Идентификация на дървесни видове

Започната от primitive, Декември 14, 2013, 08:30:04 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

primitive

Моля, ако някой има позннания или пък инфо за тези две дървета да ми помогне, аз не можах да ги открия.
И двете са в изсъхнало състояние - когато са живи са си зелени съответно - дървета са, не са храсти.
При всички положения не са естествено растящи, а най-вероятно са внесени и засадени.
за съжаление, когато ги намерих не носех фото иначе щях да ги заснема.

Admin

primitive

Абе че не е хвойна - не е, понеже е дърво самостоятелно около 5м. Второто го открих с малко помощ - криптомерия японика. Въпросът за първото обаче остава!?

neven

Първото е хвойна, но е т.нар дървовидна хвойна. В Bългария я има като ендемит на 2 места - Кресненското дефиле, в резерват "Тисата" (да не се бърка с тис) и мисля, че някъде около Крчим над долината на р. Въча. Цецо, ет това е хвойната, от която индианците правят лъкове, но при тях дърветата стигат до 20 м и даметър по 1,5-2 м.

Admin

8) Веднъж и аз да съм близо до верният отговор...

primitive

Ами аз като напиша - juniperus excelsa ми излизат съвсем различни дървета със съвсем различни листа - да и на мен ми се иска да е точно това, но не мога да съм сигурен, поне за сега е в сферата на пожелателното!
Моля да си подкрепите доводите с доказателства.
Иначе дървото го прибрах, защото беше изсъхнало и не съм сигурен, че е в отлично състояние /поне за лък/.

преброих около 33години

За другото ще трябва да водя преговори след нова година. Евентуално ако позволят да го взема.

Admin

Вече съм сигурен като видях кората.
Имаше сървайвъл предаване с Беъра, ако не се лъжа и той ползваше кората за нещо.
За съжаление не помня нито сезона, нито серията нито приложението!
Честито за придобивката! :) Хубави пръстени! Успех, дано изтрае сушенето!

}|{opukc

http://www.augustaga.gov/1619/Eastern-Red-Cedar

Червена хвойна - кедър. По паркове и градинки е пълно с тях вкл. и цялата южна дъга на София.
Не се притеснявам от психическите си отклонения, даже си ги харесвам!

primitive

Жоре, те такова пък хептен категорично не е! Нищо общо като структура на короната или листата. На моето короната е като на обикновен бял бор. Издължава се нагоре и се заостря, по-скоро като на ситка смърча, ако се сещаш. А листата въобще нямаха месеста част, както възрастните листа на хвойните или кедрите или кипарисите... и лесовъд не успя.
Тъй като се оказа, че хвойните и техните подобия са 67 вида със своите подвидове ще приемем, че е нещо такова.

neven

Не е кедър! Кедърът има съвсем други листа (игли).

}|{opukc

Кое те тревожи - със 100% сигурност не може да се определи, но и на бор си прилича и иглите му същите та и кората.

http://dendro.cnre.vt.edu/dendrology/syllabus/factsheet.cfm?ID=97

primitive

Тревожи ме само да не стане като с Тиса и Конете.... ;D ;)
Така или иначе започнах един опит с най-тънката част, па да видим докъде ще я докарам, като винаги ще си имам оправдание ако нищо не стане  :P

}|{opukc

Цецо, за този вид хвойна ти обеснявах..има храсти, както и по-здрави дръвчета. Първата ти снимка съм сигурен, че е този вид.
Телефона прави такива снимки