Автор Тема: От какви дървета?  (Прочетена 16732 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
От какви дървета?
« -: Януари 25, 2013, 11:15:00 am »
Косьо    

Нека споменем от какви дървета могат да станат лъкове - от почти всички широколистни.
По-натакък ще опишем видовете по-подробно и пълно, може и със снимки и латински имена.

За начало нека просто назовем най-подходящите дървета, които растат в България :
Маклура, Акация, Ясен, Бряст.

Разбира се, от дърво дъ дърво има разлика, дори и да са от един вид.
Работил съм акация, на която плътните, по-здравите кръгове (late wood) бяха около 8 мм и такава с едва забележими кръгове.
Така че някои път може да се изненадате приятно от някое "второстепенно" дърво като Дъб или Габър и да останете разочарован от любимата ми акация.


primitive    

Да, със сигурност щях да пусна и тази тема, но за тези няколко дена не успях. Благодаря за което и наистина има много широк спектър от въпроси точно тук.


xenos    

Всяка година купуваме по 10-тина (най-малко) кубика дървета за огрев. От тях най-правожилните на които съм попадал, са били бук и явор. Какво бихте казали за тия видове. Работили ли сте с такива, и какво се получи?! Заслужава ли си да ги пробвам?


primitive    

Явора със сигурност си струва да го пробваш, той също така става и за сложностъставни лъкове, но за бука - не бих казал, аз не съм оптимист. При него влакната са много къси и просто е супер гранично дърво, т.е. я стане я не, като клони към НЕ. Действително съм виждал два лъка направени от бук, но според мен е твърде силно да се нарекат лъкове. Те са правени от дъски и мисля че не могат да се изкарат прилични либри като опън, аз лично не бих се занимавал, но винаги има място да се опровергае една теория.
Всъщност ако имаш наистина правожилен явор си струва да го запазиш, пък ще му се намери приложение. Той е от така наречените diffuse porous woods или тези, при които не могат добре да се различават годишните слоеве, ранното нарастване е почти смесено с късното и при него, както и при бука е немислимо да се следва годишен слой. Това също означава, че за гръб на лъка, трябва да се използва годишният слой, намиращ се директно под кората. При бука е анологично. Още едно дърво на което е немислимо да се следват годишните слоеве е габъра, но там случаят е друг и изисква по-подробно обяснение.


xenos    

Мерси! Ще си запазя някоя хубава трупа следващият път! Иначе си прав - много "еднородно" изглежда. Не се различават лесно годишните кръгове.

А за акацията (Robinia pseudoacacia) какво би казал? Имам обещание от едни хора да ми намерят някое друго дръвче.


primitive    

Според повечето експерти Акацията е идеалният учител. Тоест тя ти показва всяка грешка. Според мен акацията е за доста напреднали.... има много особености. Например - при по-дебелите се препоръчва преди сушенето задължително да се премахне беловината. Понякога расте доста усукана и при разцепването се извърта по жилките, което не е непременно лошо. Има обаче и склонност към измятане, а също така при неправилен тилеринг прави така наречения крайсалинг, който е описан в другия раздел и има картинка. Препоръчва се, поради по-слабата издръжливост на корема, лъка да е с трапецоведно сечение, като корема да е по-широк от гърба. Има и още и още.... Хубаво е ако ти намерят дърво, но го остави да съхне спокойно. Пък започни да се учиш с ясен, той е много по-добър за първи лък. За мен той също те учи великолепно, при това по-лесно. Следват се супер лесно годишните слоеве и толерира някои грешки. Не всичките естествено. За първи лък е супер.
Започнал съм един лък от акация и то предимно от беловина, което е в разрез с правилата, но и аз си правя опити за премахване на предразсъдъците и опровергаване на теорията. След една година сушене и още една година в полуготов вид, три пъти се измята и го изправях /сега пак е за изправяне/, но няма да се откажа толкова лесно, просто трябва време да ми остане.
Иначе Косьо, има направен от него великолепен лък от сърцевина на акация и даже при последните тестове със скоростомер даде най-добри резултати. За съжаление разликата между дървесината в отделните видове понякога се различава драстично, даже повече отколкото между видовете. А понякога е просто късмет хубавото дърво....


wanderer    

Цитат
primitive wrote:
За съжаление разликата между дървесината в отделните видове понякога се различава драстично, даже повече отколкото между видовете. А понякога е просто късмет хубавото дърво....

много си прав! знаеш, аз обичам мекиша, и съм намирал такива големи разлики в механичните му качества, че просто не е за вярване.


slaf40    

Относно букът , като материал аз лично не бих го отхвърлил . Точно той сбъдна една моя стара мечта , а именно да имам дълъг лък . Миналата година си издялках два по 195 см. и то от съвсем сурово дърво (противно на повечето теории) Единия го изтъних доста и стана слабичък , но живота е пред нас, веднага щом си намеря читави сухожилия мога да си го усиля. Другия не знам колко силен е станал не съм го мерил, но си работи прилично .
Преди петнайсетина години си бях направил лък за арбалет като ресор от букови цепени пластини три на брой , като най-дългата беше към метър, широки около 5 см. , дебелината не помня.
И той си работи дълги години преди да се запилее нейде . А беше много як


Sea Raven    

Здравейте.

Ще споделя малко скромен опит за бряста,според мен това е едно от най подходящите дървесни видове от нашите местни.

Имам до тук десетина опита за Мери Роуз и примитивни лъкове от бряст , освен това съм работил с маклура, черница, акация и ясен.

Брястът за мен лично си остава дърво номер едно от нашите , маклурата например ме изненада много неприятно като се счупи на едни чепове за които разчитах че ще придадът интересна форма на един примитивен лък, имах по високо мнение за това дърво.

При брястът тези чепове които са основата на странични клонки се срещат много често но точно те никога не са ми правели проблем.
Тези чепове или връхчета придават една особена "драконова" форма на гърбът на лъка и според мен са един от основните чарове на бряста.
Друго негово преимущество е че почти никога не се пука при сушене, слабо се измята но и да се изметне лесно се изправя след пропарване, лесно се работи въпреки че си има едни специфики, има много красив естествен ламинат от черновина и беловина наподобяващ на тиса и за разлика от повечето дървесини и черновината и беловината са използваеми и при правилна работа стават много красиви лъкове.

Бряст може спокойно да се работи на зелено и след товада се суши, мисля че не се променя особено структурата на дървото.След отрязване дървото веднага го беля и цепя, мажа му отрязаните краища с блажна боя и го оставям да почине месец два, след това го почвам полека лека до грубо оформяне.
Ако не бъркам така скъсявам срокът за сушене наполовина, за около 6 месеца мисля че става добър лък с някои уговорки, евентуално може след това да се препече корема за финал.
Относително право дърво е, лесно се намират сравнително прави фиданки с дебелина 15-20 см, при тях черновината заема около 80% от дървото и като се направи лък ивицата черновина стига плътно до двата му края.

Еластичността на бряста не съм я срещал в никоя от другите дървесини, веднъш от неправилен тилеринг изтъних прекалено един бряст и в ядът си направо го огънах на коляното да го чупя- е не можах въпреки че го сгънах почти на две!

Изобщо не се сещам за някакви минуси на това дърво и за това го поставям като номер едно в личната ми класация.

Това е един недовършен примитив от бряст /само беловина/, имах идея да го дотилеровам на плажа ама изгорях зверски и го оставих за по късно, освен това тилероването нещо ми куца и разчитам на Жорикс за тази процедура че сума ти лъкове до тук съсипах от некъдърно тилероване.
xenos    

Ех, какъв хубав бряст беше поникнал на лозето ни - 8-10 метра висок, диаметър около 25-30 см, и идеално прав... като стълб! Някой обаче си го хареса, и сега там стои само пъна му. Ако съдя по начина на сечене ( на метър и нещо над земята) - най-вероятно мургавите "братя"...


primitive    

Колеги, само да се уточним - няма такова понятие черновина при дървесината в българския език, това за което говориш по нашенски си е просто сърцевина. Иначе лъкът си е хубав, но май вече си го изпуснал при тилеринга, в края на долното рамо. Огъва се прекалено близо до края, където по принцип не трябва да работи.
Иначе наистина бряста е едно повече от чудесно дърво. Лично моят опит с коригирането му казва друго, но ако при вас работи - радвам се. Що се отнася до осейджа - категорично не си на прав път. Едва ли има по-добро дърво. Това че ти се е счупил, е просто от конкретното парче. Не трябва да си правиш генерални изводи от това.


}|{opukc    

Тук най-вероятно ще има местене на мнения, но понеже снимката на Мариан е в тази тема и не знам къде да пиша.
Лъка на Мариан трябва да "клекне" в цялата червена зона и значително ще се подобри. Така като го гледам е много твърд в средата още, и ако се освободи малко там това ще пренасочи напрежението от долното рамо значително. Също така долното рамо е прекалено твърдо до средата. Горното рамо също е малко твърдо в последните 20см. Просто трябва да се работи внимателно вече - само цикла или дори само едра шкурка.


Sea Raven    

Аз бях решил да лепна малко сухожилия на гърбът откъм пантата за да се пробвам да я компенсирам.


Dakota    

Маклурата(Осейндж Ориндж)-в района в който живея,има много от нея.Открихме при един преход цяла гора.


BlackWolf    

Дакотке, не думай! Пази мястото в тайна, че ще дойдат онези с брадвите!


}|{opukc    

Цитат
BlackWolf wrote:
Дакотке, не думай! Пази мястото в тайна, че ще дойдат онези с брадвите!


Ъъъ, аз намерих две дървета по 40см в диаметър и по 3м прав участък стебло....не мисля въобще да ги режа. Сърце не ми дава..и не само това...А осейндж има на доста места - поне аз знам доста.
Също, намерихме с Мариан цяла гора от black walnut Много бряст насекох тази зима, че въобще не ми идва на ум да сека друго.


Dakota    

Идея си нямам колко е стара тази гора ,някои от дънерите бяха от порядъка на 70-80 см.в диаметър.Хубавото е,че е закътана и до нея не водят преки пътища.


BlackWolf    

Сигурна ли си, че е осейдж? Има ли ги зелените грапави "портокали"?


Dakota    

Да ве,напълно!Издънка от такова дърво бях извадила от парка в Разград и се опитвах да го прихвана в Трявна,но не се получи!
За тва беше голямо очудването ми да попадна на цяла гора и то насред Добружата.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: От какви дървета?
« Отговор #1 -: Януари 25, 2013, 11:27:59 am »
xenos    

Добре дошла, Dakota! Цяла гора осейдж - късметлийка!

Абе като стана дума за "прихващане", това дърво бързо ли расте? Принципно би трябвало да се продава и като парково декоративно, та ми минава през акъла ако расте бързо, да си бучна няколко фиданки вкъщи, пък след някоя година може да излезе нещо.


wanderer    

може и да продават, но мисля по добрия вариант е на есен да си извадиш издънки. в парка в който аз съм виждал маклурата имаше страшно много издънки. буквално си изскубнах 6 - 7, прихвана се само една. причината обаче в мене - нямах място и ги засадих под доста дебела сянка, не ги поливах...и така. дадох най келявата на един приятел, който я засади на слънце, и дръвчето се развива много добре. ако ги засадиш на слънчево и проветриво място, мисля че няма да имаш проблем. едва ли условията на отглеждане ще са по различни от тези на черницата. пак зависи от много фактори но при диаметър 70 - 80 дърветата трябва да са над 50 годишни.


neven    

DAKOTA, пази моля те мястото в тайна, че ще го затрият.
А на Жоро... Недей да се хвалиш с маклурата дето е в купчината с бряста, че знаем от къде е рязана... Не беше много редно... То е все едно да отрежеш някой от тисовете пред Светия Синод или Паметника на Незнайния войн... Има си правила - парковете са неприкосновена територия... То и без това в София почти няма дървета...


xenos    

Цитат
wanderer wrote:
може и да продават, но мисля по добрия вариант е на есен да си извадиш издънки. в парка в който аз съм виждал маклурата имаше страшно много издънки.

Ами в моя град маклура не съм виждал. Аз и все още на живо не съм виждал де! Сега съм по морето, и постоянно се оглеждам за подозрителни непознати видове дървета, но не съм попаднал още на такова.


}|{opukc    

Цитат
neven wrote:
DAKOTA, пази моля те мястото в тайна, че ще го затрият.
А на Жоро... Недей да се хвалиш с маклурата дето е в купчината с бряста, че знаем от къде е рязана... Не беше много редно... То е все едно да отрежеш някой от тисовете пред Светия Синод или Паметника на Незнайния войн... Има си правила - парковете са неприкосновена територия... То и без това в София почти няма дървета...

Невене, цяло дърво не е рязано в случая - това е само клон..не сме чак такива вандали, аз сека предимно ясен, защото расте като бурен. А бряста е от един безпризорен двор за бъдещо строителство. Така или иначе ще го бутнат(( тис не бих отрязъл въобще като знам как расте...
Миналата есен за сметка на дърветата, които съм бутнал с един съсед засадих 5 липи и един лешник в междублоковото..Това не е прецедент - преди три години се организирахме съседи и купихме 10 дръвчета европейски ясен. Ако минаваш край кино Арена - запад, виж зад паркинга каква е гора..


Sea Raven    

Цитат
neven wrote:
.... Недей да се хвалиш с маклурата дето е в купчината с бряста, че знаем от къде е рязана... Не беше много редно... То е все едно да отрежеш някой от тисовете пред Светия Синод или Паметника на Незнайния войн... Има си правила - парковете са неприкосновена територия... То и без това в София почти няма дървета...

Тисът е защитен вид на цялата територия на България, не само в парковете!


BlackWolf    

Тези неща си ги говорете на лични като искате. Не мисля, че вър форума е уместно.


Borkata    

Според мен е хубаво хората които четат форума да имат култура и правилно отношение към дърветата и материалите за изработка на лък.

Една от най-практичните причини която мога да изтъкна против това да се ползват дървета от паркове и градинки в градовете е, че по тези дървета често се забиват пирони, кабърчета, телчета и т.н. Които дървото да е израсло и да е покрило с кора и дори дървесина. Та при опит да отрежете можете да си повредите инструментите, а понякога и да се нараните.
Друга причина е, че тези дървета не са расли в естествената си среда и са култивирани. Това намалява възможността дървесината да е достатъчно здрава. А и дори да е, не забравяйте, че все пак те са с декоративна и здравословна цел, а именно да дишаме една идея по-малко мръсен въздух там където живеем и работим.
Естествено, това че живеем в града не ни дава право безразборно да сечем горите за материал.


BlackWolf    

Абе условията в парка не са чак толкова резлични...

Иначе мисълта ми беше, че не е нужно публично да се коментира кой откъде е вземал материал...


Stilian Stefanov    

С черницата има ли някой опит? Различни ли са качествата на черната и балата,например? Има ли нещо характерно при този материал? И за какъв тип лък е подходящa?


}|{opukc
   

Цитат
Stilian Stefanov wrote:
С черницата има ли някой опит? Различни ли са качествата на черната и балата,например? Има ли нещо характерно при този материал? И за какъв тип лък е подходящa?

