Автор Тема: Тилеринг  (Прочетена 6076 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Тилеринг
« -: Февруари 12, 2013, 10:50:19 am »
xenos    

Айде да конкретизирам тогава, че да е по-лесно. В момента съм на вълна "тилеринг". Явно има още много да видя и да науча, и затова търся заслужаващи се да се видят филми и клипчета. Ако се сещате за някое - можете да пуснете връзките тук. С кратко пояснение за какво иде реч, разбира се, че да не остават едни висящи линкове.

За обобщаващи всичко филми явно наистина е трудно. Сигурно досега и аз бих попаднал на такива, ако имаше свободни.


}|{opukc    

С риск Цецо вече да ми отреже главата за тилеринга мога да кажа само следното.
Да, определено има правила в това отношение и методи. Но според мен това е вътрешно усещане, как човек вижда огъването на дървото, това нещо не се учи с четене а само с практика. Това е да виждаш дървото какво ти дава, да го усещаш с ръце, когато ги прокарваш по него..май стана много любовно тук.... Определено аз използвам нестандартни техники, затова не бих искал да давам конкретни мнения. В друга тема написах, че не ползвам почти никакви съоръжения, всичко е на око и усет за дървото.
Счупих дузини лъкове докато намеря своя начин.
Това е последния ми лък. Тилеринга не се 100% съвършен, но при 195см дължина е доста трудно да виждаш всички недостатъци.

Лъкове под 150см ги тилеровам на коляно...@ не бих искал с това си изказване да предизвикам каквато и да е провокация.
ПП-Намирал съм много добри клипове за тилеринг, но....не помня къде. Аз съм човек учащ се в движение и затова не пазя нещата на архив. Ще поворя и ще видим..


primitive    

Да, за съжаление аз не знам за никакъв обобщаващ филм. Може и да има ама аз наистина не знам.
Е естествено може и да си ги гледал , но в крайна сметка няма лошо, може пък други да не са.
Оффтопик - ще преместим някои от отговорите защото не са на място и ще отворим нов раздел със специалност тилеринг.


}|{opukc    

Друго - тилеринга на различните по модел лъкове е подобен, но все пак е различен. Флат и D- лъковете се тилероват на един и същ принцип но все пак има извести разлики. Но когато се отвори раздела за тилеринг нека тогава да обобщаваме или разделяме нещата. Сега точно не ми идва на ум...за много неща.

Така или иначе сме почнали темите с предложения и обсъждания, може и раздел или подфорум - Въпроси, препоръки, дори забележки към структурата на форума. Аз и Мариан много бихме могли да допринесем в това отношение. Развиваме или поне сме участници в най-мощния форум за акваристика в БГ - и за да не бъда голословен тук е време малко за реклама...Сори за спама, но все още има време нещата да се подредят както трябва и това не мисла, че не би било излишно.

http://aquariumbg.com/

ПП - всичко излишно и неадекватно написано от моя страна може да се трие от админите по тяхна преценка и без мое съгласие.


xenos    

Благодаря за съветите!

Цитат
}|{opukc wrote:
Счупих дузини лъкове докато намеря своя начин.

Жорка, това доста обезсърчително ми подейства!


}|{opukc    

Цитат
xenos wrote:
Благодаря за съветите!
Цитат
}|{opukc wrote:
Счупих дузини лъкове докато намеря своя начин.


Жорка, това доста обезсърчително ми подейства!

Единственото полезно нещо, което все пак остава от тях е колци за домати....ако гледаш такива..и опит, който е незаменим, когато е градивен..


xenos    

Бе то по-вероятно е да се превърнат на атлатли и дръжки за разни инструменти, ама що да е така! Нямам принципно подходящ материал, а и намирането още ми е трудно, та затова ще ми е тежко ако счупя единствените ми (засега) две заготовки.


}|{opukc    

http://www.archerytalk.com/vb/showthread.php?t=894382&page=1tool - http://leatherwall.bowsite.com/tf/lw/thread2.cfm?forum=23&threadid=195108&messages=34&CATEGORY=4#2499281


