клен, явор и т.н., са т.нар. "бели дървесини", които завършват годишния си растеж в края на лятото. Т.е. вече имаме завършен летен пръстен още тогава, и той по-завършен няма да стане (бележка: най-добре при тези дървета е гърбът на лъка да е от ненарушен слой, лежащ точно под кората, и е добре това да е лятното плътно нарастване, а не пролетното, което е доста рехаво). Освен това соковете почват да се оттеглят от дървесината още през есента, а не чак през най-студените зимни месеци. "Белите" дървета в повечето случаи съхнат без видими проблеми, дори да са били доста влажни, когато са рязани, такова наблюдение имам. Така че да обобщя - аз също бих предпочел най-студените зимни месеци, но ако ми се отвори еднократна възможност през есента (септември-ноември) - бих се възползвал без да се замисля! :) П.П. Споменах, ли, че в края на лятото и през есента кората се маха най-лесно и чисто?

За бабалюгите - от това, което съм чел, а и от лични наблюдения - обикновено вредителите, които съсипват дървесината, се хранят с ликото - това е живата част на дървото, намираща се между външната кора и дървесината - и двете мъртви. Рядко се интересуват от последните две, и ако ги засегнат - то в повечето случаи е просто за да си осигурят място, или да какавидират (разните по-едри сечковци, дървесни оси и прочее). Но в повечето случаи те започват винаги от ликото, където са реално хранителните вещества, нужни им за растежа и развитието. Когато кората и ликото се обелят преди сушенето - вероятността нещо да нападне останалата мъртва дървесина драстично пада! ...но пък от друга стана си има и достатъчно препарати, с които ако се напръска - нищо няма да я пипне! :)

За лунния цикъл, какво да кажа: върти ми се из главата въпроса какви биха били резултатите от научен експеримент (да, нали за човек на науката се имам! :) ), в който на групички от наистина опитни лъкоправци, твърдящи че знаят за, и отчитат значението на лунния цикъл, се дават цепеници, сечени при пълнолуние, новолуние или *луние по избор, без те да знаят коя от кога е, да се опитат да ги групират! Дали резултатите няма да следват модела "не е открита зависимост"? :) Или пък да им се дават цепеници, които са уж сечени по правилното време, и такива които в най-неподходящото, за да видим оценката? Дали няма да покажат резултати като при ефекта "плацебо"? :) Съжалявам, такъв съм си недоверчив по принцип! От Карл Сейгън и Карлос Кастанеда по-симпатичен ми е първия!  ;D

Сори, отплеснах се! Не стана много за тази тема май, ама... :)
« Последна редакция: Януари 03, 2017, 12:50:58 pm от xenos »

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #5 -: Януари 03, 2017, 05:07:06 pm »
Естествено хубаво е да се опираш на науката, ама според мен от опита по-хубаво няма. И ако трябва да обобщя, то при избор между наука и опит то аз лично винаги с две ръце ще предпочета опита. Аз нищо не измислям и не изобретявам, това древните което са изобретили още не може да се отхвърли или пък надмине дори и не е въпрос на доверие или не. Реално всички народи от северното полукълбо не случайно са избрали този период за сечне на дървета, не само за лъкове, а за къщи, кораби и т.н. и освен това не са имали препарати за защита... А не съм сигурен дали сечко е студ, но при повече студ се сече повече, освен ако не си се запасил разбира се.
Относно лунния цикъл, преди около 6 месеца го прочетох в книга за възстановки на стари практики от северна Америка, като там се цитираше това, просто трябва да го издиря обстойно. Човека твърдеше, че има значение не само лунния цикъл, но и определено време от деня... едва ли си го е измислил. Също така спомена за експеримента, който направили с баща му, за да докаже, че нещата не са случайни /явно и той е подходил с недоверие/, та отрязали две пръчки в подходящото и неподходящото време и ги забили в земята навън. Внимание, след една година изложени на стихиите тази в подходящото си била в пълна кондиция почти непроменена, а другата почти се била разпаднала от гадинки и изгниване. Трябва да отбележа, че пръчките не са рязани през зимата, но има и други условия, които те са ползвали, като обработката на сурово дърво в 99,9% от случаите. Който иска да се бори и да си доказва, за мен е по-лесно да се опра на това колосално древно знание.
Апропо, тази част от темата трябва да се премести в подходящ раздел!
« Последна редакция: Януари 03, 2017, 05:15:57 pm от primitive »

Неактивен bravewolf

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 393
 • Arrows: +15/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #6 -: Януари 03, 2017, 11:07:51 pm »
Да, да, темата е интересна, не е лошо да се поразнищи, ама в друг раздел, де! Макар, че май взехте, ептен да издребнявате...а, зодиакалните знаци имат ли значение...в годината на петела дали мое да се сече или не мое ;D ;D

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #7 -: Януари 03, 2017, 11:43:21 pm »
Сори, ако ви се струва несериозно, няма повече да обяснявам. Всеки сам да си прави изводите!

Неактивен bravewolf

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 393
 • Arrows: +15/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #8 -: Януари 04, 2017, 12:31:45 am »
Не само, че не е несериозно ами си е доста важно, повече отколкото можем да си представим...ДЪЛБОКИ ВОДИ...като сека дърво обикновено сядам до него и му говоря...това не е ли налудничево...не е, по вероятно е от едно дърво да стане лък, като се сприятеля и хармонизирам с него, отколкото ако го приема просто, като материал...ВСИЧКО ИМА ЗНАЧЕНИЕ, и фаза на луна, сезон, климатичен пояс, склон на растеж, пространствена ориентация на ствола, лично отношение и пр. и пр. ! Просто ми се стори твърде дълбоко и лично всичко това, не и за масовата публика...повечето наши съфорумци не могат да обелят и разцепят правилно един ствол, камо ли всичко останало...

