Автор Тема: Чепове и други...  (Прочетена 2261 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xenos

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 507
  • Arrows: +10/-0
  • Modern Abo
    • Профил
    • xenos::bushcraft
Чепове и други...
« -: Февруари 14, 2013, 09:23:39 am »
gre6nik    
 
Здравейте,
Почнах да си дялам един лък и почти съм го оформил. Дървото е ясен. Имам следните питания към по знаещите и можещите.
1. Появи ми се чеп (първата снимка). Когато почвах да дялам не се виждаше такава дупка. Посоката на чепа е под наклон спрямо дървото около 45 градуса.
Та въпроса ми е как да го ликвидирам? Мисля да му врътна една дрелка с диаметър на свредлото равен на диаметъра на чепа и после да вкарам един дървен дюбел със съответния диаметър намазан с лепило. Поле да търкам с пилата...
Ама - кажете как е правилно :)

2. Заготовката си има естествен рефлекс (втората снимка), обаче като я натегна с ръце до положение на натегнат лък за да видя как се огъва (за 5-6 сек.) като я пусна се изправя - губи си рефлекса (третата снимка) - защо така? Притеснявам се че като натегна лъка за повече време - ще запомни натегнатото положение и ще загуби рефлекса.


primitive    
 
Можеш да направиш така с чепа, при положение, че е гнил и излиза отвън, от другата страна. Иначе, просто се забъркват стърготини с моментно лепило и после отгоре с пилата /в случай, че дупката е малка и плитка/. Ако при напъването на пода си му дал повечко зор, отколкото е необходимо или пък е твърде дебела все още заготовката, е нормално да се сетва. Още не съм видял лък от ясен, който да не се сетвал изобщо, но никога не е късно. Просто е прекалено рано в твоя случая. Другият вариант е, дървото да е прекалено мокро още. Това адски много допринася за сета.


gre6nik    
   
Че е мокро - мокро е, намерих до в парка ни паднало при големите бури преди 20-тина дни. Изпреварих циганите които вече правеха оборка на паднали клони и дървета ...
Също така заготовката е още дебела ама не много - в средата е 2 см а в краищата по 1 см.
Смятам да му намаля дебелината до правилните размери ама следващия ми въпрос е да го чакам ли да изсъхне и после да тилеровам или първо да тилеровам и после да го чакам да съхне? Щото имам и материал за тетива и ме сърбят ръчичките да я почвам :)


xenos    
 
При тия температури и влажности на открито, макар и толкова изтънена заготовката, ще трябва да я почакаш поне няколко седмици, за да изсъхне. И то пак няма да е със нужното ниско водно съдържание, за да се избегне максимално сета. Не бързай толкова. С бързане...

Изтегли я на точна везна, и я остави на сухо и проветриво място. Мери я през няколко дни. Като теглото започне да се променя много бавно, може да я внесеш и в стаята, където живееш. Когато теглото престане да се променя, може да продължиш с работата.

Така, както си я изтънил обаче, както в дебелина, така и в ширина, имам чувството, че ще се изметне видимо при съхненето. Прибързал си доста.

Принципно дърво като ясен и бряст могат да се докарат до подходящо за работа състояние само за 10-15 дни (рекордно за около 6), но това обикновено се прави през лятото, и се ползват разни приспособления, които ти предполагам нямаш :)


Borkata    

Това което научих за себе си е следното:
- Не се страхувай да пробваш
- Не бързай (когато избираш материала, когато чертаеш лъка, когато оформяш заготовката, да натягаш заготовката - тя все още не е лък)
- Не се отказвай :)