primitive    

Понеже изчаках да се преместят темите в подходящия раздел, чак сега ще отговарям.
Първо - много моля когато се пише, да се пише по темата, за да не се налага местене или триене. Прекалено често започна да се случва. Нищо не пречи да отворите нова тема.
После - Жоре, аз не ям хора - или поне още не съм... . Също така се опитвам да гледам обективно на нещата. Стремя се да не правя забележки, когато няма защо. За тилеринга си напълно прав в случая - дървото трябва да се усеща, да се пипа и да се гледа. Цялата роля на тилеринга не е да се "тургат" правила за да се спазват. Дървото се тилерова, за да се изравни равномерно напрежението по дължината на рамената и понякога дръжката, което да му позволи да поема натоварванията с максимална лекота и след изстрел да се връща максимално бързо в положение на натегнатост. Също така след отпускане на тетивата, когато то не е получило прекомерни стресове, поради същия този тилеринг, да се връща максимално близо да изходно положение без сет. Естествено тилеринга не е съвсем проста работа и при отделните типове лъкове и дървесини е доволно различен, за което пак си прав. Колкото обаче и да си мислиш, че това е съвсем индивидуално виждане - не си прав. Погледни просто снимки на различни лъкове на коренни народи, еми 99,8% са със съвършен тилеринг - просто защото са достигнали по естествен път до него - за най-добра ефективност. Останалите 0,2% да има и такава, но наистина е доста трудно да бъдат открити.
Наистина понякога е мноого трудно да докараш тилера до хубавите 100% красота и съвършенство. На мен също, дори след толкова годинки чоплене не ми се получава винаги. Понякога дървото те изненадва, друг път просто инструментата ти изплесне, прибързаш... и т.н. Моята идея е да не търсим под вола теле. Нещата са ясни от векове. Ако измислите нещо, което драстично се отличава от тях - първи ще сваля шапка.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Тилеринг
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2013, 10:50:51 am »
primitive    

Сега вече конкретно.
Правилата са много простички и не чак толкова много.
Аз работя предимно с пилата - дълги махове от дръжката към върха на рамото. Така се изтънява постепенно без да се търка на едно място. В конкретния случай, както и при всички с огъване в дръжката - там то трябва да е наистина минимално, просто едва забележимо. Когато се получи сет в дръжката и в близост до нея /най-често при лъковете с неподвижна такава/ - в края на рамото е най-забележим и при силна и прекомерна компресия на дървото в този участък, скоростта на възвръщане на рамото се забавя най-много - съответно и скоростта на изстрела. Второ и последно за мен - последната част от краищата на лъка остават неработни и изтънени максимално странично, това улеснява опъна и съответно бидейки мъртва тежест, е най-добре да са леки, за да не пречат на работните части "да ги носят".
Да за съжаление лъковете понякога се чупят дори и да се внимава много. По-скоро трябва да се внимава да не се пресуши дървото и тогава да се опитваш да го тилероваш - в по-голямата част от случаите това е причината за счупванията. Забелязал съм че в България не е хубаво да се тилерова, когато относителната влажност на въздуха е под 48-50%. Ако пък е над 60-65% вероятността да получите сет е също така голяма - както и да го гледаме и при това си има златна среда.
Според мен - какъвто и да е лъка Винаги, ама Винаги - долното рамо трябва да е една идея по-твърдо от горното. Това особено много важи за по-късите лъкове и е свързано не само с начина на стреляне, но и с начина на натягане на лъка до състояние на поставена тетива. Естествено доста е трудно - но направено гарантира прекрасно изпълнение. Съответно, това при пълен опън е почти незабележимо, когато е правилно изпълнено.
След грубата пила се преминава към по-фина /за желязо/ и след това цикла или направо шкурка. Също така не съм привърженик на тилера с дълга тетива. В последствие натоварването е неравномерно. По-добре е тилероването да се прави при поставена тетива с действителна дължина за съответния лък. Важното е след всяко мъничко отнемане, плавно да се опъва лъка малко по малко и да се отпуска по десетина - 12 пъти, като се следи внимателно какво се случва с дървото. Както казват, то един вид се обучава да се огъва. Нещо което не знае да прави. Номера с молива и трупчето е доста добър, но аз предпочитам да разчитам на очите си. После пак маркирам понякога съответния участък. Важно е също така с друг щрих да се маркират участъците, които не Бива да се закачат. Повярвай ще има и такива.


primitive    

Що се отнася до метода на Тим Бейкър - със сигурност работи, когато искаш конкретна сила на опън да се постигне. Кой съм аз да давам мнение отгоре на това - човека има хиляди лъкове зад гърба си. Въпреки всичко очакваш като ги видиш /неговите на живо/ да няма забележки, но... Вярно е че съм виждал само 2. Може пък не винаги да се старае човека. Е това което препоръчвам е, да направиш тилеринга до нивото, което успееш или пък ти позволи дървото. После е много лесно да се намали силата на опън по елементарен начин - ако тилера е хубав, просто се отнема материал от двете страни успоредно по дължина на рамото. В момента нямам намерение да говоря за принципа на масата на дървото спрямо силата на опън на лъка. Това е за друга тема и за доста по-напреднали. Твоята цел е да направиш един приличен тилер. Не е необходимо да е съвършен.
Друго нещо с което не съм съгласен - схемите с окръжности действително онагледяват нещата, но не са модел за следване. Лъкът никога не бива да бъде част от окръжност - всеки елемент по-принцип се огъва в различна степен, като се получава една неправилна дъга, с приятен изглед. При лъковете с твърда дръжка пък бозата става още по-голяма, с двете пресичащи се окръжности. Може и трябва да се ползват тези схеми само и единствено за онагледяване. Стига да знаеш какво да гледаш...Много е хубаво при тилера отзад, да има някаква разграфена правоъгълна повърхност, не е задължително да са квадрати. Най-елементарното - научено от Джим Хам е пода или стените на банята с плочките. Доста улеснява преценката на окото. За съжаление още не съм толкова добър, че да мога да тилеровам на коляно, може би не се и опитвам да стана. Важно е да не се бърза при всички операции по направата и особено сега при тилера. Тилера прави лъка-лък. Другото и баба знае.


