Автор Тема: Снаждане на дървото - V,Z,W и други снадки  (Прочетена 9105 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
xenos    

Попадал съм в литературата, но искам и да попитам все пак: когато нямате дръвче с дължината, нужна за един по-голям лък, имало възможност да се съединят две парчета с по-малка дължина. Използвали се V-снадки, или finger joint (не знам дали е едно и също). Работи ли всичко това?! Пробвал ли е някой от вас?! Ако да - каква е точната технология, и използваните инструменти и материали?

Питам основно защото всяка година купуваме дърва за огрев, но най-често те са с дължина 120-130 см - за индиански лъкове става, но за нещо по-дълго...


primitive    

http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/17611
http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/13802


xenos    

Аха! Супер, благодаря! Още една възможност!


wanderer    

имам доста опит вече в този вид снадки. все пак дименсиите на снадката зависят размерите на дървенията която ще се лепи. аз лично предпочитам класическата - с една "мъжка" част. държи достатъчно здраво, и не е нужно да се усложнява с повече "V"-та, особено ако се прави с ръчни инструменти. по добре една грамотно направена единична V снадка, отколкото усложнена, но с много луфтове и ненапаснати повърхности.

primitive    

Искрено се надявах да го напишеш


xenos    

Цитат
wanderer wrote:
имам доста опит вече в този вид снадки.

Какво лепило използваш тогава, и с какво подсилваш отгоре снадките (влакна, тел... тръби )?


primitive    

По принцип е най-добре с туткал, но не костен и не е необходимо снадките да се подсилват с нищо, иначе може да се изполват и други като С-200,300,400 или смоли, но туткала си е класика, никога няма да се разлепи, освен ако не го киснеш 2-3 седмици във вода. Важно е обаче дръжката да не се огъва и там да има минимални нарежения. Дори и да се счупи по някаква причина със сигурност ще поддаде дървото, а не лепилото.


xenos    

Абе май трябва да отворим и тема за туткалите. И аз принципно знам, че е много здраво, ама аз ли нещо не правя както трябва, но ми се е случвало да се разлепи. Може пък и моя да не е такъв, какъвто използвате. Купувах го като "hide glue". Едни кехлибарени топченца. Много е вероятно да не правя нещо както трябва, даже съм почти сигурен!


wanderer    

аз също препоръчвам туткал. колкото и да са точно паснати повърхностите винаги има миниатюрни неравности. туткала ще ги изпълни. със смоли нямам опит. лепилата от типа С (200, 300....) искат много гладки повърхности, и много добро притягане на детайлите - остава много тънък филм от лепилото. при туткала напротив - дори има възможност за леки корекции докато желира лепилото. все пак има и лепила от типа на С 200 които също изпълват донякъде празнини и имат повишена влагоустойчивост. аз лично съм работил с - ДОРУС , и съм доволен, но все пак не правих лъкове а чекмеджета


Sea Raven    

Аз залепих рогови накрайници на лангбоу с двукомпонентна епоксидна смола на Бизон, от сивата, води се "течен метал".

На цвят е същата като рогът и леките луфтове които покрива не се личът.
Не посмях да залепя с туткал първо защото нямам опит и второ туткалът който имам не го знам какъв е, а лъкът излезе доста силен и се притеснявах да не се отлепят или отчупят ноковете.

С това лепило до сега каквото съм залепил не е мръднало.


xenos    


На това клипче се вижда такъв тип снадка:neven    

Друг вариант е водоустойчивото лепило MOMENT на HENKEL (синята разфасовка) - цена около 12-13 лв за 750 гр. На основата на PVA, прилича на С-200 и С-300, но е с адхезия 3D (силата, с която държи) и по това прилича на туткалите. Също прилика е и еластичността. За сравнение С200 е около D1,5-2. Другото добро качество е, че е водоустойчиво. Ed Scott ползва за изработка на лъкове подобно лепило, но фирмата е TITEBOND-II. С него лепи и сухожилията.


xenos    

В някои източници виждам препоръки през такива снадки да се пробие дупка, и да се вмъкне и залепи дървен чеп. Има ли смисъл от това, или е само усложнение?


archy    

Tаkива W снадки се правят много трудно с ръчни инструменти.Изискват много занаятчииски умения и голяма сръчност.
В 21 век има CNC машини и работата с тях не е чак Найтолкова скъпа.По-добре не рискувайте времето и труда си/освен ако не имате подобни умения/Най -трудно е напосването по вертикала,а и то е от доста същественно значение.

xenos    

Аз съм се ориентирал към "Z"-снадката. Тя е май единствената от всичките, при която и двете страни са еднакви. Може просто да стегнеш двете парчета едно над друго със стяга, и да режеш. После с малко варене и стягане доста дефекти казват, че се оправяли. Ще я пробваме тая работа... не е като да не ме слушат ръцете... поне така се заблуждавам...


Sea Raven    

Всъщност за какъв точно лък става въпрос?