Става и за плосък и за дълъг, не е от най...дърво но все пак става..

http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/45586/A-Primitive-Bow-Red-Mulberry#.TlauIl2ovmU

http://paleoplanet69529.yuku.com/reply/394144/Mulberry-warbow-in-the-works#reply-394144

http://paleoplanet69529.yuku.com/reply/380045/Mulberry-bow-updated-closer-pics#reply-380045

Черницата е мноооо далечен роднина на osage


Галимунди    

Дайте малко инфо за питомните дървета. На ранчото имам доста бадеми, лешници, орехи, череши и люляк. Стават ли за стрели поне. Бадема е с доста висока плътност.

Някой пробвал ли е да отглежда (в смисъл да кастри и изправя) дърво с цел по-нататъшна употреба?


primitive    

От почти всяко дърво става, стига дизайна му да е съобразен с конкретната плътност на дървото. Едва ли някой умишлено се е опитвал да култивира дърво, от което като отрасне да направи лък. Поне на мен не ми е известен такъв случай. Освен че японците садят бамбук с тази цел но той не е дърво, както знаем. Люляка е по-твърд и плътен дори и от дряна, но не е толкова тежък. От орех ще е доста трудно да се направи, леската става и за лъкове и за стрели. От черешата също трябва да излезе приличен лък, виж за бадема нищо не знам. Имам една праскова която съхне. От дюла със сигурност става.


}|{opukc    

От горните, люляка и лешника са прилично добри. Черешата е много крехка като изсъхне. Вишната е по-добрия вариант. От сливи и джанки стават прекрасни лъкове.


Галимунди    

Ура, обнадеждихте ме. Почти всяка събота и неделя сме на ранчото, защото покрай това строителство все има нещо да се прави. Обаче остава и по малко свободно време. Напоследък около нас има много пустеещи парцели в които има какви ли не насаждения. Съседното до нас направо трябва да се разчиства, защото по време на пожара стана ясно, че трябва да се коси редовно. Ще излезе доста материал.


gre6nik    

Чета чета и никъде не срещам в темата нещо написано за дряна. Какво ще кажете за него като материал за изработката на лък? Имал съм взимане-даване с това дърво и знам че е много жилаво, а като изсъхне става като камък твърдо. Това не са ли добри свойства за изработка на добър лък?
А като се разрових за бряста - май се оказва че габъра е вид бряст.


}|{opukc    

Дряна, тежичъж е но е прекрасен. И ако имаш късмет да си намериш и подходящ и уменията да си направи и лък....


gre6nik    

Че е тежичък - тежичък е, но това може да е предимство за точността на стрелбата. Мисля че основния проблем ще е намирането на подходящо дърво. Драна е доста възлест и ще има много чепове. Другото е че като расте май винаги се усуква и като се разцепи по средата заготовката ще се получи спираловидно усукана. Ако тези неща могат да се оправят или да се намери прав дебел и дълъг клон без много чепове с тази си влакнеста структура мисля че би се получил лък с перфектни качества.
А относно уменията ми да си направя лък - не знам дали ги имам защото още не съм почнал. Харпун си направих и се получи доста добро оръжие, даже направих няколко и всичките стрелят перфектно Ръцете ми дето се казва не са ми в г**а така че мисля че ще се справя в по-голяма степен.


BlackWolf    

Дрянът не е особено подходящ. Не случайно не се е използвал. Иначе за тояги става...


Borkata    

Дрянът става, но трудно се намира подходящ размер и качествен материал.
По-добре е да ползваш Габър, Клен, Ясен.
А и по-лесно се намират...
Дрянът и по-бавно расте, по-добре да се пази като материал и да не се ползва за първи опит. Щото колкото и да е сръчен човек, не винаги успеха идва от първия път, особено с лъковете...

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: От какви дървета?
« Отговор #2 -: Януари 25, 2013, 11:39:53 am »
xenos    

Ми един метър (че може и по-малко) подходящ учатък от дрян (и каквото и да е друго дърво) ти е достатъчен, за да направиш лък със стандартни размери.


petkoo    

Здравейте да попитам след като се отсече дървото има ли някакъв по бърз начин за изсушаването му че една година да чакам.. :p


Sea Raven    

Сцепи го на две.

Ако опиташ да го сушиш по някакъв принудителен начин вероятно ще му нарушиш свойствата така че да не става за лък.
Все пак зависи от дървото.


petkoo    

Аха а при сцепване колко време му е необходимо да изсъхне иначе сам се спрял да опитам с ясен и див орех


Borkata    

Месец на милиметър май беше...
За да съхне по-бързо обели кората.
Но намажи краищата (челата) на ставите с Ц200, туткал или нещо друго водоразтворимо.
Понеже първо почва да се пука там дървесината, а трябва да я предпазиш от пукане.

Ако работиш с черница или маклура, даже част от беловината е хубаво да я свалиш с кората, но внимателно. Понеже беловината и ядрото съхнат с различна скорост.

