Автор Тема: Bow Stringer  (Прочетена 3660 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xenos

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 507
  • Arrows: +10/-0
  • Modern Abo
    • Профил
    • xenos::bushcraft
Bow Stringer
« -: Януари 31, 2013, 01:22:26 pm »
Sartheris   

Здравейте!
Понеже не знам как точно да го преведа го написах на енглиш 
Може ли някой да ми намери някоя по-хубава схема/клип където е показано по-добре, как точно да си направя че не мога да схвана къде точно трябва да се захване за лъка....


}|{opukc   

Цитат
Sartheris wrote:
Здравейте!
Понеже не знам как точно да го преведа го написах на енглиш 
Може ли някой да ми намери някоя по-хубава схема/клип където е показано по-добре, как точно да си направя че не мога да схвана къде точно трябва да се захване за лъка....
 
Sea Raven   Още един вариант, от 1.22 мин. нататъка.

При този вариант въжето е двойно и краят на лъкът се мушка между две въженца- по сигурно е.
С такъв съм тилеровал около 50-60 кг. и няма проблеми, ако нямаш подходяща кожа ползвай от стари туристически обувки или кубинки, много е здрава.


xenos    

Този от последното клипче си го направих. Добър е. Имам снимки на процеса на изготвяне, но трябва някой ден да седна да ги събера в туториалче.


primitive   

стрингера се ползва само при английски лъкове и такива които са по-дълги и не ти стигат ръцете, за да ги натегнеш, а също така и при тези, които са с много тесни нокчета за тетивата и са склонни към усукване прли натягането и могат да я хвърлят при невнимателно натягане...не виждам смисъл иначе, само загуба на време.


xenos   

Ами аз лично си го направих, защото при тилъринга, особено в началните фази, често се налагаше да натягам и отпускам лъка, а той си беше и твърдичък тогава, и понякога даже пръстите си защипвах.  Със стрингъра е супер лесно. Сега вече ми е лесно да го натягам и отпускам и без него, но... 

Между другото, бях попаднал някъде на едни снимки с едни хора, дето бая яко си бяха насинили очите, само дето не ги бяха извадили. Не четох подробно, но основно разбрах, че ги даваха за пример, че не ползвали стрингър. Не знам точно как са го направили, ама си изглеждаше страшничко. 

 
Sartheris   

Ми моя лък Samick е 55# тъй че си ме е страх да го натягам на ръце и крака, може да се усуче.......

 
Sea Raven   

Аз го ползвам за тилероване, в процеса му се налага да се качва тетива и да се натяга лъкът многократно и без стрингер е досадна работа особено накрая когато се правят едвам по няколко тръквания преди да се натегне за проверка.

Лъковете могат да са много опасни, на английският ми лък се отчупи единят нок защото го бях направил грешно, отчупи се докато аз натягах с дългата тетива а жена ми прикачваше късата, в този момент нокът се отчупи и краят на лъкът така я удари през ръката че пръстите и се надуха и не можеше да хваща нищо с тях около седмица а синината седя почти месец, още не знам как не ги счупи.

Друг път докато опъвах лък на тилера се изплъзна от горната част и ме изпраска през челото, след това ми увря главата и подсигурих горната част на тилера с дебела планка и болтове.
Една седмица ходих с много идиотска синина напречно на челото.

 
wanderer   

после иди убеждавай хората че лък те е ударил по челото 

 
BlackWolf   

Затова тилеринга - с каска.   


Sea Raven   

Един от палеопланет си беше разбил устата точно по този начин а друг си беше сцепил челото - имаше дори и доста стряскащи снимки.
Сещам се за един древен скитски съд с изображения на него- от едната страна двама скити натягат лък а от другата страна единят сиромах се държи за ченето а другият го превързва. 

Другото което ми се е случвало е тетивата да ми сцепи стрелата при истрел- две стрели от ясенов филиз ми се сцепиха по този начит от силен лък откъм нареза за тетивата, едната малко ме одраска но общо взето нямаше проблеми, виждал съм много гадни снимки в нета точно от такъв случай.
И двете стрели бяха без насадки и без укрепване с намотан конец след нареза за тетивата и за това от тогава намотавам там конец и го мацвам отгоре с епоксидна смола, освен това си направих ръкавицата с един пръст за дясната ръка по която да се плъзга стрелата.

Абе някои неща се учат по трудния начин. 


BlackWolf   

Да, това е един от златните съдове от кургана Кул Оба, но според мен интерпретацията, че става въпрос за лечение на травма от натягане на лък (която май Раевский предлага) не е особено убедителна и почива на голо предположение. Направо си прилича, че го боли зъб. 

Цитат
И двете стрели бяха без насадки и без укрепване с намотан конец след нареза за тетивата...

Ами кой е виновен в този случай?... 


}|{opukc   

Не е шега работа!! Трабва много да се внимава с тези неща.

http://forum.bueforum.no/viewtopic.php?f=4&t=1331#p14012

И на мен ми се е трошил лък при тилероване, разцепи се и едната половина се удари в тавана.


primitive   

 Sea Raven, затова при стрелите от нацепен материал е много важно нокчето да е перпендикулярно на годишните слоеве - в този случай е почти невъзможно да се сцепи стрелата надлъжно, най много да се отчупи едната половинка от нокчето при неправилно зарязване или неправилно пускане. Предполагам, че не си спазил това условие и нока ти е бил или успореден на годишните слоеве или пък съвсем леко на верев, трябва да е точно перпендикулярен. А иначе да - травми стават, когато не се внимава много и особено когато ти се счупи лък при натягане, което в доста от случаите, не може да се предотврати...