xenos Какви предпазни средства ползвате при стрелбата с лък? Аз си направих един протектор на предмишницата от дебела телешка кожа (5-6 мм вероятно):

Сега се чудя да си правя ръкавица с три пръста, или подложка (пад). Не съм запознат с ефективността и на двете. Какво бихте препоръчали?
}|{opukc Аз ползвам ръкавица за по-тежък лък. За 40# според мен е излишно, а и да я правиш според мен е играчка и време. По-добре си я купи.

По-подробно
ТУКBlackWolf Даже и по-евтини има.
http://www.bowhunting-bg.com/bg/online-shop/22896.html xenos Бе на тия цени, като им сложа и поне 7-8 лв доставка, да ви кажа честно много по-добре би било да си я направя. Като ги гледам, не би било особен проблем. Даже и по-хубава може да стане.
Sartheris И 1 лев няма да дам за нещо което мога да си направя сам и то супер бързо......
Borkata най-лесно и бързо става с изрязана пластмаса от пвц бутилка и някаква връв.
Sea Raven И моите сам си ги правя, първо че си ги изработвам по мярка и така че да са ми удобни и второ че обичам да работя с кожа, дърво и всякакви естествени материали.

Протектора е пластина от кравешки рог, варена, изправяна и подлепена с мек велур.
.
Borkata Красива работа!
За естествените материали вдигам палец!
Просто ако на Стоян му се стреля и няма кожа под ръка може да изработи нещо временно от ПВЦ бутилка...
Поздрави!
Борката
BlackWolf Borkata wrote:
най-лесно и бързо става с изрязана пластмаса от пвц бутилка и някаква връв.
Петров, ти май се ебаваш!
xenos Sea Raven, виждам, че ползваш подложка за пръстите. Какви са ти впечатленията от нея? В сравнение с ръкавицата?! Аз дори не знам как се държи това нещо, защото съм го виждал само така на снимка. Питам, защото се двоумя между такава, и ръкавица.
BlackWolf Абе по-добре си тренирай пръстите!
xenos Бе ти ясно, че така най-добре, ама пусто нема кога да стане! Вчера се каних-каних да ходя да стрелям, това трябваше да свърша първо, после онова... успях да тръгна към 7 и 15-20, и докато стигна до полето и развия чаршава с лъка и стрелите, и се стъмни Да знаете, лятото си е заминало вече... Не можах въобще да стрелям, и се прибрах по абсолютно тъмно.
Sea Raven Стрелял съм и с трипръста ръкавица но подложката ми е по удобна защото при нея пръстите са голи и свободни когато не се стреля и е по удобно да се пипа нещо, по лека е и по бързо се слага а като не стрелям я свалям за секунда и я пъхам в джоба да не ми пречи да вадя стрелите от мишената или нещо да поправя по финно..
Теоретично стрелбата с нея може би не е толкова прецизна и точна, но аз нямам база за преценка- според мен си е удобна.
Слага се елементарно- нанизваш средният пръст в дупката и тя се намества сама.
Прави се още по лесно- тази ми е от езика на някакви стари туристически обувки, не е проблем да си направиш за проба една и да си прецениш.
С нея между другото стрелям само с по силни лъкове, с по слаби си дърпам с голи пръсти, от стъргането и дялането кебапчетата ми са станали на гьон.
.......................
Последните две седмици се расипах от стрелба, нито една стрела не ми остана- всичките ги потроших.
Обикалях две седмици южното черноморие и понеже съм харпунджия обикновенно се свираме по някакви пусти плажове към турската граница- просто идеално за стрелба.
xenos То да ти кажа, и на мен ми се струва, че с моя лък ще мога да си стрелям без такива екстри. Последния път като стрелях, направих 30-тина изстрела, без да имам особен дискомфорт в пръстите. На една среща на форума ми на Кръстец обаче, бях си прецакал средния пръст, защото за пръв път стрелях със средиземноморски захват, при това само с два пръста, и си слагах тетивата в сгъвката след първата фаланга. Засегнах си нерва на средния пръст, който минава точно там, и около ден нямах чувствителност във върха на пръста, а после с месеци отвреме-навреме ме "удряше ток". Та си спомням, че оттогава мисля за ръкавица.
}|{opukc Ако ти бяха изтръпнали всички пръсти, нямаш нужда от екстри. Нямаше да чувстваш нищо така или иначе. Шега.
При мен пък от шлайфмашина палеца не е мой...
Borkata Предпазителя за стрелящата ръка е хубаво да е изработен от по-твърда кожа или както колегата си го е направил от рог. По рога тетивата ще се преплъзва по-бързо. Но недостатък е, че рога ще защити по-малка част от ръката.
Ако държиш правилно лъка ще се удряш по-малко, но при силен лък и малко е много...
Идеята на крагата е точно приплъзване. Тетивата не се спира в нея, целта е да продължи. Понеже кожата на ръката задържа тетивата и се получават сериозни ожулвания. На мен ми се е случвало тетивата да влезе между крагата и ръката ми... Пак не е приятно... Затова е хубаво предпазителя да е плътно по ръката.
Та тези които са стреляли знаят, че ПВЦ предпазителите от бутилки пластмаса с гладка стена върши работа. А и Стоян често говори за опортунизъм в блога си и за употребяване на наличното в случай на нужда. Смятам информацията не е излишна при положение, че в ситуацията в която живеем пластмасови бутилки има навсякъде в излишък.
Стрелял съм с ръкавица и с подложка. Според мен е въпрос на лична преценка. При подложката има разделител между показалец и среден пръст който служи за осигуряване на разстояние между двата пръста точно колкото тялото на стрелата. Това е полезно, понеже пречи на пръстите да се допират плътно до стрелата, а от там да влияят на полета й.
Пръстите държат тетивата. Недостатък на подложката е, че бързо се амортизира. Лично аз се чувствах по-добре с ръкавица (не трипръста, а нормална ръкавица), като нейния недостатък беше мекият материал. Стрелбата с ръкавица сякаш беше по-бавна отколкото стрелбата с подложка.
Sartheris Не ми е ясно тия нагръдници които професионалните стрелци носят за какво точно служат???
BlackWolf Те са спортни стрелци, не професионални. Професионален стрелец аз разбирам някой, който си вади хляба с лъка (истинки лък имам предвид, а не спортните изкуственяци).
Така че това е или някой, който разчита на лъка за прехрана (лов) или професионален наемник. И двата вида са изчезнали вече , така че професионални стрелци днес няма.
А за какво ги слагат - ами щото са малоумни. И се чудят каква нова глупост да измислят.
xenos В тоя ред на мисли, знаете ли какво значи "амазонка"? Отговарям: "без гърда"! Според митовете, амазонките са войнствено племе от жени, които били много добри с лъковете. За да можело обаче да стрелят добре, били с една отрязана гърда (тази, която се пада към лъка, и пречи на тетивата).
Та това във връзка с нагръдниците. Може някой от днешните стрелци да са по... гърдести ... и за да не се стига до рязане...
Сори за офтопика!
Sartheris Е имах предвид примерно тия по олимпийските състезания. Наистина ли няма абсолютно никаква роля тоя нагръдник?
И НАЙ-МНОГО ме дразни как въртят лъка след като стрелят... ТОВА пък защо?

П.П. сега видях че xenos писа. Да, точно жени гледах че носят такива, сигурно затова ще да е