Ресурси > История и Археология на лъковете

Стрелбата на Ейнар Коремотръскача

(1/1)

Black Wolf:
Това се случило по време на битката при Сфолдер (1000 г.), когато флотът на норвежкия конунг Олаф Трюгвалсон бил разбит от обединения датско-шведски фолот. Или поне така описват тази история в „Сага за Олаф, сина та Трюгви“.

На кърмата на огромния кораб на Олаф – Дългата змия (имал според сагите 68 чифта весла), стоял известния войн Ейнар, син на Еиндриде, известен като Ейнар Тамбаскелфер (букв. Коремотръскача – викингите си падали по такива колоритни прякори  8)). Както казва Снори Стуролсон, „той бил най-точния стрелец във войската“.

Когато битката започнала, той пуснал стрела в ярл Ейрик, един от предводителите на неприятелската армия, но стрелата попаднала в щурвала. Втората стрела едва не улучила Ейрик в ръката. Тогава ярлът заповядал на своя воин Фин (име или прякор по етнос) да убие Ейнар Коремотръскача. Ейнар също опънал тетивата, но изстреляната от Фин стрела улучила лъка му и той с ужасен трясък се счупил. Тогава конунг Олаф попитал:
-   Какво така се строши с такъв трясък?
-   Строши се твоето управление в Норвегия, конунг.
-   Никога не се е чувал такъв трясък, - отговорил Олаф. – Вземи моя лък и стреляй.
И му дал своя лък. Ейнар опънал лъка до острието на стрелата.
-   Слаб, твърде слаб лък за един конунг – отговорил Ейнар. Хвърлил лъка, взел щита и меча си и се хвърлил в битката.

Последния епизод от битката, когато остатъците от дружината на Олаф са изтласкани на кърмата. Когато конунгът остава сам, той се хвърля в морето и потъва.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия