Sea Raven И аз не харесвам много шиенето на ръкохватките, навиването е по елегантно.
Ръкохватката и типовете са "подписът на майстора" в един лък.
xenos Ето как съм докарал лъка и на ефективност:
Не е чак толкова добре, ама като за първи... За следващите знам какво да следя, че да се получат по-добре.
}|{opukc Що да не е добре - кривата показва, че при всеки инч имаш малко повече тежест от предишния и върви почти равномерно.
xenos Ами самото "длъбване". Линията, при която нарастването е равномерно, логично ще е права - стандартната за прост, прав лък. Когато е такава като моята вдлъбната, означава, че лъка натрупва по-бавно енергия в началните фази на опъването, и по-рязко в края. Колкото по-ефективен става лъка, толкова повече графика заема обратната форма - изпъкнала, т.е. лъка натрупва по-голяма енергия в началните фази на опъването, което означава пък по-ефективно отдаване на стрелата, и увеличаване на скоростта й. Дано правилно да съм разбрал всичко!
Изпъкналата обаче е по-характерна за рефлекс и рекърв лъковете, доколкото знам. Аз моята "вдлъбнатост" я отдавам повече на естествения дефлекс, който имаше едното рамо, както и на получилия се сет.
П.П. Абе то сега като се загледам, тя си е почти права линията, така че май наистина не е зле!
П.П.П. А, да... Ето и самите стойности на замерванията, които реално направих:
10" - 6.75 lb
13" - 11.40 lb
16" - 16.60 lb
18" - 20.26 lb
21" - 26.10 lb
24" - 32. 50 lb
26" - 36.80 lb
28" - 42.50 lb (тука леко е паднал вече, беше 43 и нещо).
}|{opukc xenos wrote:
Изпъкналата обаче е по-характерна за рефлекс и рекърв лъковете, доколкото знам. Аз моята "вдлъбнатост" я отдавам повече на естествения дефлекс, който имаше едното рамо, както и на получилия се сет.
Точно...и особено заради сета..В начална фаза на дърпането имаш лек "празен" ход така да се каже.
xenos Пострелях малко снощи с лъка:
primitive Няма да критикувам, напротив - технита ти е доста добра за начинаещ - просто забелязах някои неща, дано да греша - ще те помоля да направиш една снимка на tiller tree на лъка при пълен опън. Стори ми се че имаш изместване в тилера, което е нормално понякога след употреба на лъка. Също така ми се стори, че самият ти захват на дръжката е малко по-високо, което може също да е една от причините.
xenos Мда, не знам защо, но така изглежда на някои снимки и на клипчето. Вероятно от ъгъла на снимане (все пак лъка не го държа идеално вертикален). Не е проблем да го снимам на летвата, ще видим дали се е променил. Иначе го държа така, че показалеца да е на височината на фиксатора за стрелата. Той е малко над центъра на дръжката. Ще направя измервания довечера, както и снимка на захвата.
primitive Вертикалността в случая няма нищо общо, напротив - когато е наклонен надясно /за десничари/ се стреля доста по-доре. Тоя фиксатор се чудих за какво си го "пльоснал" - но си затраях. След като отвори дума, хич не ти трябва и освен това ти съсипва перата, но твоя работа, а просто ми стана интересно дали наистина се е променил тилеринга или просто е от камерата или пък от захвата. Когато захвата ти е по-нагоре, натоварваш съответно по-късото рамо, а доколкото помня - долното беше мааалко по-силно. На клипа ми изглеждаше обратното.
xenos Ами четох, четох (и погледах), и разбрах, че фиксаторите помагали (поне на не толкова опитните), да се научат да стрелят по-добре, защото така стрелата (и ръката) всеки път се поставяла на едно и също място. Отначало и аз не исках да го слагам, и затова го направих много нисък, и от кожа.
А иначе не - долното рамо със сигурност е по-силното. Аз мислех, че ще кажеш, че горното ти се струва отслабнало, защото на мен понякога така ми изглежда. Довечера ще разберем истината!
xenos Ето и обещаните снимки, които направих вчера:
Ето и дръжката и хвата:
primitive Супер - по-голямат част от изменението в тилера значи е зрителна измама. Има обече лека панта на горното рамо към средата и по-твърда част в близост до дръжката. По принцип можеш да го оставиш и така. Докато долното рамо пък, е започнало да се огъва малко повече в близост до дръжката. Всъщност там няма какво да се прави и корекциите като цяло, не са толкова наложителни. Можеш спокойно да му се радваш. Просто ми е така да се каже, професионално изкривяване...
xenos Тая панта и аз съм я забелязъл, ама не мога да разбера точно панта ли е, защото на точно това място самото дърво леко хлътваше (зад един от чеповете), а и имаше усукване. Не знам въобще поправимо ли е. Принципно наистина мога да си поиграя малко да го пооправя, ама сякаш мисля да го оставя така. Страх ме е да не се престарая и... А и това е първият ми лък! Трябва да има кусури някакви, че да си личи напредъка после!
}|{opukc Казах ти аз да пипнеш още малко лявото рамо в средата ама...
Въобще не се занимавай с глупости. Остави си го така. При 40# този лък ще отнесе поне 32-33" опън, а ти го дърпаш до 28. Нищо фатално няма да се случи....Цецо е маниак и дори и малките разлики в геометрията му вадят окото..
Ето какво може ясена на 9мм дебелина на рамо, все пак рамото на този лък е малко по дълго и това са приблизително 33".
xenos Обещавам на следващия да си поиграя повечко! Даже съвсем нова мрежа за тилъринг летвата ще начертая. Иначе хубаво (според мои виждания де!) стреля сякаш. Щом аз уцелвам с него!
П.П. Нещо картинката ти се не види!
xenos Започнах тилъринг на вторият ми лък - "братчето" на първия. От едно дръвче са. Ето няколко снимки (има още работа!):
Отпуснат:
13 инча:
17 инча:
20 инча:
Да видим, дали и вие мислите като мен!
BlackWolf Лявото ми изглежда по-твърдо.
xenos Лявото е долното, забравих да отбележа! Има значение.
}|{opukc Краищата все още са много твърди от средата навън. Добре върви. Лявото рамо много ми харесва. Твърдо е във външния край. Дясното рамо има твърд участък в между кръгчетата, на 1/3 от дръжката и на 2/3 в червенкото има панти.
В зеленото също е твърд, или ме лъже оразмерителната линия
bobber попадна ми днес един клон от череша отрязан преди 4 месеца...
доста криво дърво
ама като съм гледал други лъкове от череша...всичките от криви по-криви
тилеровал съм го до някъде....рамената раборят по-добре от колкото на последната снимка ама забравих да снимам
намазах го с мас и го пекнах малко на котлона че ми се струва още малко мокро...ще го оставя така за известно време
като редовно ще го мажа с мас А дано не се сцепи
лъка по тетива е 1,05см бая къс стана ама такъв ми беше клона ... няма изразена дръжка
на снимката е разпънат до 50см,не се занимавах да не сетне много...ще го чакам да изсъхне още
нарочно не направих дръжка щото и без това е къс поне да има повече работна част