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #9 -: Януари 04, 2017, 10:06:02 am »
Сега си прочетох отново поста, и разбирам, че той лесно би могъл да бъде приет за заядлив! :( Съжалявам, ако е станало така! Всъщност го писах с добро настроение, интерес и желание за дискусия!

Съгласен съм за опита - две мнения няма! Но всъщност науката е точно това - опит! При това събран по правилният начин - научен експеримент! Древните верно са натрупали огромно количество знания, и не отричам, че по-голямата част от тях са правилни (имали са достатъчно време за проби и грешки), но за съжаление в тези знания има и доста преплетен мистицизъм, окултизъм, езотеризъм (съжалявам, ако не уцелвам точните термини - не са в компетенцията ми), и прочее неща, които (извинявам се ако засягам някого), но лично за мен вече са изиграли своята важна роля в историята на човечеството, и е време да отстъпят мястото на истинската наука! А иначе и аз имам склонност да се опирам на опита на знаещи и уважавани от мен хора - ако не беше така, последният ми лък в момента нямаше да попива третата си ръка тунгово масло, а щеше да изветря миризмата на уретанов лак!  :P

Ето, отново казаното до тук може да прозвучи така, сякаш се подигравам или отричам твърдението за значението на лунната фаза при отсичането на дърво! Не - просто използвам умерен (здравословен) скептицизъм, както към всичко, за което нямам достатъчно информация, не знам надеждността на източника, или то се бори с някои от убежденията ми! Този скептицизъм може да бъде оборен лесно чрез предоставяне на факти, провеждане на експерименти, или достоверни резултати от вече проведени такива!

Ето защо primitive, имам следното предложение (ако имаш желание, разбира се!): намери възможно най-пълното и разбираемо обяснение на този метод из материалите, които имаш, и аз лично ще се заема с провеждането на експеримент по всички правила - множество отделни случаи при различни условия на средата, и водене на статистика за резултатите! Ще го направя и от личен интерес, защото ако се окаже, че има някаква, дори и малка зависимост - това ще е голям плюс за хора като нас! И тогава аз ще съм от първите хора, които твърдо ще застават зад това твърдение! Казвам всичко това абсолютно сериозно!

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #10 -: Януари 04, 2017, 01:29:14 pm »
Вижте, нямам никакво намерение да натрапвам на който, каквото и да било или пък да се боря с вятърни мелници. Просто аз ги възприемам по този начин нещата. Казвам единствено, че възприятията на древните и измерването на нещата далеч, далеч не отговарят на почти нищо от съвремието и никаква наука не може да се мери с това - просто критериите са космически различни. Тук не става въпрос за мистицизъм или шарлатанство. Най-малкото не бих си позволил да цитирам нещо за което имам дори най-малък повод за съмнение, освен в рамките на шегата. Коя съвременна наука например ще обясни изчакването 3-4 години на едно дърво да порасне до момента в който ще бъде определено за подходящо например за мундщук на лула или пък стик за зайци, което са правили в северна Америка.  В източните щати например, а и не само - лъкът е правен от външен сегмент от дървото с непокътнат годишен слой, като дървото се е засичало отгоре и отдолу и после се е оставял този сегмент да изсъхне по естествен начин за 1 или 2 години на самото дърво, като по такъв начин не се е отсичало цялото дърво, а с клинове са е вадела само изсушената част за лъка - дървото е оставало живо. Дори съвременни изследвания на този тип дървета доказа, че съществуват множество такова, от които са вадени лъкове нееднократно....!!!! 

Неактивен Black Wolf

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 254
 • Arrows: +5/-0
  • Профил
  • Общество "Орловият Кръг"
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #11 -: Януари 04, 2017, 03:05:27 pm »
Така са вадели дървета и от другия край на Америка, в Калифорния или Невада, не помня, имаше една статия по въпроса.

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #12 -: Януари 04, 2017, 03:22:48 pm »
Е така де, това имах предвид.

Неактивен ванката

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 93
 • Arrows: +0/-0
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #13 -: Януари 04, 2017, 05:50:17 pm »
Благодаря много на всички които се включиха не исках да предизвикам такива спорове но се оказаха много интересни.Много ми хареса това със говоренето на дървото и зависимостта от лунните фази.Имам черница;акация и една леска във изоставено място.Мисля около 28-и януари да ги режа пък ще видим какво ще излезе досега правих едни стрели та ред идва и на лък -нали!

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Рязане и сушене на дърветата
« Отговор #14 -: Януари 21, 2017, 09:45:29 am »
Доста прерових и намерих все пак съответния материал, за който бях чел. Донякъде прочетеното ме озадачи, но както и да е, може би си струва да се направи експеримент, очевидно че за онези хора там това е работило.
Конкретно става въпрос за Калифорния, където климата е доста сух. Дървото е рязано при фаза на луната пълнолуние, за да има повече сокове в дървото /обратното на възприетото мнение за тук и изобщо за северното полукълбо/, които според тях го предпазвали. Освен това както твърдят, дървото се режело сутринта, но не прекалено рано или прекалено късно, което също влияело на съответните сокове. Един вид трябвало да има, но да не са в пълна сила. Така отрязаното дърво не се напуквало при съхненето и т.н. споменатото по-горе за пръчките забити в земята. Преценете сами и си правете изводи и експерименти.