Въпрос за опъване на тетивата

Започната от thefly, Април 26, 2016, 05:47:11 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

thefly

Привет на компанията с един ламърски въпрос в края на деня. От време навреме пострелвам и стигам до някои наблюдения. Най-първото и най-ценното е:
Няма да намериш стрела, ако я търсиш там, където я няма.

Второ наблюдение, което породи въпрос.

По принцип си стрелям така, както е на горната част от картинката, но четох, че монголци, японци, а може би и още някой, е ползвал захват при опъване на тетивата както е на долната картинка - с палец, заключен от показалеца и средния пръст. Всеки да се моли на своите си богове, лошо няма, но се замислих.

От беглите ми опити досега стигнах до истината, че изстрелите са по-точни и по-групирани, ако палецът и показалецът не притискат силно стрелата. В идеалния случай - въобще не я притискат, а само издърпват тетивата. В началото на опъването е лесно да ги държиш по-надалеко, но в края, когато стрелата е "пречупила" тетивата, пръстите притискат малко-много стрелата. И (ако е вярно наблюдението ми) - изтрелът отива малко напосоки. Замислих се защо са ползвали втория начин за опъване на лъка и ми светна, че по този начин дори и при рефлексните лъкове няма начин тетивата да ти притиска пръстите към стрелата.

Та... въпросът ми към уважаемата аудитория:
1. Вярно ли е наблюдението ми, че не е гут да се притиска стрелата? (Не че няма да го проверя и на практика, де)
2. Някой използва ли втория начин за теглене на тетивата и може ли да направи сравнение?

Дано съм се изразил ясно! Благодаря предварително за отговорите :)

bgpanev

Захвата на втората снимка е грешен! Палеца е от ляво а показалеца заключва отдясно на тетивата.Съответно стрелата се пуска също отдясно на лъка.

bravewolf

За сефте виждам такъв хват :o/на втората снимка/! Стрелбата с палец или монголски хват е така, както го описва колегата bgpanev!
Но иначе си прав, трипръстия или средиземноморския хват е трудно приложим към къси лъкове, каквито са повечето композити, точно по тази причина. Ъгъла на тетивата при опън става твърде остър и мачка пръстите към нока на стрелата!
Прерийните индианци, които са ползвали къси лъкове/просто съставни/ са стреляли с многопръст хват, но пръстите отиват под стрелата, предполагам по същата причина! Ако някой има снимки да покаже!

xenos

За дълъг лък (разбирай нещо, съизмеримо с височината ти), най-добре си е средиземноморския хват. Колкото по-дълъг (в разумни граници, не отразяващи се на ефективността, разбира се!) - толкова по-добре! Този монголски е за къси рефлексни лъкове (и въобще такива, правещи по-остър ъгъл на тетивата при опъване), и обикновено се прави със специален пръстен. Правилно си забелязал - пръстите не трябва да правят никакъв натиск на стрелата - както във вертикална, така и в хоризонтална плоскост. Това променя динамичния спайн на стрелата, и може да очакваш безразборни резултати и странен полет. При средиземноморския хват, когато на тетивата има поставен т.нар. nockset (виждам, че твоята има), е добре средния и безименния пръст да са плътно под стрелата, и да я притискат (по-точната дума е просто фиксират, без натиск) към него, а показалеца да е съвсем малко над нока. Да не се получава нещо като прищипване. Когато няма ноксет - тогава може и показалеца да фиксира отгоре...

thefly

Благодаря за отговорите! И едновременно с това да споделя едно наблюдение: във форума основната част от разделите и темите като че ли повече набляга на материално-техническата част, а техниката на стрелба остава на далечна втора позиция. Има си книжки по въпроса, наистина, но дори с риск да откриваме топлата вода е хубаво да се споделят собствено-придобитите наблюдения :)

xenos

Ми то активните членове май на първо място сме лъкоправци (брех, как се сложих и аз в таз' група :) ), и чак след това (ако остане време! ) - стрелци! :)

nameless

като че ли се пропуска едно от най важните предимства на стрелбата с палец - стрелбата при езда. там показалеца задължително притиска стрелата към лъка, иначе в галоп ще скача чак до сиите. също и много други стрелкови техники са трудни или невъзможни със средиземноморския хват. големите дължини на опън (до и зад ухо) също искат палец. техниките са много, и лично аз смятам че си трябва тренер за целта. като самоук не мога да давам съвети, най малкото за да не науча някой друг самоук на моите грешки.
"The manufacture of composite bows requires skill, attention to detail and patience." -  Adam Karpowicz

thefly

Оказва се, че си имало специална джаджа за целта. Случайно попаднах тук (не съм фен на Медведев):
http://www.nexplorer.ru/news__11524.htm

И въобще... пишат по темата.

xenos

Аз лично не харесвам този спортен тип "anchor point" - с ръката под челюстта, и да целуваш тетивата. По-традиционен, естествен и ефективен е според мен този, при който средният пръст е в ъгъла на устата, а китката лежи върху скулата, но кой както му харесва! :)

Тогава няма нужда от такива чанчения на пръсти и китки... :)

Sea Raven

Стрелбата с палец се смята за по точна защото палеца който е основният опъващ пръст е на една линия със стрелата и така се създава някакъв интуитивен "окомер".
Освен това пускането на тетивата е по финно защото я отпуска един а не три пръста, по малко сърикосновение.

Има и други причини за този хват, налага се основно при стрелба от кон, при хват с палец в пускащата ръка могат да се държат две или три допълнителни стрели за насадките, така е при персииската система.
При османската две стрели се държат близо до върховете успоредно на лакътя.

Това го казвам само като теория, аз така и не се научих да стрелям по друг начин освен трипръстия.

xenos

Ако говорим за точност, не пръстите са определящи. Добър (съответно лош) релийз може да се постигне със всеки захват. Всеизвестно е, че най- точни са дългите лъкове - дължината на рамото подобрява стабилността на системата, а и изстрела е много по-"мазен"! А с тях знаем, се стреля с три пръста традиционно...

Black Wolf

Основното е тренировката от детска възраст.  8)