И е хубаво да поровиш из нета, щото различните дървесини имат различни свойства.
Както каза Мариан - не е хубаво да сушиш насилствено в сушилня или нещо подобно.
Ако имаш сухо таванско помещение - намажи краищата на трупите които си отрязал и нацепил и ги постави там. Ако е и проветриво - още по-добре.


petkoo    

Аха а и да попитам става ли добър лък от Иляк понеже от преди 1,2 години когато купувахме за огрев останаха 3 трупчета и с сигурност за изсъхнали добре


BlackWolf    

Виж, човече... Лъкът не е просто да вземеш една тояга и да я дялаш. Иска отношение. Дървото трябва да се избира, и то внимателно.
Направи си труда да изчетеш различните теми във форума - там са обсъждани вече такива неща.


slaf40    

petkoo wrote:
Аха а при сцепване колко време му е необходимо да изсъхне иначе сам се спрял да опитам с ясен и див орех

Ако под див орех имаш пред вид това :

забрави го , като материал за лък . Много е крехък ,може би за колчета за домати ще ти свърши работа .


petkoo    

Да мисля че е това само че мн по дебел но щом нестава явно фаворита си остава ясена благодаря за информацията може би ми спести много ядове


wanderer    

всъщност от това дърво става ли изобщо нещо? двора ми е пълен с такива, и освен да правят сянка, за друго май не ги бива.


Borkata    

И дръжка за нож не става...


primitive    

http://en.wikipedia.org/wiki/Ailanthus - ставтат перфектни дръжки за вили - леко е и достатъчно здраво за целта, между другото първото си типи бях направил от такива пръти... , но това че му викат див орех е напълно погрешно - ще има да чакаш орехи от него...


BlackWolf    

На село баба ми му викаше алантус (явно трансформирано от аилантус). Ми че то е много слабо дърво...


xenos    

Около Никопол знам, че му викат айлян (дано не се лъжа). При нас (Шумен) е известно като див орех. Едно време обичахме да си правим покривите на колибите с него... както и копия и стрели.


xenos    

Днес на по-малко от километър от вкъщи, в едно долче с отводнителна канавка, намерих цяла горичка бряст! 2-3 си харесах, останалите може да станат идните години. Мястото си личи, че е било разчиствано до корен преди десетина години, но сега пак са го изоставили. С две думи - даже ще направя услуга на някого. След месец-два ще намина.

В тоя ред на мисли, от вашия опит, кой диаметър е за предпочитане, и кой е най-малкия, от който може да се получи порядъчен лък?


Borkata    

10-12 см. ако е с тънка кора...


}|{opukc    

Най-малък 4см - фиданка - а иначе поне 12 см ако е 15 примерно може да се направят 2 големи и един малък лък от това.


Borkata    

Ето два сайта в които са показани различни дървесини. В единия е описана токсичността, а в другия физически характеристики.
Не гарантирам за достоверността.
http://www.csudh.edu/oliver/chemdata/woods.htm
http://www.mnwoodturners.com/New_Member_Docs/Toxic_Woods_Chart.html


primitive    

Боре, че нали аз ги качих там бре, или не обърна внимание....


Borkata    

Олеее - въобще...
Механично ги копирах и тук.
Ето още един от Калата...
http://www.wood-database.com/wood-articles/wood-allergies-and-toxicity/

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: От какви дървета?
« Отговор #3 -: Януари 25, 2013, 11:54:27 am »
Hristiqn    

Здравейте,бихте ли ми казали нещо повече за габъра?Някои беше споменал че било"някакъв вид бряст"Работил съм го но не за лъкове и е супер според мен,здраво збито дърво с прави жили-не виждам причина да не е подходящо,но да питам все пак.имам един останол квадрат от 2002 и вчера го намерих в работилницата и реши да му намеря приложение


primitive    

Ами от "квадрат" едва ли ще излезе нещо, без да се беква, било то със сурова кожа или сухожилия. Аз лично съм много доволен от габъра, но тъй като не може да се следва годишен кръг, се ползва този, директно под кората. Повърхността му е доста грапава и вълниста и премахването на кората става много внимателно, за да не се навлезе в дървесината и да се нарани, което да доведе до счупване на канкретното място.


Hristiqn    

Благодаря за инфото,но аз мисля да си извадя една лайсна за рамене на ссрл.Предполагам ще се държи добре.


primitive    

Не че няма да стане като част от рамото - напротив, но причината поради която не са го използвали е, че е прекалено тежък и плътен.


Hristiqn    

Здравеите,

четох в един сайт,че производител на ссрл смятал за най-добър материал един годишен пръстен от дървото.Според мен има известна логика,защото там влакната са с горе-долу еднакви показатели,като напрежение,еластичност ит.н. Какво е вашето мнение?


primitive    

Христяне, моля те недей да пишеш нищо за опитите си с изкуствени материали. Форумното име най-малкото не го допуска, а също и темата....Тъпо е да си правим забележки и да се налага да трием....Моля и другите да го имат предвид!


Hristiqn    

Цитат
primitive wrote:
Христяне, моля те недей да пишеш нищо за опитите си с изкуствени материали. Форумното име най-малкото не го допуска, а също и темата....Тъпо е да си правим забележки и да се налага да трием....Моля и другите да го имат предвид!

ОК,няма да се повтори.Дано да не съм ви засегнал нещо.


Hristiqn    

Някой работил ли е с тис?Коя част от дървото се използва и за какъв вид лък е най-подходящ?


xenos    

Тисът е защитен дървесен вид в България! Силно те съветвам да не унищожаваш такова дръвче! Има толкова много друг материал...