}|{opukc    

Това му е хубавото на тилегинга, много необятна тема е. Лонгбоу майсторите препоръчват абсолютен кръг. Този метод не е валиден при всички видове лък естествено. При лък от 150# дори и най-малката разлика в рамената води до прекрасен взрив. Надявам се да има и други като мен с опит с подобни лъкове да обсъдим по-подробно.
Виж. Ст. 13.

http://www.alanesq.com/longbow/bsb/The-Back-Street-Bowyer-262.pdf


xenos    

Благодаря за съветите! Много ценни!

Казваш, че не си привърженик на тилеринга с дълга връв. Само да уточним - тилеринг изцяло с дълга връв, или по принцип използването й. Защото още в самото начало, докато докаращ тилеринг, достатъчен за да натегнеш лъка с тетива, която е за неговият размер, мисля че дългата връв е практична.


primitive    

А ми как да ти кажа, аз минавам от флор тилера директно на нормална тетива, при лъковете до 50-60 либри според мен изобщо не се налага, нагоре - със сигурност ще трябва, но като пак се има предвид, че лъже. Вижадал съм го нееднократно при сбирките в Боженци.


Sea Raven    

Понякога дървото има особености които затрудняват допълнително тилеринга.
Аз се поизмъчих с един брястов лък - естествен ламинат от много тъмна сърцевина и бяла външна част.
Сърцевината е цялата на възли, чворове и концентрации, всяка една от тях си има собствена еластичност и затруднява максимално тилероването.
Ето така се получи в крайна сметка:
http://ravenss.snimka.bg/stock-exchange/bow.576061.24175989.big

Ще го глася този лък за предстоящите състезания за дистанс шот, ама първо да започна да го опъвам че доста як излезе

Предполагам че и при тиса е подобно положението, изобщо естественият ламинат е по особен, тилеровал съм бряст само външна бяла част- много по лесно става.


primitive    

Точно така е, а да видиш какво е като е крив, с неправилно сечение гръб-корем и с подаващи се на гърба големи, външни чворове. Купона е пълен.


}|{opukc    

Цитат
primitive wrote:
Точно така е, а да видиш какво е като е крив, с неправилно сечение гръб-корем и с подаващи се на гърба големи, външни чворове. Купона е пълен.

Бях подкарал една подобна брястова фиданка, така си остана в небитието.


primitive    

Добре изглежда, късмет е че чворовете са в линия.


xenos    

Абе да попитам, че не си спомням да съм срещал някъде: До кой инч на летвата е добре да се прави тилеринг? Пример: Лъковете ми ще стрелят на 28 инча, до кой инч най-много е добре да ги тилеровам, защото знаем за компресията при задържане в големите дължини. Първият ми лък го опъвах почти до крайна точка - тилеровах го до 26 инча, а имам и снимки при 28. Това със сигурност се е отразило на крайната му сила. За втория не искам да повтарям грешката, и гледам максимално да избягвам пренатоварването. Засега се ограничавам до 20-21 инча. Ако достигна добър тилъринг на тази дължина, заслужава ли си да проверявам и при повече? Няма ли извивката да се запази симетрична и при следващите 8 инча?

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Тилеринг
« Отговор #2 -: Декември 12, 2016, 02:52:01 pm »
Един въпрос ме мъчи тия дни, и ми се ще да го изясним, че не съм сигурен дали съм разбрал нещата правилно!

Става въпрос за корекция на леко естествено или придобито по време на тилеринга усукване на рамото на лъка. Досега съм се водил от правилото, което намерих в първи том на "Библията...", а именно:

Цитат
If one side is thinner than the other, and therefore weaker, the limb will always twist to the weaker side. To cure this simply reduce the thicker side of the limb until it is equal to the other; the twist will disappear or greatly diminish as tillering progresses.

Което в превод гласи: "Ако едната страна/ръб на рамото е по-тънка от другата, следователно по-слаба, то рамото ще се усуква винаги към по-слабата страна. За да се справите с това, просто изтънете по-дебелата страна/ръб на рамото, докато не стане равна на другата. Усукването ще изчезне, или драстично ще намалее в по-нататъшния процес на тилеринг."