Ако е за сслр то тогава снадката няма много голямо значение защото мястото на снадката е укрепено от всички страни, тя просто събира парчетата.Ве образните снадки там целят да скъсят дръжката и най вече да олекотят ядрото, застъпването е повече материал и лъкът е по тромав и тежък.

Ако обаче става въпрос за селф с открита снадка то не бих разчитал на ве образна или на дабъл ве- пълен афиф са сами по себе си, замислете се само колко е площта на залепване- две тънички ръбчета.
Ако мястото на снадката няма да се укрепва с костени пластини и жили бих направил само застъпване и то колкото може по едроплощно, около 15 см надлъжно.И пак бих укрепил с нещо отгоре, залепени с туткал намотки от някаква яка връв или жили, оплетен коноп, лен.....

Лепилото не е от голямо значение но колкото повече "D" е толкова по добре, лепих пробно с С 300 на Оргахим което се води Д3 и държи толкова здраво колкото и хубав туткал с много хубаво грундиране, разликата е в самата техника на лепене и обработка на повърхности но все пак туткала си е класика.


xenos    

Става въпрос за прост лък. Тия снадки с V, Z и W профили много често са се ползвали (и ползват) при направата например на дълги английски лъкове (и не само), и въобще в случаите, когато е налице хубав материал, но с недостатъчна дължина. А иначе дължината и лицето на контактната площ може лесно да се изчисли. Даже ги имаше показани в Библията (на лъкоправеца ).


Sea Raven    

Може, може, не съм се замислял за снадки на селф честно казано, ако аз правя снадка на селф ще е застъпване с бандажи отгоре, мен по принцип ме е страх от снадките и винаги гледам да се презастраховам там с материал.


neven    

Имам един лонг... от две парчета тис с <<>>-снадка. Около 40 кг. Лъкът работи перфектно и работещ по цялата си дължина. Имам и един селф от осейдж, нойто е 20 кг и също е с <<>>-снадка. И той работи перфектно. Мисля, че туй чудо е много здрава сглобка и няма от какво да се притесняваш. Ако елементите са добре напаснати и ползваш добро лепило (аз бих ползвал туткал), няма място за притеснение.


}|{opukc    

И двете снадки са надеждни V- W за селф. Просто лъка трябва де е значително по-лек и да няма много работеща дръжка или изцяло неработеща. Надеждна снадка е и тейкдалн.

http://www.greenmanlongbows.co.uk/TAKE-DOWN%20LONGBOWS%20%28Carriage%20Bows%29%20and%20other%20take-down%20bows.htm


Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Снаждане на дървото - V,Z,W и други снадки
« Отговор #1 -: Януари 24, 2013, 03:27:31 pm »
archy    

При W снадката площа на сглобката е по-голяма от площ
дървесина по периферията.Ако се направи добре и лепилото е такова,
че да е по-здраво на лепилния шев, отколкото на адхезията на дървесината от която е
направен лъка не би трябвало да се притесняваме.
Все пак това се установява емперично.
Все пак това е мое ЛИЧНО МНЕНИЕ,не съм го чел някъде.


bgpanev    

Цитат
}|{opukc wrote:
И двете снадки са надеждни V- W за селф. Просто лъка трябва де е значително по-лек и да няма много работеща дръжка или изцяло неработеща. Надеждна снадка е и тейкдалн.


Ще намекна на жената какъв подаръчен комплект искам за коледа


archy    

Без заяждане ,а просто уточнение:
take-dawn е разглобка и не се използва за тип снадка,а за по-удобен или ефтин транспорт.


BlackWolf    

Пичуи, нали щяхме такова... лъкове от естествени материали де?...
Пък епоксиди разни, това-онова...


xenos    

Е, ако няколко грама синтетика е цената, която трябва да платиш, за да имаш сигурно залепен лък от естествени материали, а не две парчета ненужен материал, мисля може да се преглътне. Аз лично ще пробвам с туткал, но предвид слабият ми опит с него, ако нещо не ми се получи, вероятно ще залепя с нещо по-сигурно.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Снаждане на дървото - V,Z,W и други снадки
« Отговор #2 -: Май 12, 2014, 03:34:20 pm »
Понеже питах в моя форум, да питам и тук! :) Търся накой да ми направи, или да ми каже кой може да ми направи сглобка/разглобка за сгъваем лък от типа на две тръби влизащи една в друга. Ето такава:


Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Снаждане на дървото - V,Z,W и други снадки
« Отговор #3 -: Май 09, 2016, 01:48:02 pm »
За да оползотворим лошото време, както казах, реших да се пробвам да превърна още две парчета дърво в лък, използвайки "Z" снадка. Този път експериментирах с по-дебели върхове на ъглите, за да мога евентуално да ги варя и пристягам за по-добро пасване. Не ми хареса особено - доста повече време ми отне да напасна повърхностите, и пак имаше какво да се желае! За третия опит имам друга идея, и се надявам тя да е финалният, работещ вариант! :)