Автор Тема: От какви дървета?  (Прочетена 4426 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Admin

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Публикации: 174
  • Arrows: +3/-0
    • Профил
От какви дървета?
« -: Януари 16, 2013, 08:31:11 pm »
Косьо
Нека споменем от какви дървета могат да станат лъкове - от почти всички широколистни.
По-натакък ще опишем видовете по-подробно и пълно, може и със снимки и латински имена.

За начало нека просто назовем най-подходящите дървета, които растат в България :
Маклура, Акация, Ясен, Бряст.

Разбира се, от дърво дъ дърво има разлика, дори и да са от един вид.
Работил съм акация, на която плътните, по-здравите кръгове (late wood) бяха около 8 мм и такава с едва забележими кръгове.
Така че някои път може да се изненадате приятно от някое "второстепенно" дърво като Дъб или Габър и да останете разочарован от любимата ми акация.

Аз, Косьо
"Бъди промяната, която искаш да видиш в света."
Ганди


primitive
Да, със сигурност щях да пусна и тази тема, но за тези няколко дена не успях. Благодаря за което и наистина има много широк спектър от въпроси точно тук.


xenos
Всяка година купуваме по 10-тина (най-малко) кубика дървета за огрев. От тях най-правожилните на които съм попадал, са били бук и явор. Какво бихте казали за тия видове. Работили ли сте с такива, и какво се получи?! Заслужава ли си да ги пробвам?


primitive
Явора със сигурност си струва да го пробваш, той също така става и за сложностъставни лъкове, но за бука - не бих казал, аз не съм оптимист. При него влакната са много къси и просто е супер гранично дърво, т.е. я стане я не, като клони към НЕ. Действително съм виждал два лъка направени от бук, но според мен е твърде силно да се нарекат лъкове. Те са правени от дъски и мисля че не могат да се изкарат прилични либри като опън, аз лично не бих се занимавал, но винаги има място да се опровергае една теория.
Всъщност ако имаш наистина правожилен явор си струва да го запазиш, пък ще му се намери приложение. Той е от така наречените diffuse porous woods или тези, при които не могат добре да се различават годишните слоеве, ранното нарастване е почти смесено с късното и при него, както и при бука е немислимо да се следва годишен слой. Това също означава, че за гръб на лъка, трябва да се използва годишният слой, намиращ се директно под кората. При бука е анологично. Още едно дърво на което е немислимо да се следват годишните слоеве е габъра, но там случаят е друг и изисква по-подробно обяснение.


xenos
Мерси! Ще си запазя някоя хубава трупа следващият път!  Иначе си прав - много "еднородно" изглежда. Не се различават лесно годишните кръгове.

А за акацията (Robinia pseudoacacia) какво би казал? Имам обещание от едни хора да ми намерят някое друго дръвче.


primitive
Според повечето експерти Акацията е идеалният учител. Тоест тя ти показва всяка грешка. Според мен акацията е за доста напреднали.... има много особености. Например - при по-дебелите се препоръчва преди сушенето задължително да се премахне беловината. Понякога расте доста усукана и при разцепването се извърта по жилките, което не е непременно лошо. Има обаче и склонност към измятане, а също така при неправилен тилеринг прави така наречения крайсалинг, който е описан в другия раздел и има картинка. Препоръчва се, поради по-слабата издръжливост на корема, лъка да е с трапецоведно сечение, като корема да е по-широк от гърба. Има и още и още.... Хубаво е ако ти намерят дърво, но го остави да съхне спокойно. Пък започни да се учиш с ясен, той е много по-добър за първи лък. За мен той също те учи великолепно, при това по-лесно. Следват се супер лесно годишните слоеве и толерира някои грешки. Не всичките естествено. За първи лък е супер.
Започнал съм един лък от акация и то предимно от беловина, което е в разрез с правилата, но и аз си правя опити за премахване на предразсъдъците и опровергаване на теорията. След една година сушене и още една година в полуготов вид, три пъти се измята и го изправях /сега пак е за изправяне/, но няма да се откажа толкова лесно, просто трябва време да ми остане.
Иначе Косьо, има направен от него великолепен лък от сърцевина на акация и даже при последните тестове със скоростомер даде най-добри резултати. За съжаление разликата между дървесината в отделните видове понякога се различава драстично, даже повече отколкото между видовете. А понякога е просто късмет хубавото дърво....


wanderer
много си прав! знаеш, аз обичам мекиша, и съм намирал такива големи разлики в механичните му качества, че просто не е за вярване.


slaf40
Относно букът , като материал аз лично не бих го отхвърлил . Точно той сбъдна една моя стара мечта , а именно да имам дълъг лък . Миналата година си издялках два по 195 см. и то от съвсем сурово дърво (противно на повечето теории) Единия го изтъних доста и стана слабичък , но живота е пред нас, веднага щом си намеря читави сухожилия мога да си го усиля. Другия не знам колко силен е станал не съм го мерил, но си работи прилично .
Преди петнайсетина години си бях направил лък за арбалет като ресор от букови цепени пластини три на брой , като най-дългата беше към метър, широки около 5 см. , дебелината не помня.
И той си работи дълги години преди да се запилее нейде . А беше много як 

Sea Raven
Здравейте.

Ще споделя малко скромен опит за бряста,според мен това е едно от най подходящите дървесни видове от нашите местни.