Hristiqn    

Цитат
xenos wrote:
Тисът е защитен дървесен вид в България! Силно те съветвам да не унищожаваш такова дръвче! Има толкова много друг материал...

Айде да не хапем без да знаем а,става ли ?


xenos    

Цитат
Включен е в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Вписан е и в българската Червена книга – категория „Застрашен”. Тисът расте много бавно и се възобновява трудно.

Кое точно трябва да знам?! ...и не, не става!


primitive    

Да допуснем, че всичко е законно...Наистина има варианти, да се придобие тис дори и в България, без да се нарушава видовото разнообразие и закона. Иначе Стоян е абсолютно прав, въпреки, че повечето хора за съжаление не се придържат към "правилото".
Тисът е подходящ предимно за английски дълъг лък, но съм виждал и други видове, правени от него. Особено важно е в случая, че дървесината е силно токсична и трябва да се отделя особено внимание при работата с него, като се вземат съответните предпазни мерки. Бих ти предложил, ако е сечен наскоро да го разцепиш на две /според дебелината разбира се/ и да го оставиш за по-натам, когато си добил повечко опит с други видове дървесини. Моите лични наблюдения и опит показват, че тисът, раснал в България не е с особено добро качество, но все пък дърво с дърво не си приличат. При английският лък се ползва 30% от беловина като гръб, която служи на като естествена защита на гърба от счупване.


Hristiqn    

Цитат
xenos wrote:
Цитат
Включен е в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Вписан е и в българската Червена книга – категория „Застрашен”. Тисът расте много бавно и се възобновява трудно.
Кое точно трябва да знам?! ...и не, не става!


МНого добре знам,че е защитен вид,имах предвид,че незнаеш дали съм тръгнал с брадвата или не.И щом нестава ще ти кажа,че и аз мога да се ровя по цял ден в нета,да зубря информация от къде ли не и да парадирам,че МНОГО знам.Много си докачлив бе.


primitive    

Моля всички да се придържат към добрия тон, за да не се налага да трия мнения. Не трябва да се прявят изводи без доказателства - МОЛЯ.
Ако някой има да изяснява нещо, нека го прави на лични. Форумът има за цел да помага на хората да се учат.
При следващ случай, директно ще трия без да предупреждавам, да не се чуди някой!!!


Borkata    

Последните две мнения на Християн са напълно излишни.
Тисът може да се поръчва по интернет и да ти доставят на съответната цена вносен такъв.
В България както каза Стоян е защитен вид и е достатъчно рядък.
На малкото места където го има дръвчетата не са достатъчно големи за половин лък, не за един.

Има тис по парковете и градинките, но не навсякъде и е грозно да ходиш да сечеш или режеш по парковете. (С трион е много по-смислено, отколкото с брадва, можеш да отрежеш максимално близко до корена, за да ползваш оптимално материала)


}|{opukc    

Тисът не само в БГ е защитен вид...аз знам много места, където има тис/ не само парков/ произволни дървета без надзор и стопанисвате/не е на Витоша/... но аз това дърво за себе съм рещил, че няма да го ползвам. Тази есен боднах в десетина саксии семена от тис, и ако напролет излезе нещо ще ги садя, това е красота, която искаш....но/нещо като забранена любов/ ....


Hristiqn    

Аз напълно съм съгласен с вас и няма да тръгна да бастисвам дръвчета ей така.Просто исках да видя някои мнения относно този материал,защото и на мен ми казаха,че можело да се поръча по нета.А това,че е подходящ за лонг боу тотално ме отказва да го ползвам,защото не съм привържаник.Като споменах,че съм начинаещ нямах предвид,че хабер си нямам от лъкове.Не съм се занимавал с композити и ссрл.Иначе примитивни и бързи "сърваивър"лъкове си правя от малък.И това,че понякога задавам тъпи въпроси го правя с цел да разбера хората във форума каво мислят по даден въпрос,като обмяна на инфо.И все пак ,ако съм засегнал или обидил някой моля да ме извините.Никога нямам за цел да се правя на интересен или да се заяждам


Borkata    

Християне, привет,
Мисля, че сме се събрали разумни хора и е безсмислено да се провокираме по такъв... да го нарека лекомислен и деструктивен начин.
Ако си прочетеш мненията по-горе сам ще видиш, че тонът ти не е никак любезен, още повече към хора които не познаваш.
Ще сме си по-полезни, ако спреш с провокативните въпроси и преминеш към съществените технически такива.
Поздрави!
Борката


Sea Raven
   

По отношение на тиса по добре да не го бастисваме напразно, дървото е рядко и не е за проби.

Ако аз си намеря някъде в планините достатъчно количество тисови дървета и си харесам клон вероятно ще си взема, но аз имам представа какво да правя с него и няма да взема повече от един клон и то стига да съм сигурен че има достатъчно и не е проблем въпреки че е защитен вид.
В края на краищата ние лъкоправците сме една шепа хора, надали ще сме проблем относно нарушаването на видовото многообразие наред с обезлесяването от умишлени и неумишлени пожари и незаконна сеч.

