Автор Тема: Геометрия и механика на лъковете  (Прочетена 4951 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boris Petrov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
 • Arrows: +1/-0
  • Профил
Геометрия и механика на лъковете
« -: Октомври 18, 2013, 08:12:07 pm »
Позволявам си да отворя обща тема за геометрията и механиката на лъковете. Не съм експерт и не зная достатъчно, но се надявам и вие да се включите.
Търпя критики през цялото време и даже си ги търся, та ако имам грешки - моля включете се с аргументирано мнение.
Който има възможност да споделя и графики!

Какво е лъкът?
Лъкът е механичен инструмент за изстрелване а проектили.
Какво са проектилите?
Проектилите са стрели с различна дължина, маса, форма и тн. За да се фокусираме обаче върху лъковете предлагам да изолираме възможно най-много променливи... И така, да приемем, че без значение какъв лък, ще разглеждаме като форма, скорост и мощ, този лък ще изстрелва една и съща стрела, с една и съща форма, тегло, оперение и връх. Така ще можем да се насочим основно към инструмента който изстрелва стрелата и ще ограничим ефекта който тя оказва върху лъка независимо от типа му.

Какви типове лъкове има?
1. Според сложността на изработка
- Сложносъставен
- Прост
2. Според количеството материали вложени в лъка
- Композитен
   - Ламинат (многослоен)
   - Подсилен
   - Разглобяем
- Едноставен (Self)
3. Според типа материали вложени в лъка
- Дървен
- Рогов
- Бамбуков
- Сухожилен (обикновенно в комбинация с гореизброените)
- Костен
4. Според географският произход на технологията и формата на лъковете
- Европейски
- Азиатски
- Африкански
- Индиански (за аборигенните южно- и северноамерикански лъкове)
- Австралийски и новозеландски
5. Според културата носител на традицията (народа):
Реално запазените традиции са 3:
- Японски
- Корейски
- Монголски
Възстановени са:
- Английски
- Турски
- Унгарски
- Китайски
Запазени са и много лъкове на северноамериканските народи, както и традицията на изработката им.
За съжаление няма запазени писмени и материални източници за традицията в изработката на българските лъкове, има писмени източници с косвена информация относно употребата на конни стрелци в тактиките на българските пълководци. Има и останали части от лъкове по които се правят опити за възстановяване на традицията.
6. Части на лъка:
- Връх (tip)
- Вдлъбнатина/Резка за тетивата (Nock)
- Изтъняващо/Заострено рамо (Taper)
- Рамо (Limb)
- Дръжка (Handle\Grip)
- Тетива (String)
6. Според геометрия и форма на лъковете:
Геометрия на лъка са неговите размери във всички измерения. Дължина, ширина и височина на лъка като цяло и тези мерки при отделните му компоненти. Важно е да се посочи и в какво състояние се разглежда лъка. Основните състояния са 3 - Отпуснато, Натегнат и Опънат. Когато определяме геометрията и формата на лъковете е важно да кажем в какво състояние ги разглеждаме. Трите опции са както следва...
- Прост (Може би в случая най-точно е да се каже прав\нормале лък, защото се има предвид не сложността на изработка, а формата и геометрията на лъка. Простият лък в отпуснато състояние е прав, в натегнато лека дъга и в опънато по-"обтегната" дъга.)
- Рефлексен (Рефлексията може да се определи като "закривената" форма на на лъка в отпуснато състояние при кято върховете на лъка стоят по-далеч от дръжката в посока обратна на опъването му. Т.е. ако вие държите лъка и раменете му в отпуснато състояние не са прави, а сочат към мишената, далеч от дръжката - това е рефлексия.)
- Дефлексен (Дефлексията е състояние обратно на рефлексията. В отпуснато състояние върховете на лъка са далеч от дръжката, но по посока обратна на мишената. Т. е. към стрелеца.)
- Рефлексно-дефлексен (Обикновенно Рефлексно-дефлексни могат да бъдат лъкове при които върховете и дръжката стоят в една линия, но не са прави в отпуснато състояние, или в натегнато състояние при което дръжката не е най-далеч от стрелеца).

За днес толкова. :)
Чакам корекции и мнения относно терминологията която използвам. Понеже не съм физик и не съм чел достатъчно в областта на механиката най-добре ще е някой да се намеси.

Схеми, ще добавя при първа възможност.

Неактивен xenos

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 507
 • Arrows: +10/-0
 • Modern Abo
  • Профил
  • xenos::bushcraft
Re: Геометрия и механика на лъковете
« Отговор #1 -: Октомври 19, 2013, 11:02:33 am »
И така, да приемем, че без значение какъв лък, ще разглеждаме като форма, скорост и мощ, този лък ще изстрелва една и съща стрела, с една и съща форма, тегло, оперение и връх.

Това не е особено правилно. Даже си е и опасно в някои случаи. Стрелата се прави конкретно за всеки лък, а ефективността се измерва по други формули.

Неактивен Black Wolf

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 254
 • Arrows: +5/-0
  • Профил
  • Общество "Орловият Кръг"
Re: Геометрия и механика на лъковете
« Отговор #2 -: Октомври 19, 2013, 05:10:21 pm »
Трябват доста уточнения, но сега нямам време да пиша.

Неактивен Boris Petrov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
 • Arrows: +1/-0
  • Профил
Re: Геометрия и механика на лъковете
« Отговор #3 -: Октомври 19, 2013, 09:11:37 pm »
:) Приемаме че стрелата е с фиксирана дължина, тегло,  форма и други нейни параметри. Това се прави за да бъде изследването на геометрията и формите на лъка независимо и неангажиращо от към типа проектил който се ползва. Тоест изолираме една променлива и се фокусираме върху всички останали които ни интересуват.
По друг начин да го кажа...
Приеми че ти като човек си индивидуалност. Тоест - за теб дължината на лъка може да се каже, че е фиксирана така или иначе. Променливата е лъка - типологията му, формата, размерите, масата... изобщо всичко свързано със статичната и динамичната механика на лъка. Стрелата също е фактор, но само ако я приемем за фактор. Ако имаме 1 единствена стрела с определени предварително параметри остава проблема с кой лък ще я изстреляме. Тоест - за твоят ръст, за твоята сила, за твоята оптимална стрелба - стрелата е една единствена. Ако тази стрела трябва да я изстреляш най-добре, най-далече, най-точно, най-бързо и с най-голяма кинетична енергия... каква трябва да е геометрията на лъка който ползваш?

В науката непрекъснато се изолират едни променливи, за да се разгледат закономерностите в други. И постепенно се усложняват функциите (зависимостите и отношенияата) като се добавят изолираните параметри. :) Ама за целта е добре да се почне от опростен модел. Затова предлагам да се избере стрелата като константа, а лъка (измененията във формата, геометрията, материалите, размерите) да бъде разглеждан.