Имам до тук десетина опита за Мери Роуз и примитивни лъкове от бряст , освен това съм работил с маклура, черница, акация и ясен.

Брястът за мен лично си остава дърво номер едно от нашите , маклурата например ме изненада много неприятно като се счупи на едни чепове за които разчитах че ще придадът интересна форма на един примитивен лък, имах по високо мнение за това дърво.

При брястът тези чепове които са основата на странични клонки се срещат много често но точно те никога не са ми правели проблем.
Тези чепове или връхчета придават една особена "драконова" форма на гърбът на лъка и според мен са един от основните чарове на бряста.
Друго негово преимущество е че почти никога не се пука при сушене, слабо се измята но и да се изметне лесно се изправя след пропарване, лесно се работи въпреки че си има едни специфики, има много красив естествен ламинат от черновина и беловина наподобяващ на тиса и за разлика от повечето дървесини и черновината и беловината са използваеми и при правилна работа стават много красиви лъкове.

Бряст може спокойно да се работи на зелено и след товада се суши, мисля че не се променя особено структурата на дървото.След отрязване дървото веднага го беля и цепя, мажа му отрязаните краища с блажна боя и го оставям да почине месец два, след това го почвам полека лека до грубо оформяне.
Ако не бъркам така скъсявам срокът за сушене наполовина, за около 6 месеца мисля че става добър лък с някои уговорки, евентуално може след това да се препече корема за финал.
Относително право дърво е, лесно се намират сравнително прави фиданки с дебелина 15-20 см, при тях черновината заема около 80% от дървото и като се направи лък ивицата черновина стига плътно до двата му края.

Еластичността на бряста не съм я срещал в никоя от другите дървесини, веднъш от неправилен тилеринг изтъних прекалено един бряст и в ядът си направо го огънах на коляното да го чупя- е не можах въпреки че го сгънах почти на две!

Изобщо не се сещам за някакви минуси на това дърво и за това го поставям като номер едно в личната ми класация.

Това е един недовършен примитив от бряст /само беловина/, имах идея да го дотилеровам на плажа ама изгорях зверски и го оставих за по късно, освен това тилероването нещо ми куца и разчитам на Жорикс за тази процедура че сума ти лъкове до тук съсипах от некъдърно тилероване.
http://ravenss.snimka.bg/stock-exchange/bow.576061.24119720.big


xenos
Ех, какъв хубав бряст беше поникнал на лозето ни - 8-10 метра висок, диаметър около 25-30 см, и идеално прав... като стълб! Някой обаче си го хареса, и сега там стои само пъна му. Ако съдя по начина на сечене ( на метър и нещо над земята) - най-вероятно мургавите "братя"...


primitive
Колеги, само да се уточним - няма такова понятие черновина при дървесината в българския език, това за което говориш по нашенски си е просто сърцевина. Иначе лъкът си е хубав, но май вече си го изпуснал при тилеринга, в края на долното рамо. Огъва се прекалено близо до края, където по принцип не трябва да работи.
Иначе наистина бряста е едно повече от чудесно дърво. Лично моят опит с коригирането му казва друго, но ако при вас работи - радвам се. Що се отнася до осейджа - категорично не си на прав път. Едва ли има по-добро дърво. Това че ти се е счупил, е просто от конкретното парче. Не трябва да си правиш генерални изводи от това.


}|{opukc
Тук най-вероятно ще има местене на мнения, но понеже снимката на Мариан е в тази тема и не знам къде да пиша.
Лъка на Мариан трябва да "клекне" в цялата червена зона и значително ще се подобри. Така като го гледам е много твърд в средата още, и ако се освободи малко там това ще пренасочи напрежението от долното рамо значително. Също така долното рамо е прекалено твърдо до средата. Горното рамо също е малко твърдо в последните 20см. Просто трябва да се работи внимателно вече - само цикла или дори само едра шкурка.


Sea Raven
Аз бях решил да лепна малко сухожилия на гърбът откъм пантата за да се пробвам да я компенсирам.


}|{opukc
Черна акация -
Тук според мен може да се намери доста добър материал. Ако някой има път натам да казва и да поръчаме малко, като за 100тина лъка.
http://obyavite.com/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B09442


Dakota
Маклурата(Осейндж Ориндж)-в района в който живея,има много от нея.Открихме при един преход цяла гора.


BlackWolf
Дакотке, не думай! Пази мястото в тайна, че ще дойдат онези с брадвите!


}|{opukc
Ъъъ, аз намерих две дървета по 40см в диаметър и по 3м прав участък стебло....не мисля въобще да ги режа. Сърце не ми дава..и не само това...А осейндж има на доста места - поне аз знам доста.
Също, намерихме с Мариан цяла гора от black walnut  Много бряст насекох тази зима, че въобще не ми идва на ум да сека друго.
Тук в тази купчина и осейндж има...


Dakota
Идея си нямам колко е стара тази гора  ,някои от дънерите бяха от порядъка на 70-80 см.в диаметър.Хубавото е,че е закътана и до нея не водят преки пътища.


BlackWolf
Сигурна ли си, че е осейдж? Има ли ги зелените грапави "портокали"?


Dakota
Да ве,напълно!Издънка от такова дърво бях извадила от парка в Разград и се опитвах да го прихвана в Трявна,но не се получи!
За тва беше голямо очудването ми да попадна на цяла гора и то насред Добружата.
« Последна редакция: Януари 16, 2013, 10:09:10 pm от Admin »