Тисът става за класически MR лонгбоу, но това е сложен за изработка лък и първо е добре да се направят опити с незащитени видове дърво за да се придобие представа и да не бастисваме напразно защитени такива.
Мисълта ми е когато тръгнем да си режем материал за лък да подходим внимателно и с уважение към дървото, да го огледаме, премерим и преценим дали има смисъл да се реже.

gre6nik    

Вчера реших да вляза в гората с триончето да резна едно дръвце да има материал за дялане лятоска Доста пообикалях докато намерих два ясена - прави и без дебели клони... и единия го резнах. Голямо беше учудването ми като забелязах че още докато го рязах - потече мазга от среза и като го отрязах - продължи да тече. То вярно не е януари... ама при тази студена зима очаквах вегетацията да е забавена, а и все пак - края на февруари сме...
Дори докато транспортирах парчетата с колата - се събра локвичка на гумената стелка.
Май закъснях с рязането... ама то януари не можеше да се влезе в гората
Сега не знам как да го суша - да го запечата ли с боя и да го чакам да съхне, или да му дам 2-3 дена да изтече каквото има да тече и тогава да запечата срезовете?

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: От какви дървета?
« Отговор #4 -: Януари 25, 2013, 12:42:44 pm »
Borkata    

Ако е над 10-15 см. в диаметър - цепи го на дължина и тогава запечатвай. ИНаче има да го чакаш с години...


Hristiqn    

Не прави грешката да го чакаш да се изтече.Според мен по-добре го разцепи,накисни го във вода за 5,6 дена.После го остави за няколко дена на сенчесто място и след това го превържи с едно въже към една дъска и запечатай краищата.Остави го на сенчесто и проветриво място,но в хоризонтално положение и чакай до лятото.МОйе и по рано,чсена и бряста съхнат значително по-бързо.За обикновен лък тази процедура до сега не ме е подвеждала,но това все пак е мое мнение,успех от мен.


Sea Raven
   

Тази технология със запечатването и сушенето по еди колко си време на линеен сантиметър и сумарно една две години сигурно си има смисъл, но не вярвам да е ползвана масово.

Аз обикновенно режа, беля кората, цепя, оставям да почине няколко дни и почвам да дялкам.
Правя груба заготовка и оставям да съхне, когато заготовката е дебела пет см. в дръжката съхне за много по кратко време, около два три месеца.
След това оформям по финно, ако са се появили пукнатини или измятания ги компенсирам.
Много трудно се работи напълно сухо дърво, старата технология от времето преди металните и ел. инструменти е била точно такава- работа на зелено до груба заготовка, съхнене и финосване.
Нищо не пречи да има няколко запечатани в двата края с блажна боя стволове които да си съхнат с кората, но когато не ме свърта изобщо не се втеляясвам толкова, имам няколко селфа правени по тази технология и си работят прилично, единят обаче стана почти неизползваем защото с времето съхне и катери либрите, в момента май е над 150 и ми изпъкват очите като го опъвам.


gre6nik    

Благодаря, тия дни ще го цепна и ще го оставя - в момента нямам време да го дялкам...


devilbel    

Привет на всички!Нов съм във форума, но го чета от известно време.
И така, понеже не можах да намеря отговор на някои мои въпроси, да питам:
В момента съм осигурил няколко дървета, които традиционно се използват за направа на лъкове:Лешник(няколко заготовки, дебели от 8 до 15-на см в диаметър);Явор- дънер с диаметър 20 см;Дрян:от 8 до 10 см в диаметър, много прави и без чепове.
Та така:Интересува ме, яворовия дънер да го разцепя ли, или да го изчакам да си изсъхне и да го разбича за рамене на сложносъставен лък?Лешника да го разцепя ли на две, или и него да си го изчакам да съхне?Дряна го разцепих и му обелих кората на едното дънерче, много чисти заготовки излязоха, мисля да направя рамене на сложносъставен, усилен само със сухожилия...
Може ли да се използва естсествената извивка на дадено дърво за рамена, вместо да се извива после принудително?
Правилно ли е да се извият полуготовите заготовки по "калъп" и да си изсъхнат в желаната форма?
Моля да ме извините, ако въпросите ми са ви се сторили глупави, или неуместни.

ПП имам много голям източник на прави дървета осейндж, лешник, дрян, явор и мъждрян.Сурови.


archy    

Ние всички търсим осейдж ,пък ти имаш източник на такъв материал .
Прехвърли нещо и на останлите чакащи.
ЗАВИЖДАМЕ
Поздрави


devilbel    

Ами, то какво да подхвърлям.Просто много бродя по горите, познавам дърветата и винаги ми прави впечатление, когато видя някое подходящо.Ако има желаещи, мога да понабавя малко материал, макар да не обичам да сека....
Скоро ще стане баш за набавяне на суров материал.Макар и сега да става, годината е много суха.
Да не забравя:от Стара Загора съм.Ще проверя какво има на склад и на село, макар да знам,че има акация сушена.Просто трябва да потърся годните за лъкове.


}|{opukc    

Клена/явора спокойно може да го ползваш за гръб, свойствата са подобни на хикори. Така че може да го оставиш известно време да съхне и после да го разбичиш на дъски, като гледаш да е по дължина на влакната с най-малко прекъсване. Иначе стандартно може да го разцепиш и сега.


devilbel    

Много благодаря.А не разбрах само за естествено огъната форма на раменете - това може ли да се използва, или не е особено удачен вариант?


