Стрели с рогова вложка в нока

Започната от nameless, Февруари 03, 2017, 11:41:06 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nameless

започвам един два комплекта (дузини) стрели, кедрови, с купешки върхове. перата ми са самоделни. слабост са ми вложките от рог, но бая ме озорват докато направя необходимите бройки уеднаквени в дебелина. та затова реших да споделя моя тарикатлък за направата на еднакви в дебелина и ширина пластинки. в случая използвах две странични рогови ивици. нагрях ги, и ги сплесках максимално. дадох им едно лице на шкурка и ги лепнах с тънък туткал за дъска с калибрована дебелна 20 мм. след изсъхването ги пуснах ха щраймуса до 22 мм, при желана дебелина на пластината 2 мм. после ги накроих на пластинки 10Х40 мм. заедно с дървото. след това киснат няколко часа във вода, докато се разлепят от дървото. стават почти съвършени, и другия път ще направя повече бройки. разбира се този начин е оправдан при нужда от по голямо количество, и при наличие на машини. в него няма нищо традиционно, но аз обичам и машините. ;)
"The manufacture of composite bows requires skill, attention to detail and patience." -  Adam Karpowicz

nameless

до тук станаха добре, с изключение на нещо което не можах да предвидя. въпреки, че рога беше идеално плосък и стоя залепен за дървото месеци. след кисненето във вода, тези от пластинките които бяха рязани напречно леко се извиха (ляво). не че е проблем, с леко грейване всичко се оправя, но да се има предвид. при надлъжно рязаните (дясно) няма никакъв проблем.

"The manufacture of composite bows requires skill, attention to detail and patience." -  Adam Karpowicz

primitive

Тамън мислех същото да кажа, ама викам ай да не се правя... Нагряване и между две дъски! Ако пък можеш да нагрееш две метални плоскости и да ги оставиш стиснати да изстинат между тях още по-шукар. На мен са ми се кривили само от шлайфане със шкурка. Ама като зашлайфаш леко от другата страна се обръща пък наопаки кривката. Направо завидно как ти се занимава с тия нокове. Яко ама ако се чупне стрелета - язък. То както и да се счупи винаги е язък.

nameless

аресва ми как се закопчават на тетивата. подобно на качествена ::) пластикова насадка. от стария ми комплект не са мръднали. не е кой знай каква работа. да не си помислиш, че ще цепя стрелите на ръка....банциго майна, там е истината.

nameless

традициите еволюират, с герунг-циркуляра е още по лесно от банцига. супер бързо и точно.

primitive

С какво си ги увил, не ще да е изолирбанд?

nameless

банд е, ама незнам дали е изолир. някаква доста здрава лента е, и отдоло дървесните влакната не се разкъсаха. а за финиша на пера с изолирбанд си има хора, ай да не цитирам имена, те си знаят ;)

nameless

ванката

Перфектно но не е ли по добре върху нещо със улей та да води шафта -няма ли опасност да се завърти или изкриви било от вибрации  или при самото подаване ???

nameless

улей има, не ме надценявай чак толкова

primitive

Недей да лъжеш, правиш ги на ОкО!

nameless

някой пробвал ли е да лепи с туткал метални върхове към дървени шафтове?

xenos

Да ...и вече не бих го правил! ;)

nameless

разбрах те. аз като питах имах малко артисало лепило, набързо подготвих двата края на една пръчка, и лепнах два върха за проба. въпреки че бях изчистил втулките добре със шкурка и ацетон, и от вътрешната си страна имаха нещо като ситна накатка, при теста се отлепиха сравнително лесно. за бойни върхове сигурно става туткала, но за спорт и многократно ползване - не. а така ми се искаше всичко да е натурално в тези стрели....

bravewolf

бии им по едно джамджийско пиронче, напряко...кво се мъчиш...железото си е традиционно