Така... какво разбрах аз: "рамото ще се усуква винаги към по-слабата страна" - т.е. плоскостта на корема ще се извърта към по-тънкия ръб?! Както съм го показал на Фиг. 1 по-долу? Защото колкото повече се съмнявам, толкова повече ми се струва, че може да имат предвид и резултата на Фиг. 2!! Как мислите вие, коя от двете фигури показва реалното посукване? Защото на последните си два лъка се опитвам да спазвам това правило, и нещо не виждам резултат, да не кажа, че се влошава! Да не би да съм го правил грешно, и вместо да коригирам, да съм задълбочавал проблема?

Работих така, както съм си го представил на фиг. 1 - корема се посуква към по-слабия ръб B, затова съм изтънявал ръб А. А ако всъщност се усуква както е показано на фиг. 2 - значи съм сгрешил, и вместо да изтънявам А, съм изтънявал допълнително B, защото съм го приел за по-силния, и проблема се е задълбочавал!


Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Тилеринг
« Отговор #3 -: Декември 12, 2016, 08:04:52 pm »
Мисля все пак, че си постъпил правилно и винаги трябва да се отслабва по-силната страна. Имаше преди време много добре обоснована тема в палеопланет точно по този въпрос, но не успях да я намеря, може би утре....

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Тилеринг
« Отговор #4 -: Декември 12, 2016, 08:10:37 pm »
То е ясно, че трябва по- силната страна да се отслабва, но там е работата, че може грешно да съм преценил коя е тя! Ако усукването се получава като на втората схема - то със сигурност съм направил грешка! Точно това не знам дали съм разбрал - как изглежда реално посукването спрямо по-слабата страна..
« Последна редакция: Декември 12, 2016, 08:12:55 pm от xenos »

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Тилеринг
« Отговор #5 -: Декември 12, 2016, 09:04:44 pm »
П.п: Да уточня само за схемите, ако случайно са трудни за разбиране - фигурите представляват напречен разрез през рамото: черната е по-близо до дръжката, а червената - по-близо до върха. И съответно стрелката показва посоката на посукването. А и В са страничните ръбове на рамото.

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Тилеринг
« Отговор #6 -: Декември 12, 2016, 10:05:38 pm »
Така е само дето ти си удебелил по-силната страна за нагледност, но това реално не е задължително, даже понякога може да се окаже и по-тънка от по-меката... дано сте ме разбрали!

Неактивен bravewolf

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 393
 • Arrows: +15/-1
  • Профил
Re: Тилеринг
« Отговор #7 -: Декември 13, 2016, 12:04:45 am »
Да, да определено по-силната страна не е задължително да е по-дебела...аз обикновено проследявам годишните слоеве, като ги изтънявам равномерно, без оглед на дебелините...ако двете страни на рамото са с еднаква дебелина, това не означава, че са с еднаква твърдост, може да имат различен брой годишни слоеве...знам, че и това не е правило и е подвеждащо...ситуацията е шибана...мисля, че трябва да се правят постоянни тилеринг тестове, са да се хванат от рано тенденциите на усукване и съответно да се компенсират... нещо такова

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Тилеринг
« Отговор #8 -: Декември 13, 2016, 08:46:20 am »
Добре, да се абстрахираме тогава от дебелините в схемите. Да приемем, че просто А е по-силната (обикновено, но не задължително по-дебелата!!), а B е по-слабата (не задължително по-тънката) страна. Основният въпрос, който ме гложди е: на къде ще се наклони равнината на коремчето - като на схема 1, или като на схема 2? Ако това си го изясня правилно - корекцията е ясно, че ще се прави на по-силния ръб, докато двата се изравнят!

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: Тилеринг
« Отговор #9 -: Декември 13, 2016, 11:09:05 am »
Едвам я открих, ето я темата, но това е принципа, което си разбрал вече
http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/6192/Adjusting-A-Twisted-Limb-by-ScrapingShaving

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Тилеринг
« Отговор #10 -: Декември 13, 2016, 11:44:18 am »
Много благодаря!

А иначе ще кажа само: Мамка му!!! Правил съм точно обратното!Понеже си помнех "рамото се усуква КЪМ слабата страна", съм приемал, че слаба е всъщност силната, както се вижда от схемата! "Загубени в превода" явно се получава малко в случая! "КЪМ" или "ОТКЪМ", и всичко отива по дяволите! Истински късмет е, че не съм го прецакал съвсем лъка! А можеше да стане перфектен! Сега тетивата ми минава на 5-6 мм от ръба на дръжката, откъм страната на стрелата. Което всъщност не е съвсем зле, ама лекото усукване на върховете при опъване ме дразни...

Отново благодаря, че помогна да си изясня ситуацията! Имало е защо! :)
« Последна редакция: Декември 13, 2016, 11:51:10 am от xenos »