}|{opukc    

Може естествено.. Но там трябва вече да си по-внимателен в процес на работа с равномерното огъване на раменете.
 

neven    

Ne pohabqvai drqna za podobni lykove...
Mnogo e dobyr za SSL... Stavat strahotni qdra. Unikalen material.


archy    

Ако нямаш търпение и време по -добре да не правиш лъкове.
Най-добре/ според мен/ се суши материал като се запечатат краищата му с восък, или за по ефтино
с парафин, после се пакетират в стреч и се оставят на равномерна температура и тъмно за поне 10 месеца
в хоризонталбно положение.Сухия материал се работи по-трудно, но със съвременна технология не отнема много
време,но поне материала няма да те подведе.Мене ,поне засега ме предава само познанията ми и нетърпението.

Неактивен Никола

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
 • Arrows: +1/-0
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #5 -: Март 25, 2013, 08:28:53 am »
Аз мога да предложа да снимате  дърветата който ползвате, за да се научим и ние да ги разпознаваме. Защото не винаги е достатъчно да се погледне в укипедия, понеже снимките им не винаги са добри. Така може и да се коригираме ако грешим.Поздрави!!!

Неактивен liubo

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
 • Arrows: +0/-0
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #6 -: Октомври 06, 2013, 09:16:19 pm »
малкурата е от сем.черничеви към него се числи и брусонециата и Morus alba и Morus nigra и Ficus carica ;)

Неактивен Petio

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
 • Arrows: +0/-0
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #7 -: Януари 04, 2014, 10:41:17 pm »
Пичове искам да питам как да позная кое дърво ше стане за лък при условие че сам тръгнал за дърва без възрастен с мен. Смисал при сички положения ще е широколистно ама то има сякви видове широколистни ..

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #8 -: Януари 05, 2014, 12:53:50 am »
Ами много на посоки стреляш! Бих ти препоръчал като начало, понеже нямаш опит да пробваш с клон от ясен или пък бряст. Номера обаче е да ги познаваш и през зимата, когато нямат листа - с ясена ще ти е по-лесно защото семената му седят до пролетта по клоните.

Неактивен neven

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 147
 • Arrows: +2/-0
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #9 -: Януари 05, 2014, 11:05:27 am »
Петьо, ако живеете в София и имате време, можем да се видим и да ви покажа как изглеждат различните дървета подходящи за правене на лъкове. Идеален полигон за обучение е Борисовата градина, естествено с условие, че дърветата там са само за гледане.
А едно много разпространено и лесно за разпознаване дърво е акацията. Тя е идеална за начинаещи.
« Последна редакция: Януари 05, 2014, 11:07:23 am от neven »

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: От какви дървета?
« Отговор #10 -: Януари 05, 2014, 12:19:52 pm »
Акацията не беше ли за малко по-напреднали, поради склонността си към измятане и напукване?

Неактивен neven

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 147
 • Arrows: +2/-0
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #11 -: Януари 05, 2014, 02:08:55 pm »
До сега акация нито ми се е измятала, нито напуквала. Но, е възможно и да съм късметлия.
Както и да е, предложението ми е в сила - готов съм да помогна.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: От какви дървета?
« Отговор #12 -: Януари 05, 2014, 02:15:11 pm »
Дано не прозвучи като заяждане, но просто хвърлих поглед малко по-нагоре в постовете. Цитирам Цецо:

Цитат
Според повечето експерти Акацията е идеалният учител. Тоест тя ти показва всяка грешка. Според мен акацията е за доста напреднали.... има много особености. Например - при по-дебелите се препоръчва преди сушенето задължително да се премахне беловината. Понякога расте доста усукана и при разцепването се извърта по жилките, което не е непременно лошо. Има обаче и склонност към измятане, а също така при неправилен тилеринг прави така наречения крайсалинг, който е описан в другия раздел и има картинка. Препоръчва се, поради по-слабата издръжливост на корема, лъка да е с трапецоведно сечение, като корема да е по-широк от гърба. Има и още и още....

Подобни уточнения съм срещал и в книги, и така си ми е останало в главата, че ще трябва още няколко лъка да направя, че да почна да заглеждам и акацийки. :) Затова ми беше интересен съвета ти, и реших да коментирам...

Неактивен neven

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 147
 • Arrows: +2/-0
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #13 -: Януари 05, 2014, 04:16:43 pm »
Естествено, че няма заяждане. Тук нали целта е да се изчистват неясноти и да се споделя опит.  :)
Вземам тогава думите си назад.

Неактивен primitive

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 533
 • Arrows: +5/-1
  • Профил
Re: От какви дървета?
« Отговор #14 -: Януари 05, 2014, 06:43:42 pm »
Ами на мен до сега няма акация, която да не ми се е измятала - със сигурност си късметлия, но естествено също така зависи и за какво количество акации говорим... всъщност аз повечето не съм ги сякъл, а като изпаднат - или ги намирам отсечени или от разчистване на дворове и т.н. напоследък стриктно почти избягвам да сека.