Добавени събития

  • Първи турнир на Моят лък: Май 17, 2014 - Май 18, 2014

Автор Тема: ТУРНИР  (Прочетена 2317 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Admin

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Публикации: 174
  • Arrows: +3/-0
    • Профил
ТУРНИР
« -: Април 05, 2014, 11:52:16 am »
ПРАВИЛА ЗА ПРОЛЕТЕН ТУРНИР НА ФОРУМ „МОЯТ ЛЪК” 2014г.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕТО

В близост до гр. Пловдив, за да е относително в средата на България и да улеснява идването на всички участници. Мястото се намира на запад от гр. Пловдив – село Оризари и после покрай река Марица (точното местонахождение ще се уточни допълнително)!!!

ОБЩИ ПРАВИЛА

Като ПЪРВА година за това събитие се допускат лъкове от изкуствени материали С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА РИКЪРВ И КАМПАУНД (БЕЗ СПОРТНИ И ПОЛИСПАСТНИ). Силата и дължината на опън за лъковете не са ограничени. Стрелите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са само от дърво или бамбук/тръстика и т.н. Типа допускани върхове са тренировъчни или конусни и капковидни конусни. Тежестта на върховете не е от значение (не се допускат ловни, плоски и джудо върхове, както и такива за птици). Ноковете и типа на оперението са свободни. Необходими стрели – около 10 броя (или максималното количество, което можете да изстреляте в рамките на 1 минута) + 1-2 допълнителни, които са резервни, в случай на непредвидено счупване или загуба.

Не се допускат каквито и да са устройства и приспособления за рилийз като спусъци и т.н.

Реда на стрелбата се определя с жребий изтеглен в самото начало от всеки от участниците, който трябва да се спазва и следи от всеки участник.

Стрелбата се извършва от линия, при свободна позиция на тялото с изключение на мишена №7.

Всички участници ще преминават по трасето един по един през цялото трасе от мишени, като ще се отбелязват точките спрямо попаденията индивидуално на таблица за всеки участник и му се засича време. Между всяка мишена участникът и журито отиват до съответната мишена, за да съберат стрелите и да отчетат резултата от целта/дисциплината. Накрая участника и журито минават да съберат стрелите на участника от последната стрелба и да отчетат резултата от целта/дисциплината. Преди да са се върнали НЕ СЕ ДОПУСКА НИКАКВА стрелба или заставане на участник на изходна позиция пред която и да е от мишените! Финалните резултати се изчисляват и обяват след приключване на състезанието и преминаването на всички участници.


МИШЕНИ

1 Стрелба по цел с големината на ябълка (примерно 10/10см) – разстояние 7м. Само при мишена №1 стрелбата се прекратява при попадение. При всички останали мишени стрелбата се прекратява след изчерпване на определения брой стрели или след изтичане на определеното време за стрелба. Получените точки при попадение в мишена №1 точки са: са за 1-ва стрела – 3точки, за 2-ра и 3-та стрела – 2точки и за 4-та и 5-та стрела – 1точка.

2. Концентрична мишена с големина 40 см с 5 цветни зони – разстояние 15м. При мишена №2, точките са както следва - 3 – за централния кръг(жълта зона), 2 - за следващия(червена и синя зона) и - 1 за най-външния кръг(черна и бяла зона) за всяко попадение. Попадения в граничните зони(на линията) се зачитат към по-голямата точкова зона и се определят от журито, за да няма спорове.

3. Концентрична мишена с големина 40 см без значение на цветовите зони - разстояние 25м. При мишена №3 при попадение в рамките на мишената (концентричните кръгове) се дават по 2 точки за всяка стрела.

4. Времева мишена с големина 40 см – разстояние 25м до мишената с поставен кол и малко колче на разстояние 1,5м от него (в ляво или в дясно, в зависимост от това дали стрелеца опъва с дясната или лявата ръка тетивата). Пред мишена №4 стрелите стоят до малкото колче и за всеки изстрел се отива, взема се по една стрела и се връща на изходна позиция от другата страна на големия кол за произвеждане на изстрел. След рилийза упражнението се повтаря. Време за изпълнение - 1мин. При мишена №4 получените точки са по 3 за всяко попадение в рамките на мишената. При пуснати по-малко от 5 стрели (независимо от попаденията) – резултат от тази мишена НЕ СЕ ОТЧИТА. Ще пуснем в скоро време и едно разяснително клипче!

5. Далечна мишена с големина на чувал (примерно 60/40см) – разстояние 50м. При мишена №5 получените точки са по 3 за всяко попадение в рамките на мишената.

6. Мишена с големина на чувал - разстояние 40м. При мишена №6 получените точки са по 2 за всяко попадение в рамките на мишената.

7. Мишена с големина 40см – разстояние 20м. Към мишената се застава с гръб и по нея се стреля след обръщане само от кръста на 180 градуса, ходилата остават в посока обратна на мишената. След всеки изстрел се връщате към изходно положение – с гръб към мишената (завъртане от кръста). При тази мишена получените точки са по 5 за всяко попадение в рамките на мишената.

8 Преминаване по цялото трасе за време, с пускане по една стрела по всички дистанции според регламента. При дисциплина №8 се допуска държане на 10(+) стрели в ръцете за бърза стрелба. При тази дисциплина, получените точки са по 4 за всяко попадение в рамките на мишена. При пропускане на мишената с една стрела се преминава на следващата мишена и ако се спести от времето, можете да се върнете на мишена по ваш избор. При пуснати по-малко от 5 стрели за времето от 1 минута  – резултат от тази дисциплина НЯМА ДА БЪДЕ ОТЧЕТЕН. (ще направим тестове и ако времето се окаже недостатъчно то ще бъде увеличено)

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВИЛА

Пред мишени №1,2,3,5, 6 и 7 се застава с натегнат лък и по 5 стрели в колчана. Не се допускат други стрели в колчана или в ръцете. ЗА НАЧАЛО НА СТРЕЛБАТА СЕ ИЗЧАКВА СИГНАЛ ОТ ЖУРИТО. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТРЕЛБАТА ПО СИГНАЛ НА ЖУРИТО. ЖУРИТО ИМА ПРАВО ДА ПРЕКЪСВА СТРЕЛБАТА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ПО НЕГОВО УСМОТРЕНИЕ! ОНЕЗИ, КОИТО НЕ СПАЗВАТ УКАЗАНИЕТО НА ЖУРИТО ЩЕ БЪДАТ ОТСТРАНЯВАНИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО! Време за изпълнение на стрелбата по всяка от тези мишени – 2мин.

На всички дистанции участникът има право на 5 изстрела, с изключение на участъците (4 и 8), в които се стреля за време.

При получаване на еднакъв брой точки на двама или повече от участниците, за определяне на крайното класиране се пускат по още 5 стрели от състезателите с равен брой точки по мишена №2, като резултатът от последната стрелба не се прибавя към общия резултат, а служи само за определяне на класирането. При отново равен резултат се повтаря стрелбата за елиминацията. При още един равен резултат се назначава мишена №6 на 40м.

Всеки участник има право да получи копие от състезателния си протокол със личните му попадения и сбор от точки.

НАГРАЖДАВАНЕ

Медали за първо, второ и трето място – с логото на форума и надпис Пролетен Турнир на Форум «Моят Лък» 2014г..
« Последна редакция: Април 05, 2014, 01:52:46 pm от Admin »